تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 3 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):فريب نماز و روزه مردم را نخوريد، زيرا آدمى گاه چنان به نماز و روزه خو مى كند كه اگر ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1832589995




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

گزارش فارس از نشست بررسي كتاب «بچه‌هاي كارون»كرميار: كتاب «بچه‌هاي كارون» در تاريخ ادبيات ماندگار مي‌شود/ نويسنده حكم صادر نمي‌كند


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گزارش فارس از نشست بررسي كتاب «بچه‌هاي كارون»كرميار: كتاب «بچه‌هاي كارون» در تاريخ ادبيات ماندگار مي‌شود/ نويسنده حكم صادر نمي‌كند
مدير كارگاه قصه و رمان حوزه هنري گفت: نويسنده تئوري‌پرداز نيست، اين عرصه در علم است، اگر هم حكمي در متن نويسنده ديده مي‌شود اين بيان احكام ديگران است، نويسنده حكم صادر نمي‌كند، بلكه او به حكم ديگران شكل و فرم مي‌دهد.


به گزارش خبرنگار كتاب و ادبيات خبرگزاري فارس، نشست بازخواني و نقد و بررسي كتاب «بچه‌هاي كارون» نوشته احمد دهقان شب گذشته در فرهنگسراي انقلاب با حضور صادق كرميار مدير كارگاه قصه و رمان حوزه هنري، عليرضا بهرامي منتقد و احمد دهقان نويسنده اثر برگزار شد ضمن اينكه مازيار ميري كارگردان سينما قرار بود در اين نشست حاضر شود اما از طريق تماس تلفني چند نكته را درباره تاليفات احمد دهقان عنوان كرد.

* كرميار: نويسنده را از عرصه سياسي خارج و فراتر از آن مي‌دانم

صادق كرميار مدير كارگاه قصه و رمان حوزه هنري، در اين نشست اظهار داشت: از خواندن كتاب لذت بردم وقتي شروع به خواندن كردم كتاب را براي نقد نخواندم، ‌خواندم تا لذت ببرم كه بردم. وقتي كه تمام شد براي بار دوم مرور كردم تا نقاط قوت مشخص شود، كه چه چيز‌هايي مي‌توان از متن و حواشي متن دريافت تا به خواننده براي خوانش بهتر كمك كند.

وي به آثار تاليفي در حوزه دفاع مقدس و جنگ اشارتي كرد و افزود: در مورد جنگ آثار بسياري تأليف شده است، چه در حوزه كارهاي مستند، ادبي يا داستاني، اما در مورد فتح خرمشهر و جنگي كه باعث آزادي خرمشهر شد كمتر كتابي ديده مي‌شود. بهتر است براي نوجوانان كه نسل آينده هستند و بايد بدانند در كشور چه رخ داده، كتاب‌هايي تأليف شود اين كتاب‌ها مي‌تواند علاوه بر جذابيت‌هاي داستاني براي نوجوان ما درس و شناختي از تاريخ باشد كه نديده و نشناسند.

مدير كارگاه قصه و رمان حوزه هنري درباره نويسنده اضافه كرد: مي‌گويند نويسنده بايد توانايي داشته باشد تا از تضادهايي كه در داستان و زندگي واقعي موجود دارد در پرورش داستاني كه زيبايي‌ها را از زشتي‌ها نشان مي‌دهد و زشتي‌ها را زيبا استفاده كند اگر نويسنده اين كار را كند، موفق است اگر نه اساساً‌ نويسنده نيست.

كرميار افزود: آقاي دهقان به راحتي توانسته در اين كار به درستي سختي‌ها و پلشتي‌هاي جنگ را به زيبايي به تصوير بكشد، بدون فلسفه‌بافي، صدور حكم و بدون اينكه تئوري‌پردازي درباره جنگ و وقايع پيرامون آن كند.

نويسنده «ناميرا» ضمن تاكيد بر اينكه نويسنده در اين كتاب توانسته از تضادها به بهترين نحو استفاده كرده و زشتي‌ها را به زيبايي نشان دهد آن هم از زاويه نوجواني كه جهانش متفاوت با بزرگسالان است، تصريح كرد: گويي در جهان نوجوان جنگي وجود ندارد انگار زندگي چيزي است كه او دارد، زندگي تنها تجربه زيستي است كه مي‌تواند درك كند.

به گفته اين نويسنده، ‌در كتاب صحبتي از دوران قبل از جنگ وجود ندارد و تمام اطلاعات مربوط به جنگ است، شايد علت اين باشد كه نويسنده مي‌خواهد بگويد تنها تجربه اين نوجوان كه از زيست دارد جنگ است و غير از آن چيزي نمي‌شناسند. جنگ براي آن نوجوان زندگي است. براي همين خمپاره‌ها، رگبار مسلسل، زخمي‌شدن‌ها براي او عادي هستند چون غير از آن را درك نكرده، اين مهم جزو محاسن و هم معايب يك رمان مي‌تواند باشد، نظر شخصي‌ام اين است كه تسامحاً اين اثر را مي‌توانيم رمان نوجوان بدانيم؛ زيرا المان‌هايي در كتاب ديدم كه نشان مي‌دهد رمان نوجوان نيست و بزرگسال است، اما المان‌هاي يك رمان نوجوان را هم دارد.

وي در ادامه با تاكيد بر اينكه رمان نوجوان چه ويژگي‌هايي دارد، اضافه كرد: اگر به عنوان رمان نوجوان به اين اثر نگاه كنيم دوست داشتم مواردي به كتاب اضافه شود كه در كتاب نيست و مي‌توانست به درك نوجوان از جنگ كمك كند.

مدير كارگاه قصه و رمان حوزه هنري يكي از ويژگي‌هاي رمان بزرگسال را آشنايي‌زدايي معرفي كرد و خاطرنشان كرد: اگر نويسنده رمان بزرگسال را در آشنايي‌زدايي موفق مي‌دانيم، اما در رمان نوجوان بايد آشنايي‌سازي كنيم. دنيايي كه نويسنده با آن ارتباط برقرار كند بيان مي‌شود راوي در اين داستان آشنايي‌سازي كرده است.

به گفته اين مقام مسئول در حوزه هنري، شكست‌هاي زماني در كتاب مشاهده مي‌شود كه ممكن است براي نوجوان( 13 تا 17 ساله) اين شكست‌ها قابل درك نباشد و مشكل‌ساز باشد.

كرميار تصريح كرد:‌ چند نكته بايد بگويم، اول اينكه يك اشتباهي صورت گرفته، درباره نويسندگان و تعبير غلطي به عنوان نويسنده وجود دارد. يعني كسي كه داستان مي‌نويسد نويسنده نيست؛ نويسنده درباره همه امور لشكري، كشوري، سياسي بايد نظريه داشته باشد. نويسنده تئوري‌پرداز نيست. هنر عرصه تئوري‌پردازي ندارد، اين عرصه در علم است، اگر هم حكمي در متن نويسنده ديده مي‌شود اين بيان احكام ديگران است، نويسنده حكم صادر نمي‌كند، بلكه او به حكم ديگران شكل و فرم مي‌دهد. بنابراين من نويسنده را از عرصه سياسي خارج و فراتر از آن مي‌دانم كه بخواهم او را در حد مسائل سياسي روز تنزل دهم چون اين مسائل گذار است. ما نويسنده را در سطح بحث‌هاي سياسي روزمره تنزل نمي‌دهيم، در عين حال كه نويسنده داستانش را مي‌نويسد و درك هنري كه از يك واقعه هنري دارد فرم داستاني داده و اجرا مي‌كند، به نظر من در كتاب «بچه‌هاي كارون» ‌اين اتفاق به خوبي انجام شده است.

اين نويسنده در ادامه به درسي كه راوي از بحث بهشت و جهنم دارد اشاره و گفت: درسي كه راوي از بحث بهشت و جهنم كه برايش ترسيم‌ كرده‌اند نه بهشت و جهنمي كه ابعاد ديني، فلسفي و ديني دارد تبديل به طنز شده است.

كرميار با تأكيد بر تفاوت داستان با خاطره بيان كرد: نويسنده در كار خود معادل‌سازي نمي‌كند، از اين رو تفاوتي با خاطره دارد، گفت: «مادر» داستان نماد است، در عين اينكه بسيار رئال و مادر معمولي است اما در پي تيمار فرزندش است، مام ميهن هم هست، كه بچه از مادر مراقبت مي‌كند، اما پس از فتح خرمشهر وقتي سراغش مي‌رود مي‌بيند او خسته بوده و زير سرم است، اما اساساً‌ به نظر، راوي داستان را براي مادر تعريف مي‌كند.

وي گفت: چند لايه‌‌اي در اين داستان به خوبي انجام شده، به اين دليل است كه مي‌گويم تسامحاً داستان نوجوانانه است، نويسنده به عنوان فردي كه در برابر نسل بعد مسئوليت دارد فتح خرمشهر را در يك رمان آورده تا براي نسل بعد به يادگار گذاشته شود و اين اثر نه تنها در تاريخ دفاع مقدس بلكه در تاريخ ادبيات ما ماندگار خواهد بود، بنده وقتي برخي مخالفت‌ها را با نگاه احمد دهقان مي‌بينم برايم اين مخالفت‌ها قابل درك نيست شايد هم نگاه ما نزديك به هم است.

كرميار خاطره‌اي از مسيح بروجردي نوه امام خميني (ره) تعريف كرد و در ادامه افزود:‌ ماجراهاي سياسي كنوني همه گذرا است، اما هوشمندي نويسنده‌اي چون احمد دهقان در اين است كه از روي اين اتفاقات به راحتي عبور نكرده و كار خود را مي‌كند و مي‌داند تنها كار ماندگار همين است.

وي در پايان سخنان خود ضمن اشاره به اينكه نويسنده در اثر خود از تكنيك دقيق و حساب شده و تقسيم اطلاعات بهره برده است، گفت: ‌در اين اثر دهقان براساس يك تكنيك دقيق و حساب شده بحث تقسيم اطلاعات در يك كار معمايي را برعهده دارد، من مي‌گويم اين كار در ژانر كارهاي تاريخي قرار مي‌گيرد در عين حال كه در ژانر كارهاي معمايي نيز هست تقسيم اطلاعاتي كه انجام داده تا رمزگشايي نهايي صورت گيرد، اين مي‌تواند جذاب باشد تا كار را تبديل به يك اثر سينمايي خوب كند.

* بهرامي: نگاه اسطوره سازي به دفاع مقدس به آن لطمه وارد كرده است

در ادامه اين مراسم عليرضا بهرامي منتقد در سخناني با اشاره به آثار منتشر شده از احمد دهقان به ويژه مجموعه داستان «من قاتل پسرتان هستم» گفت: گرچه نزديك به 10 سال از انتشار اين كتاب مي‌گذرد، اما به نظر من آن شيوه و طرز نگارش، نسلي را در ادبيات پايداري شكل داد كه مبناي نگاهشان جامعه شناختي بود. و اتفاقا فكر مي كنم، بر همين اساس هم بود كه با اين كتاب مخالفت شد.

وي با بيان اينكه معمولا در جوامعي كه در آن‌ها بيش از آنكه مردم براي حكمرانان شيوه حكومتشان را تعيين كنند، حكمرانان براي مردم شيوه زندگي تعيين مي‌كنند، تصريح كرد: استعداد فراواني براي به وجود آمدن فساد در ساختار اجتماعي جامعه وجود دارد و به اعتقاد من امروز در كشور ما هم چنين رويدادي در حال رخ دادن است، در مسير توسعه هم با فساد مواجهيم و هم با جهل و خط قرمزهايي كه برخي بر پشت آن‌ها سنگر مي‌گيرند، ناشي از همين جهل است.

بهرامي به كتاب احمد دهقان اشاره كرد كه زماني نگراني‌هايي را بوجود آورده بود و در ادامه توضيح داد: پس از انتشار كتاب «من قاتل پسرتان هستم» گروهي كه در آن واحد عضو هيئت مديره چند نهاد بودند و بابت هر عضويتشان حقوق‌هاي چند ميليوني مي‌گرفتند، نگران شدند كه مبادا تفكري در نويسندگان دفاع مقدس پديد آيد و آنها به شكل ديگري بنويسند.

بهرامي به مثالي در اين راستا اشاره كرد كه به وقوع پيوسته بود و گفت: روزي من در خبرگزاري ايسنا بودم و به ما اطلاع دادند در سينما بهمن ميدان انقلاب يك نفر كشته شده است. خبرنگاري را براي پيگيري ماجرا فرستاديم، كاشف به عمل آمده فردي از شهر ري به تهران آمده و تحت تأثيرات اين القاعات كه سينماي ما محل فساد است، به تهران آمده و به خيال خودش براي پاكسازي سينما دست به قتل كساني زده كه در سينما مشغول به كار هستند و اتفاقا نخستين كسي كه جلوي دستش آمده نيروي خدماتي سينما بوده كه در جلوي سينما بليط پاره مي‌كرده است. كار آقاي دهقان هم در زمان انتشار با همين نگاه داشت، تكفير مي‌شد.

اين منتقد ادبي با تاكيد بر اينكه آنچه كمتر در مورد كارهاي آقاي دهقان مطرح شده بعدي از واقعيت است كه داستان‌هاي او از جنگ بروز مي‌دهد، ابراز داشت: ما نمي‌توانيم طرفدار جنگي باشيم كه ساختارهاي مدني ما را ازبين مي‌برد، روايت دهقان از جنگ روايت اين واقعيت‌هاست. او در 14 سالگي وارد جنگ شده و پس از 8 سال جنگيدن از آن خارج مي‌شود، اما امروز با اين نكته روبرو است كه به او گفته مي‌شود جنگ آن طور نبود كه او با 8 سال تجريه بودن در آن روايتش مي‌كند.

اين شاعر در ادامه با بيان اينكه «بچه هاي كارون» نگاه دهقان به جنگ را تكميل كرد، افزود: نگاهي كه به اعتقاد من يك نگاه ملي است، قهرمان‌هاي دهقان در آثارش هيچ گاه آسماني نبوده‌اند و فكر مي‌كنم او هم مثل من به اين موضوع اعتقاد دارد كه نگاه اسطوره سازي به دفاع مقدس به آن لطمه وارد كرده يا منجر به ساختن شخصيت‌هايي شده كه ديگر براي ما الگو نيستند.

بهرامي با بيان اين مطلب كه نگاه دهقان به جنگ كاملاً جهان شمول و ترجمه پذير است، تصريح كرد: اگر آقاي دهقان در مسيرش راسخ باشد و سرنوشتي مشابه رسول ملاقلي پور و ابراهيم حاتمي كيا پيدا نكند و در حوزه جنگ باقي بماند، مي تواند خالق ادبياتي باشد كه نه فقط در تاريخ ادبيات جنگ ايران كه در تاريخ ادبيات ايران ماندگار خواهد ماند و ما بدون شك صاحب نويسنده اي خواهيم بود كه ضريب نفوذش از مرزهاي ما خارج خواهد شد.

* دهقان: 15 سال با سوژه بچه‌هاي كارون زندگي كردم/ كتاب «بچه‌هاي كارون» را بانگاهي نوجوانانه نوشتم

بر اساس اين گزارش در پايان اين نشست نويسنده اثر احمد دهقان با بيان اينكه شايد برخي بگويند كه كار من بدتر شده است كه يك رمان نوجوانانه نوشتم، گفت: اين سوژه‌اي بود كه من 15 سال با آن زندگي كردم و خيلي دوست داشتم تا در مورد خرمشهر بنويسم؛ ابتدا داستاني كوتاه در ذهنم بود كه بعد تبديل به اين كتاب شد.

اين داستان نويس تاكيد كرد: بعد از دو يا سه كار بزرگسال انسان دلش مي‌خواهد براي لذت بردن از كارش به يك حياط خلوت پناه ببرد و براي همين من اين كتاب را نوشتم؛ فكر مي‌كنم هر دو حوزه بزرگسال و نوجوان براي هر نويسنده‌اي لذت بخش است؛ براي خود من نوشتن داستان براي بزرگسالان لذت بخش‌تر است، ولي اين دليل آن نمي شود كه كار نوجوانانه نداشته باشم.

دهقان در خصوص ظرفيت تبديل به فيلم شدن اين كتاب گفت: اين موضوعي است كه فيلم سازان بايد بگويند كه اين كتاب حس و حال ساخته شدن دارد يا نه.

اين نويسنده با بيان اينكه در مورد جنگ هيچ چيز را نمي‌دانم گفت: جنگ بسيار بزرگ است اما اطلاعات كمي در مورد آن داريم و اگر بخواهيم همه حرف‌ها را بنويسيم مطمئنا برايش مخاطب يا فرد حقيقي پيدا مي‌شود.

دهقان با تاكيد بر اينكه من اين كتاب را كتاب نوجوانانه مي‌دانم گفت: كتاب «بچه‌هاي كارون» را بانگاهي نوجوانانه نوشتم، شايد دوستان بگويند كه كتاب براي نوجوانان سنگين است، اما نگاه من اين گونه بود و هيچ ادعايي هم ندارم.

وي در خصوص وفادار ماندن به تاريخ در داستان گفت: به گمان بعضي‌ها رمان تاريخي همان تاريخ است كه رنگ و لعاب به آن داده‌اند؛ من سعي مي‌كنم خارج از تاريخ چيزي نگويم، اما در عين حال ذهن من آزاد است تا هر آنچه مي‌خواهد را بنويسد.

وي در ادامه به پرسش حاضران پاسخ داد و در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه اگر كتاب را سوره مهر چاپ نمي‌كرد موفق‌تر بود يا نه؟ گفت: 8 ماه از چاپ كتاب مي‌گذرد زيرا در نمايشگاه عرضه شد و به نظرم اگر توسط اين انتشارات چاپ نشده بود موفقيتش بيشتر بود.

انتهاي پيام/

چهارشنبه 20 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن