تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 7 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):انسان زيرك، دوستش حق است و دشمنش باطل.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798135807




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

بررسي سرنگوني هواپيماي تركيه توسط سوريه، دلايل و پيامدهاي آن در مركز پژوهشها


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: بررسي سرنگوني هواپيماي تركيه توسط سوريه، دلايل و پيامدهاي آن در مركز پژوهشها
مركز پژوهشهاي مجلس در تحليلي سياسي به بررسي سرنگوني هواپيماي تركيه توسط سوريه، دلايل و پيامدهاي آن پرداخته است.


به گزارش حوزه پارلمان باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومي مركز پژوهشهاي مجلس، ناآرامي‌ها در سوريه و دخالت قدرت‌هاي بين‌المللي و برخي از كشورهاي منطقه در تداوم اين ناآرامي‌ها پس از 16 ماه، اين بحران را به سمت و سوي مجهولي سوق داده است.

در اين مدت، دولت و ارتش سوريه با حفظ انسجام داخلي خود به مقابله با ناآرامي‌ها پرداخته و موفقيت‌هاي بسياري هم كسب كردند، اما مأموريت كوفي عنان فرستاده سازمان ملل به اين كشور و گسيل ناظران بين‌المللي به فرماندهي ژنرال رابرت مود سوئدي، به نوعي فضا را براي فعاليت مجدد تروريست‌ها و گروه‌هاي شورشي مسلح فراهم كرد تا در فرصت تنفس مصنوعي ايجاد شده براي آنها، علاوه‌بر دريافت آموزش‌هاي جدي و تسليحات پيشرفته و بيشتر، بتوانند مناطق از دست‌رفته را بار ديگر تصرف كنند كه اين گروه‌ها نيز از اين فرصت فراهم شده نهايت بهره‌برداري را كردند و توانستند در برخي مناطق حضور و نفوذ خود را در زماني كه دست ارتش سوريه براي مقابله با آنها بسته بود، گسترش دهند.

هرچند در بعد نظامي ارتش سوريه همچنان نيروي برتر است و اين برتري به سادگي از اين نيروي منسجم و آموزش‌ديده گرفته نمي‌شود، اما در بعد سياسي كشورهاي شناخته‌شده مخالف دمشق تلاش مي‌كنند تا همچنان سوريه را به زانو درآورند و در اين مورد تلاش‌هاي بي‌شائبه‌اي نيز صورت مي‌گيرد.

تلاش براي ناكارآمد كردن ارتش سوريه و دعوت از افسران آن براي پيوستن به شورشيان، يا دستكم فرار از خدمت و خروج از كشور از ابتداي شروع ناآرامي‌ها در اين كشور در دستور كار بوده و در شرايط فعلي تشديد شده است. اين بحران‌سازي كه با تبليغات شديد و پرحجم رسانه‌اي همراه شده است، اكنون در اولويت اقدامات رسانه‌اي و تبليغاتي دشمنان سوريه قرار گرفته است.

به بيان ديگر، كشورهاي مخالف سوريه به هيچ عنوان در مورد وفاداري گسترده ارتش سوريه به نظام حاكم اين كشور حساب نكرده بودند و بر اين باور بودند كه فقط جامعه سياسي سوريه است كه در قالب حزب بعث همچنان به حمايت‌هاي خود از بشار اسد ادامه مي‌دهد و نظاميان سوري مانند ليبي در گروه‌هاي بزرگ كه شامل ژنرال‌هاي شناخته شده مي‌شوند، از ارتش جدا و به صف شورشيان و مخالفان خواهند پيوست؛ بنابراين نهاد ارتش سوريه به‌صورت هدفمند، مورد حمله رسانه‌اي و جنگ رواني شديد و متمركزي قرار گرفته است.

عملكرد موفق ارتش سوريه در جنگ شهري و سركوب‌كردن شورشي‌ها با كمترين تلفات، حساسيت بر آن را چند برابر كرده تا جايي كه اين موضوع به اصل تجهيز ارتش اين كشور و فروش سلاح به آن نيز كشيده شده است.

در حقيقت كشورهاي مخالف سوريه با درك اين موضوع كه با توجه به انسجام داخلي ارتش سوريه، حمله به اين كشور امكانپذير نيست، به روسيه و ديگر كشورهاي نزديك به سوريه فشار وارد مي‌كنند تا به نيروهاي مسلح سوريه سلاح و تجهيزات جديد و پيشرفته به بهانه استفاده از آن عليه شورشيان ـ كه در اصطلاح آنها شهروندان محسوب مي‌شوند ـ فروخته نشود. البته در اين مورد ارتش سوريه تلاش كرده تا اصل پاسخ سنجيده و متقابل و متناسب را در دستور كار خود قرار دهد و از كاربرد نيروي هوايي، توپخانه سنگين، بالگرد و زره‌پوش‌هاي سنگين خودداري كند.

اقدام انگليس در توقف يك كشتي روسي كه حامل برخي تجهيزات بازسازي شده ارتش سوريه مانند بالگردهاي ميل 24 بود، به همراه سخنان مقامات آمريكا و دبيركل اتحاديه عرب پيرامون درخواست از روسيه براي خودداري از فروش سلاح به سوريه از اين دست، اقدامات به شمار مي‌رود.

اين تحريكات رسانه‌اي و سياسي در طول چند هفته گذشته باعث شد تا يك فروند ميگ 21 متعلق به نيروي هوايي ارتش سوريه با ورود به حريم هوايي اردن، در فرودگاهي در شمال اين كشور فرود آمده و خلبان آن تقاضاي پناهندگي كند. اين اقدام كه در ميانه تحولاتي به حجم و گستردگي ناآرامي‌هاي سوريه اقدامي عادي و قابل پيش‌بيني تعريف مي‌شود، دچار نوعي بزرگ‌نمايي در رسانه‌هاي مخالف سوريه و حامي تروريست‌ها شد، كه متعاقب آن حتي وزير دفاع آمريكا نيز به ميدان آمد و خواستار جدا شدن نظاميان سوريه‌اي از ارتش اين كشور شد.

فرود بدون دردسر جنگنده سوريه‌اي در پايگاه هوايي ملك حسين در هفت كيلومتري مرزهاي مشترك و عدم تيراندازي به آن، به همراه اقدام اردن در اعطاي پناهندگي سياسي به خلبان جنگنده مزبور با وساطت و درخواست متعدد كشورهاي غربي و عربي، بيانگر نوعي هماهنگي با خلبان اين جنگنده و اطلاع از فرود آن بوده است. درصورتي كه چنين مسئله‌اي براي مقامات سوريه‌اي ثابت شود، آنها اين اقدام كشور همسايه را نوعي دشمني آشكار برآورد كرده و ممكن است دست به اقدام متقابل بزنند. اين موضوع در پيام تند، صريح و قاطع سوريه به دولت اردن مبني‌بر پس دادن هواپيما و خلبان آن به اين كشور خود را نشان داد.

در اين ميان انتشار خبر سرنگوني يك جت جنگنده متعلق به تركيه‌ كه يكي از طرف‌هاي ناآرامي‌ها در سوريه به شمار مي‌رود، به‌صورت كامل ورق را برگرداند. اين جنگنده‌ كه به همراه يك فروند جنگنده ديگر از پايگاه هوايي ملطيه در مركز تركيه به پرواز درآمده بود، يك ساعت بعد هنگام پرواز بر فراز درياي مديترانه از صفحه رادار ناپديد مي‌شود. ناپديد شدن اين جنگنده از روي صفحه رادار و همزمان با آن انتشار اخباري مبني‌بر آتش گشودن پدافند هوايي سوريه بر روي دو هواپيماي متجاوز ناشناس كه توسط برخي سايت‌هاي خبري اين كشور منتشر شد، از واقعيت ديگري خبر مي‌داد و آن اينكه اين دو هواپيماي جنگنده با نفوذ به حريم هوايي سوريه، در نزديكي سواحل اين كشور هدف آتشبارهاي ضدهوايي قرار گرفته‌اند و يكي از آنها سرنگون شده است.

يك مقام نظامي سوريه‌اي در گفتگو با تلويزيون دولتي اين كشور مي‌گويد دو شيء پرنده ناشناس با ورود به حريم هوايي سوريه، با سرعت زياد و ارتفاع پست شناسايي شدند كه براساس قوانين بين‌المللي و حق دفاع از خود، توسط پدافند هوايي ساحلي عليه آنها اقدام شد. به گفته اين مقام سوري، اين جسم ناشناس كه در فاصله يك كيلومتري ساحل سوريه هدف قرار گرفت، فوراً دچار آتش‌سوزي و در هشت مايلي (13 كيلومتري) ساحل سوريه و در آب‌هاي سرزميني اين كشور سرنگون شد. برخي از شاهدان عيني مي‌گويند اين جنگنده توسط يك فروند موشك ضدهوايي هدف قرار گرفته است.

اما نكته مهمي كه رسانه‌هاي نزديك به سوريه به نقل از منابع مطلع در اين كشور اقدام به انتشار آن كردند، اقدام ترك‌ها در ورود به حريم‌ هوايي سوريه در چند نوبت به منظور محك زدن سيستم پدافند سوريه بوده است كه به‌نظر مي‌رسد نظاميان سوري براي پايان دادن به اين اقدام خارج از قانون همسايه مداخله‌گر، يك فروند از اين جنگنده‌ها را هدف قرار داده‌اند تا اين گونه اقدامات در آينده تكرار نشود.

*** مواضع ترك‌ها

دولت تركيه و رسانه‌هاي اين كشور از ابتداي اين حادثه مواضع متناقض و متعددي گرفتند كه در اين ميان مهمترين نكته مشترك آنها عدم واكنش آنها به اين اقدام سوريه بوده است.

رجب طيب اردوغان نخست‌وزير تركيه كه در مسير برزيل بود بلافاصله به تركيه بازگشت تا كميته بحران تشكيل دهد، هر چند نفس تشكيل چنين كميته‌اي براي اعلام حالت جنگي است، اما آنچه كه برآيند اين جلسه بود، نشان‌دهنده مقصر بودن جنگنده ترك و ورود آن به حريم هوايي سوريه بوده و نخست‌وزير تركيه سعي مي‌كند آن را به نوعي رفع و رجوع كند، اما توان پاسخگويي در مورد دليل و هدف پرواز اين جنگنده در سواحل سوريه براي افكار عمومي را ندارد.

رسانه‌هاي ترك به نقل از برخي از مقامات ارتش اين كشور مدعي شدند كه جنگنده‌هاي مزبور براي پوشش عمليات عليه شورشيان پ.ك.ك به پرواز درآمده بودند كه در استان هاتاي و در آب‌هاي درياي مديترانه هدف قرار مي‌گيرند، اين دروغ رسانه‌اي چنان ناشيانه بود كه خيلي زود از خروجي خبرگزاري‌هاي ترك برداشته شد، زيرا محل درگيري ارتش تركيه با شورشيان كرد در جنوب شرق اين كشور و در فاصله 600 كيلومتري از محل حادثه بوده است.

سردرگمي مقامات ترك در واكنش به اين رويداد را مي‌توان در چند مسئله ديد، نخست اظهارات اردوغان مبني‌بر لزوم عذرخواهي رسمي سوريه به خاطر اين حادثه بود ـ مسئله‌اي كه خيلي زود تكذيب شد ـ و ديگري درخواست از سوريه براي كمك جهت يافتن خلبانان اين جنگنده كه گفته مي‌شود موفق به خروج اضطراري از هواپيماي خود شده‌اند و بالاخره سوم تأييد تلويحي و نه صريح اردوغان مبني‌بر هدف قرار گرفتن اين جنگنده كه خود نشان نوعي ناباوري شديد داشت.

اما واكنش عبدالله گل رئيس‌جمهور تركيه به اين رويداد و تصريح وي بر ورود اين جنگنده به حريم هوايي سوريه، خود مهمترين دليل در سلب هر گونه قدرت واكنش توسط سران تندمزاج تركيه به خصوص نخست‌وزير اين كشور به شمار مي‌رود.

با توجه به اين مواضع و انتشار اخباري مبني‌بر حضور افسران سازمان اطلاعات مركزي آمريكا در مرزهاي تركيه ـ سوريه جهت نظارت بر مسلح كردن شورشيان و تقسيم سلاح‌ ميان آنها، تنها مي‌توان بر اين موضوع تأكيد كرد كه اين جنگنده‌ها براي تست رادارهاي سوريه وارد اين منطقه شده و حامل سيستم‌هاي جمينگ پيشرفته ـ يا همان سيستم‌هاي اختلال راداري ـ نيز بوده‌اند، اما توسط ضدهوايي سوريه هدف قرار گرفته‌اند و اين اقدامي در راستاي سنجش ارتش سوريه پس از پناهنده شدن يك جنگنده ارتش اين كشور به اردن بوده است.

*** تحليل رويداد

در تحليل و ارزيابي اين حادثه بايد گفت، اين موضوع به نفع سوريه و ارتش اين كشور تمام شد و اين مسئله را در واكنش‌هاي رسانه‌اي و سياسي به آن به‌خوبي مي‌توان دريافت، در مقابل ضرري كه دولت آقاي اردوغان از اين ماجراجويي كرد، زياد بود، زيرا آنها تحت هيچ شرايطي فكر نمي‌كردند ارتشي كه درگير يك نبرد شهري طاقت‌فرسا با تروريست‌هاست، دست به چنين اقدامي بزند. در تبيين اين مدعا مي‌توان موارد ذيل را برشمرد:

1. ارتش سوريه نشان داد همچنان آماده است، به‌خصوص در حوزه پدافند هوايي،

2. ارتش سوريه يادآوري كرد پناهنده‌شدن يك جنگنده اين كشور به اردن، دليلي بر اين نيست كه ارتش سوريه نتواند وظايف محوله را انجام دهد،

3. سوريه ثابت كرد درصورت نياز مي‌تواند پدافند خود را به‌كار اندازد و اين ميزان هشياري را دارد كه هواپيماي متجاوز را در آب‌هاي سرزميني خود سرنگون كند،

4. ارتش سوريه به همه طرف‌هاي منطقه‌اي يادآوري كرد برخلاف باور آنها همچنان انسجام دورني خود را حفظ كرده و محك‌زدن اين ارتش چندان ساده نخواهد بود،

5. اين اقدام باعث شد طرفداران دولت سوريه در داخل نسبت به توانايي ارتش خود ايمان آورند.

6. فرار خلبان جنگنده ميگ21 به اردن به نوعي غرور نظامي سوري‌ها را جريحه‌دار كرده بود كه با اين اقدام اين غرور بار ديگر به نيروهاي مسلح سوريه بازگشته است.

7. اين اقدام نشان داد رادارها و سيستم‌هاي پدافندي سوريه هوشيار و آماده هستند، اگر در سال‌هاي گذشته جنگنده‌هاي اسرائيلي با استفاده از حريم هوايي تركيه اماكني در سوريه را بمباران مي‌كردند، اكنون امكان چنين مسئله وجود ندارد،

8. دولت و ارتش سوريه با اين اقدام پيام‌هاي مهمي براي طرف‌هاي منطقه‌اي و بين‌المللي به خصوص تركيه و ناتو فرستادند، زيرا تركيه عضو ناتو بوده و هرگونه حمله به اين كشور تمام اعضاي اين پيمان نظامي را پشت سر تركيه قرار خواهد داد، سوري‌ها با اين اقدام اعلام كردند كه واهمه‌اي از ناتو ندارند،

9. اقدام ارتش سوريه در هدف قرار دادن جنگنده ترك پيام مهمي هم براي شورشيان و تروريست‌هاي مورد حمايت تركيه داشت كه بارها و بارها از اين كشور خواسته بودند كه در سوريه مداخله نظامي كند، اما با وجود هدف قرار گرفتن يك جنگنده اين كشور توسط پدافند سوريه، ترك‌ها حتي اعتراض رسمي هم به سوريه نكردند و دولت سوريه هم از اين اقدام عذرخواهي نكرد،

10. يكي از مهمترين طرف‌هايي كه پيام اقدام نظامي سوريه را بايد شنيده باشند، كشورهاي عرب حوزه خليج‌فارس به خصوص قطر و عربستان هستند كه بارها خواستار دخالت نظامي در سوريه و حمله به اين كشور شده بودند، بدون شك ارتش‌هاي اين دو كشور بسيار ضعيف‌تر از ارتش تركيه هستند.

اما نبايد از تأثيرات اين حادثه بر تحولات داخلي تركيه هم غافل بود اين تحولات را مي‌توان در چند مورد خلاصه كرد:

1. دولت رجب طيب اردوغان و حزب عدالت و توسعه به‌دليل اين اقدام به شدت تحت فشار داخلي به‌خصوص ازسوي احزاب مخالف قرار خواهند گرفت. انتشار خبر ورود افسران سيا به جنوب اين كشور باعث شد تا حزب جمهوريخواه خلق وزير امور خارجه را به پارلمان فراخوانده و از وي در اين مورد توضيح بخواهد.

2. افكار عمومي تركيه تا پيش از اين بر اثر تبليغات رسانه‌اي دولت سوريه را در حوادث اين كشور مقصر قلمداد مي‌كردند، اما امروز اين دولت آقاي اردوغان است كه در مظان راه‌اندازي يك جنگ منطقه‌اي قرار گرفته است.

3. تركيه از اين به بعد نمي‌تواند خود را از دخالت در امور داخلي سوريه و تهديد اين كشور مصون نگه دارد و سوريه اين حق را خواهد داشت كه اقدامي تلافي‌جويانه در همان سطح و اندازه انجام دهد.

4. نيروي‌هاي مخالف دولت تركيه مانند شورشيان پ.ك.ك از اين فرصت نهايت بهره‌برداري را كرده و بر ضعف نظامي ارتش تركيه پس خواهند برد و بر ميزان حملات خود خواهند افزود.

5. درخواست تركيه از نيروي دريايي سوريه براي كمك جهت يافتن خلبانان مفقود هواپيماي ساقط شده، خود تأييدي است بر حاكميت كامل سوريه بر اوضاع داخلي و برون‌مرزي خود.

6. اردوغان و حزب عدالت و توسعه هر چند هم بگويند كه همه گزينه‌ها را در نظر خواهند داشت، اما اين شكست سياسي، نظامي و اطلاعاتي ميزان حمايت مردم از آنها را كم خواهد كرد، همان‌گونه كه گفته شد، هر اتفاقي كه در تركيه روي دهد مردم اين كشور آن را از چشم اردوغان و حزب وي خواهند ديد، اين موضوع به خصوص در انتخابات شهرداري‌ها تأثير نهايي خود را خواهد گذاشت.

موضوع قابل توجه در مورد هدف قرار گرفتن اين جنگنده، موضع رسانه‌هاي مخالف دولت سوريه بود كه از ابتدا بر مفقود شدن اين هواپيما تأكيد مي‌كردند و به‌صورت پررنگ عذرخواهي رسمي دولت سوريه از اين حادثه را متذكر مي‌شدند، موضوعي كه واقعيت عيني نداشت و به‌نظر مي‌رسد بيشتر براي تجديد روحيه شورشيان مسلح سوريه‌اي اين اقدام صورت گرفته است.

مسئله ديگر در اين مورد، همزماني اين حادثه با سفر وليد المعلم وزير امور خارجه سوريه به روسيه است كه اين موضوع را مي‌توان به اظهارات ژنرال‌هاي سوري مرتبط دانست. در سخنان يك مقام نظامي سوريه‌اي در مورد سرنگوني اين جنگنده آمده كه ما يك هواپيماي متجاوز تركيه‌اي را با استفاده از سامانه موشكي روسي هدف قرار داديم، كه اين به‌نظر مي‌رسد پيامي روشن براي آمريكا و تركيه باشد كه سامانه‌هاي موشكي و ضدهوايي سوريه از آمادگي قابل توجهي برخوردار و از حمايت‌هاي فني روسيه بهره‌مند هستند.

*** ارزيابي نهايي

با توجه به موارد گفته شده، دو مسئله اولويت پيدا مي‌كند كه هر دو نيز مربوط به تركيه است، زيرا سوريه با خويشتنداري‌هايي كه در مقابل تركيه داشته حق همسايگي را بجا آورده است، اين دو موضوع عبارتند از: اول اينكه تركيه براي حفظ ظاهر و ژست قاطعيت خود همچنان به مواضع خصمانه خود عليه سوريه و 16 ماه تنش با دمشق ادامه بدهد، دوم اينكه از اين حادثه درس بگيرد و در برنامه‌هاي هماهنگ‌شده خود با جبهه ضدسوري تجديدنظر جدي كند. زيرا حالت دوم با سياست «صفر كردن مشكلات داود اوغلو» كه به سياست «صد كردن مشكلات با همسايگان» تبديل شده است، بيشتر همخواني خواهد داشت.

اين اقدام ارتش سوريه تأثيرات و دستاوردهاي متعددي خواهد داشت كه شايد مهمترين آنها حذف هرگونه گزينه نظامي عليه اين كشور و ماجراجويي غربي در سوريه خواهد بود، اين مسئله در مواضع دولت روسيه هم ديده مي‌شود. سرگئي لاوروف وزير امور خارجه اين كشور براي چندمين بار تأكيد كرد كه با هر طرحي كه در آن سخن از رفتن بشار اسد از قدرت باشد به شدت مخالف است.

البته در اين ميان نمي‌توان از تلاش‌هاي تركيه براي باز كردن پاي ناتو به اين مسئله غافل ماند. ترك‌ها كه در خود توانايي پاسخگويي به اين اقدام سوريه را نمي‌بينند، با اين هدف دست به چنين اقدامي مي‌زنند تا شايد يك اجماع غربي با محوريت خود عليه سوريه به وجود بياورند، اما تجربه 16 ماه گذشته ثابت كرده اين پيمان نظامي سعي نمي‌كند در جايي كه ريسك بالايي براي نظاميان عضو داشته باشد وارد شود. در اين مورد اگر تحركاتي هم ديده شود بيشتر بار رواني دارد تا بار عملياتي و در همين راستا مي‌توان تحركات نيروي هوايي انگليس در مديترانه را تفسير كرد كه تلاش مي‌كند پيش از برگزاري نشست گروه تماس سوريه در ژنو، امتيازي هر چند محدود از سوريه و متحدان اين كشور بگيرد.
انتهاي پيام/س2

چهارشنبه|ا|1|ا|شهريور|ا|1391





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 119]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن