واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: در حالی که هر سال دولت به رقم بودجه میافزاید، هر سال فاصله بین آنچه روی کاغذ برای بودجه در نظر گرفته شده و آنچه در عمل اجرا میشود نیز افزایش مییابد.
به گزارش تراز ،در حالی که هر سال دولت به رقم بودجه میافزاید، هر سال فاصله بین آنچه روی کاغذ برای بودجه در نظر گرفته شده و آنچه در عمل اجرا میشود نیز افزایش مییابد.
با این حال حتی میان آن برنامههایی که جامهعمل به آنها پوشانده میشود نیز تمرکز دولت بیشتر روی مواردی است که بازدهی کوتاهمدت دارند و رسیدگی به مسایلی از جمله طرحهای عمرانی که بازدهی بیشتر ولی بلندمدتتری دارند هر سال بیشتر و بیشتر به تعویق میافتد.
البته در این میان بسیاری از هزینههایی که دولت میپردازد که در صدر آنها نیز هدفمندسازی یارانهها قرار دارد اجباری و بعضا میراث دولت قبل هستند.
این در حالی است که منابع و میزان درآمد دولت فعلی نیز بنا به دلایلی نظیر کاهش قیمت نفت نسبت به دولت قبل افت بسیاری پیدا کرده است بنابراین شاید بهتر باشد دولت آنچه که از درآمدش باقی مانده را براساس اولویتهای موجود به نهادها و سازمانهای مختلف تخصیص دهد. چراکه اگر نتوان درآمد را از آنچه تاکنون هست بیشتر کرد اما میتوان با برنامهریزی صحیح راه را برای آیندگان هموار کرد تا حداقل آنها با مشکلاتی از این دست مواجه نشوند. از جمله این اولویتها میتوان به مسایلی مانند طرحهای عمرانی، اجرای اصل خصوصیسازی، کوچک کردن دولت و برنامهریزی برای خروج کامل از اقتصاد نفتی اشاره کرد.
با وجود اینکه این امور سالهاست هم میان مدیران دولتی و هم میان کارشناسان اقتصادی مطرح میشود اما ظرف چندین سال گذشته دولتهای مختلف با سیاستهای متفاوت هر یک به دلایلی از این امر اجتناب کرده و در نهایت به وعدههایی مبنی بر رسیدگی اکتفا کردند یا از میان برهایی نظیر خصولتی کردن شرکتها به جای خصوصی کردن برای باز کردن مردم از سر دولت استفاده کردند.
همچنین طرحهای عمرانی نیز در طول سال تنها موفق به برآورد چند درصد از آنچه ابتدای سال برای آنها برنامهریزی شده بود شدند و هزینههایی که میتوانست به آنها تعلق پیدا کند صرف امور دیگر شد.
بر اساس این گزارش، امینحسین رحیمی، رییس کل دیوان محاسبات کشور روز گذشته در دومین روز همایش فرآیند قانونگذاری به ارائه آماری از وضعیت بودجه کشور در طول پنج سال گذشته پرداخت و گفت: بودجه کل کشور در سال 90، 508 هزار میلیارد تومان بوده است که این میزان در سال 94 به 830 هزار میلیارد تومان رسیده و در سال 95، 979 هزار میلیارد تومان شده است. این به آن معناست که در این پنج سال بودجه کل کشور دو برابر شده که در مقابل توسعه به این میزان نبوده است. آن هم در شرایطی که این میزان مربوط به 30 درصد بودجه است و 70 درصد دیگر مربوط به بودجه شرکتها و بانکهاست و این افزایش حکایت از اصلاح نشدن ساختار بودجهریزی علیرغم اجرای اصل «44» دارد. رییس دیوان محاسبات ضمن اشاره به گزارش تفریغ بودجه گفت: طبق گزارش تفریغ بودجه، بودجه جاری هزینهای در سال 90، 82 هزار میلیارد تومان بوده است که این میزان در سال 94 به 170 هزار میلیارد تومان و در سال 95 به 209 هزار میلیارد تومان رسیده است. طبیعتا اگر این ساختار درست نشود در سالهای آینده هرچه از نفت و مالیات درآمد کسب شود باید صرف هزینههای جاری کشور شده و چیزی برای بودجه عمرانی نمیماند.
به گفته وی، بودجه عمرانی در سال 90، 28 هزار میلیارد تومان تحقق یافته که این میزان در سال 94 به 21 هزار میلیارد تومان رسیده است.
وی اضافه کرد: با روند بودجهریزی فعلی همه درآمدها را باید صرف بودجه جاری کنیم و چیزی برای عمران و توسعه کشور باقی نمیماند البته این جزو بودجه هدفمندی یارانههاست.
زمانبندی انتشار: 20 ارديبهشت 1395 - 12:06
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]