واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
سرپرست دانشگاه علامه طباطبایی: اندیشه علامه طباطبایی تلفیقی درست از آرمان گرایی و واقع گرایی است تهران- ایرنا- سرپرست دانشگاه علامه طباطبایی گفت: اندیشه علامه محمدحسین طباطبایی تلفیقی به هنجار و درست از دو گرایش آرمان گرایانه و واقع گرایانه در بستر دینی است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، حسین سلیمی امروز -دوشنبه- در همایش ملی ولایت و امامت از منظر علامه طباطبایی که در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد، این مطلب را بیان کرد.
وی با بیان اینکه تاریخ تفکر سیاسی، تاریخ تقابل بین جریان واقع گرا و آرمان گرا بوده است، گفت: در حوزه دانش سیاست و روابط بین الملل نیز این تقابل وجود دارد و در جریان است.
سرپرست دانشگاه علامه طباطبایی رسالت اصلی و کار ویژه را شناخت امر واقع چنان که هست، ندانست و افزود: باید آرمان ها و ایده های درست را از نادرست بازشناسیم و ببینیم که آیا می شود آرمان های درست را در جامعه اجرا کرد؟
سلیمی اظهار داشت: کار اصلی سیاستمداران این تشخیص درست از نادرست نیست بلکه کار آنها باید شناخت چیستی واقعیت باشد؛ چه مطلوب ما باشد و چه مطلوب ما نباشد.
وی تقابل اندیشه های واقع گرایانه و آرمان گرا در اسلام را یادآور شد و گفت: در تفکر اسلامی نیز تفکر خواجه نظام الملک در سیاست نامه در مقابل تفکر فارابی در سیاست مدنیه قرار دارد.
سرپرست دانشگاه علامه طباطبایی درباره تفاوت دیدگاه این دو اندیشمند اسلامی اظهار داشت: خواجه نظام الملک واقع گرایی را در قدرت، شوکت و نگهداری از قدرت می دانست ولی در مقابل آن فارابی با آرمان گرایی خود نوع تشخیص از سعادت و فضیلت را در جامعه دنبال می کند.
*** تفکر سیاسی در ایران به شدت شعارزده است
سلیمی در ادامه سخنرانی خود تاکید کرد: تفکر سیاسی ما به شدت شعار زده شده است و من در این زمینه به پیام آیت الله جعفر سبحانی به این همایش اشاره می کنم که فرموده اند اندیشه های علامه طباطبایی می تواند برای ما الگو باشد.
وی اضافه کرد: شعارهای سیاسی ما روز نوشت هستند و شاید آیه ای و روایتی برای تقویت آن نوشته شود ولی جنس تفکر علامه طباطبایی این گونه نیست.
سرپرست دانشگاه علامه طباطبایی، نام کتاب اصول فلسفه و رئالیسم این اندیشمند بزرگ را یادآور شد و گفت: علامه طباطبایی حتی برای واژه «رئالیسم» معادل فارسی یا عربی آن به کار نمی برد و در حکمت متعالیه خود تلاش می کند ترکیبی جدی از گرایش های آرمان گرایانه و توقع به متن واقع را به وجود بیاورد.
*** یکی از شرایط امامت و ولایت برخورداری از حکمت است
سلیمی همچنین در ادامه این سخنرانی اظهار داشت: علامه تاکید می کند که یکی از شرایط امامت، ولایت و حکومت برخورداری از حکمت است؛ ایشان رد توضیح حکمت می گوید بخشی از حکمت توانایی شناخت واقعیت جاری در جامعه است.
وی افزود: از دیدگاه علامه طباطبایی حتی اگر فردی نبی باشد ولی توانایی شناخت واقعیت را نداشته باشد به مقام امامت نمی رسد.
سرپرست دانشگاه علامه طباطبایی خاطرنشان کرد: سخن علامه این است که امامت مستلزم رفتن به سمت حق است و نه برعکس.
وی همچنین ظرفیت اندیشه ها و تفکرات علامه طباطبایی را بسیار بالا دانست و خواستار ارائه این تفکرات در سطح بین المللی شد.
سلیمی همچنین خطاب به استادان دانشگاه ها گفت: شهید آیت الله مطهری می گفتند من راه های طولانی را برای شنیدن چند جمله جدید از استاد طی می کردم ولی آیا استادان ما نیز این گونه درس خود را ارائه می کنند یا باید دانشجو را به زور تنبیه و حذف به سر کلاس کشاند؟
سرپرست دانشگاه علامه اضافه کرد: آیا علامه طباطبایی نیز برای گرفتن ارتقاء کتاب اصول فلسفه و رئالیسم را نوشت؟
در ابتدای این همایش یک روزه پیام آیت الله جعفر سبحانی از مراجع تقلید قم درباره علامه طباطبایی قرائت شد.
این همایش یک روزه به منظور بررسی و ارائه دیدگاه های فیلسوف معاصر علامه طباطبائی (ره ) در راستای توسعه و تعمیق معارف اسلامی و آراء اندیشمندان برگزار می شود؛ بررسی مبانی،ضرورت وادله ولایت و امامت، صفات امام ولایت امام و جامعه مهدویت از مهمترین محورهای این همایش است.
فراهنگ(1)**9129**1588
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
28/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]