محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843084536
دهخدا؛ علامه ادبیات، فردوسی معاصر
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
دهخدا؛ علامه ادبیات، فردوسی معاصر تهران- ایرنا- علامه علی اکبر دهخدا که سال ها در راه خدمت به زبان و ادبیات ایران تلاش کرد، با نگارش لغت نامه کاری کرد که بسیاری از صاحب نظران آن را همسنگ اثر فردوسی در سرودن شاهنامه می دانند.
علی اکبر دهخدا در سال 1257 در تهران به دنیا آمد. پدرش خان باباخان از ملاکان متوسط قزوین و پیش از زاده شدن دهخدا به تهران مهاجرت کرده بود. دهخدا در10 سالگی پدر خود را از دست داد تا غلامحسین بروجردی که از دوستان خانوادگی آنها محسوب می شد کار تدریسش را به عهده بگیرد.
دهخدا زبان عربی و علوم دینی را در مدرسه حاج شیخ هادی نزد غلامحسین بروجردی فراگرفت و با تاسیس مدرسه عالی علوم سیاسی در آزمون ورودی آن شرکت کرد تا در زمره نخستین دانش آموختگان این رشته تازه وارد در کشور باشد.
معلم ادبیات فارسی مدرسه سیاسی، محمدحسین فروغی بود و به دلیل تسلط دهخدا بر زبان و ادبیات فارسی، گاهی تدریس کلاس را به عهده او می گذاشت.دهخدا در سال 1281 به عنوان منشی سفیر ایران در بالکان به اتریش سفر کرد و سال 1284 همزمان با شکل گیری جنبش مشروطه به کشور بازگشت.
** آغاز فعالیت سیاسی
بازگشت دهخدا به ایران آغاز فعالیت سیاسی و شهرت در روزنامه نگاری برای او بود. میرزا جهانگیرخان شیرازی برای راه اندازی روزنامه صور اسرافیل از دهخدا دعوت کرد.
صور اسرافیل در مدت 18 ماه تنها 32 شماره منتشر کرد و دهخدا در آغاز هر شماره مقاله ای درباره مسائل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی می نوشت اما چیزی که او را در روزنامه نگاری مشهور کرد مقالاتی بود که در پایان صور اسرافیل با عنوان چرند و پرند می نوشد.
دخو نام مستعاری بود که وی برای نگارش چرند و پرندهایش در نظر گرفته بود و به نقد شرایط حاکم بر کشور با نگاهی طنز می پرداخت. شیوه نگارش دهخدا در چرند و پرند سابقه ای در ادبیات ایران نداشت و راهی نو در روزنامه نگاری کشور گشود.
** خروج مجدد از کشور
در زمان به توپ بستن مجلس شورای ملی به وسیله محمدعلی شاه قاجار، دهخدا به همراه جمعی از مشروطه خواهان به سفارت انگلیس پناهنده شد و در نهایت اجازه خروج از کشور را پیدا کرد.
دهخدا به فرانسه ، سپس سوئیس و ترکیه رفت اما در این دو کشور هم روزنامه صور اسرافیل را به همراه برخی از همکاران قدیمی خود منتشر می کرد. البته در این دوره میرزا جهانگیرخان دوست و یار قدیمی دهخدا در کنار او نبود زیرا در جریان کودتای محمدعلی شاه علیه مشروطه اعدام شده بود.
مسمط معروف ˈیاد آر ز شمع مرده یاد آرˈ در این دوره و با یاد میرزاجهانگیرخان سروده شد.
** بازگشت به ایران و نمایندگی مجلس
در زمان فتح تهران به وسیله مشروطه خواهان و خلع محمدعلی شاه از سلطنت، دهخدا در استانبول حضور داشت و با برگزاری انتخابات مجلس شورای ملی، از سوی مردم تهران و کرمان به نمایندگی برگزیده شد.
دهخدا نمایندگی مردم کرمان را پذیرفت و برخلاف بیشتر دوستان خود که به حزب دموکرات پیوسته بودند، به عضویت حزب اعتدالیون درآمد.
با آغاز جنگ جهانی اول و ورود نیروهای روسیه از شمال کشور به ایران و سقوط دولت، دهخدا به همراه جمعی از نمایندگان مجلس از جمله سید حسن مدرس از تهران خارج شدند و کمیته مهاجرت را ابتدا در قم و سپس کرمانشاه تشکیل دادند.
حکومت مهاجرت نیز منحل شد اما دهخدا حدود 2.5سال میهمان روسای ایل بختیاری در چهارمحال و بختیاری بود و در این زمان نخستین جرقه های نگارش لغت نامه در ذهن او پدید آمد.
** دوری از سیاست و بازگشت به صحنه علم
پس از پایان جنگ، دهخدا از سیاست کناره گرفت و به فعالیت های علمی، ادبی و فرهنگی پرداخت.
در سال 1306 مدرسه سیاسی به مدرسه عالی حقوق و علوم سیاسی تغییر نام یافت و ریاست آن بر عهده علی اکبر دهخدا گذاشته شد. وی از سال 1313 که دانشگاه تهران تاسیس شد نیز ریاست دانشکده حقوق و علوم سیاسی را بر عهده داشت تا اینکه در سال 1320 از خدمات دولتی بازنشته شد.
دهخدا پس از بازنشستگی تمام وقت خود را صرف نگارش لغت نامه کرد و به سینه کسانی که از او درخواست نگارش مقالاتی مانند گذشته می کردند دست رد می زد.
دهخدا درباره این مسئله می گفت: در این زمانه بسیارند کسانی که حاضرند وقت و نیروی خود را صرف شعر گفتن و مقاله نوشتن و طبع و نشر آنها در روزنامه ها و مجلات کنند، ولی شاید کمتر کسی باشد که بخواهد و بتواند با تألیف آثاری مانند امثال و حکم و لغت نامه وظیفه ای دشوار و خسته کننده و طاقت سوز ولی واجب را تحمل نماید.
** لغت نامه دهخدا
مقدمات انتشار لغت نامه دهخدا از اواخر دهه 1300 خورشیدی با مساعدت دولت فراهم شد و اولین قراردادها برای این منظور در سال های 1313 و 1314 بین وزارت معارف و علی اکبر دهخدا منعقد شد.
اولین مجلد لغت نامه در سال 1318 منتشر شد اما به دلیل کندی کار چاپخانه بانک ملی، آغاز جنگ جهانی دوم و حجم وسیع کار، چاپ آن متوقف شد.
پس از پایان جنگ، اندیشه چاپ و نشر تألیف دهخدا به یک ایده ملی تبدیل شد. در سال 1325 با طرح پیشنهادی عده ای از نمایندگان مجلس شورای ملی به رهبری محمد مصدق ماده واحده ای در مجلس به تصویب رسید که بر اساس آن وزارت فرهنگ مکلف به تأمین کارمندان و امکانات لازم برای تدوین لغت نامه شد.
به این ترتیب لغت نامه از یادداشت های گردآوری شده توسط دهخدا بسیار فراتر رفت و سازمان لغت نامه از آغاز تا پایان نشر کتاب از همکاری تعدادی از لغت شناسان برخوردار شد.
پس از درگذشت دهخدا در سال 1334، اداره لغتنامه از منزل وی به مجلس شورای ملی و سپس در سال 1337 به دانشگاه تهران منتقل شد و ریاست آن را محمد معین بر عهده گرفت.
دهخدا در زندگی خود علاوه بر لغت نامه آثار بسیاری از جمله امثال حکم، چرند و پرند (مجموعه مقالات)، فرهنگ فرانسه به فارسی، ابوریحان بیرونی، تعلیقات بر دیوان ناصر خسرو، پندها و کلمات قصار، دیوان شعر، تصحیح دواوین منوچهری، حافظ، سید حسن غزنوی، مسعود سعد، سوزنی سمرقندی، فرخی سیستانی، ابن یمین، لغت فرس اسدی، صحاح الفرس و منظومه یوسف و زلیخا را در کارنامه داشت.
** فردوسی معاصر
در زمانی که زبان فارسی و فرهنگ ایرانی به شدت از سوی زبان و فرهنگ عربی درمعرض نابودی قرار داشت، فردوسی بزرگ با نگارش شاهکاری به نام شاهنامه زبان، ادبیات و فرهنگ کشور را نجات داد.
دهخدا هم در دوره ای که جامعه در معرض نوگرایی و تجددخواهی بود و خطر نابودی زبان فارسی را تهدید می کرد، با نگارش لغت نامه ای که قبل و بعد از آن بی مانند بود یک بار دیگر کاری مانند فردوسی انجام داد.
علامه علی اکبر دهخدا هفتم اسفند 1334 پس از سال ها خدمت به ایران و ایرانی دیده از جهان فروبست.
فراهنگ (5) ** 2024**1601**
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
06/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]
صفحات پیشنهادی
افول سینمای کیمیایی و مهرجویی در گفتوگو با یک منتقد/ دهقان: آثار جدید این دو کارگردان با ذوقیات معاصر متناسب
افول سینمای کیمیایی و مهرجویی در گفتوگو با یک منتقد دهقان آثار جدید این دو کارگردان با ذوقیات معاصر متناسب نیست خسرو دهقان گفت به نظر من فیلم امروز آقای کیمیایی با گوزنها تفاوت چندانی ندارد منتها ما از برخی کارگردانها انتظار بیش از اندازه داشتیم به گزارش نامه نیوز متروپلبیژن عبدالکریمی در نشست «هایدگر و فلسفه معاصر ایران»: اسیر نقدهای ویرانگر هستیم/ نباید دستمایههای
بیژن عبدالکریمی در نشست هایدگر و فلسفه معاصر ایران اسیر نقدهای ویرانگر هستیم نباید دستمایههای سنت را از یاد ببریماستاد فلسفه دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اینکه امروز در جامعه اسیر نقدهای ویرانگر و مخرب هستیم ادامه داد نباید دستمایههای سنت خود را از یاد ببریم خود غرب هاجرای نمایش راه مهر، راز سپهر در روز جهانی فردوسی
اجرای نمایش راه مهر راز سپهر در روز جهانی فردوسی تهران - ایرنا - نمایشنامه نویس و کارگردان پیشکسوت تئاتر از اتمام نگارش نمایشنامه راه مهر راز سپهر و آماده ساختن آن برای اجرا در روز جهانی فردوسی خبر داد شکرخدا گودرزی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار تئاتر ایرنا با بیان آنکه بآثاری بر اساس اشعار شعرای معاصر میخوند
فاضل جمشیدی در بخش جنبی جشنواره آثاری بر اساس اشعار شعرای معاصر میخوند گروه موسیقی بوم و بر در بخش جنبی جشنواره اشعاری از اخوان ثالث هوشنگ ابتهاج و رهی معیری را برای مخاطبان جشنواره میخواند به گزارش حوزه موسیقی باشگاه خبرنگاران به نقل از ستاد خبری بیست و نهمیناندیشه علامه طباطبایی تلفیقی درست از آرمان گرایی و واقع گرایی است
سرپرست دانشگاه علامه طباطبایی اندیشه علامه طباطبایی تلفیقی درست از آرمان گرایی و واقع گرایی است تهران- ایرنا- سرپرست دانشگاه علامه طباطبایی گفت اندیشه علامه محمدحسین طباطبایی تلفیقی به هنجار و درست از دو گرایش آرمان گرایانه و واقع گرایانه در بستر دینی است به گزارش خبرنگار فرهنسیاوش جمادی در نشست «هایدگر و فلسفه معاصر ایران»: علل گرایش به هایدگر در ایران جای نقد و بررسی دارد
سیاوش جمادی در نشست هایدگر و فلسفه معاصر ایران علل گرایش به هایدگر در ایران جای نقد و بررسی داردمترجم مجموعه آثار هایدگر گفت اینکه چگونه در یک دورههایی گرایش به فیلسوفان خاصی از فلسفه غرب چون نیچه و هایدگر در ایران زیاد شد و افرادی چون فردید پیوندی بین عرفان و عقل ایجاد کردندگزارش مشروح فارس از نشست «هایدگر و فلسفه معاصر ایران» تغییر رویکرد ایرانیان نسبت به اندیشه هایدگر/ م
گزارش مشروح فارس از نشست هایدگر و فلسفه معاصر ایرانتغییر رویکرد ایرانیان نسبت به اندیشه هایدگر مفهوم خدا میان کانت و هایدگر اشتراکی است نه واقعیاستاد فلسفه دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اینکه امروز در جامعه اسیر نقدهای ویرانگر و مخرب هستیم ادامه داد نباید دستمایههای سنت خدانشگاه فردوسی مشهد درششمین جشنواره ملی حرکت افتخارآفرین شد
دانشگاه فردوسی مشهد درششمین جشنواره ملی حرکت افتخارآفرین شد مشهد- ایرنا- کارشناس انجمنهای علمی دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد از کسب شش عنوان برگزیده و قابل تقدیر توسط این دانشگاه در جشنواره ملی حرکت خبر داد رضا دانایی روز پنجشنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت 125 اثر برعلامه طباطبایی(ره) پاسخ میدهد: فلسفه حکم قصاص چیست + اعتراضات، اشکالات و پاسخها
علامه طباطبایی ره پاسخ میدهد فلسفه حکم قصاص چیست اعتراضات اشکالات و پاسخهاهمین ملتها که قصاص را جائز نمیدانند آنجا که دفاع از استقلال و حریت و حفظ قومیتشان جز با جنگ صورت نمىبندد هیچ توقفى و شکى در جواز آن نمیکنند و بى درنگ آماده جنگ میشوند خبرگزاری فارس گروه آدر نشستی در دانشگاه علامه برگزار شد بررسی فیلم های میرکریمی با حضور محقق اسپانیایی
در نشستی در دانشگاه علامه برگزار شدبررسی فیلم های میرکریمی با حضور محقق اسپانیاییژانت سانتوز محقق اسپانیایی و استاد دانشگاه بوکاراماگای کلمبیا در مراسمی با حضور سیدرضا میرکریمی به بررسی سینمای او پرداخت به گزارش خبرنگار سینمایی فارس همایش نقد و بررسی آثار سیدرضا میرکریمی کارگردعلامه مقدم؛ عالمی که گسترش اسلام آرزوی او بود
علامه مقدم عالمی که گسترش اسلام آرزوی او بود تهران - ایرنا - علامه سید محمد تقی مقدم بیشتر عمر خود را صرف نوشتن کرد او تلاش داشت تا آثارش به دست مردم به ویژه جوانان مومن کشور برسد چرا که تنها آرزوی این عامل بزرگوار گسترش اسلام در جهان بود مهمترین راه برای شناخت اندیشه های والموحدفرد در گفتوگو با فارس «بنیاد فردوسی» موسسه فرهنگی_هنری چند منظوره میشود/ انتشار آثار در انتظار
موحدفرد در گفتوگو با فارسبنیاد فردوسی موسسه فرهنگی هنری چند منظوره میشود انتشار آثار در انتظار حمایتدبیرکل بنیاد فردوسی گفت بنیاد تلاش کرده در مجموعه وزارت ارشاد این بنیاد را به عنوان موسسه فرهنگی هنری چند منظوره به ثبت برساند که در این راستا طی سال گذشته مدارک لازم تکمیل شدهعلامه طباطبایی معتقد به تشکیل حکومت اسلامی بود
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی علامه طباطبایی معتقد به تشکیل حکومت اسلامی بود تهران- ایرنا- عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت که علامه طباطبایی مانند امام خمینی ره معتقد به تشکیل حکومت اسلامی بود به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا حجت الاسلام دکتر احمد احمدی امروز دوشنبه و در همایمحمد تقی مقدم علامه ای با ذوق شاعری
محمد تقی مقدم علامه ای با ذوق شاعری تهران - علامه سید محمد تقی مقدم از ذوق و قریحه شعری بالایی برخوردار بود او به دلیل تکلیف و رسالتی که بر دوش داشت تمامی ذوق شاعری را هم در خدمت به اسلام و مسلمین بکار می گرفت علامه مقدم گرچه از نوجوانی ذوق شعری داشت اما شاعر هزاران بیت شدنفرازهایی از زندگی علامه مقدم؛ مومنی مجاهد
فرازهایی از زندگی علامه مقدم مومنی مجاهد تهران - ایرنا - علامه سید محمد تقی مقدم تمامی کارها را از روی دلسوزی و درد انجام می داد و زندگی او بندگی محض مجاهدت در راه خدا و خدمت به خلق بود علامه مقدم با اعتقاد به برتری منطق اسلام بر سایر منطق ها و اندیشه ها تلاش می کرد تا جهل ردانشگاه علامه میزبان همایش ملی ولایت و امامت از منظر علامه طباطبائی
جمعه ۲۵ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۹ ۴۸ به همت گروه آموزشی معارف اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی همایش ملی ولایت و امامت از منظر علامه طباطبائی ره روز دوشنبه 28 بهمن ماه جاری در محل دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه برگزار می گردد به گزارش سرویس دانشگاهی ایسنا این همایش یک روزه به منظوربا حضور گروه «میراث» صدای فردوسی در جشنواره موسیقی فجر میپیچد
با حضور گروه میراثصدای فردوسی در جشنواره موسیقی فجر میپیچدگروه موسیقی میراث در روز بیست و نهم بهمن به اجرای قطعاتی براساس شاهنامه فردوسی به اجرای برنامه میپردازند به گزارش خبرگزاری فارس گروه موسیقی میراث در سال 1387 با هدف اجرای آثاری فاخر در حوزۀ موسیقی و پرداختن به آثار-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها