محبوبترینها
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1853749247
حجتالاسلام خسروشاهي در گفتوگو با فارس:نوانديشي تا وقتي مبتني بر احكام اجتهاد باشد، قابل قبول است وگرنه بدعت است
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: حجتالاسلام خسروشاهي در گفتوگو با فارس:نوانديشي تا وقتي مبتني بر احكام اجتهاد باشد، قابل قبول است وگرنه بدعت است
دكتراي حقوق و نويسنده كتاب «فلسفه حقوق» گفت: نوانديشي تا وقتي مبتني بر احكام اجتهاد باشد قابل قبول است و اگر خارج از چارچوب و مكانيسمهاي اجتهاد باشد، يك نوع دين جديد محسوب ميشود و به هيچ عنوان قابل قبول نيست.
به گزارش خبرنگار آيين و انديشه خبرگزاري فارس، روزنامه قانون در گزارشي با عنوان «بياعتباري شهادت زنان مصداق تبعيض جنسيتي است» به صراحت ابطال حكم قرآن كريم در خصوص شهادت دو زن در برابر يك مرد را خواستار شد.
به منظور بررسي بيشتر اين موضوع با حجتالاسلام قدرتالله خسروشاهي، عضو هيئت علمي دانشگاه اصفهان، داراي دكتراي حقوق و نويسنده كتابهاي «فلسفه حقوق»، «فلسفه قصاص در اسلام»، «نظريهها و نظامهاي حقوقي» و «مطالعه تطبيقي حقوق جزاي عمومي اسلام و حقوق موضوعه» گفتوگو كرديم.
شهادتدادن يك تكليف است نه حق
*حجتالاسلام خسروشاهي به راستي شهادت دو زن در برابر يك مرد كه جزو مباني اصلي اسلام است، يك تبعيض جنسيتي محسوب ميشود؟!
-در مورد بحث شهادت زن چند تا موضوع را بايد به آن توجه كرد، موضوع اول اين است كه بايد ديد شهادت دادن يك حق است يا تكليف، آنچه مسلم است اينكه اداي شهادت و حاضر شدن در محكمه براي شهادت دادن يك تكليف است كه گاهي موارد اين تكليف آن قدر مشكلات براي افراد ايجاد ميكند كه از انجام اين كار خودداري ميكنند.
بنابراين قرآن مجيد در مواردي كه حق كسي در حال پايمال شدن است، به عنوان واجب كفايي مطرح ميكند و آنهايي كه ميتوانند بايد بروند و شهادت بدهند، اتفاقاً در دنياي امروز يك بحثي مطرح شده است و آن هم بحث حمايت از شهود است، زيرا به دليل اينكه كساني كه در محكمه شهادت ميدهند، بعضاً مورد تعارض، آزار و اذيت قرار ميگيرند و به همين خاطر قوانيني وضع شده است كه از شهود حمايت شود، همه اين موارد نشان ميدهد شهادت دادن در محكمه يك تكليف است و خداي متعال اگر اين تكليف را بيشتر بر دوش مردان قرار داده و كمتر بر دوش زنان گذاشته است، به هيچوجه به معناي اين نيست كه حقي كمتر به زنان داده شود.
روايت قرآني درباره علت شهادت دو زن در برابر يك مرد
موضوع دوم اين است كه قرآن مجيد علت اينكه چرا شهادت دو زن را در برابر شهادت يك مرد قرار داده است را ذكر ميكند و ميفرمايد: «وَاسْتَشْهِدُوا شَهِيدَيْنِ مِنْ رِجَالِكُمْ فَإِنْ لَمْ يَكُونَا رَجُلَيْنِ فَرَجُلٌ وَامْرَأَتَانِ مِمَّنْ تَرْضَوْنَ مِنَ الشُّهَدَاءِ أَنْ تَضِلَّ إِحْدَاهُمَا فَتُذَكِّرَ إِحْدَاهُمَا الْأُخْرَى»، و دو نفر از مردان خود را شاهد بگيريد و اگر دو مرد نبودند، يك مرد و دو زن، از كسانى كه مورد رضايت و اطمينان شما هستند، انتخاب كنيد! تا اگر يكى از آن دو انحرافى يافت، ديگرى به او يادآورى كند، اين براي است كه معمولاً زنان در ديدن برخي صحنهها كه ممكن است صحنههاي نگرانكننده و ناراحتكننده باشد، خيلي با دقت نگاه نميكنند و بعد هم زماني كه ميخواهند شهادت دهند ممكن است تحت تأثير احساسات و عواطفشان نتوانند واقعيت را آن گونه كه هست بيان كنند، بنابراين قرآن ميگويد براي اينكه حقي از كسي ضايع نشود، بايد دو نفر شهادت بدهند كه اگر يك نفر موضوع را درست نديده و درست متوجه نشده است، نفر بعدي كمك كند كه واقعيت آنگونه كه هست بيان شود، بنابراين صرفاً اين دستور قرآني براي اين هست كه حقي از كسي ضايع نشود.
در مواردي خاص تنها شهادت زنان پذيرفته است/ برابري كامل حقوقي زن و مرد اشتباه است
نكته سومي كه بايد به آن در بحث شهادت زنان توجه كرد اين است كه در مواردي داريم كه شهادت مردان پذيرفته نميشود، يعني شهادت زن فقط در آن موارد پذيرفته ميشود كه مخصوص زنان باشد، مانند گواهي زنده متولد شدن طفل يا عيوبي كه براي زنان وجود دارد كه موجب فسخ نكاح ميشود و امثال اين موارد كه فقط شهادت زنان پذيرفته ميشود، بنابراين به هيچ عنوان نبايد تبعيض جنسيت محسوب كرد.
علاوه بر اينكه ما معتقديم كه برابري كامل حقوقي بين زن و مرد غلط است؛ يعني اين يك نگرش فمنيستي هست كه بايد زن و مرد در همه مسائل حقوقي برابر باشند، ما معتقد به اين هستيم در حقوقي كه به هويت انساني مربوط ميشود، چون زن و مرد در هويت انساني برابر هستند، بايد حقوق برابر داشته باشند، اما چون زن و مرد در حوزه انساني با هم برابرند، تفاوت جنسيتي را نميشود انكار كرد، بالاخره دو جنس متفاوت هستند و لذا حقوقي كه مبتني بر جنسيت باشد عليالقاعده بايد متفاوت باشد، اينكه اين نگاه را داشته باشيم كه در آنجايي كه زنان با مردان تفاوت دارند، بايد حقوق يكسان و برابري داشته باشند، اين نگرش كاملاً غلط است و از نظر اسلام مردود است.
اسلام حقوق را بر اساس تفاوتهاي واقعي مبتني كرده است
بنابراين تساوي حقوق در جايي عادلانه است كه شرايط مساوي و كاملاً برابر باشد و آنجايي كه شرايط متفاوت است، بايد از نظر حقوق هم تفاوت وجود داشته باشد؛ يعني ما برابري حقوقي را در جايي عادلانه ميدانيم كه شرايط برابر باشد، لذا در حقوق انساني و حقوقي كه به هويت انساني مربوط ميشود، اگر تفاوتي بين زن و مرد باشد ما آن را غيرعادلانه ميدانيم، اما در جاهايي كه تفاوت واقعي بين زن و مرد وجود دارد، اسلام كاملاً واقعبينانه حقوقش را بر اساس آن تفاوتهاي واقعي مبتني كرده است و ما از اين واقعيت به عنوان يك امر حكيمانه و عادلانه دفاع ميكنيم.
*موضوع شهادت دو زن در برابر يك مرد جزو مسلمات اسلامي است؟
-بله! به لحاظ فقهي جز مسلمات هست، چون بحث تفاوت را خود قرآن بيان ميكند و ميفرمايد: «وَاسْتَشْهِدُوا شَهِيدَيْنِ مِنْ رِجَالِكُمْ ....»، بنابراين مسألهاي نيست كه بگوييم در روايات آمده و اختلاف نظر وجود دارد، بنابراين از نظر فقهاي ما و حتي فقهاي اهل سنت تفاوت در اين مورد جز مسلمات است و بنابراين تفاوت مبتني بر يك واقعيت روانشناختي هست و كاملاً از لحاظ علمي ميتوانيم دفاع كنيم.
نوانديشي مبتني بر احكام اجتهاد قابل قبول است
*اينكه در بخشي از اين مصاحبه عنوان شده است كه «به گفته بسياري از علماي نوانديش جزو احكام ارشادي است و ميتوان با مقتضاي زمان و مكان آن را دستخوش تغيير و تحول كرد» آيا درست است؟
- نوانديشي تا وقتي مبتني بر احكام اجتهاد باشد قابل قبول است و اگر خارج از چارچوب و مكانيسمهاي اجتهاد باشد، يك نوع دين جديد محسوب ميشود و به هيچ عنوان قابل قبول نيست، بنابراين نوانديشي به اين معنا كه تا واقعيتهاي زمان را در نظر بگيريم و بر اثر متد اجتهاد، احكام را به اين واقعيتها مبتني كنيم، كاملاً درست و صحيح است، ولي اينكه نظر شخصي خود و تكليف فردي را به عنوان دين مطرح كنيم، اين نوانديشي از نظر ما قابل قبول نيست و يك نوع بدعت گذاري در دين محصوب ميشود.
شهادت دو زن در برابر يك مرد از احكام اوليه است
*در واقع ميخواهيد مطرح كنيد كه شهادت دو زن در برابر شهادت يك مرد از احكام اوليه است؟!
-بله! بدون ترديد جزو احكام اوليه است، البته احكام ثانوي در جاي خودش محفوظ است، بنابراين اگر روزي ضرورتي ايجاب شود كه ما از احكام اولي دست برداريم، اين هم كاملاً منطقي هست و ما ميتوانيم سراغ احكام ثانوي برويم كه تشخيص آن با كارشناسان و در مسائل اجتماعي با ولي فقيه است.
*در رابطه با احكام ارشادي توضيح ميدهيد؟
- احكام ارشادي احكامي است كه عقل هم ميتواند آن را درك كند و اسلام ارجاع به حكم عقل ميكند.
ما دو نوع احكام داريم: احكام تأسيسي و امضايي كه احكام تأسيسي جزو مسائل تأسيسي اسلام است. در احكام ارشادي آنچه براي ما حجت است همان حكم شرعي است، منتهاي آن حكم شرعي كه از نظر عقل تأييد ميشود؛ يعني عقل هم همان حكم را ميدهد، ولي چون تابع حكم شرع هستيم، چون شرع گفته به عنوان حكم الهي قبول ميكنيم كه عقل هم تأييد ميكند.
*در بخشي ديگر مصاحبه اشاره به شهادت يك بانوي متخصص در قبال يك فرد كارگر مذكر اشاره شده است، آيا تخصص فرد در شهادت تأثير دارد؟
- در امور تخصصي عليالقاعده كسي كه شهادت ميدهد، بايد متخصص باشد، اما در امور عمومي و عادي كسي كه صحنهاي را ديده است، ديگر فرقي نميكند كه فرد متخصص باشد يا نباشد، بلكه بستگي به آن موضوعي دارد كه ميخواهد شهادت بدهد، اگر موضوع يك موضوع تخصصي است، خب شهادت متخصص پذيرفته ميشود، اگر موضوع جز امور عمومي و عرفي باشد، خب هر كسي ميتواند درباره آن شهادت بدهد و آنجا تخصص ديگر جايگاهي ندارد.
احكامي كه به هويت انساني زن و مرد مربوط ميشود مشترك هستند
*حجتالاسلام خسروشاهي بيشتر توضيح ميدهيد كه اين حكم اسلامي درباره شهادت زنان واقعاً تبعيض جنسيتي است؟
- يك سري احكام متفاوت بين زن و مرد داريم كه كاملاً مبناي جنسيتي دارد، پس وقتي زن و مرد جنسيت متفاوت داشته باشند، احكامي كه بر جنسيت مربوط ميشود بايد متفاوت باشد، اگر منظور بعد جنسيتي اين است ما ميپذيريم، ولي اگر منظور تبعيض مبتني بر جنسيت است، اين طبيعي است كه غيرقابل قبول است و ما معتقديم اين تفاوت مبتني بر جنسيت است، مگر اينكه تفاوت جنسيتي را انكار كنيم و بگوييم زن و مرد جنسيت متفاوت ندارند، خب! هيچ عقلي اين را نميپذيرد.
پس اگر تفاوت جنسيت را ميپذيريم، احكام و مقرراتي كه ماهيتاً به جنسيت مربوط ميشود بايد متفاوت باشد و اين واقعيت اسلام كاملًا منطقي و حكيمانه است و ما نيز دفاع ميكنيم، ولي احكامي كه به هويت انساني زن و مرد مربوط ميشود كه مشترك هستند، طبيعي است كه احكام يكسان خواهد بود.
لزوم طرح اين مسائل در جلسات مناظره
*به نظر شما طرح اين گونه مسائل در رسانهها لازم است؟
-دوست داريم اين مباحث در يك محيط علمي و به صورت مناظره و در مباحث آزادانديشي مطرح شود و كساني كه اين سخنان را بيان ميكنند، در اين جلسات حاضر شوند و مناظره صورت گيرد تا حقيقت روشن شود و از اينكه اين مباحث در جرايد و رسانهها منتشر شود و اذهان عمومي را تحت تأثير قرار دهند با اين روشها مخالف هستيم.
انتهاي پيام/ك
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]
صفحات پیشنهادی
حجتالاسلام خسروپناه در گفتوگو با فارس:كاربرديشدن فلسفه در زندگي نيازمند توجه به فلسفههاي مضاف است
حجتالاسلام خسروپناه در گفتوگو با فارس كاربرديشدن فلسفه در زندگي نيازمند توجه به فلسفههاي مضاف است رييس مؤسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران با بيان اينكه يكي از دغدغههاي اصحاب انديشه كشور كم توجهي به فلسفههاي مضاف است افزود تا زماني كه به فلسفه مضاف توجه نشود فلسفه در زندگي محجتالاسلام غرويان در گفتوگو با فارس:پيشرفت در فلسفه بدون رجوع به فلسفههاي مضاف ناممكن است
حجتالاسلام غرويان در گفتوگو با فارس پيشرفت در فلسفه بدون رجوع به فلسفههاي مضاف ناممكن است عضو هيئت علمي جامعةالمصطفي العالميه گفت بيشتر صاحبنظران فلسفي امروز جامعه با اين نظر موافق هستند كه براي پيشرفت در حوزه فلسفي بايد به فلسفههاي مضاف رجوع كنيم حجتالاسلام محسن غرويانعابدين مهدوي در گفتوگو با فارس:مشتاقم «حكمي براي جنين» را در كشورم بسازم/ گردنم را براي گرفتن كمك مقابل هيچ م
عابدين مهدوي در گفتوگو با فارس مشتاقم حكمي براي جنين را در كشورم بسازم گردنم را براي گرفتن كمك مقابل هيچ مديري خم نميكنم عابدين مهدوي مستندساز گفت من همچنان مشتاقم پروژه حكمي براي جنين را با عوامل توليد قوي و حرفهاي ايراني كه همگي نسبت به موضوع فيلمنامه و روايت آن علاقهحجتالاسلام عليرضا قائمينيا در گفتوگو با فارس:براي وحدت حوزه و دانشگاه دست از سياسيكاري برداريم
حجتالاسلام عليرضا قائمينيا در گفتوگو با فارس براي وحدت حوزه و دانشگاه دست از سياسيكاري برداريم عضو هيئت علمي پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي گفت نبايد برخي مشكلات را مانع همگرايي حوزه و دانشگاه بدانيم اگر برخوردهاي علمي در اين زمينه صورت گيرد دست از شعارها برداريم و سياسي نحجتالاسلام رودگر در گفتوگو با فارس:«اصول و قواعد تفسير عرفاني قرآن كريم» آماده انتشار ميشود
حجتالاسلام رودگر در گفتوگو با فارس اصول و قواعد تفسير عرفاني قرآن كريم آماده انتشار ميشود عضو هيئت علمي پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي از نگارش اثري با عنوان اصول و قواعد تفسير عرفاني قرآن كريم خبر داد و گفت اين اثر به صورت اختصاصي به مباحث عرفاني قرآن پرداخته است حجتالحجتالاسلام راعي در گفتوگو با فارس:شهادتدادن يك حق نيست بلكه تكليف است
حجتالاسلام راعي در گفتوگو با فارس شهادتدادن يك حق نيست بلكه تكليف است يك استاد حقوق دانشگاه گفت تعبير تبعيض جنسي در زمينه بياعتباري شهادت زنان غلط است و مبناي منطقي حقوقي و فقهي ندارد ضمن اينكه شهادتدادن يك حق نيست بلكه تكليف است حجت الاسلام مسعود راعي استاد حقوق دانشحجتالاسلام كلباسي در گفتوگو با فارس:علوم انساني بومي نتيجه وحدت حوزه و دانشگاه باشد/لزوم بسط رشتههاي علمي د
حجتالاسلام كلباسي در گفتوگو با فارس علوم انساني بومي نتيجه وحدت حوزه و دانشگاه باشد لزوم بسط رشتههاي علمي در حوزههاي علميه قائم مقام ستاد اقامه نماز گفت يكي از برآيندهاي وحدت حوزه و دانشگاه بايد استخراج مباني علوم انساني بومي باشد به گونهاي كه با يك حركت علمي و ديني اين مبحجتالاسلام محسن الويري در گفتوگو با فارس:«تاريخ اجتماعي شيعيان» روانه بازار نشر ميشود
حجتالاسلام محسن الويري در گفتوگو با فارس تاريخ اجتماعي شيعيان روانه بازار نشر ميشود عضو هيئت علمي دانشگاه امام صادق ع با بيان اينكه بيشتر نويسندگان تاريخ از منظر سياسي و فراز و فرود حكومت به تاريخ شيعيان پرداخته و به زندگي تودهها نميپرداختند گفت در حال نگارش تاريخ اجتماورمزيار در گفتوگو با فارس عنوان كردنگاه معرفتي به واقعه عاشورا در نمايشنامه «شمشير و آفتاب»
ورمزيار در گفتوگو با فارس عنوان كردنگاه معرفتي به واقعه عاشورا در نمايشنامه شمشير و آفتاب نويسنده نمايشنامه شمشير و آفتاب كه به مناسبت ايام محرم و صفر در تماشاخانه ايرانشهر اجرا ميشود گفت در اين كار به واقعه عاشورا از منظر معرفتشناسي نگاهي ويژه داشتيم ابوالفضل ورمزيار ندر گفتوگو با فارسخردمند: جشنواره جامجم ميتواند مخاطب بينالمللي داشته باشد
در گفتوگو با فارسخردمند جشنواره جامجم ميتواند مخاطب بينالمللي داشته باشد آهو خردمند گفت جشنواره جامجم ميتواند مخاطبان بينالمللي هم داشته باشد زيرا همانطور كه همه ميدانيم هموطناني داريم كه در آن سوي مرزها مخاطب شبكه جام جم هستند آهو خردمند در گفتوگو با خبرنگار راديودر گفتوگو با فارسپخش «سمت خدا» همچنان ادامه دارد/ به تغيير ساعت پخش فكر كردهايم
در گفتوگو با فارسپخش سمت خدا همچنان ادامه دارد به تغيير ساعت پخش فكر كردهايم مدير گروه فرهنگ و معارف اسلامي شبكه سه سيما گفت با توجه به درخواست مخاطبان و علاقه آنها پخش برنامه تلويزيوني سمت خدا همچنان ادامه دارد محمد تورنگ مدير گروه فرهنگ و معارف اسلامي شبكه سه سيما ددر گفتوگو با فارسانيميشن سينمايي «نوح» توليد ميشود/ساخت «آرزو» با داستان دفاع مقدسي
در گفتوگو با فارسانيميشن سينمايي نوح توليد ميشود ساخت آرزو با داستان دفاع مقدسي مدير گروه عروسكي تك فريم مركز صبا گفت براي سال آينده تله فيلم سينمايي با محوريت زندگي حضرت نوح ع داريم كه برنامهريزيهاي آن انجام شده ولي با توجه بحران بودجه و مراحل كار بر روي فيلم نامه سادر گفتوگو با فارسجشنواره جامجم با توجه به برنامههاي گفتوگو محور به اين بخش رونق ميدهد
در گفتوگو با فارسجشنواره جامجم با توجه به برنامههاي گفتوگو محور به اين بخش رونق ميدهد تهيه كننده برنامه سلام تهران گفت بيشترين موفقيت تلويزيون در برنامههاي تركيبي است كه بايد بيشتر ديده شوند و مورد توجه قرار گيرند كه برگزاري بخش برنامههاي گفتوگو محور در جشنواره جام جم به-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها