تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 7 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):هر که ما را پس از مردنمان زیارت کند گویا ما را هنگام زنده بودنمان زیارت کرده است....
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798084679




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

هوش سازماني و خلاقيت مديران مدارس


واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: هوش سازماني و خلاقيت مديران مدارس


در اين تحقيق با مطالعه بر روي 280 نفر از مديران مدارس دولتي راهنمايي شرق استان گيلان، دو پرسشنامه استاندارد هوش سازماني فراهم شده است.

براساس نتايج به دست آمده از اين پژوهش، بين خلاقيت مديران مدارس و هوش سازماني، چشم‌انداز استراتژيك، سرنوشت مشترك، ميل به تغيير، اتحاد و توافق، روحيه، كاربرد دانش و فشار عملكرد مديران رابطه مثبت و معناداري وجود دارد.

لازم به ذكر است بخش‌هاي تخصصي، جدول‌هاي آماري و فهرست منابع موجود در اين مقاله به دليل طولاني بودن خلاصه و حذف شده است.

مقدمه

در دنياي متلاطم و پرشتاب امروز افرادي موفق و كارا هستند كه از بهرة هوشي بالا بهره‌مندند. چنين افرادي با بهره‌گيري از هوش خدادادي خود بر مسائل و مشكلات زندگي غلبه مي‌كنند. در دنياي سازماني نيز وضع به همين گونه است، به ويژه اين كه در عصر حاضر هرچه زمان به جلوتر مي‌رود، با توجه به پيشرفت علوم و فنون و پيدايش نيازها و چالش‌هاي جديد، سازمان‌ها پيچيده‌تر و ادارة آنها مشكل‌تر مي‌شود. اين مفهوم زماني اهميت بيشتري مي‌يابد كه بپذيريم علاوه بر منبع عظيم و خلاق انساني هوشمند، ابزار مكانيكي هوشمند نيز در روند عملكرد سازمان‌ها نقش دارند. بنابراين، در سازمان‌هاي پيچيدة امروزي، هوش سازماني1 برآيند هوش فعّال انساني و هوش مصنوعي است.

بي‌ترديد، مديران سازمان‌ها براي پويايي و افزايش كارايي سازمان خود راهي جز بهره‌گيري از اين دو جريان هوشمند نخواهند داشت. خلاقيت ميلي ذاتي است كه در وجود انسان به وديعه نهاده شده و انسان مظهر خلاقيت الهي است.

تحولات پرشتاب جهاني در عرصه علم و صنعت، جوامع بشري را بر آن داشته تا با نگرشي جديد به دارايي‌هاي غيرعيني، درصدد افزايش توانايي‌هايي خود براي همگامي با اين تغييرات باشد.

بيان مساله

در حقيقت سكون و بي‌حركتي در دنياي متغير امروز چه براي يك سازمان و چه براي يك كشور در هر اندازه كه باشد، نتيجه‌اي جز نابودي به همراه نخواهد داشت.

امروزه خلاقيت و نوآوري نه به عنوان يك نياز بلكه به عنوان شرط بقاء هر سازمان يا جامعه تلقي شده و بر آموزش و كسب مهارت‌هاي لازم در به كارگيري اين استعداد ويژه بشري تاكيد بسياري شده است. كليدي‌ترين مساله در جامعه ما و تمامي جامع در حال توسعه، خلاقيت است. يعني مساله‌اي كه با آن درست برخورد نشده است.

خلاقيت نه ژنتيكي است و نه مربوط به نژادي خاص، بلكه اكتسابي است. حتي در كشورهاي پيشرفته نيز اگر سيستم‌هاي خلاق آنها از كار بيفتد، از رقابت‌ها عقب مي‌افتند و نابود مي‌شوند لذا يگانه راه نجات كشورهاي در حال توسعه خلاقيت است و راه ديگري ندارند.

مدارس مانند همة سازمان‌ها، ويژگي‌هاي خاصي دارند كه عبارت‌اند از: هدفمند بودن، ساختار سازماني، قانونمند بودن، ارتباط‌هاي سازماني. از طرفي، گسترش فناوري‌هاي نوين اطلاعاتي، خدمات و عملكرد مدارس را متحول كرده و هر روز بر دامنه و عمق اين تحولات افزوده است.

با توجه به اهميت هوش سازماني و خلاقيت، تحقيقات مختلفي انجام شده است، از جمله:تحقيقي با عنوان رابطه بين هوش سازماني و خلاقيت كاركنان دانشگاه علوم پزشكي شيراز توسط نرجس‌السادات نسبي، در سال 1387 انجام شد. يافته‌ها و نتايج ارتباط مثبت و معناداري بين مولفه‌هاي هوش سازماني و خلاقيت را تاييد كردند؛ به طوري كه به ازاي هر واحد افزايش يا كاهش در هوش سازماني و مولفه‌هاي آن خلاقيت افزايش يا كاهش مي‌يابد.

در نهايت، با استفاده از نتايج تحليل رگرسيون از بين مولفه‌هاي هوش سازماني، سرنوشت مشترك، كاربرد دانش و اتحاد و توافق قادر به پيش‌بيني معنادار زيرسيستم مديريت دانش در سازمان ياد گيرنده هستند.

تحقيقي با عنوان سنجش هوش سازماني كاركنان كتابخانه‌هاي دانشگاه فردوسي مشهد و آستان قدس رضوي، توسط دكتر فهيمه باب الحوايجي، دكتر سيدجواد قاضي ميرسعيد، علي الهيان در سال 1388 انجام شد.

فرضيه اصلي پژوهش كه بين هوش سازماني در دانشگاه فردوسي مشهد و هوش سازماني در كتابخانه آستان قدس رضوي تفاوت معناداري وجود ندارد، اين فرضيه تأييد شد و فرضيه‌هاي فرعي پژوهش يعني «چشم‌انداز استراتژيك، اعتقاد به سرنوشت مشترك، ميل به تغيير، اتحاد و توافق، روحيه، كاربرد دانش، عملكرد كاركنان» در كتابخانه دانشگاه فردوسي مشهد با كتابخانه آستان قدس مشابه است، رد مي‌شود و فرضيه‌ها در كتابخانه‌هاي دانشگاه فردوسي مشهد و كتابخانه آستان قدس رضوي تاييد شد.

تحقيقي‌ هم با عنوان رابطه بين زير سيستم تحول سازماني در سازمان يادگيرنده با هوش سازماني در شركت مخابران استان خوزستان، توسط اكبر قنواتي، محمد آقا حسينعلي شيرازي، حجت ظاهري گودرزي در سال 1388 انجام شده است.

نتايج تحقيق نشان داد كه بين زيرسيستم تحول سازماني در سازمان يادگيرنده با هوش سازماني در شركت مخابرات استان خوزستان رابطه معنادار و مثبت وجود دارد (تحقيقي با عنوان بررسي رابطه هوش سازماني و مديريت بحران در شركت بيمه ايران، توسط احمد ودادي، دكتر سعيد صياد شيركش، دكتر مريم شفيع‌زاده برمي در سال 1388 انجام شد. نتايج تحقيق نشان داد كه علاوه بر وجود رابطه معنادار و مثبت بين هوش سازماني و مديريت بحران بين مولفه‌هاي هوش سازماني به غير از ميل به تغيير با مديريت بحران رابطه مثبت وجود دارد و در بين مولفه‌هاي هوش سازماني مولفه كاربرد دانش بيشترين همبستگي را با مديريت بحران دارا است.

تحقيقي با عنوان ارزيابي وضعيت مولفه‌هاي هوش سازماني در دانشكده‌هاي پرديس فني و علوم انساني دانشگاه تهران، توسط علي نوروزي، مظفرالدين واعظي در سال 1388 انجام شد.

نتايج حاصل از اين تحقيقات نشان مي‌دهد مولفه‌هاي ميل به تغيير، اتحاد و توافق، كاربرد دانش، فشار عملكرد و هوش سازماني به طور كلي از وضعيت نسبتاً مطلوبي در پرديس فني برخوردار بوده و از طرفي پرديس فني در مولفه‌هاي چشم‌انداز استراتژيك و سرنوشت مشترك از وضعيت نامطلوبي برخوردار است.

تحقيقي با عنوان بررسي رابطه بين هوش سازماني بر چابكي سازماني در سازمان ميراث فرهنگي ـ گردشگري و صنايع دستي آذربايجان شرقي، توسط مجيد باقرزاده، احمد اكبري‌ ديباور در سال 1389 انجام شد. نتايج به دست آمده حاكي از رابطه مثبت و معنادار بين هوش سازماني و چابكي سازماني است.

همچنين بين بعد هوش سازماني شامل سرنوشت مشترك، ميل به تغيير، اتحاد و توافق روحيه، كاربرد دانش و فشار عملكرد با چابكي سازماني رابطه مثبت و معنادار به دست آمد اما بين چابكي سازماني و چشم‌انداز استراتژيك رابطه معناداري يافت نشد.

كارل آلبرخت (2003) كه تحقيقات زيادي در مورد هوش سازماني انجام داده است، مي‌گويد: وقتي افراد باهوش در يك سازمان استخدام مي‌شوند تمايل به حماقت گروهي2 پيدا مي‌كنند. عموماً سازمان‌ها بيش از آنكه توسط رقبايشان مورد آسيب قرار گيرند، خودشان به خود آسيب مي‌زنند. نبود تبحر اجرايي، جنگ‌هاي اداري، مبارزات سياسي در همه سطوح، اختلال سازماندهي، قوانين و رويه‌هاي بي‌معني، همه توطئه‌ها براي جلوگيري يك تجارت، از به كارگيري همه نيروي مغزي است كه براي آن پول مي‌پردازد كه مي‌توانيم به آن، حماقت تجمعي بگوييم. ممكن است انسان‌ها خيلي باهوش باشند و خيلي توانا براي انجام دادن كارهاي بزرگ، اما نيروي تجمعي مغزي آنها به هدر مي‌رود. بيائيد به آن اين گونه فكر كنيد: وقتي كاركنان هر روز صبح براي كار كردن مي‌رسند، آنها با خود عدد معيني از بهره هوشي را همراه مي‌آورند شامل هوش عملي ايشان و ظرفيت ذهني يادگيري. وقتي كه ما به آنها پول مي‌پردازيم، ما يك گزينه را در آن نمره هوش خريداري كرده‌ايم. در پايان هر روز ما مي‌توانيم از آن نمره هوشي استفاده كرده باشيم يا آن را از دست داده باشيم. سندرسون (1998) در تحقيقاتي كه انجام داده، به اين نتيجه رسيده كه موتور حركت تغييرات جهاني، ظهور قدرت فكري در برابر قدرت منابع مادي خواهد بود.

نظريه جديد مزيت رقابتي بيش از آن كه بر پايه منابع مادي استوار باشد، بر پايه قدرت ذهن استوار است.

رانگيااو (2007) در تحقيقي نشان داد كه مديران اجرايي و ارشد سازمان نقشي اساسي در متغيرهاي ساختاري تسهيل‌كننده بروز خلاقيت دارند.

براي بروز خلاقيت نياز به محيطي پراطمينان است تا افراد به ارائه ايده‌هاي خلاق تشويق شوند و اين وظيفه مديران ارشد است.

اگر اين گروه با خوش‌نيتي در سازمان كار كنند و به خلاقيت كاركنان اهميت دهند، كاركنان نيز از آنها الگوبرداري مي‌كنند. كيل گوار (2007) در تحقيقي بيان مي‌كند: دانش يك دارايي است و هوش را از طريق تمرين مي‌توان بهبود بخشيد و در صورتي كه ممارست و تمرين در كار نباشد ضعيف خواهند شد.

به مديران و متخصصان توصيه مي‌شود مديريت موثر دانش و ارتقا هوش سازماني را سرلوحه كار خود قرار دهند.

جوزي8 (2008) در تحقيقي به 4 اصل مديريتي موثر بر خلاقيت در سازمان اشاره كرده است: 1ـ اداره سازمان‌ها به طوري كه دانشي متنوع‌تر داشته باشند. 2ـ تشويق كاركنان به داشتن نگرشي حمايتي از سازمان و اهداف آن. 3ـ فراهم‌سازي امكان به كارگيري تست‌هاي ارزشيابي سريع ايده‌ها و راه‌حل‌ها در هنگام ضرورت. 4ـ تشويق رفتارهاي حمايتي كاركنان و سرپرستان و تنبيه مقاومت‌هاي موجود در برابر اجراي ايده‌هاي جديد.

در اين راستا هدف اصلي پژوهش حاضر بررسي رابطه بين هوش سازماني و خلاقيت مديران مدارس است.

روش پژوهش

با توجه به موضوع و هدف پژوهش روش حاضر توصيفي از نوع همبستگي است. جامعه آماري در اين پژوهش شامل مديران مدارس دولتي راهنمايي شرق استان گيلان در سال تحصيلي 90-1389 كه به تعداد 280 نفر است و از اين تعداد 162 نفر به روش نمونه‌يري تصادفي طبقه‌اي به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش جمع‌آوري اطلاعات در اين تحقيق از دو طريق انجام شده است.

الف) روش كتابخانه‌اي: براي مطالعات نظري و ديدگاه‌هاي صاحب‌نظران و جمع‌‌آوري اطلاعات مربوط به نظريات علمي پيرامون متغيرهاي موردنظر و تحقيقات انجام شده در ارتباط با موضوع و متغيرهاي مربوط از منابع موجود استفاده شد.

ب) روش ميداني: براي قسمت آماري از روش ميداني به منظور توزيع و گردآوري پرسشنامه‌ها و داده‌ها و اطلاعات موردنظر در اين تحقيق استفاده شد. ابزار مورد استفاده در اين پژوهش دو پرسشنامه استاندارد هوش سازماني و خلاقيت بوده است.

پرسشنامه‌ هوش سازماني شامل 49 سؤال پنج گزينه‌اي مطابق با مقياس ليكرت و پرسشنامه خلاقيت شامل 50 سؤال پنج گزينه‌اي مطابق با مقياس ليكرت تنظيم شد. اطلاعات به دست آمده در اين تحقيق با استفاده نرم‌افزار spss از آمار توصيفي به محاسبه فراواني، درصد، ترسيم نمودارها و تدوين جداول و آمار استنباطي از آزمون‌هاي تحليل رگرسيون چند متغيره، آزمون ضريب همبستگي پيرسون و آزمون تحليل واريانس تجزيه و تحليل شده است.

يافته‌هاي تحقيق

تجزيه و تحليل توصيفي داده‌ها و اطلاعات متغيرهاي پژوهش در جدول زير نمايش داده شده است.

جدول (1)، مشخصه‌هاي آماري متغير ملاك خلاقيت و متغير پيش‌بيني‌كننده (چشم‌انداز استراتژيك، سرنوشت مشترك، تمايل به تغيير، جرأت و شهامت، اتحاد و توافق، كاربرد دانش، فشار عملكرد)

متغيرها ميانگين انحراف استاندارد

خلاقيت 82/152 51/12

چشم‌انداز استراتژيك 23 25/6

سرنوشت مشترك 84/25 128/5

تمايل به تغيير 94/23 401/5

جرأت و شهامت 14/23 541/5

اتحاد و توافق 83/24 56/5

كاربرد دانش 93/24 090/5

فشار عملكرد 62/25 014/5

بحث و نتيجه‌گيري

نتايج پژوهش حاضر نشان مي‌دهد كه بين چشم‌انداز استراتژيك و خلاقيت مديران مدارس رابطه وجود دارد. همچنين البته اين همبستگي مستقيم و مثبت است، يعني با افزايش نمره چشم‌انداز استراتژيك، نمره خلاقيت افزايش مي‌يابد و بالعكس.

بين سرنوشت مشترك و خلاقيت مديران مدارس رابطه وجود دارد. همچنين البته اين همبستگي مستقيم و مثبت است، يعني با افزايش نمره سرنوشت مشترك، نمره خلاقيت افزايش مي‌يابد و بالعكس.

اين نتيجه همراستا با كاري است كه توسط احمد ودادي، دكتر سعيد صياد شيركش، دكتر مريم شفيع‌زاده برمي در سال 1388، انجام شده است و برخلاف نتيجه‌اي كه توسط علي نوروزي، مظفرالدين واعظي در سال 1388، دكتر سيدجواد قاضي ميرسعيد، علي الهيان در سال 1388 مجيد باقرزاده، احمد اكبري ديباور در سال 1389، انجام شده است. بين ميل به تغيير و خلاقيت مديران مدارس رابطه وجود دارد. همچنين البته اين همبستگي مستقيم و مثبت است، يعني با افزايش نمره ميل به تغيير، نمره خلاقيت افزايش مي‌يابد و بالعكس. اين تحقيق همراستا با تحقيقاتي كه توسط علي نوروزي، مظفرالدين واعظي در سال 1388، مجيد باقرزاده، احمد اكبري ديباور در سال 1389، انجام داده است. نتايجي كه برخلاف اين تحقيق به‌دست آمده توسط احمد ودادي، دكتر سعيد صياد شيركش، دكتر مريم شفيع‌زاده برمي در سال 1388، دكتر سيدجواد قاضي ميرسعيد، علي الهيان در سال 1388 انجام شده است.

بين جرأت و شهامت و خلاقيت مديران مدارس رابطه وجود دارد. همچنين البته اين همبستگي مستقيم و مثبت است، يعني با افزايش نمره جرأت و شهامت، نمره خلاقيت افزايش مي‌يابد و بالعكس. اين تحقيق همراستا با تحقيقي كه توسط علي نوروزي، مظفرالدين واعظي در سال 1388، احمد ودادي، دكتر سعيد صيادشيركش، دكتر مريم شفيع‌زاده برمي در سال 1388، مجيد باقرزاده، احمد اكبري ديباور در سال 1389، انجام داده است. نتايجي كه برخلاف اين تحقيق بدست آمده دكتر سيدجواد قاضي ميرسعيد، علي الهيان در سال 1388 انجام شده است.

بين اتحاد و توافق و خلاقيت مديران مدارس رابطه وجود دارد. همچنين البته اين همبستگي مستقيم و مثبت است، يعني با افزايش نمره اتحاد و توافق، نمره خلاقيت افزايش مي‌يابد و بالعكس... اين تحقيق همراستا با تحقيقي كه توسط علي نوروزي، مظفرالدين واعظي در سال 1388، احمد ودادي، دكتر سعيد صيادشيركش، دكتر مريم شفيع‌زاده برمي در سال 1388، مجيد باقرزاده، احمد اكبري ديباور در سال 1389، انجام داده است. نتايجي كه برخلاف اين تحقيق به‌دست آمده دكتر سيدجواد قاضي ميرسعيد، علي الهيان در سال 1388 انجام شده است.

بين كاربرد دانش و خلاقيت مديران مدارس رابطه وجود دارد. همچنين البته اين همبستگي مستقيم و مثبت است، يعني با افزايش نمره كاربرد دانش، نمره خلاقيت افزايش مي‌يابد و بالعكس.. اين تحقيق همراستا با تحقيقي كه توسط علي نوروزي، مظفرالدين واعظي در سال 1388، احمد ودادي، دكتر سعيد صيادشيركش، دكتر مريم شفيع‌زاده برمي در سال 1388، مجيد باقرزاده، احمد اكبري ديباور در سال 1389، انجام داده است. نتايجي كه برخلاف اين تحقيق بدست آمده دكتر سيدجواد قاضي ميرسعيد علي الهيان در سال 1388 انجام شده است.

بين فشار عملكرد و خلاقيت مديران مدارس رابطه وجود دارد. همچنين البته اين همبستگي مستقيم و مثبت است، يعني با افزايش نمره فشار عملكرد، نمره خلاقيت افزايش مي‌يابد و بالعكس.. اين تحقيق همراستا با تحقيقي كه توسط علي نوروزي، مظفرالدين واعظي در سال 1388، احمد ودادي، دكتر سعيد صيادشيركش، دكتر مريم شفيع‌زاده برمي در سال 1388، مجيد باقرزاده، احمد اكبري ديباور در سال 1389، انجام داده است. نتايجي كه برخلاف اين تحقيق بدست آمده دكتر سيدجواد قاضي ميرسعيد، علي الهيان در سال 1388 انجام شده است.

پيشنهادات

در اين پژوهش محقق پيشنهاداتي به محققين ديگر و پيشنهادات كاربردي را ارائه مي‌دهد:

پيشنهادات كاربردي:

همان‌طور كه نتايج تحقيق گوياي آن شده است كه بين هوش سازماني و خلاقيت رابطه مثبت و مستقيمي وجود دارد، مي‌توان با برگزاري جلسات يا همايش‌هاي اندازه‌گيري ميزان خلاقيت يا گفتگو در زمينه مشكلات با ايده و طرح نو علاوه بر تشويق مديران به انجام امور، ايده‌هاي نو را شناسايي كرده و از آن استفاده نمود.

پيشنهادات به محققين:

1ـ باتوجه به اينكه خلاقيت و نوآوري در مديريت همه جا با هم صحبت شده است، مي‌توان با تحقيق بر رابطه هوش هيجاني با نوآوري هم پژوهشي به عمل آورد.

2ـ مي‌توان پژوهشي در زمينه رابطه هوش سازماني با تعهد سازماني در ارگان‌هاي نظير مدارس و دانشگاه‌ها انجام داد.

پي‌نويس:

1- Intelligence organization

2. Collective Stupidity





يکشنبه|ا|14|ا|آبان|ا|1391





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: اطلاعات]
[مشاهده در: www.ettelaat.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن