واضح آرشیو وب فارسی:سینا:
۲۷ آبان ۱۳۹۳ - ساعت ۲۰:۲۴:۲۰
کد خبر: ۱۰۹۲۵هوشمندسازی ارزان موثرترین شیوه غلبه بر چالشهای شهری
برنامه های کاربردی، تلفن همراه، حسگرها و سایر فناوریهایی از این دست به اداره کنندگان کلانشهرها این امکان را می دهند تا چالشهای در حال گسترش خود را مدیریت کنند.
سیناپرس: شهرهای سراسر جهان ، تفاوتی نمی کند فقیر باشند یا ثروتمند، در میانه یک پوست اندازی جدید تکنولوژیکی هستند. این روزها طراحان شهری در گوشه و کنار جهان از مجموعه ای از اطلاعات کسب شده توسط فناوریهای ریز و درشت برای تجزیه و تحلیل نحوه رشد و عملکرد شهرها استفاده می کنند. این اطلاعات از حسگرهای ارزان قیمت نصب شده در چراغهای راهنمایی و رانندگی گرفته تا برنامه های کاربردی تلفن های همراه مردم عادی سراسر جهان استخراج می شود.
آنها امیدوارند که با استفاده از این داده ها پی به شیوه های نوینی جهت اداره موثرتر شهرها آن هم در راستای ارتقای سطح کیفی زندگی مردم ببرند. در حقیقت اهمیت به کارگیری فناوریهای نوین در اداره امور شهری تا به آن حد است که مقامات ارشد کلانشهرها و حتی سایر شهرهای کوچکتر معتقدند اداره مناسب و مقرون به صرفه چالشهای در حال رشد شهرها بدون بکارگیری فناوریهای هوشمند غیرممکن است.
۴۴ درصد از جمعیت زمین ساکن مراکز شهری هستند و گذشته از آن تقریبا تمام رشد جمعیت برنامه ریزی شده جهان طی سه دهه آینده در شهرها از جمله شهرهای بسیار فقیر جهان صورت خواهد گرفت. مشکل اصلی اینجاست که اکثر این شهرها از تراکم بالای انسانی برخوردار بوده و در عین حال زیرساختارهای چندان مناسب و کاملی برای جمعیتشان ندارند. در نتیجه شهرها تاثیری فراتر از تصور بر محیط زیست دارند به طوریکه دو سوم انرژی جهانی توسط شهرها مصرف می شود و در عین حال باید سهم ۷۰ درصدی برای شهرها در تولید آلاینده های کربنی در نظر گرفت. به این مشکلات سیستم فرسوده آبرسانی را نیز اضافه کنید تا یک نتیجه کلی به دست آید : جمعیت اکثر شهرها فراتر از استانداردهای زندگی است.
با این حال نباید فراموش کرد که شهرها بیشترین سهم را در تولیدات اقتصادی جهان دارند. آمارها نشان می دهد ۳۰ درصد از اقتصاد جهان و تقریبا عمده ابتکارات تکنولوژیکی سراسر کره خاکی تنها در ۱۰۰ شهر شاخص جهان متمرکز شده است. اکنون این پرسش مطرح می شود که آیا فناوری در عین حال که می تواند در مدیریت جمعیت در حال انفجار شهرها تاثیرگذار باشد قابلیت هدایت سکان اقتصادی شهرها را نیز دارد؟
نکته جالب اینجاست که پیدا کردن پاسخی مناسب به این پرسش به شکل گیری تجارتی پرسود منجر شده است. شرکتهایی نظیر آی بی ام، سیسکو، هیتاچی، زیمنس و نظایر آنها سالهاست که از این بازار منفعت می برند. تنها کافی است نگاهی به شهرها بیندازیم که چگونه از فناوریهای ارایه شده توسط این شرکتها برای غلبه بر چالشهای روزمرهای همچون پارک خودروها، روان سازی ترافیک، توسعه شبکه حمل و نقل، بررسی اوضاع جوی، مدیریت منابع انرژی و آب استفاده می کنند. تخمین زده می شود سالانه یک میلیارد دلار جهت توسعه این سیستمها هزینه می شود و حتی برآورد می شود طی ۱۰ سال آینده این رقم به ۱۲میلیارد دلار افزایش یابد.
با این حال توسعه همه جانبه فناوری های نوین در شهرها باید با در نظر گرفتن ملاحظات و معیارهای خاصی نیز همراه باشد. تنها کافی است نگاهی به شهر "تیانجین" چین بیندازیم، شهری که عنوان "شهر آینده" پرجمعیت ترین کشور جهان را دارد اما نتیجه آن چیزی نشد که از پیش تصور می شد. هزینه های زیادی برای توسعه ایده های نوین در این شهر صرف شد اما این ایده ها تناسبی با هم نداشتند و در نهایت به دلیل جمعیت بسیار کم آن عملا به پروژه ای شکست خورده تبدیل شد.
در شهرهایی که به نظر می رسد فناوری های نوین تأثیر چشمگیری گذاشته اند خیابانها تا حد زیادی خلوت هستند. برای این منظور می توان به شهرهایی نظیر "سونگدو" در کره جنوبی، "مصدر سیتی" در ابوظبی و "پاردس" در پرتغال اشاره کرد که به عنوان تکنولوژیکی ترین شهرهای جهان هم شناخته می شوند. استفاده از سیستم تهویه خورشیدی و استفاده از سیستم دفع زباله تحت فشار به جای راه افتادن کامیونهای ویژه حمل زباله از جمله ابتکارعمل هایی است که در این شهرها مشاهده می شود. در عین حال در این مراکز شهری استراتژی های کاربردی و کمتر خودخواهانه به خوبی احساس می شود که البته دستیابی به آنها صرفا به دلیل به کارگیری فناوری های دیجیتالی قابل انعطاف و نه چندان پرهزینه است.
البته در کشورهای مختلف جهان این نگرش در قالبهای متفاوتی دنبال می شود. به عنوان مثال در هند جایی که پیش بینی می شود جمعیت شهری تا سال 2026 از 31 به 38 درصد افزایش یابد قرار است برای ساخت و بازسازی یکصد شهر هوشمند نزدیک به 1.2 میلیارد دلار هزینه شود.منبع
۲۷ آبان ۱۳۹۳ - ساعت ۲۰:۲۴:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سینا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]