تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1834371086
براي 10 سالگي ويكيپدياي فارسي مفلس كيميافروش
واضح آرشیو وب فارسی:ايران: براي 10 سالگي ويكيپدياي فارسي مفلس كيميافروش
علي پيرحياتي
دانشنامه ويكيپديا، بزرگترين و پرخوانندهترين دانشنامه جهان است. از يك سو روزانه ميليونها نفر به وبسايت اين دانشنامه مراجعه ميكنند و از سوي ديگر، هر ثانيه چندين ويرايش (جرح و تعديل مطالب) در بخشهاي مختلف اين دانشنامه به زبانهاي گوناگون صورت ميگيرد. وبسايت ويكيپديا از آوريل ۲۰۰۷ تاكنون، همواره يكي از ۱۰ وبسايت پربازديد جهان بوده است. اين دانشنامه بيشك يكي از پديدههاي مهم در روزگار ماست و جا دارد اهميت و جايگاه آن به مثابه يكي از دستاوردهاي بشري مورد توجه قرار گيرد. در مقاله حاضر ابتدا به معرفي ويژگيها و ساز و كارهاي اين دانشنامه و اعتبار مطالب آن ميپردازيم سپس به طور خاص، وضعيت ويكيپدياي فارسي را مدنظر قرار ميدهيم و در پايان، اين مسأله را بررسي ميكنيم كه آيا ويكيپديا محصول شرايط دوران مدرن و تابع فضاي حاكم بر آن است يا خير.
۱. ويژگيها، ساز و كارها و اعتبار
دانشنامه ويكيپديا، دانشنامهاي اينترنتي با محتواي آزاد و مبتني بر نگارش جمعي است، يعني اولاً هر كسي كه به اينترنت دسترسي دارد ميتواند مطالبي به دانشنامه بيفزايد و ثانياً ميتوان مطالب دانشنامه را (حتي به شكل تجاري) بدون محدوديت تكثير و توزيع كرد. اين دو ويژگي مهمترين ويژگيهاي دانشنامه ويكيپديا است كه جايگاهي منحصر
به فرد به آن ميبخشند، اما امكان ويرايش براي همه افراد، دانشنامه ويكيپديا را در معرض مهمترين نقد يعني وضعيت اعتبار محتوا نيز قرار ميدهد. مسأله اعتبار مطالب موجود در دانشنامه ويكيپديا، همواره اولين مسألهاي است كه به ذهن خطور ميكند و بخصوص در حوزههاي علمي و دانشگاهي، ويكيپديا به همين دليل مورد نقد قرار ميگيرد.
براي روشن شدن وضعيت اعتبار منابع در ويكيپديا و توجيه آن بايد به چند نكته توجه داشت. نكته اول اين كه هر مطلبي را نميتوان به ويكيپديا افزود و كاربر ويرايشكننده بايد براي هر مطلبي كه اضافه ميكند، به يك يا چند منبع معتبر ارجاع دهد و البته حق تكثير منبع را هم رعايت كند. ويژگيهاي منبع معتبر در قوانين و سياستهاي ويكيپديا به طور مفصل تشريح شده است. نكته دوم كه ميتوان آن را از نكته اول هم نتيجه گرفت، آن است كه ويكيپديا داراي «اعتبار ذاتي» نيست و اين مسأله در سياستهاي ويكيپديا صريحاً اعلام شده است. اعتبار مطالب ويكيپديا متكي بر اعتبار منابعي است كه به آنها ارجاع داده شده است.
در واقع، نقش ويكيپديا تنها منسجم كردن و دسترسپذير كردن مطالب و احتمالاً نوعي بررسي و فيلتر اوليه براي جلوگيري از افزودن مطالب بياعتبار و بدون منبع است.
البته اين بررسي هم توسط خود كاربران در همكاري با يكديگر انجام ميشود، اما در نهايت، بررسي منابع مورد ارجاع و سنجش اعتبار آنها برعهده خود مخاطب است. لذا روش صحيح بهرهگيري از ويكيپديا آن است كه از اين دانشنامه به عنوان اولين مرحله تحقيق و به مثابه مدخلي براي دستيابي به ساير منابع استفاده شود.
با توجه به اين موارد، روشن است كه ويكيپديا جايي براي اظهارنظر شخصي درباره موضوعات يا حتي انتشار تحقيقات دست اول نيست؛ يعني حتي نتايج يك تحقيق علمي را تا وقتي كه در يك منبع معتبر منتشر نشده باشد، نميتوان به مقالات ويكيپديا اضافه كرد.
البته ويكيپديا هم مثل هر پروژه جمعي ديگري، در برابر خرابكاري آسيبپذير است و گاهي تخطي از اين اصول صورت ميگيرد. لذا كاربران بايد با ايفاي نوعي نقش نظارتي به تصحيح مطالب بپردازند و البته از آنجا كه تعداد كاربران زياد است اعمال اين نظارت تسهيل ميشود.
همچنين به دليل پويايي بالاي اين دانشنامه، مدام تجربيات بيشتري در زمينه بهبود مطالب به دست ميآيد. لذا اعتبار منابع به طور پيوسته در حال افزايش است و نقاط ضعف به سرعت برطرف ميشود. همچنين تقريباً هر چند روز يك بار، يك كد يا نرمافزار جديد براي حل يك مشكل و اعمال دقيقتر اصلاحات تدوين ميشود؛ از آنجا كه حد و مرز مشخصي براي ميزان تخصصي بودن مقالات پيشبيني نشده است، مقالات مدام به سمت تخصصيتر شدن پيش ميروند و در هر مقاله عمومي، به چند مقاله تخصصيتر كه به يك جنبه از موضوع عمومي پرداختهاند، ارجاع داده ميشود.
ويژگي ديگر ويكيپديا آن است كه مدخلها (مقالات) به شكل شبكهاي و مرتبط به هم نوشته ميشوند و در دسترس مخاطب قرار ميگيرند. مقالات به چند شيوه با يكديگر ارتباط دارند:
۱. در جايجاي متن هر مقاله، لينكهاي آبي به مقالات ديگر وجود دارند.
۲. «ردهها» كه در پايان هر مقاله قابل دسترس هستند، مقالات را بر پايه يك ويژگي خاص و مشترك در كنار هم فهرست ميكنند.
۳. «الگوها»، نماي كلي و مختصري از مقالات حول يك موضوع خاص را نشان ميدهند.
۴. در پايان هر مقاله، بخش «جستارهاي وابسته»، مدخلهاي ديگري را كه ارتباط مستقيمي با موضوع مقاله دارند، نشان ميدهد. به اين ترتيب از هر مقاله ويكيپديا ميتوان با استفاده از همين چند امكان و بدون جستوجوي مستقيم به هر مقاله ديگري رسيد؛ يعني بدون استثنا، هر دو ،مقالهاي به يكديگر مرتبط هستند.
در ويكيپديا، نظام سلسلهمراتبي يا بوروكراتيك در ميان كاربران وجود ندارد و تنها به برخي كاربران بر پايه ميزان سابقه و تجربه و با رأيگيري از عموم كاربران، دسترسيهاي خاصي از جمله امكان حذف كامل مقاله (با ارائه دليل مشخص) اعطا ميشود. همچنين تأكيد بر آن است كه از كاربران تازهكار استقبال شود تا بتوانند با راهنمايي ديگر كاربران زودتر كارشان را شروع كنند.
علاوه بر اين، ويرايش از نظر فني پيچيدگي ندارد و بسيار ساده است. با دانستن چند نكته ساده و حتي بدون مطالعه همه قوانين و سياستها ميتوان كار ويرايش را آغاز كرد و كسب تجربه منوط به ويرايشهاي بيشتر است. نكته ديگر آن است كه از هر پيشنهادي براي بهسازي ويكيپديا استقبال ميشود و به سرعت ميتوان پيشنهاد را در معرض نظرخواهي قرار داد و در صورت توافق
به كار گرفت.
در ويكيپديا معمولاً امكان اعمال قدرت و لابيگري وجود ندارد، هر چند كه گاهي ممكن است چنين مواردي مشاهده شود حتي در اين صورت امكان گفتوگو با ساير كاربران و كمك گرفتن از آنها براي مقابله با اين موارد وجود دارد. ساز و كارهاي ويرايش در ويكيپديا كاملاً شفاف هستند و كوچكترين و جزئيترين ويرايشها همراه با تاريخ و زمان دقيق در تاريخچه هر مقاله ثبت ميشود و حتي اگر يك ويرايش خاص حذف شود، در تاريخچه مقاله قابل دسترس است. به اين ترتيب، مشخص است كه مسئوليت هر ويرايش با كدام كاربر است.
هيچگونه بده بستان مالي در پروژه ويكيپديا حتي براي كاربران در سطوح بالاي دسترسي وجود ندارد و تنها حدود ۷۰ نفر كارمند بنياد ويكيمديا (نهاد مديريتكننده پروژههاي ويكي) كه مسئوليت برخي امور فني و حقوقي را برعهده دارند، حقالزحمه دريافت ميكنند. همچنين در ويكيپديا و ساير پروژههاي زير نظر بنياد ويكيمديا، از تبليغات تجاري به منظور تأمين هزينهها استفاده نميشود و هزينهها عمدتاً با كمكهاي خيريه تأمين ميشود.
۲. وضعيت ويكيپدياي فارسي
اولين صفحات ويكيپدياي فارسي اواخر آذر ۱۳۸۲ ايجاد شدند. اين دانشنامه هماكنون داراي حدود 340 هزار مقاله (مدخل) است و با اين تعداد مقاله، در ميان زبانهاي مختلف، در جايگاه نوزدهم و بالاتر از زبان عربي، تركي، مجاري و كرهاي قرار دارد. ويكيپدياي انگليسي با حدود 4 ميليون و 400 هزار مقاله داراي جايگاه اول است و ويكيپدياي آلماني با حدود يك ميليون و 700 هزار مقاله در جايگاه دوم قرار دارد.
طبق اين آمار، به نظر ميرسد ويكيپدياي فارسي پيشرفت قابل توجهي نسبت به ساير زبانها داشتهاست. همچنين ويكيپدياي فارسي از نظر شمار كاربران در رده پانزدهم و از نظر شمار كاربران فعال در رده چهاردهم قرار دارد. البته تعداد كاربران فعال حدود 3 هزار نفر و تعداد كل كاربراني كه در ويكيپديا ثبتنام كردهاند، حدود 400 هزار نفر است و بنابراين فاصله زيادي ميان اين دو تعداد وجود دارد.
ويكيپدياي فارسي از ابتدا پايبند به اجراي صحيح استانداردهاي مربوط به زبان فارسي در وب بوده است و كارهاي زيادي براي بوميسازي نرمافزارها انجام شده است.
مقالات ويكيپدياي فارسي از نظر معيارهاي صحيح كدنگاري و نگارشي داراي كيفيت بالايي است و اصول نگارشي فرهنگستان زبان و ادب فارسي تا حد زيادي در آن رعايت ميشود. ذكر چند نقطه ضعف ويكيپدياي فارسي نيز خالي از فايده نخواهد بود.
اول اين كه ويكيپدياي فارسي برخلاف بسياري از ويكيپدياهاي همرده خود، عموماً با كمبود تصوير روبهروست. از آنجا كه تصاوير بايد با رعايت حق تكثير در ويكيپديا قرار گيرند، بخش اعظم تصاوير ويكيپدياي فارسي، تصاويري است كه خود كاربران اين دانشنامه تهيه كردهاند.
براي مقابله با اين كمبود، لازم است عكاسان و همچنين افرادي كه تصاويري مرتبط با مقالات در اختيار دارند، آنها را در وبسايت ويكيكامنز كه يكي ديگر از پروژههاي ويكي است، بارگذاري كنند تا بتوان آنها را با رعايت حق تكثير، در مقالات ويكيپديا مورد استفاده قرار داد.
نكته ديگر اين كه فعاليت زنان در ويكيپدياي فارسي بسيار اندك است. البته به طور كلي، در بخشهاي گوناگون دانشنامه ويكيپديا و زبانهاي مختلف، كاربران زن، حدوداً يكچهارم كل كاربران را تشكيل ميدهند، اما اين مسأله در ويكيپدياي فارسي بارزتر است.
بالأخره اين كه به تبع فضاي اجتماعي و سياسي ايران، نگاههاي منفي و افراطآميز به ويكيپدياي فارسي از سوي افراد و جناحهاي مختلف وجود دارد. بايد مجدداً تأكيد كنيم كه در ويكيپديا، همواره فضاي گفتوگو وجود دارد و اصولاً بيش از نيمي از صفحات ويكيپديا به صفحات بحث اختصاص دارد كه مستقل از مقالات هستند و در آنها راجع به بهبود مطالب و حتي جزئيترين مسائل در كار ويرايش، گفتوگو صورت ميگيرد.
بنابراين همه كاربران، در صورت ايجاد اختلاف نظر ميتوانند با تكيه بر سياست بيطرفي كه در ويكيپديا بسيار مورد تأكيد است، با يكديگر گفتوگو كنند و حتي برخي قوانين را در جهت ارتقاي وضعيت اين دانشنامه تغيير دهند.
۳. پناهگاهي در برابر عصر تكنولوژي
اگر بخواهيم با نگاهي هايدگري و منتقدانه به دوره معاصر و عصر تكنولوژي نگاه كنيم، اين سؤال پيش ميآيد كه آيا ويكيپديا با ويژگيهاي خاص خود، محصول دوران مدرن و عقلانيت جديد است و همگام با آن پيش ميرود يا خير. در بخش نهايي اين مقاله، استدلالهايي ارائه ميدهيم كه نشان ميدهند بسياري از خصوصيات ويكيپديا با ويژگيهاي عصر تكنولوژي و نيهيليسمي كه در آن وجود دارد، سازگار نيستند.
ابتدا بايد توجه داشت كه برخي از ويژگيهاي ويكيپديا اساساً حاصل شرايط دوره معاصر هستند؛ مثلاً اراده معطوف به شناخت جهان كه در ويكيپديا وجود دارد، ويژگي اصلي عقلانيت جديد است. ديگر اين كه اينترنتي بودن ويكيپديا ناشي از پيشرفت تكنولوژي و فراگير شدن آن است و بالاخره اين كه در ويكيپديا، مقالات جدي و پراهميت در كنار مقالات كماهميت و شايد مبتذل، جايگاه يكساني دارند و اين از مشخصههاي نيهيليسم و سكولاريسم عصر ماست.
اما در كنار اين ويژگيها، مسائل ديگري وجود دارند كه فضاي اين دانشنامه را از شرايط كلي دوران مدرن دور ميكنند. اول اين كه برخلاف روزگار ما كه روزگار مرگ ارزشهاست، يك مجموعه اصول و ارزشها در ويكيپديا وجود دارد از جمله ۱. تأكيد بر بيطرفي در ويرايش مقالات و استفاده همزمان از رسانههاي موافق و مخالف موضوع ۲. احترام به افرادي كه موضوع مقالات ويكيپديا هستند و عدم افزودن مطالب جنجالبرانگيز راجع به آنها (حتي مطالب داراي منبع) در مقالات مربوطه ۳. فرض حسن نيت در برخورد با كاربراني كه ويرايشهاي آنها خرابكارانه محسوب ميشود.
ديگر اين كه برخلاف فردگرايي و سوبژكتيويسم دوران جديد، ويكيپديا جامعهاي با يك هدف مشترك و جمعي يعني اعتلاي دسترسي عموم افراد به دانش جهاني است.
برخلاف وبسايتهايي مثل فيسبوك و حتي وبلاگها كه در آنها تأكيد بر فرد است، در ويكيپديا افراد اصالت ندارند و كارها بر پايه اعلام سليقه و خوشايند و بدايند شخصي پيش نميرود.
همچنين ويكيپديا پروژهاي نفعمحور و تجاري نيست و كار هر فرد برخاسته از شور و علاقه شخصي است.
به نظر ميرسد اين ويژگيها نشان ميدهد فعاليت در ويكيپديا، تا حدي با فاصله گرفتن از فضاي نيستانگارانه دوران معاصر نسبت دارد. پس جا دارد در 10 سالگي ويكيپدياي فارسي، به همه آنها كه در نگارش كلمه به كلمه اين دانشنامه نقش داشتهاند خداقوت بگوييم.
پنجشنبه 28 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[مشاهده در: www.iran-newspaper.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 176]
صفحات پیشنهادی
مخالفت رئيس دانشگاه تهران با برپايي جشن 10 سالگي ويكيپدياي فارسي
مخالفت رئيس دانشگاه تهران با برپايي جشن 10 سالگي ويكيپدياي فارسي برگزاري جشن 10 سالگي ويكيپدياي فارسي به دليل مخالفت رئيس دانشگاه تهران لغو شد به گزارش خبرنگار مهر در حالي كه قرار بود امروز چهارشنبه 27 آذر همزمان با 18 دسامبر 2013 جشن 10 سالگي براي ويكيپدياي فارسي در دانشگاجشن 10 سالگي براي ويكيپدياي فارسي
جشن 10 سالگي براي ويكيپدياي فارسي مراسم بزرگداشت دهمين سالگرد تأسيس ويكيپدياي فارسي چهارشنبه هفته جاري در دانشگاه تهران برگزار ميشود به گزارش خبرگزاري مهر مراسم بزرگداشت دهمين سالگرد تأسيس ويكيپدياي فارسي از سوي انجمن علمي دانشجويي زبانشناسي دانشگاه تهران و انجمن علمي كتتاريخ را به روايت شاعران بخوانيم/ صد سال شعر فارسي از نگاه ساعد باقري و سهيل محمودي
تاريخ را به روايت شاعران بخوانيم صد سال شعر فارسي از نگاه ساعد باقري و سهيل محمودي سيدعبدالجواد موسوي ساعد باقري و سهيل محمودي همت كردهاند و سيوسه جلد از گزيدهاي از صد سال شعر فارسي را تحويل انتشارات اميركبير دادهاند اين پروژه كه قرار است در صد جلد منتشر شود قرائت و روايتجشن تولد براي ويكي پدياي فارسي
جشن تولد براي ويكي پدياي فارسي چهارشنبه 27 آذر دانشگاه تهران ميزبان جشن تولد 10 سالگي ويكي پدياي فارسي است و علاقه مندان مي توانند در آن شركت كنند انجمن علمي-دانشجويي زبان شناسي دانشگاه تهران و انجمن علمي كتابداري و اطلاع رساني ايران با همكاري و حمايت انجمن ترويج علم ايران دانشانتقاد بی بی سی فارسی از زبان اصلاح طلبان: چرا می نویسید سکته ناقص مذاکرات در وین؟
انتقاد بی بی سی فارسی از زبان اصلاح طلبان چرا می نویسید سکته ناقص مذاکرات در وین سؤال بی بی سی فارسی چرا زبان روزنامه های اصلاح طلبان خیلی به زبان روزنامه های منتقد دولت نزدیک شده است مثلا روزنامه شرق نوشته شکست هسته ای در وین یا اعتماد گفته سکته ناقص مذاکرات در وینترجمه گفتمان سيدحسن نصرالله به فارسي/ برگزاري دومين سمينار مردمسالاري ديني در انديشه رهبر انقلاب
ترجمه گفتمان سيدحسن نصرالله به فارسي برگزاري دومين سمينار مردمسالاري ديني در انديشه رهبر انقلاب مدير پژوهشكده مطالعات ديني و فلسفي المعارف الحكميه لبنان گفت دومين سمينار بين المللي بررسي انديشههاي حضرت آيت الله العظمي خامنهاي با عنوان مردم سالاري ديني در انديشههاي معظم لهدليل مصاحبه مشاور رئيس سازمان محيط زيست با بيبيسي فارسي چيست؟
دليل مصاحبه مشاور رئيس سازمان محيط زيست با بيبيسي فارسي چيست اينكه فعالان محيط زيست با هدف بهبود زيستگاه طبيعي مردم ايران و تحقق توسعه پايدار وارد عرصه سياست و تصميمسازي ميشوند و تجربيات تخصصي خود در حوزه محيط زيست را در اختيار دولتمردان قرار ميدهند بالذات پديده ميمون وسلمان فارسي كسي كه اميرالمومنين(ع) اورا غسل و كفن كرد
سلمان فارسي كسي كه اميرالمومنين ع اورا غسل و كفن كرد شرح حال آن بزرگوار در كتابهاي مختلف بيان شده و در برزگي مقام و قدر او همين اندازه بس كه مولانا امير المومنين ع وسايل غسل و كفن او را آوردند و او را غسل داده كفن نمودند و بر او نماز خوانده دفن نمودند به گزارش خيمه گاه باشگاه«۲۳۰ سال تبليغات بازرگاني در مطبوعات فارسيزبان» رونمايي شد
۲۳۰ سال تبليغات بازرگاني در مطبوعات فارسيزبان رونمايي شد فقدان كتاب ۲۳۰ سال تبليغات بازرگاني در مطبوعات فارسيزبان تا امروز در حوزه مطبوعات به وضوح مشخص بود امروز ما صاحب اثري هستيم كه ميتواند به عنوان يك اثر مرجع در اين حوزه مورد استفاده واقع شود ۲۳۰ سال تبليغات بازرگانرونمايي از ۲۳۰سال تبليغات بازرگاني در مطبوعات فارسيزبان
رونمايي از ۲۳۰سال تبليغات بازرگاني در مطبوعات فارسيزبان حسين انتظامي در بخشي از اين مراسم گفت افرادي كه در حوزه تاريخ پژوهش ميكنند معمولا داراي ديدگاههاي خاص هستند درحاليكه ميرزايي با گشادهدستي يافتههايش را براي همگان عرضه كرده است دكتر علياكبر فرهنگي استاد دانشگاه و طهمبازي پيامكي آموزش زبان فارسي از طريق سرگرمي
بازي پيامكي آموزش زبان فارسي از طريق سرگرمي بازي پيامكي آموزشي دو حرف حساب در قالب بازي سرگرمي و آموزش دايره لغات فارسي توليد شد به گزارش خبرنگار فناوري اطلاعات خبرگزاري فارس اين بازي براي مشتركان موبايل و در قالب بازي كلمه بازي و با هدف گسترش دايره لغات فارسي ارائه شده استنرم افزار فارسي نيستان ۱۴ را از دست ندهيد!
نرم افزار فارسي نيستان ۱۴ را از دست ندهيد نرم افزار Neyestan يك دانشنامه فارسي مي باشد كه اطلاعاتي همچون پزشكي فلسفه ادبيات داستان كوتاه نجوم مذهبي صنايع غذايي تاريخ جغرافيا هنر و بخش هاي ديگر را دارا مي باشد نرم افزار نيستان در نوع خود كم نظير بوده و توانسه است از زمادر قمنخستين نرم افزار فارسي زبان «پژوهيار» رونمايي شد
در قمنخستين نرم افزار فارسي زبان پژوهيار رونمايي شد در روز پژوهش از نرم افزار پژوهشي پژوهيار به عنوان نخستين نرم افزار فارسي زبان در حوزه استناد دهي با شعار اخلاق در پژوهش نظم در نگارش رونمايي شد به گزارش خبرگزاري فارس در قم معاون مركز تحقيقات كامپيوتري علوم اسلامي امروز-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها