واضح آرشیو وب فارسی:فارس: سینما در مسیر فجر سی و چهار/31
راستیآزمایی افراد در «فصل هرس»/ درمان یک درد راز آمیز جهانی توسط یک ایرانی
لقمان خالدی گفت: وقتی فردی موفق به کشف دارویی میشود که میتواند یک درد جهانی همچون سرطان را درمان کند و جرأتش را پیدا نمیکنید که آن را به کسی بگویید خودش یک راز بسیار بزرگ است. تعلیق «فصل هرس» از همین بخشها نشأت گرفته است.
لقمان خالدی کارگردان مستند «فصل هرس»، که چندی پیش در جشنواره بینالمللی سینما حقیقت توانسته بود در چند بخش موفق به دریافت جایزه شود، در سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر نیز حضور پیدا کرده است. این کارگردان در گفتوگو با خبرنگار سینمایی خبرگزاری فارس، درباره ایده ساخت این مستند، گفت: ابتدا باید بگویم که من هم همانند بسیاری از افراد جامعه تعدادی از نزدیکان و دوستان خود را به دلیل مبتلا شدن به بیماری سرطان از دست دادهام که نزدیکترین آنها شاید مرحوم مرتضی ندایی تهیهکننده و کارگردان سینمای مستند بود. وی در ادامه افزود: رخدادهایی از این دست و اتفاقات این چنینی باعث شد موضوع سرطان تبدیل به یکی از دغدغههایم شود. با تهیهکننده خود در ارتباط با این مورد صحبت کردم و در پی تحقیقات خود در این حوزه به دکتر تکدهقان فردی که گفته است داروی درمان سرطان را کشف کرده است رسیدیم. او همچنین گفت: ما دریافتیم که این دکتر مدتهاست که به روی داروی سرطان کار میکند و طی 11 سال است که در این مسیر حرکت کرده تا بتواند به ساخت داروی درمان سرطان نائل شود. تکدهقان همواره طی مدتی که کار کرده است به صورت پیوسته آن هم به دلیل برخوردهایی که دیده است نگران بوده که فرمول ساخت دارویش را از او بدزدند به همین دلیل طی این سالها فضای بیاعتمادی در اطراف او شکل گرفته است. این بیاعتمادی هم از سوی او به مؤسسات داروسازی بوده و هم از سوی مؤسسات داروسازی این احساس نسبت به وی وجود داشته است. در واقع این بخش در فیلم به خوبی احساس میشود. خالدی در ادامه افزود: زمانی که چیزی کشف میشود ابتدا آدمها آن کشف را نمیتوانند باور کنند سپس به خنده میافتند و در مرحله بعدی مردم به عنوان یک کشف شناخته میشود. در هر کشفی این مراحل وجود دارد. شخصاً نمیتوانم با قطعیت بگویم این دارو درست است یا غلط چون کار من این نیست و اگر نگاه کنید متوجه میشوید که در فیلم مستند «فصل هرس» با قطعیت به این نکته اشاره نکردم که این دارو بر اساس آن چیزی که دربارهاش گفته میشود کاملاً درست است، اما در این اثر تلاش این محقق را به تصویر کشیدهام تلاشی که طی 11 سال صورت گرفته است. به نوعی در فصل هرس بین افراد راستیآزمایی صورت میگیرد.
او همچنین گفت: به دلیل اینکه دکتر تکدهقان پدر همسرش نیز به دلیل همین بیماری جانش را از دست داده او در ارتباط با بیماران از این دست و کشف این دارو احساس بسیار ویژهای دارد که نمیخواهد آن را با هیچ رقم و قیمتی معامله کند. به نظرم زندگی دکتر تکدهقان رازآمیز است وقتی موفق به کشف دارویی میشود که میتواند یک درد جهانی را درمان کند و جرأتش را پیدا نمیکنید که آن را به کسی بگویید خودش یک راز بسیار بزرگ است. به نظرم تعلیق فیلم من از همین بخشها نشأت گرفته است که دارم با یک راز جهانی روبهرو میشوم که هنوز برایش فرمولی کشف نکردهاند. در مجموع درمان سرطان خود یک راز جهانی بزرگ است. کارگردان این مستند گفت: تلاش کردم در طول فیلم بسیار آرام و پیوسته به کشف و شهود در مورد زندگی و کار تکدهقان برسیم. بخش زیادی از این فیلم به روی میز تدوین ساخته شد به جرأت میتوانم بگویم یکی از سختترین آثاری بود که تدوینش کردم چرا که ریتم فیلم در این بخش شکل میگیرد.
خالدی اظهار داشت: فکر میکنم درام این فیلم مستند از بحث بیاعتمادی که در فیلم شاهدش هستیم شکل میگیرد و این سوال به وجود میآید در واقع به چه کسی باید اعتماد کرد. سوژهای که من با آن روبهرو شدم یک تم مرکزی دارد و آن بیاعتمادی است. بیاعتمادی در واقع در جامعه ما میتواند یک دام بزرگ باشد که من از آن به عنوان سرطان بزرگتر در جامعه یاد میکنم. به نظرم اگر پایه خود داستان تعلیق داشته باشد بسیاری از اتفاقات در میز تدوین رخ میدهد. تعلیق موجود در مستند «فصل هرس» از بِیسِ زندگی دکتر تکدهقان گرفته شده است. شخصاً به آن چیزی اضافه نکردم. وی در پایان گفت: شخصا سینمای مستند را با تدوین آغاز کردم و با تکدهقان نزدیک به یک الی دو ماه طول کشید که رابطهمان صمیمی و نزدیک شود و یک اعتماد دوطرفه بینمان به وجود بیاید. این اعتماد تا جایی اعتماد پیدا کرد که وی یکی از درخواستهایش این بود که با دوربین ما وارد شرکت ساخت دارو شود. امیدوارم دیوار بیاعتمادی در جامعه و بین افراد فرو بریزد.
94/11/19 - 14:06
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 158]