واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کلانتری: مهار ریزگردهای دریاچه ارومیه و ایجاد آرامش برای مردم در الویت کار است تبریز - ایرنا - دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: الویت اول ستاد احیا دریاچه ارومیه جلوگیری از ریزگردها و ایجاد آرامش برای مردم است.
عیسی کلانتری روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در ملکان افزود: احیا دریاچه ارومیه به صورت دو مرحله کوتاه و بلندت مدت می باشد، که مرحله اول به صورت عملی از سه ماه پیش شروع و هدف از آن حفظ وضعیت موجود آب دریاچه ارومیه است.
وی ادامه داد: تا پایان تیرماه امسال زرینه رود به سیمینه رود در استان آذربایجان غربی به هم وصل خواهد شد و آجی چای واقع در شهرستان تبریز نیز به پیکره اصلی متصل می شود.
کلانتری اظهار کرد: بازسازی مناطق ریزگرد و احیا آن از طریق کشت گیاهان مختلف ، مالچ پاشی و تثبیت شن های روان داخل دریاچه از کارهای دیگری است که در برنامه کوتاه مدت انجام خواهد گرفت.
دبیر ستاد احیا دریاچه ارومیه افزود: هدف اصلی این ستاد حفظ وضعیت موجود دریاچه ارومیه تا دو سال آینده است که اگر این اتفاق بیافتد با اتصال رودخانه ها و کاهش آب مصرفی کشاورزی هر سال هشت درصد و تا پایان پنج سال آینده 40 درصد دریاچه ارومیه به وضعیت اکولوژیک باز خواهد گشت.
کلانتری با بیان اینکه آب اضافی از کشاورزان خریداری خواهد شد، گفت: سعی می شود ضمن پرداخت خسارت به کشاورزان با استفاده از روش های جدید آبیاری کاهش تولید نداشته باشیم.
وی از اختصاص 210هزار میلیارد ریال اعتبار به منظور احیا دریاچه ارومیه در سال جاری خبر داد و خاطر نشان کرد: تا کنون 180میلیون متر مکعب آب به دریاچه ارومیه تزریق شده و تا اتمام برنامه، 5/3میلیارد متر مکعب آب وارد دریاچه ارومیه خواهد شد.
فرماندار ملکان نیز در همایش احیا دریاچه ارومیه از اجرا نشدن کامل شبکه آبیاری در این شهرستان انتقاد کرد و گفت: متاسفانه اجرای شبکه اصلی کانال آبیاری و اجرا نشدن کانال های فرعی موجب شده بخش زیادی از زمین های زراعی ملکان نتوانند از این آب بهره مند شوند.
جهانگیر اسکندرزاده بابیان اینکه پنج روستای ملکان در حاشیه دریاچه ارومیه قرار گرفته است، افزود: اجرای طرح های نوین آبیاری در الویت کاری این شهرستان است و در سال گذشته یکهزار هکتار از زمین های کشاورزی به آبیاری قطره ای مجهز و امسال نیز سه هزار هکتار تجهیز خواهد شد.
دریاچه ارومیه در 18 سال گذشته با مشکلات جدی کم آبی و کاهش تراز مواجه بوده است.
حوضهٔ آبریز دریاچه ارومیه با 51٬876 کیلومتر مربع حدود 3٪ مساحت کل کشور را تشکیل می دهد. این حوضه با داشتن دشت هایی مانند دشت تبریز، ارومیه، بناب، مهاباد، میاندوآب، نقده، سلماس، پیرانشهر، آذرشهر و اشنویه، یکی از کانون های ارزشمند فعالیت کشاورزی و دامداری در ایران به شمار می رود.
دریاچه ارومیه بزرگ ترین آبگیر دایمی آسیای غربی است که در شمال غرب فلات ایران قرار گرفته است. پارک ملی دریاچه ارومیه پس از مرداب انزلی، از جالب ترین و نغزترین زیستگاه های طبیعی جانوران در ایران به شمار می رود.
آب دریاچهٔ ارومیه بسیار شور و میزان نمک محلول در آن دو برابر اقیانوس هاست به این دلیل، هیچ ماهی و نرم تنی به جز گونه هایی از سخت پوستان (آرتمیا)، دیاتوم ها و فیتوپلانگتون ها در آن زندگی نمی کنند و آب آن هیچ وقت یخ نمی زند و شنا کنندگان نیز می توانند بر روی آب آن شناور بمانند.
27 گونه پستاندار، 212 گونه پرنده، 41 گونه خزنده، 7 گونه دوزیست و 26 گونه ماهی حیات وحش این دریاچه را تشکیل داده اند. دریاچهٔ ارومیه دارای 102 جزیره بزرگ و کوچک است که همهٔ آن ها از سوی سازمان یونسکو به عنوان اندوختهٔ طبیعی جهان به ثبت رسیده اند.
این دریاچه که تا نیمه های دهه 70 پرآب بود و حتی برای عدم ورود آب به جاده های حاشیه ای، دایک خاکی جلوی آن نصب شده بود، از آن زمان با کاهش میزان بارش و همچنین افزایش مصرف آب به خصوص در بخش کشاورزی، روز به روز از میزان آب آن کاسته شد و در حال حاضر تنها یک شانزدهم سطح حداکثری و یک هفتم سطح تراز آبی اکولوژیک آب در این دریاچه باقی مانده است.
احیای دریاچه ارومیه یکی از نخستین طرح های تصویبی دولت تدبیر و امید است.
ستاد احیای دریاچه ارومیه با شروع به کار دولت یازدهم و با مسوولیت معاون اول رییس جمهوری تشکیل و فعالیت خود را آغاز کرده است.
شهرستان ملکان با 110هزار نفر جمعیت در 155کیلومتری تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی واقع است.
7228/6132/6183 / 1539
15/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]