واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
چرا آمارهای بیکاری با واقعیت جامعه منطبق نیست؟
بیکاری این روزها برای هیچ کس واژه ای ناشناخته نیست و همه خانواده در اطراف و نزدیکان خود حداقل یک بیکار تحصیل کرده و ...
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، بیکاری این روزها برای هیچ کس واژه ای ناشناخته نیست و همه خانواده در اطراف و نزدیکان خود حداقل یک بیکار تحصیل کرده و یا یک جوان جویای کار دارند. تورم و مشکلات اقتصادی اما باعث شده بازنشسته ها نیز به فکر دست و پا کردن شغلی برای خود باشند و بر تعداد بیکاران بیافزایند. حتی با وجود اینکه در سال ۸۵، مفهوم بیکاری تغییر کرد و بسیاری از زنان خانه دار، نسلهای حاشیهای جوانان در شهرهای بزرگ، دانشجویان تمام وقت، کار آموزان جوان که هیچ حقوقی دریافت نمیکنند و بسیاری دیگر از افراد، رسماً به عنوان افراد بیکار به حساب نمیآیند و در آمارهای اعلام شده، هیچگونه توجهی به آمار و اطلاعات در مورد جریان اقتصاد غیر رسمی، فرعی یا افرادی که در بازار سیاه به اشتغال ناقص مشغول هستند، نشده است، نرخ بیکاری همچنان در طول حیات دولت دهم در کشور افزایش چشمگیری داشت و حتی آمارهای ضد و نقیض دولت دهمی ها درباره ریشه کن کردن بیکاری و ایجاد ۲. ۵ میلیون شغل نیز چیزی را عوض نکرده و جوانان و به خصوص قشر تحصیل کرده، همچنان زیر فشارهای ناشی از بیکاری و فقر، دست و پا میزنند. طبق آخرین اطلاعات منتشرشده از شاخصهای اقتصادی صندوق بینالمللی پول اما بازهم رتبه ایران در یکی دیگر از آمارهای این صندوق که مربوط به بیکاری است سقوط کرد تا بار دیگر بر مشکل بیکاری در کشور مهر تایید بین المللی زده شود. از سوی دیگر این در حالی است که نرخ مشارکت اقتصادی طی دوره 1391-1384 از 41درصد به 37درصد کاهش یافته است. بر این اساس، نرخ مشارکت زنان از 17درصد به 13/8 درصد رسیده است که این کاهش بیشتر از افت نرخ مشارکت اقتصادی مردان از 64/7 درصد به 61/6 درصد در دوره مذکور است.
بررسی ارقام مرکز آمار نشان میدهد نرخ بیکاری طی دوره 1391-1384 تغییر چندانی نکرده و بین 10 تا 5/13درصد در نوسان بوده است. جالب آنکه با وجود شرایط رکود تورمی و رشد اقتصادی منفی در سال 1391، این نرخ از 12/3درصد در سال 1390 به 12/2درصد در سال 1391 کاهش یافته است. تحت شرایط رکود تورمی و بنا بر گزارش مراکز رسمی، بسیاری از بنگاههای اقتصادی دست به تعدیل نیرو زدهاند، یا تعطیل شدهاند؛ در حالی که گزارش مرکز آمار ایران حاکی از کاهش نرخ بیکاری در سال 1391 نسبت به سال 1390 است. همچنین ارقام رشد اقتصادی اعلامشده از سوی این مرکز و بانک مرکزی حکایت از رشد اقتصادی منفی ششدرصدی در سال 1391 دارد. به عبارت بهتر طی دوره 1391-1390 اقتصاد ایران به قیمتهای واقعی ششدرصد کوچکتر شده است و امکان ندارد تحت این شرایط نرخ بیکاری کاهش یافته باشد. از اینرو به نظر میرسد ارقام بیکاری اعلامشده با واقعیات اقتصاد ایران همخوانی ندارد.
نرخ بیکاری جوانان 15 تا 24ساله در دوره مورد بررسی، همواره بیش از دوبرابر نرخ بیکاری کل است که شرایط بحرانی اشتغال جوانان را نشان میدهد. همچنین نرخ بیکاری جوانان 15 تا 29ساله در دوره 1391-1384 همواره بیش از 20درصد بوده که از نرخ بیکاری کل به مراتب بیشتر است. گزارش مرکز آمار نشان میدهد نرخ بیکاری مردان طی دوره مورد بررسی تغییر چندانی نداشته و بین 9/1 تا 11/9درصد در نوسان بوده است اما نرخ بیکاری زنان از 17/1 درصد در سال 1384 به 19/9درصد در سال 1391 افزایش نشان میدهد.
نرخ بیکاری مناطق شهری بین 12 تا 15/3درصد و نرخ بیکاری مناطق روستایی بین 6/6 تا 9/1درصد در نوسان بودهاند. جمعیت شاغل طی دوره 1391-1384 تغییر چندانی نداشته و از 20میلیونو600هزارنفر در سال 1384 به 21میلیونو200هزارنفر در سال 1391 رسیده است. بر اساس گزارش این مرکز، جمعیت بیکار از دومیلیونو700هزارنفر در سال 1384 به دومیلیونو900هزارنفر در سال 1391 افزایش یافته است. بر اساس گزارشهای غیررسمی طی چند سال آینده پنجمیلیون جوان تحصیلکرده آمادهبهکار وارد بازار کار خواهند شد که در صورت عدم ایجاد شغل کافی، این تعداد بیکار تهدیدی جدی برای اقتصاد ایران به شمار میرود. یکی از دلایل این مساله تعریف اشتغال است. بر اساس تعریف مرکز آمار: تمام افراد 10ساله و بیشتر که در طول هفته مرجع، طبق تعریف کار، حداقل یک ساعت کار کرده یا بنا به دلایلی بهطور موقت کارشان را ترک کرده باشند، شاغل محسوب میشوند. شاغلان بهطور عمده شامل دو گروه مزدوحقوقبگیران و خوداشتغالان میشوند. ترک موقت کار در هفته مرجع با داشتن پیوند رسمی شغلی برای مزدوحقوقبگیران و تداوم کسب و کار برای خوداشتغالان، بهعنوان اشتغال محسوب میشود. هشت صبح: به این ترتیب است که آمارها گاهی با واقعیت جامعه منطبق نیستند و حتی وزیر کار هم درباره بحران بیکاری در 5 ساله آینده هشدار داده است و باید منتظر ماند و دید در سال جدید دولتی ها با این چالش بزرگ اجتماعی و اقتصادی که گریبان جوانان کشور را گرفته چه خواهد کرد؟/110
۱۳۹۳/۱/۴ - ۱۱:۰۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]