واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
قرارداد کرسنت معتبر است
داناگاز، یک شرکت انرژی خصوصی اماراتی که بزرگترین سهامدار آن شرکت نفت و گاز کرسنت پترولیوم است، در بیانیهای که منتشر کرد میگوید هیات داوری بینالمللی، قرارداد کرسنت را "معتبر" دانسته و حکم کرده که "شرکت ملی نفت ایران موظف بوده بر اساس این قرارداد از سال ۲۰۰۵ گاز تحویل دهد."
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، سایت بی بی سی فارسی در خبری با عنوان"دانا گاز: هیات داوری قرارداد کرسنت را معتبر دانست" نوشت: داناگاز خود را پیشتاز شرکتهای اکتشاف و تولید گاز در خاورمیانه معرفی میکند.
بی بی سی افزود: کرسنت پترولیوم اظهار امیدواری کرده که "اکنون تمام مسائل طی گفتگوهای سازنده با شرکت ملی نفت ایران بصورت مسالمت آمیز حل شود."
داناگاز این بیانیه را بر اساس قواعد بازار بورس ابوظبی منتشر کرده است.
مقامات شرکت ملی نفت ایران هنوز در این باره اظهار نظر نکردهاند.
این هیات داوری که سه عضو دارد بر اساس مفاد قرارداد کرسنت تشکیل شده بود و از سال ۲۰۰۹ مشغول رسیدگی به این پرونده بوده است.
بر اساس قرارداد ۲۵ سالهای که در سال ۲۰۰۱ بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی گاز کرسنت (متعلق به داناگاز و کرسنت پترولیوم) بسته شد ایران باید از سال ۲۰۰۵ روزانه هفده میلیون متر مکعب گاز به امارات تحویل میداد.
اما اختلاف نظر بر سر قیمتگذاری باعث شد ایران از اجرای این قرارداد خودداری کند و این گاز را به مصارف داخلی اختصاص دهد.
اگر آنطور که شرکت داناگاز میگوید رای هیات داوری به نفع کرسنت پترولیوم باشد حالا سه مساله مهم است: یکی ضرر و زیان ناشی از عدم اجرای قرارداد، اینکه آیا ایران بابت تقریبا هشت سال تاخیر در صادرات گاز و به خاطر رای دادگاه مجبور به پرداخت جریمه می شود یا دو طرف به نوعی در این باره مصالحه میکنند.
به نوشته این سایت، مساله دوم الزام ایران به اجرای قرارداد است. اینکه آیا از نظر فنی ایران آمادگی صادرات گاز را به امارات دارد؟ صادرات گاز مشمول تحریمها نیست ولی تحریمهای صنعت نفت توسعه میادین گاز ایران را به شدت محدود کرده آنهم درحالی که مصرف داخل به شدت افزایش یافته است. و معلوم نیست ایران از کی بتواند قرارداد را اجرا کند.
و دست آخر اینکه، هرچند در بیانیه داناگاز جزئیاتی داده نشده ولی حکم هیات داوری مبنی بر معتبر بودن قرارداد، استدلال طرف ایرانی را درباره فساد در قرارداد زیر سوال میبرد. به این ترتیب از نظر هیات داوری یا فسادی در قرارداد نبوده یا اگر رشوهای رد و بدل شده، ابعاد آن در حدی نیست که اعتبار قرارداد را مخدوش کند.
به گفته داناگاز شرکت ملی نفت ایران در سال ۲۰۱۰ به قصد تعیین کارمزد، از طریق شبکه انتقال خود گاز به پالایشگاههای این شرکت فرستاده داده بود اما به علت نشت خطوط انتقال، این کار متوقف شد.
داناگاز مشخص نکرده تحویل گاز به این شرکت از چه زمانی باید آغاز شود اما به گفته یک فرد آگاه حتی اگر شرکت ملی نفت ایران رای دادگاه حکمیت را بپذیرد، این انتقال گاز در آینده نزدیک نخواهد بود چون باید توافقهای مالی صورت گیرد و زیرساختهای انتقال گاز تکمیل شوند.
با اینکه قرارداد کرسنت برای تحویل هفده میلیون متر مکعب بسته شده اما میزان گاز تحویلی به عوامل متعددی بستگی دارد که در ماههای آینده باید درباره آن تصمیمگیری شود.
علاوه بر این روشن نیست تحریمهای بینالمللی علیه ایران چه تاثیری بر اجرای قرارداد کرسنت خواهد گذاشت.
قرارداد کرسنت از زمان امضا (اوایل سال ۱۳۸۰) موضوع بحث و جنجالهای سیاسی مداومی در ایران بوده است و حتی بر گرفتن رای اعتماد بیژن زنگنه (وزیر نفت کنونی ایران) از مجلس پس از ریاست جمهوری حسن روحانی سایه انداخت.
بی بی سی اضافه کرد: قرارداد در زمان وزارت بیژن زنگنه در دولت محمد خاتمی امضا شد. بر اساس این قرارداد ۲۵ ساله، ایران باید ابتدا روزانه ۵.۵ میلیون متر مکعب گاز به امارات صادر میکرد و بعد از هفت سال حجم صادرات روزانه را به ۱۷ میلیون متر مکعب میرساند./110
۲۰/۰۵/۱۳۹۳ - ۱۱:۴۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 7]