واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۵ بهمن ۱۳۹۳ (۱۵:۲ب.ظ)
با هدف شناسايي خلاقيتها برگزار شد؛ همايش مديران موفق شعب بانکها همايش رؤساي موفق شعب بانکها علاوه بر تقدير از تلاشهاي بي وقفه مديران ساعي شبکه بانکي با هدف شناسايي ابتکارات و خلاقيتها در نظام بانکي برگزار شد.
به گزارش خبرگزاري موج، مهدي رضوي، رئيس مؤسسه بانکداري ايران، در پنجمين همايش رؤساي موفق شعب بانکها با بيان اينکه انتقال تجربيات موفق به ديگر همتايان و نيز آشنايي با تغيير و تحولات و نوآوري خدمات بانکها و چالشهاي پيشروي آنها از ديگر اهداف اين همايش است، خاطرنشان کرد: نظام بانکي در جهان طي چند دهه به لحاظ پيشرفتهاي الکترونيکي و مخابراتي تغييرات گسترده اي داشته و از طرفي، فعاليت شعب با چالشهايي مواجه شده است مبناي کشورهاي پيشرفته با برنامه ريزي هدفمند، مهارتهاي لازم براي مواجهه با تغييرات و چالشها را مدنظر قرار دادهاند.
وي در ادامه افزود: ايران نيز در کمتر از يک دهه گذشته شاهد اين تغييرات بوده و استفاده از سيستمهاي پرداخت جامع همچون شتاب، سانا، تابا، پايا، شاپرک، سپاس و چکاوک از نمونههاي اين تغييرات است.
رضوي ضمن اشاره به پيشرفتهاي قابل توجه در بانکداري الکترونيک تصريح کرد: تعداد خودپردازها در اول شهريور سال 1385 به ميزان 6 هزاربوده که اين تعداد در پايان آبان ماه 93 به 37 هزار دستگاه افزايش يافته است. ضمن آنکه تعداد کارتهاي صادره سال 85 از 16 ميليون به 290 ميليون کارت در سال جاري رسيده است.
وي تراکنشهاي بانکي سه دهه گذشته را کمتر از 1 ميليون اعلام و تاکيد کرد: امروز اين تراکنشها به 35.7 ميليون در روز افزايش يافته است. کل تراکنشهاي سال 92 بالغ بر 10 ميليارد تراکنش بوده و اکنون طي 10 ماه منتهي به دي ماه 1393 به بالغ بر 10 ميليارد تراکنش افزايش يافته است؛ يعني ما شاهد رشد 33 درصدي در اين موضوع هستيم.
رئيس مؤسسه بانکداري ايران با بيان اينکه اکنون شاهد رشد شتاب آلود در بانکداري جهاني هستيم، خاطرنشان کرد: در اين راستا بانکهايي موفق خواهند بود که قادر به تطبيق خود با شرايط جديد باشند. بانکها و مؤسسات اعتباري کشور نيز براي اين که بتوانند هزينهها را کاهش و خدمات خود را در 24 ساعته شبانه روز و ايام هفته عرضه کنند، بايد در مسير بانکداري مجازي حرکت کنند.
رئيس مؤسسه عالي بانکداري ايران مفهوم شعب در بانکداري نوين را متفاوت با گذشته خواند و افزود: بانکي موفقتر است که مشتري بدون حضور در شعب از خدمات آن بانک استفاده کند اگرچه هنوز در کشور ما، بخشي از خدمات به صورت مراجعه به شعبه و بخش ديگر به صورت مجازي و در واقع ترکيبي ارائه ميشود.
وي در ادامه افزود: هويت در بانکداري نوين معناي فراتر از کارت شناسايي يافته است و بانکها با استفاده از اطلاعاتي همچون تعداد چکهاي برگشتي، تعداد تراکنشهاي بانکي، خوش حسابي و بدحسابي و... هويت مشتري را استخراج ميکنند. در آينده اي نه چندان دور با کاهش تعداد شعب، بانکهاي مجازي يکه تاز عرصه رقابت خواهند بود و نقش مديريت بيشتر بر مشاوره مالي، بازاريابي، فروش محصولات و خدمات بانکي و... نمود پيدا ميکند.
رضوي تأکيد کرد: مؤسسه بانکداري ايران تلاش خواهد کرد به صورت نظام مند تحولات بانکداري ايران و تجربيات موفق را به منظور افزايش مهارتهاي علمي و کاربردي به همکاران شبکه بانکي انتقال دهد.
پنجمين همايش رؤساي موفق شعب بانکهاي کشور با عنوان "مديريت حرفه اي شعب بانک" به همت مؤسسه عالي آموزش بانکداري ايران در تالار اجتماعات بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران در حال برگزاري است، سخنراني مقامات ارشد نظام بانکي، مديران عامل و نيز دو تن از روساي شعب برگزيده و ارائه تجربيات و ميزگرد تخصصي با حضور برخي از رؤساي برگزيده شعب و اهداي جوايز و تجليل از رؤساي موفق شعب بانکهاي کشور از جمله برنامههاي ديگر اين همايش خواهد بود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]