محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843350854
يادداشت/ سعيد تقديريمسيح در ادبيات؛ خاقاني يكي از برجستهترين عيسوي گويهاي ادب فارسي
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: يادداشت/ سعيد تقديريمسيح در ادبيات؛ خاقاني يكي از برجستهترين عيسوي گويهاي ادب فارسي
شايد خاقاني بيشترين توجه را به «مسيح» و «مسيحيت» داشته و درباره آن مضمون پردازيهايي كرده است. مادر خاقاني مسيحي است و او به خوبي با تفكرات اين شريعت آشناست و نمادهاي آن را ميشناسد. از اين روي خاقاني را ميتوان يكي از برجستهترين عيسوي گويهاي ادب فارسي دانست.
به گزارش خبرنگار كتاب و ادبيات خبرگزاري فارس، سعيد تقديري دكتراي زبان و ادبيات فارسي يادداشتي را با عنوان «مسيح در ادبيات فارسي» به مناسبت ميلاد حضرت عيسي مسيح در اختيار خبرگزاري فارس قرار داده است. در اين يادداشت ميخوانيم:
«مسيح» از جمله پيامبراني است كه در ادب فارسي – چه در شعر كلاسيك و چه در شعر نو - مورد توجه بسياري از شاعران قرار گرفته است و هر يك از آنها به فراخور فضاي شعري و شاعري خود، تمثيلات و تلميحاتي از مسيح را بكار گرفتهاند.
ترسايان و مسيحيان در قديم بسيار شناخته شده بودند و شعرا با علم و آگاهي و البته همواره با احترام از مسيح ياد ميكنند. اگرچه استفاده از اصطلاحات ديني مانند مسيحيت در اشعار شعرا يا نوشته اديبان امري معمول بوده اما علت استفاده از آن هم مهم است. از آنجايي كه هر شاعر به بازاريابي شعر خود ميپردازد، بديهي است كه براي معرفي و عرضه هنرش، سعي دارد آن را به بهترين زبان ارائه كند و اثري ماندگار بر جاي گذارد.
شعر يا نوشته يك گوينده زماني جاويد خواهد بود كه بتواند با تمام ساختارهاي جامعه – از دربار تا كوچه و بازار - ارتباط ملموسي داشته باشد و در اين موضوع، شاعري ميتواند در اشعارش از مسيح و مسيحيت به درستي سخن بگويد كه نخست خود با اين شريعت آشنا و يا انس و الفتي داشته باشد و نيز درك مفاهيم آن را در مخاطب خود بيابد. اين مساله بيانگر آن است كه سرودن اينگونه اشعار، بسترهاي پذيرش اجتماعي خود را هم داشته و با استقبال عمومي مواجه مي شده و به اصطلاح، مخاطب خاص خود را داشته است.
از ميان تمام شاعراني كه تا امروزه ميشناسيم، شايد خاقاني بيشترين توجه را به «مسيح» و «مسيحيت» داشته و درباره آن مضمون پردازيهايي كرده است. مادر خاقاني مسيحي است و او به خوبي با تفكرات اين شريعت آشناست و نمادهاي آن را ميشناسد. از اين روي خاقاني را ميتوان يكي از برجستهترين عيسوي گويهاي ادب فارسي دانست.
مسيح در ادب فارسي پيامبري مظلوم و بسيار دوست داشتني است. به جرأت ميتوان گفت كه دانستههاي گويندگان، اديبان و شعرا از مسيح و مسيحيت بيشتر بر اساس تعاليم اسلامي بوده و كمتر به گفتههاي انجيل و باورهاي مسيحيان توجه كردهاند؛ آنچه را هم كه بيان ميكنند بر پايه روايت است نه قضاوت تا در اين مسير به بي راهه نرفته باشند. به عنوان مثال درباره نوع آبستن مريمِ باكره اختلافات بسياري وجود دارد و بازتاب آن در ادب فارسي نيز ساختار روايي دارد و گويندگان هيچ گاه به نقد و تحليل اين روايات نپرداختند. درباره اين داستان شاعران به سوره مباركه مريم بالاخص آيات 18 تا 22 سوره توجه داشتهاند. و با استناد به اين آيات، ظهور جبرييل را بر مريم به صورت آدمي گفتهاند. در آيه 18 اين سوره ميفرمايد: «فَاَرسَلنا اِلَيها روحنا فَتَمَثَّل لَها بَشَراً سَوِيّاً» (يعني: پس به سويش(مريم) روح خود را (جبرييل) فرستاديم. پس عيناً به او چون بشري نشان داده شد) در آيات 19 تا 21 ميفرمايد: روح به مريم ميگويد كه آمدم تا تو را پسري ببخشم و مريم ميگويد: چگونه؟ حال آنكه مرا تاكنون بشري لمس نكرده است و روح ميگويد كه پروردگار فرموده است كه اين امر براي من آسان است و سپس در آيه 22 مي فرمايد: «فَحَمَلَتهُ...» يعني پس از او باردار شد.
ني كه جبريل هچو شخص جوان خود به مريم نمود ناگاهان
مريم از وي گريخت چونش ديد بود مستوره زو قوي ترسيد (مثنوي سلطان ولد)
با اين حال شعرا سعي دارند تا به تمام زوايا و خفاياي اين داستان پرداخته، با ذكر روايات مختلف، آن را دستمايه شعر خود سازند. براي همين نمونه بايد گفت:
برخي داستان پيدايش مسيح را به سبب عطسه حضرت آدم دانستهاند و گفتهاند كه وقتي خداوند در گل آدم، روحي از خود دميد، آدم عطسهاي كرد و جبرييل آن عطسه را در شيشه نگهداري كرد تا زماني كه آن باد را در آستين مريم دميد و عيسي به سبب آن عطسه آدم به وجود آمد:
عطسه او آدم است، عطسه آدم مسيح اينت خلف كز شرف عطسه او بود باب(خاقاني –در مدح پيغمبر-)
البته به نظر ميرسد اين عطسه نمادي از زايش مسيح است، نه اينكه عطسه به معناي حقيقي و رايج آن باشد.
يا بعضي معتقدند كه جبرييل در جيب مريم دميد و آن دم است كه سبب آبستن او شد:
در جيب شما اگر دميدند عيسي زاييد اگر بزاييد (مولوي)
روايت ديگر آن است كه جبرييل بر آستين مريم دميد. در تفاسير آمده است كه چون مريم آواز جبرييل بشنيد پرده بر خويشتن افكند، جبرييل آستين وي بگرفت و در جيب جامه وي دميد:
در شير رايت تو باد هواي هيجا روح الله است گويي در آستين مريم (انوري)
روايت ديگري نيز گفته مي شود كه مريم از راه دهان باردار شد:
بي شوي شد آبستن چون مريم عمران وين قصه بسي خوبتر و خوشتر از آن است
زيرا كه گر آبستن، مريم به دهان شد اين دختر رز را نه لب است و نه دهان است (منوچهري)
علاوه بر اين، موضوعات ديگري نيز در داستان تولد عيسي مورد توجه شاعران بوده كه براي نمونه ميتوان به سرزنشها و طعنههاي يهودياني اشاره كرد كه مريم را زناكار دانسته و به عيسي حرام زاده ميگفتند؛ در مقابل نصارايي كه مسيح را پسر خدا يا «ابن الله» ميخواندند:
گرچه مسيح را حذر است از دم يهود از گفته نصاري هم مي كند حذر
طعن حرامزادگي ارچه بد است، بد اما خجالت دم ابن اللهي بتر (خاقاني)
و يا روزه سكوتي كه مريم در برابر اين تهمتها و طعنهها اختيار ميكند:
روزه كردم نذر چون مريم كه هم مريم صفاست خاطر روح القدس پيوند عيسي زاي من (خاقاني)
در داستان ميلاد مسيح، معمولا شعرا از كلي گويي پرهيز كرده و بيشتر به ذكر جزييات داستان مي پردازند و مانند يك تابلوي نقاشي آن را به تصوير ميكشند تا بتوانند مفهوم ومعني مورد نظر خود را در چارچوب اين تصوير به مخاطب القا كنند.
به عنوان مثال براي اينكه خاقاني بكر بودن معاني شعرياش را به رخ خواننده يا شنونده برساند و به مفاخره بپردازد، به تن اين مفهوم، لباسي از جنس داستان ميپوشاند:
هر دم مرا به عيسي تازه است حامله زآن هر دمي چو مريم عذرا برآورم
زين روي چون كرامت مريم به باغ عمر از نخل خشك خوشه خرما برآورم (خاقاني)
و اشاره خاقاني به اين قسمت از داستان است كه مريم براي فرار از طعنهها و تهمتها از شهر بيرون گريخت، در حالي كه درد زايمان داشت. به درخت خرماي خشكي پناه برد تا اينكه آن درخت خشك، به فرمان خدا سبز و بارور شد و سر فرود آورد و مريم گرسنه از آن خرما خورد.
پرداختن به جزييات در داستان زايش مسيح تا جايي است كه حتي به زمان تولد او هم اشاره شده و آن را مصادف با شب يلدا دانستهاند. چنانكه امير معزي گويد:
ايزد دادار، مهر و كين تو گويي از شب قدر آفريد و از شب يلدا
زآن كه به مهرت بود تقرب مومن زآن كه به كينت بود تفاخر ترسا
با اين همه به نظر ميرسد كه جان داستان و جاذبه ماجرا، سخن گفتن حضرت عيسي در گهواره است؛ جايي كه نوزادي از مظلوميت مادرش دفاع كرده، حقانيت خود را به اثبات ميرساند. مريم براي اثبات ادعاي خود و رهايي از زبان طاعناني كه به مريم نسبت زنا ميدادند به عيسي اشاره كرد و او شروع به سخن درآمد.
آن راز به طفلي همه عيسي صفتان را در مهد چو عيسي به شكر در سخن آورد (عطار)
چه بود آن نطق عيسي وقت ميلاد چه بود آن صوم مريم گاه اصغا (خاقاني)
پرداختن به جزييات داستان، وجود روايتهاي گوناگون از تولد تا مرگ مسيح، ميلاد او در شب يلدا و ارتباط آن با خورشيد، همه و همه رمز و رازي را در چهره مسيح ايجاد ميكند كه شاعران را به شگفتي وا ميدارد؛ به نحوي كه نميتوانند علاقه خود را به اين پيامبر الهي كتمان كنند. براي اثبات اين ادعا همان بس كه شاعران تلاش كردند تا شعر، معاني ابيات و يا كلام خود را «مشبه» و مسيح را «مشبه به» آن قرار دهند و خود پيداست كه ارزشمندترين داشته هر شاعر، چيزي جز شعر او نميتواند باشد.
انتهاي پيام/
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 85]
صفحات پیشنهادی
جشن 10 سالگي براي ويكيپدياي فارسي
جشن 10 سالگي براي ويكيپدياي فارسي مراسم بزرگداشت دهمين سالگرد تأسيس ويكيپدياي فارسي چهارشنبه هفته جاري در دانشگاه تهران برگزار ميشود به گزارش خبرگزاري مهر مراسم بزرگداشت دهمين سالگرد تأسيس ويكيپدياي فارسي از سوي انجمن علمي دانشجويي زبانشناسي دانشگاه تهران و انجمن علمي كتدر نشست ادبي «چله آه»؛ناصر فيض، حميدرضا شكارسري، سعيد بيابانكي و رضا عبدالهي تجليل شدند
در نشست ادبي چله آه ناصر فيض حميدرضا شكارسري سعيد بيابانكي و رضا عبدالهي تجليل شدند در نشست ادبي چله آه شاعران پيشكسوت آئيني و عاشورايي نظير حميدرضا شكارسري و ناصر فيض تجليل شدند به گزارش خبرنگار كتاب و ادبيات باشگاه خبري فارس توانا نشست ادبي چله آه به مناسبت اربعين حمخالفت رئيس دانشگاه تهران با برپايي جشن 10 سالگي ويكيپدياي فارسي
مخالفت رئيس دانشگاه تهران با برپايي جشن 10 سالگي ويكيپدياي فارسي برگزاري جشن 10 سالگي ويكيپدياي فارسي به دليل مخالفت رئيس دانشگاه تهران لغو شد به گزارش خبرنگار مهر در حالي كه قرار بود امروز چهارشنبه 27 آذر همزمان با 18 دسامبر 2013 جشن 10 سالگي براي ويكيپدياي فارسي در دانشگايادداشتبلاتكليفي تازه بنياد ادبيات داستاني ايرانيان
يادداشتبلاتكليفي تازه بنياد ادبيات داستاني ايرانيان حضور دو حوزه شعر و داستان در بنياد ادبيات داستاني هم براي خود ماجرايي دارد اين اقدام از آن رو ناصحيح است كه آوردن كارهاي اجرايي شعر به اين بنياد نه تنها باري از حوزه شعر كشور كم نخواهد كرد بلكه نفس بنياد تازهنفس هم به شماره خسينما وامدار ادبيات؛ فهرست گاردين از بهترين اقتباسهاي ادبي تاريخ سينما
سينما وامدار ادبيات فهرست گاردين از بهترين اقتباسهاي ادبي تاريخ سينما از اولين روزهاي شكلگيري سينما تاكنون همواره پيوند عميقي ميان دنياي كتاب و فيلم برقرار بوده و آثار ادبي بويژه رمانها الهامبخش كارگردانان شدند تا بر روي پرده نقرهاي سينما رنگ واقعيت بگيرند و سينمادوستان نيبراي 10 سالگي ويكيپدياي فارسي مفلس كيميافروش
براي 10 سالگي ويكيپدياي فارسي مفلس كيميافروش علي پيرحياتي دانشنامه ويكيپديا بزرگترين و پرخوانندهترين دانشنامه جهان است از يك سو روزانه ميليونها نفر به وبسايت اين دانشنامه مراجعه ميكنند و از سوي ديگر هر ثانيه چندين ويرايش جرح و تعديل مطالب در بخشهاي مختلف اين دانشنامگزارش فارس از نشست ادبي «چله آه»از وضع نامطلوب شعر و ادبيات در فرهنگسراها تا نفسهاي آخر زبان فارسي در كشور هن
گزارش فارس از نشست ادبي چله آه از وضع نامطلوب شعر و ادبيات در فرهنگسراها تا نفسهاي آخر زبان فارسي در كشور هند در نشست ادبي چله آه كه شب گذشته به مناسبت اربعين حسيني در فرهنگسراي ارسباران برگزار شد يك شاعر هندي از وضع نامناسب زبان فارسي در اين كشور گلايه كرد و گفت زبان فارسيادبياتحداد عادل: حفظ زبان فارسي در جهان با آرزو امكان پذير نيست
ادبياتحداد عادل حفظ زبان فارسي در جهان با آرزو امكان پذير نيست رييس بنياد سعدي با بيان اين كه حفظ و گسترش زبان فارسي در دنيا با آرزو و خيال امكان پذير نيست گفت به هر ميزان كه زبان فارسي در كشور هاي دنيا گسترش پيدا كند قدرت ما بيشتر خواهد بود به گزارش ايسنا غلامعلي حداد عادلاميرزاده در گفتوگو با فارس خبرداد«دبيرخانه شوراي گسترش زبان فارسي» ميزبان شعر/حذف قائم مقام شعر» و «مسئول دفت
اميرزاده در گفتوگو با فارس خبرداد دبيرخانه شوراي گسترش زبان فارسي ميزبان شعر حذف قائم مقام شعر و مسئول دفتر شعر و ادب مشاور علمي فرهنگي و مديريتي معاون فرهنگي با بيان اينكه دفتر شعر و ادب از اين پس ذيل معاونت فرهنگي فعاليت ميكند گفت در حال حاضر حوزه شعر در قالب يك دبيرخاسعيد حجاريان: رفع حصر منتظري كار روحاني بودبين اصلاحطلبان و اعتدالگرايان تفكيكي قائل نشويم/ مجلس دهم بايد شبي
سعيد حجاريان رفع حصر منتظري كار روحاني بودبين اصلاحطلبان و اعتدالگرايان تفكيكي قائل نشويم مجلس دهم بايد شبيه مجلس پنجم شود حجاريان معتقد است كه مجلس دهم بايد شبيه مجلس پنجم شود يعني يك اقليت قوي و تأثيرگذار از اصلاحطلبان وارد مجلس شوند به گزارش سرويس فضاي مجازي خبرگزاري فارسبرگزاري دوره آموزشي زبان و ادبيات فارسي در دانشگاه شريف
برگزاري دوره آموزشي زبان و ادبيات فارسي در دانشگاه شريف دوره فرعي رشته زبان و ادبيات فارسي در دانشگاه صنعتي شريف برگزار ميشود به گزارش ايسنا مهلت ثبت نام در دوره فرعي رشته زبان و ادبيات فارسي دانشگاه شريف تا 30 دي از طريق سايت دانشگاه به نشاني http www sharif ir ادامه دارددانشگاه شريف دوره آموزشي زبان و ادبيات فارسي برگزار ميكند
دانشگاه شريف دوره آموزشي زبان و ادبيات فارسي برگزار ميكند دوره فرعي رشته زبان و ادبيات فارسي در دانشگاه صنعتي شريف برگزار ميشود به گزارش گروه علمي باشگاه خبرنگاران مهلت ثبت نام در دوره فرعي رشته زبان و ادبيات فارسي دانشگاه شريف تا 30 دي از طريق سايت دانشگاه به نشاني httpويكي پديا فارسي 10 ساله شد
ويكي پديا فارسي 10 ساله شد ايتنا- دانشنامه اينترنتي ويكي پديا ۱۰ ساله شد به گزارش ايتنا از ايسنا بخش فارسي ويكي پديا تا امروز بيش از ۳۴۱ هزار مقاله به زبان فارسي منتشر كرده است ويكيپدياي فارسي در دسامبر سال ۲۰۰۳ فعاليت خود را آغاز كرد و تعداد مقالههاي آن تا روز ۱۶ دسامبر ۲۰۰-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها