واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: سود شکر شیرین شد
شواهد نشان ميدهد كه طي هفتههای گذشته به دليل افزايش نرخ جهاني شكر، دولتيها و بخش خصوصي بهاي داخلي شكر را افزايش دادهاند.
نویسنده : هادي غلامحسيني
شواهد نشان ميدهد كه طي هفتههای گذشته به دليل افزايش نرخ جهاني شكر، دولتيها و بخش خصوصي بهاي داخلي شكر را افزايش دادهاند.
طبق اطلاعات موجود در سايت فائو بهاي جهاني شكر تا پيش از سپتامبر سال 2016يعني شهريور سال 94 به كمترين بها رسيده بود به طوري كه شاخص قيمت 168واحد بود و از شهريور ماه سال 94 تا خرداد 95 بهاي جهاني شكر در نوسان بود به طوري كه در خرداد ماه سال 95 به 276واحد رسيده است. حال شركت بازرگاني دولتي با توجه به اينكه از چشمانداز بازار جهاني شكر به خوبي مطلع است و پيشبينيهاي جهاني هم ميگويد كه به دليل كاهش توليد و عرضه شكر برزيل به بازار جهاني احتمال ميرود روند جهاني بهاي شكر رو به افزايش رود، بدين ترتيب به نظر ميرسد باز قرار است شكرهايي كه در گذشته با بهاي پايينتري خريداري شده را به مردم گران بفروشد.
مجوز واردات شكر از آنجايي كه كالاي استراتژيك است در دست شركت بازرگاني دولتي است و تنظيم بازار اين كالا نيز توسط اين مجموعه دولتي انجام ميگيرد اما در نيمه دوم ماه مبارك رمضان بهاي شكر با 300تومان رشد از 3هزار تومان عبور كرد كه يك منبع آگاه دليل اين امر را دلال بازي و كاهش عرضه شكر از سوي شركت بازرگاني دولتي عنوان داشت. عوامل كمبود عرضه شكر به بازار توسط شركت بازرگاني دولتي به عنوان تنها واردكننده اين كالاي استراتژيك و دلال بازي افرادي كه از رشد بهاي شكر سود ميبرند كه در ميان آنها برخي از كارخانجات بزرگ و با نفوذ عضو انجمن شكر هستند، بهاي شكر را در بازار داخلي به شدت افزايش داده است. به راستي جاي تعجب دارد كه چرا شركت بازرگاني دولتي و انجمن صنفي شكر از تنظيم بازار يك كالا عاجز هستند و در اين بين مسئولان دو مجموعه فوق كه يكي دولتي و ديگري خصوصي است با گذشت سه دهه از انقلاب اسلامي ايران هنوز از تنظيم بازار شكر عاجزند و مردم به فاصله يكي دو هفته شاهد افزایش 700تا 800 توماني بهاي شكر و عبور نرخ آن از 3 هزار تومان در بازار داخلي هستند. نكته تأملبرانگيز ديگر آن است كه بهاي شكر پيش از خرداد ماه سال 94 در بازارهاي جهاني نزولي بوده است و چندماهي بيشتر نميشود كه به دليل افت توليد شكر توسط برزيل بهاي جهاني شكر افزايش يافته است البته به طور كل قيمت مواد غذايي طبق گزارش فائو طي چهار سال گذشته پيوسته كاهش يافته است، اما در ايران، احتمالاً فقط به دلايل زدوبندهاي پشت پرده شاهد افزايش بهاي كالاهايي هستيم كه اين كالاها وارداتي هستند و به جاي آنكه طي سه، چهار سال گذشته بهاي مواد غذايي وارداتي متناسب با نرخهاي جهاني كاهش يابد، با افزايش روبهرو شده است.
نكته قابل تأمل آن است كه سودجويان و متخلفان در مجموعههاي دولتي و خصوصي كه به واسطه زدوبند براي گران كردن كالاهاي ارزان قيمت خارجي در پشت پرده نان به هم قرض ميدهند، ديگر به گزارشهاي صحيح رسانهها از خود واكنش نشان نميدهند و براي خنثيسازي اخبار منفي كه به درستي عليه آنها نشر پيدا كرده است، سراغ رسانههاي همراستا با گرايشهاي سياسي خود رفته و براي گرانفروشي كالاي ارزان خارجي در بازارهاي ايران، دلايل موهوم و غير مرتبط ميآورند و به اصطلاح صغري كبري ميچينند.
اگر چه حق مردم ايران است كه خواستار كاهش بهاي مواد غذايي وارداتي متناسب با افت نرخ جهاني اين كالاها در بازار داخلي ايران باشند، امااکنون به نظر میرسد مجموعه دولت با بخش خصوصي دست به يكي كرده تا از زير بار كاهش قيمت كالاهاي وارداتي ارزان شده درخارج از كشور در رود.
يك منبع آگاه در گفتوگو با «جوان» اظهار داشت: به رغم ادعاي دولت عرضه شكر به بازار كاهش پيدا كرده است، بهطوري كه خرده فروش پس از كسر وزن كيسه پلاستيك شكر و افزایش هزينههاي حمل و نقل براي آنكه اندك سودي كند مجبور است شكر را بيش از 3 هزار تا 3 هزار و 100 تومان در هر كيلو بفروشد.
وي گفت: هم اكنون شكر بدون فاكتور فروش در بنكداريها بيش از 3 هزار و 100 تومان معامله ميشود.
وي عنوان داشت: عرضهكننده شكر دولت است و تقریباً واردكننده اين كالا نيز دولت است از اين رو دولت بايد در تنظيم بازار چنان دقت داشته باشد تا نرخ اين كالا ظرف يكي دو هفته از 2 هزار و 300 تومان به 3 هزار و 100 تومان نرسد.
مونتاژ کاری در صنعت خودرو و شکر
این منبع آگاه افزود: در مقوله شكر همچون خودرو، ايران تنها يك مونتاژكننده است، به طوري كه شركت بازرگاني دولتي شكر را از بازار جهاني وارد كشور كرده و به كارخانهها ارائه ميكند، كارخانه نيز بعد از بستهبندي به عمده فروش ارائه ميدهد، در اين بين اگر هزينه حمل و نقل و كسر سر ترازو و كيسههاي پلاستيك را از شكر كم كنيم ميبينيم كه مجبوريم شكر با عرضه محدود دولتی را که دولت از بین هر 50 تا 100 عامل توزیع میدهد را در مغازه بيش از 2هزار و 500 تومان بفروشيم تا هزينههايمان تأمين شود.
ايران ۶۰ هزار تن شكر از برزيل خريد
از سوی دیگرايران در يكي از اولين خريدهاي سال جاري خود پس از لغو تحريمها، ۶۰ هزار تن شكر خام برزيلي خريداري كرده و انتظار ميرود در ماههاي آينده شكر بيشتري وارد كند.
به گزارش رويترز، منابع تجاري گفتند، ايران اين هفته در يكي از اولين خريدهاي سال جاري خود پس از لغو تحريمها، 60 هزار تن شكر خام برزيلي خريداري كرده و انتظار ميرود در ماههاي آينده شكر بيشتري وارد كند.
اين منابع افزودند، شركت بازرگاني دولتي ايران كه مسئول انجام اين خريدهاست اين محموله را از يك تجارتخانه بينالمللي براي ارسال در بازه زماني 15 جولاي تا 15 آگوست خريداري كرده است.
به گفته منابع تجاري، اين قرارداد به قيمت 37 تا 40 واحد پايينتر از قيمت شاخص اي سياي شكر خام بسته شده كه يك قيمت رقابتي به شمار ميرود. اوايل اين هفته، با مشاهده كاهش عرضه شكر خام در بازار پس از سالها مازاد عرضه، قيمت اين كالا به بالاترين رقم خود در سه سال و نيم گذشته رسيد. مدارك خريد شركت بازرگاني دولتي ايران نشان ميدهد كه رقم اين معامله 60 هزار تني شكر خام برزيلي بايد تا 4 جولاي پرداخت ميشده و محموله در فاصله 15 جولاي تا 15 آگوست حمل خواهد شد. منابع تجاري ماه گذشته گفتند ايران در مجموعهاي از معاملات، حداقل 250 هزار تن شكر خام برزيلي براي حمل در بازه زماني مي تا ژوئن خريداري كرده است و خريداران عمدتاً واردكنندگان بخش خصوصي بودهاند. يك منبع تجاري گفت: محدوديتهاي پرداخت همچنان براي ايران وجود دارد و تاجران بينالمللي بيشتر ترجيح ميدهند با شركت بازرگاني دولتي ايران معامله كنند، زيرا اين شركت به عنوان يك نهاد دولتي فرآيند تأمين مالي نسبتاً آسانتري را پيشروي خود دارد. منابع تجاري گفتند: انتظار ميرود ايران در ماههاي آينده خريدهاي بيشتري انجام دهد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۰ تير ۱۳۹۵ - ۲۰:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]