واضح آرشیو وب فارسی:ايران: سطر آخر نقد و بررسي به جاي دادگاه
هوشنگ جاويد
پژوهشگر موسيقي و نويسنده
چندان با پيشنهاد تشكيل دادگاه ويژه نشر موافق نيستم. نويسندگان در هر جايي كه زندگي كنند، به دنبال خدمت به كشور و مردم خود هستند. هيچ كدام از آنها اگرواقعا اهل قلم باشند قصد خيانت به سرزمين خود را ندارند. همه آنان به دنبال اين هستند گامي در جهت رشد و ارتقاي كشورشان بردارند.
البته ممكن است برخي از اين افراد هم اثري خلق كنند؛ اثري كه از جهت فكري ناهمگونيهايي با برخي از مباني جامعه داشته باشد. يا عدهاي هم باشند كه آگاهي كمتري دارند و ناخواسته دست به انتشار كتابي بر خلاف هنجارهاي رايج بزنند. با توجه به اين مباحث شايد بد نباشد افرادي در نظر گرفته شوند كه آثاري اينچنيني را مورد بررسي قرار دهند. آن وقت اگر كتاب او داراي تناقض ياد شده بود، ميتوان فكري به حالش كرد.
به نظر من در نظر گرفتن دادگاهي خاص اهل قلم و هنر كار شايستهاي نيست. حتي لفظ دادگاه در شأن نويسندهها نيست. شايد بهتر باشد كه به جاي مميزي قبل از چاپ و حتي تشكيل دادگاه ويژه اهالي كتاب، جلسات تخصصي نقد و بررسي كتابهاي منتشر شده را برگزار كرد. البته جلساتي كه به شيوه درست و كاملاً اصولي برگزار شوند و تمام بخشها و حوزهها را دربر بگيرند. آن وقت اگر كتابي دچار مشكل و تناقض با مباني قانون اساسي و اجتماع بود، ميتوان جلوي چاپهاي بعدياش را گرفت؛ يا حتي دست به اصلاحاتي در آن زد. البته در صورتي ميتوان به نتيجه اين جلسات نقد و بررسي اطمينان كرد كه جلسات فوق واقعاً نقد و بررسي باشند! نه شبيه نقد و بررسي. اگر واقعي باشند كه در همين جلسات ميتوان آثار مشكلدار را پيدا كرد.متأسفانه اغلب جلساتي كه در كشور ما با عنوان نقد و بررسي برگزار ميشود، دچار ضعفهاي بسياري هستند. در برخي از اين جلسات به جاي نقد و بررسي ما با پنبه زنيهاي شخصي يا انديشهاي روبهرو ميشويم. اگر اين جلسات به جايي برسند كه جدي گرفته شوند؛ آن وقت است كه ميتوان به نتيجهشان اكتفا كرد. در اين صورت اگر اثري داراي مشكلاتي باشد خود به خود از طرف جامعه طرد ميشود.حتي ناشر هم بهطور قطع به سراغ انتشار مجدد اين اثر نخواهد رفت. آن وقت است كه هم مسئولان به خواسته خود ميرسند و هم مشكلات حوزه كتاب و اهالياش رفع خواهد شد. بنابراين خواهيد ديد كه آثار به اصطلاح مشكلدار در همان نقطه آغازين باقي ميمانند. باز هم ميگويم اعتقادي به برپايي چنين دادگاهي ندارم و آن را مغاير با جايگاه و شأن اهل قلم ميدانم. در اين چند سالي كه گذشت حقوق بسياري از ناشران و پديدآورندگان آثار ناديده گرفته شد. اميدوارم متوليان فرهنگ دولت جديد چارهاي بينديشند تا ديگر شاهد چنين اتفاقاتي نباشيم.
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]