دارودرمانی تنها یکی از روشهای متعدد برای تکسین درد مفصل و استخوان است. بیشتر داروها نیاز به مشورت و نسخه پزشک دارند؛ اما داروهای بدون نسخه، در کنار استراحت و درمانهای خانگی هم میتواند موثر باشد. در این پست انواع قرص درمان درد مفاصل و استخوان را بررسی میکنیم تا نسبت به این موضوع نگاه شفافتری داشته باشید.
دارو مناسب درمان استخوان درد
داروهای ضد درد و ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) میتواند تسکیندهندۀ درد مفاصل باشند. این داروها بدون نسخه هم دردسترس هستند؛ اما مصرف دوزهای بیشتر نیاز به نسخه پزشک دارد. داروهای درد مفاصل شامل قرصهای خوراکی، ژلهای موضعی، چسبها و فرمولاسیونهای تزریقی میشوند.
اگر درگیر بیماریهایی مانند زخم معده و بیماری کلیوی یا کبدی باشید مشورت با پزشک دربارۀ دارو اهمیت بیشتری پیدا میکند.
بهترین قرص درمان درد مفصل و استخوانها
دارو برای درمان درد مفصل و استخوان خط اول مسیر درمانی است و باتوجه به شرایط زمینهای بیمار تعیین میشود. برای درد استئوآرتریت NSAIDها مؤثرترین درمان هستند. آنها آنزیمهایی را که باعث درد و تورم میشوند مسدود میکنند. ایبوپروفن و ناپروکسن در این دسته قرار دارند.
مصرف طولانیمدت NSAIDها میتواند به پوشش معده آسیب برساند و باعث خونریزی دستگاه گوارش شود. افزایش خطر حمله قلبی، سکته مغزی و نارسایی قلبی عوارض دیگر این داروها است. بنابراین نباید بیش از میزان تجویزشده از سوی پزشک استفاده کنید.
· ایبوپروفن
ایبوپروفن نوعی NSAID و اولین درمان درد مفصل است؛ که با مسدودسازی غیرانتخابی سیکلواکسیژناز (COX) 1 و 2 عمل التهاب، درد و تب را کاهش میدهد. یبوست، اسهال، نفخ، سرگیجه و شنیدن صدای زنگ در گوش میتواند عوارض جانبی ایبوبروفن باشد. در صورتی که این علائم شدید شد به پزشک مراجعه کنید.
· ناپروکسن
ناپروکسن NSAID دیگری است که عملکردی مشابه ایبوپروفن دارد. در نتیجه تب، درد و التهاب را کاهش میدهد. به اشکال مختلفی مانند قرص و محلول خوراکی در دسترس است. دوز پیشنهادی با توجه به میزان درد و شرایط جسمانی هر بیمار توسط پزشک تجویز میشود.
ناپروکسن ممکن است عوارضی مثل یبوست، نفخ، تشنگی شدید، سردرد و سرگیجه، سبکی سر، خوابآلودگی، اختلالات خواب، احساس گزگز در اندامها، علائم سرماخوردگی و مشکلات شنوایی ایجاد کند. اگر علائم جدی یا غیر عادی داشتید باید مصرف دارو را قطع کنید و بهسرعت با پزشک تماس بگیرد.
· دیکلوفناک
دیکلوفناک بهصورت داروی خوراکی و موضعی به اشکال قرص، آمپول و پماد موضعی تسکین درد است. این دارو گاهی اثرگذاری کمتری دارد و بیشتر برای افرادی تجویز میشود که آرتریت در مفاصل کوچکتر دارند، در معرض ریسک بالای خطر بیماری قلبی هستند یا سنی بیش از 65 سال دارند.
اسهال، یبوست، نفخ، سردرد، سرگیجه و شنیدن صدای زنگ در گوش از عوارض این دارو هستند.
· استامینوفن
برای افرادی که منع مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی دارند استامینوفن جایگزین بهتری است؛ اگرچه تاثیرگذاری کمتری روی دردهای آرتروزی دارد. استامینوفن به کاهش درد مفصل و استخوان در کودکان و بزرگسالان کمک کند. برای کودکان مشاوره با پزشک پیش از مصرف الزامی است.
عوارض جانبی رایج استامینوفن سردرد، حالت تهوع و کهیر است. اگر پس از مصرف احساس ناخوشی کرد یا علائم غیرعادی داشتید مصرف قرص را قطع کنید و نزد پزشک بروید.
· ترامادول
اگر داروهای قبلی بهخوبی جواب ندهد پزشک ممکن است داروی تخصصیتر مانند ترامادول را برای کمک به درد مفاصل تجویز کند. این داروها میتوانند عوارض جانبی منفی بیشتری داشته باشند.
ترامادول نیاز به نسخه پزشک دارد و نحوه عمل آن مسدودسازی گیرندههای درد در مغز است. پزشکان استفاده از ترامادول را تنها برای افراد خاصی مجاز میدانند. بیمارانی که تحمل داروهایNSAID و امکان عمل جراحی را نداشته باشند، همچنان بیماری که نسبت به درمانهای دیگر پاسخ نداده است شاید کاندیدای درمان با ترامادول باشند.
احساس خوابآلودگی، سردرد، عصبیبودن، گرفتگی عضلانی، تغییرات خلقی، سوزش سرد، سو هاضمه و خشکی دهان عوارض احتمالی ترامادول هستند.
علل و علائم شایع درد مفاصل و استخوانها
درد مفصل و استخوان مشکل رایجی است که همیشه نیاز به درمان تخصصی ندارد. شایعترینعلت درد مفاصل و استخوانها به موارد زیر مربوط میشود:
· آسیب یا جراحت
· ضربه شدید به استخوان و مفصل
· بیماریهایی مانند آرتروز یا تحلیل غضروف انتهای استخوانها
· بورسیت یا التهاب بالشتکهای اطراف مفاصل
· تاندونیت یا التهاب تاندون
· بیماریهای عفونی مانند آنفلونزا، هپاتیت و اوریون
· عفونت مفصل یا استخوان
· استفاده بیش از اندازه مفصل
· پوکی استخوان
· آرتریت روماتوئید
· سرطان
تشخیص درد مفصل و استخوان
شناخت دقیق علائم مشکلات مفصل و استخوان تنها از پزشک متخصص ارتوپد برمیآید. بااینوجود برخی از نشانهها ما را آگاه میسازد که زمان آن رسیده است تا از پزشک کمک بگیریم. مهمترین علائم را در ادامه میخوانید:
1. تورم، قرمزی، حساسیت و گرمشدن اطراف مفصل
2. احساس درد شدید یا دردی که بیش از 3 روز ادامه پیدا کند
3. تب
4. آسیب فیزیکی جدی؛ مانند سانحه رانندگی یا سقوط از ارتفاع
5. تغییر شکل ظاهری استخوان و مفصل
6. دشواری در تکاندادن مفاصل بدن
پزشک علاوهبر معاینه برای تشخیص شدت آسیب آزمایشها و تستهای تخصصی را توصیه میکند. آزمایش خون برای غربالگری برخی از اختلالات خودایمنی، آزمایش سرعت رسوب برای اندازهگیری سطح التهاب بدن و شمارش سلولهای خون تعدادی از روشهای تشخیصی هستند.
روشهای درمان مفصل درد
بسیاری از دردهای مفصل و استخوان بدن با استراحت و درمانهای خانگی برطرف میشود. از سوی دیگر پزشکان تا کنون برای مشکلات مزمن، مانند دردهای آرتروزی، به درمان قطعی نرسیدهاند. بااینحال روشهای زیر میتواند به تسکین درد و کاهش علائم کمک کند:
· مصرف مسکن موضعی یا داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
· فعالیت بدنی براساس برنامهای که توسط فیزیوتراپیست و پزشک ورزشی تنظیم شده باشد
· آمادهسازی مفاصل با حرکتهای کششی پیش از ورزش
· رعایت رژیم غذایی سالم برای داشتن وزن مناسب با هدف کاهش فشار روی مفاصل
· ماساژ
· حمام آب گرم
· استراحت کافی
درمانهای اولیه میتواند برای مشکلات معمول موثر باشد. بهعنوان مثال درمان سریع بدن درد بعد از ورزش با مراقبت و مصرف داروی مسکن بهبود مییابد. بااینحال دردهای ادامهدار یا همراه با علائم دیگر نیاز به بررسی پزشک ارتوپد دارد. در این موارد تشخیص بهموقع روی میزان موفقیت درمان تاثیرگذار است.
درمان تخصصی درد مفاصل بدون نیاز به جراحی اغلب شامل توانبخشی و فیزیوتراپی، دارودرمانی، تزریق کورتیکواستروئیدهابه مفصل، اوزونتراپی و سلولدرمانی میشود. علاوهبراین جراحی مفصل و استخوان، به شیوه جراحی باز یا آرتروسکوپی توسط جراح استخوانها و مفاصل، درمانی برای مشکلات پیچیدهتر است.
رهایی از درد مفصل و استخوان با کمکگرفتن از پزشک ارتوپد مجرب
همانطور که دیدید شرایط زیادی ممکن است باعث ایجاد احساس درد در مفصل و استخوان شود. درحالحاضر روشهای متنوع درمانی برای تسکین درد و کنترل علائم آسیبهای مفصلی و استخوانی هست. مصرف داروهای ضد درد مانند استامینوفن و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسین میتواند راهگشا باشد.
بسیاری از دردهای مقاوم دربرابر مسکنها که ریشه در مشکلات پیچیده و جدیتر دارد نیازمند درمانهای تخصصی و حتی عمل جراحی است. پزشک متخصص و باتجربه با شناخت انواع روشهای درمانی روز علم پزشکی میتواند به شما در انتخاب بهترین درمان کمک کند.
دکتر حسن براتی، جراح ارتوپد و فوق تخصص شانه، زانو و آسیبهای ورزشی به شما کمک میکنند تا از دردهای مزمن مفصل و استخوان رهایی پیدا کنید و قدرت و عملکرد دستگاه اسکلتی و حرکتی خود را به دست آورید. برای رزرو نوبت ملاقات بهصورت حضوری یا آنلاین تنها با فشردن چند کلیک فرم درخواست نوبت را در وبسایت دکتر حسن براتی تکمیل و ارسال کنید.