واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: آرامگاه «ملكالمتكلمين» و «صوراسرافيل» از كي فراموش شد؟
آرامگاه «شهداي قلم مشروطيت» به ويرانه تبديل شده است و شهرداري و سازمان ميراث فرهنگي كاري براي حفاظت از آن انجام ندادهاند.
به گزارش خبرنگار سرويس ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، قبرهاي «ملكالمتكلمين» و «صوراسرافيل» شهداي اهل قلم مشروطيت، در كنار بيمارستان لقمان در تهران به ويرانه تبديل شده است.
پس از به توپ بسته شدن مجلس در دورهي مشروطيت و دستگيري سردمداران مشروطيت در سوم تيرماه ۱۲۸۷، ميرزا جهانگيرخان صوراسرافيل و ملكالمتكلمين (ميرزا نصراللهخان بهشتي) دو روزنامهنگار مشروطهخواه توسط نيروهاي هوادار محمدعلي شاه در «باغشاه» تهران به قتل رسيدند و جسدشان توسط قزاقان به خندقي بيرون از «باغشاه» پرتاب شد. وقتي دوستانشان از اين اتفاق خبردار شدند، آنها را شبانه در همان خندق پشت ديوارهاي باغشاه، يعني در خيابان كمالي، خيابان مخصوص، كوچهي شهيد ابراهيمي فعلي دفن كردند. پس از دوران استبداد صغير، سنگ قبري برايشان تهيه شد.
حالا پس از گذشت حدود 100 سال از آن اتفاق كه اين زمين در اختيار اشخاص حقيقي قرار گرفته و مالك خصوصي دارد، از آرامگاه شهداي روزنامهنگار مشروطهخواه آثار كمي باقي مانده است و شرايط آن اصلا متناسب با جايگاه و شأن آن مبارزان راه آزادي نيست. همچنين در كنار اين دو قبر، زيرزميني بوده كه دو نفر نيز در آنجا دفن شده بودند؛ اما حالا اين بخش نيز بهشكل كامل از بين رفته است.
آرامگاه «ملكالمتكلمين» و «صوراسرافيل» - عكس از سميه ايمانيان
به گزارش خبرنگار ايسنا، رييس شوراي شهر تهران - احمد مسجدجامعي - در بازديدي كه 29 آذرماه از آرامگاه اين دو شهيد داشت، گفت: مشكل اين است كه چنين بناهايي در سطح شهر تهران ديده نميشوند. اين نخستين ديدار ما از اين بنا بود و اميدواريم بتوانيم مشكلات آن را زودتر برطرف كنيم.
اما شهردار منطقهي 11 تهران در همين بازديد، اظهار كرد: درست نيست كه ما در اين زمينه هزينه كنيم، ولي سازمان ميراث فرهنگي كار را تأييد نكند. نخست اداره كل ميراث فرهنگي استان تهران بايد پيشقدم شود و سپس ما وارد كار ميشويم.
محمدمهدي شادالويي تأكيد كرد: تا وقتي اداره كل ميراث فرهنگي استان تهران از شهرداري درخواست انجام كار در اين زمينه را نداشته باشد، هيچ كاري براي اين مكان انجام نميدهيم، چون سازمان ميراث فرهنگي با آغاز شدن هر پروژه و هزينه كردن اعتبار، آن را توقف ميكند.
سرايدار اين بنا نيز كه حدود 30 سال در اين مكان زندگي كرده است به خبرنگار ايسنا گفت: وارثان اين خانه چندين سال پيش، براي جلوگيري از تخريب كامل بنا، روي قبرهايي را كه در زيرزمين بودند با سيمان پوشاندند. البته در سالهاي اخير، هرقدر ما به وارثان گفتيم كه اين بنا در حال نابودي است، آنها گفتند كه شما در را روي كسي باز نكنيد.
بازديد مسجدجامعي از آرامگاه
به گزارش ايسنا، آرامگاه اين دو روزنامهنگار مشروطهخواه «ملكالمتكلمين» و «صوراسرافيل» در سال 1383 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيد. با توجه به اينكه اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان تهران 10 نفر نيرو در يگان حفاظت براي سركشي به حدود 400 بناي تاريخي و ثبت ملي شدهي شهر تهران دارد، چرا آنها براساس ضوابط تصويبشده، ششماه يكبار به بناهاي ثبتشده در فهرست آثار ملي سركشي نميكنند؟
و در آخر اين بازديد، احمد مسجدجامعي به شوخي به خبرنگاران گفت «سرانجام شما اهالي قلم اينگونه ميشود» و اين جمله لبخندي تلخ را بر لب خبرنگاران نشاند.
انتهاي پيام
عكس از سميه ايمانيان
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]