تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 26 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):علت روزه گرفتن آن است كه به سبب آن ثروتمند و فقير برابر شوند زيرا ثروتمند گرسنگى را اح...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830266743




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

زراعت چوب در استان های شمالی و غفلت از یک مصوبه قانونی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: زراعت چوب در استان های شمالی و غفلت از یک مصوبه قانونی ساری - ایرنا - اجرای مواد قانونی مربوط با توسعه زراعت چوب در حالی مورد غفلت قرار گرفته که به رغم روند افزایش نیاز سالانه کشور به این محصول، طبیعت ایران با مشکل برداشت بی رویه و غیراصولی از جنگل ها نیز مواجه است.


اعلام طرح تنفس و ممنوعیت برداشت چوب از جنگل های هیرکانی شمال که در دولت یازدهم صورت گرفت، در واقع هشداری نسبت به فاجعه آمیز بودن برداشت های بی رویه از جنگل های شمال است.
هر چند برای افزایش بهره وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی طبق مصوبه سال 89 مجلس شورای اسلامی، دولت مکلف به توسعه زراعت چوب شده است و حتی در دی ماه پارسال نیز دولت مصوبه ای در خصوص بهینه سازی وضعیت مدیریت منابع طبیعی داشته است اما همچنان این مقوله در زمینه اجرا مورد بی مهری قرار دارد.
به گفته کارشناسان با توجه به چالش های به وجود آمده ناشی از برداشت های غیر اصولی جنگل و محدودیت منابع تولید چوب و تاکید بر جنبه های ذخیره گاهی و حفاظت از جنگل های شمال، زراعت چوب مهمترین روش های تولید منابع و مواد اولیه صنایع چوبی است.
همسو با این رویکرد، کاشت گونه های سریع الرشد از قبیل صنوبر و اکالیپتوس برای تولید چوب و مواد اولیه صنایع سلولزی ترویج و توسعه آن ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
مدیرعامل شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران در این راستا خواستار توجه به زراعت چوب در کشور برای تامین کمبود چوب مورد نیاز صنایع مرتبط و برداشتن فشار از روی جنگل شده است.
ابوالفضل روغنی می گوید: این که وزارت جهاد کشاورزی با توجه به اهمیت زراعت چوب، این بخش را فعال تر نمی کند، جای گلایه دارد.
وی کمبود چوب مورد نیاز صنایع مرتبط در کشور را در شرایط کنونی سالانه 1.5 میلیون متر مکعب اعلام کرد و افزود: با توجه به تاسیس صنایع مرتبط با محصولات سلولزی و چوبی در کشور، در آینده با بحران کمبود منابع چوبی مواجه خواهیم شد.
روغنی درباره فعالیت شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران در بخش جنگل و ممنوعیت برداشت چوب از جنگل ها گفت: این شرکت بر اساس روش های علمی روز دنیا در جنگل فعالیت می کند و سالانه 20 میلیارد تومان برای محیط زیست هزینه می کند.
وی تصریح کرد: به ازای هر برداشت باید 10 تا 12 درخت کاشته شود که این کار توسط این شرکت انجام می شود.
روغنی که ریاست هیات مدیره سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران و عضو شورای عالی زراعت چوب کشور را بر عهده دارد، بیان داشت: شورای عالی زراعت چوب کشور می تواند کاشت صنوبر را با هدف گسترش و ترویج زراعت چوب مورد حمایت جدی قرار بدهد.
وی با اشاره به این که وزیر صنعت، معدن و تجارت در راستای حمایت از صنایع وابسته به کشاورزی مبلغ قابل توجهی را به دولت برای زراعت چوب در بودجه سال آینده پیشنهاد کرده است، اظهار داشت: از آنجا که کشاورز در زراعت چوب باید تا هفت سال منتظر به ثمر رسیدن برداشت چوب صنوبر باشد، نیاز به حمایت جدی دارد.
روغنی از وجود نوع (واریته) جدید صنوبر و اکالیپتوس خبر داد و بیان داشت: این واریته چوبی در کمتر از چهار سال به بهره برداری می رسد که البته هنوز وارد ایران نشده است.
مدیر عامل شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران به وجود زمین های بکر در کشور برای زراعت چوب اشاره کرد و گفت: از آنجا که صنوبر به سرما مقاوم و رابطه مناسبی با سرما دارد، زمین های استان های شمالی و دیگر استان های کشور بویژه آذربایجان های شرقی، غربی و اردبیل برای زراعت چوب مستعد هستند.
وی ایجاد اشتغال و کمک به اقتصاد ملی را از مزیت های ترویج زراعت چوب عنوان کرد و بیان داشت: استاندار مازندران که در زمینه کشاورزی و جنگل تخصص دارد، برنامه هایی را برای توسعه زراعت چوب در دست تهیه دارد تا از زمین های فاقد کشت برای این کار استفاده شود.
روغنی خاطر نشان کرد: البته کشت برنج و مرکبات به نسبت صنوبر ارزش افزوده بیشتری دارد و تبدیل اراضی شالیزاری و باغات به زراعت چوب در استان مقرون به صرفه نیست و از این رو بسیاری از اراضی با شیب کم و حاشیه راه های استان مستعد برای کشت چوب است.
ابراهیم حبیبی کارشناس ارشد منابع طبیعی و رییس زراعت چوب شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران نیز در گفت و گو با ایرنا زراعت چوب را تولید چوب با استفاده از گونه های سریع الرشد و با دوره بهره برداری حداکثر 10 ساله دانست و گفت: انتخاب گونه تحت تاثیر مناطق رویشی متفاوت است.
وی اضافه کرد: در استان های شمالی گونه های صنوبر (p.euramericana ) و (p.deltoides) و در استان های خارج از شمال از گونه (p.alba) و (p.nigra) کاشته می شود.
به گفته حبیبی در مناطق گرمتر و با خاک ضعیف تر همانند نواحی ایران تورانی و مناطقی از استان گلستان گونه اکالیپتوس(e.camaldulensis) و حتی در برخی نقاط گرم و خشک گونه گز شاهی (tamarix aphylla) به عنوان زراعت چوب کاشته می شود.
وی اهداف اجرای طرح زراعت چوب را تولید چوب برای برآورده سازی نیاز صنایع، حمایت از جنگل، حفاظت از منابع آب و خاک و جلوگیری از آلودگی هوا، ایجاد اشتغال مولد و سازنده، صرفه جویی ارزی با کاهش واردات چوب، افزایش سرانه فضای سبز کشور و اثرات مثبت آن و حمایت از زیستگاه ها برشمرد.
کارشناس ارشد منابع طبیعی به وضعیت زراعت چوب در کشور اشاره کرد و اظهار داشت: اکنون حدود 190هزار هکتار زراعت چوب در کشور وجود دارد که سهم صنوبرکاری ها 150 هزار هکتار و اکالیپتوس کاری 40 هزار هکتار است که بیشتر در مناطق شمالی و شمال غربی کشور پراکنده اند.
وی میزان تولید سالانه چوب از محل زراعت چوب را حدود 3.5 میلیون مترمکعب دانست و بیان داشت: زراعت چوب در مازندران نزدیک به 15هزار هکتار است.
وی با بیان این که شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران از سال 1376 با احداث و ایجاد یک واحد تخصصی تحت عنوان زراعت چوب توانسته 11 میلیون اصله نهال را برای حدود 10 هزار هکتار از اراضی استان های مازندران و گلستان فراهم سازد، گفت: از آنجا که زراعت چوب یک فعالیت عام المنفعه محسوب می شود، تمامی نهادهای وابسته در این کار علاقه مند به مساعدت هستند اما در اجرا همواره پیچیدگی هایی وجود دارد که تا حدی مانع از پیشرفت مورد انتظار کارها می شود.
حبیبی تصریح کرد: در این میان سازمان جنگل ها، جهاد کشاورزی و بانک کشاورزی همواره کمک حال هستند اما مردم نقش اساسی در توسعه زراعت چوب داشته و دارند و فعالان این بخش با علاقه مندی به تولید مشغول هستند.
وی به مصوبات دولت در مورد اهمیت زراعت چوب اشاره کرد و گفت: در ماده 15 قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی مصوبه مجلس شورای اسلامی دولت مکلف به توسعه زراعت چوب شده است.
وی ادامه داد: در دی ماه پارسال نیز دولت مصوبه ای در خصوص بهینه سازی وضعیت مدیریت منابع طبیعی داشته است که بند (ب) ماده 48 آن اشاره به توسعه زراعت چوب دارد.
وی گفت: ماده 12 قانون تشکیل صندوق حمایت از محصولات کشاورزی مصوبه 1379 نیز به زراعت چوب توجه جدی کرده است.
کارشناس ارشد منابع طبیعی مازندران با بیان این که مصوبات مجلس در مقوله زراعت چوب عملی نشده است، ادامه داد: مهمترین حلقه گمشده در اجرای این مصوبات، نبود دپارتمان یا تشکیلات منسجم اداری در زمینه زراعت چوب به منظور پیگیری و اثر بخشی مصوبات است.
حبیبی به اهمیت مشارکت در برنامه های ملی و استانی زراعت چوب اشاره کرد و گفت: همکاری بین المللی با صاحب نظران زراعت چوب در حد ارتباطات علمی از طریق پست های الکترونیکی در حال انجام است.
وی گفت: به رغم عضویت ایران در کمیسیون بین المللی صنوبر (ipc) در سال های اخیر هیچ گونه ارتباطی با کمیسیون مذکور برقرار نشده است.
وی ابراز امیدواری کرد که با فعال شدن مجدد کمیسیون ملی و ارتباط با واحد بین المللی آن در ایتالیا، دستیابی به آخرین دستاوردهای علمی در این ارتباط میسر شود.
وی بر لزوم همکاری بین المللی با هدف پیشرفت زراعت چوب تاکید کرد و گفت: کشورهای عضو کمیسیون بین المللی صنوبر با برخورداری از ارقام و کلن های پر محصول تولید شده در دنیا و انتقال آنها به مناطق دیگر موفق به افزایش چشمگیر عملکرد در واحد سطح شده اند.
وی اضافه کرد: ایران با توجه به سابقه طولانی آشنایی مردم با کشت و کار صنوبر و وجود مناطق وسیع و مستعد کاشت این درختان در سال 1334 به عضویت ipc درآمد و در سال 1345 تهران میزبان دوازدهمین اجلاس کمیسیون بین المللی صنوبر شد.
به گفته حبیبی، حاصل این اجلاس ورود ارقام جدیدی از صنوبرهای دورگ و غیر بومی به ایران شد که امروزه در سطح وسیعی در کشور کاشت می شوند.
وی ادامه داد: به دلیل تکثیر فراوان غیر جنسی در طی سالیان اخیر از سطح تنوع ژنتیکی آنها به شدت کاسته شده و نیاز به ورود ارقام جدیدتر و پر محصول تر احساس می شود.
بهرام وهاب زاده کارشناس جنگل کاری و پارک های اداره کل منابع طبیعی، مراتع و آبخیزداری مازندران در منطقه ساری نیز به اهمیت زراعت چوب اشاره کرد و گفت: به دلیل افزایش جمعیت و نیاز روز افزون بشر به تجملات، در دهه های اخیر مقوله چوب و درخت فضای سبز به کانون توجه جدی جوامع مختلف از جمله ایران قرار گرفت که زراعت چوب و کاشت درختان سریع الرشد صنوبر و اکالیپتوس مورد تاکید قرار گرفت.
وی تامین بخش از مواد اولیه صنایه چوبی و سلولزی کشور، کاهش فشار به جنگل های طبیعی و حفظ منابع طبیعی تجدید شونده، ایجاد اشتغال و بهره برداری از اراضی کم بازده مستعد کاشت درختان سریع الرشد، انجام آمایش سرزمین به منظور تعیین تکلیف اراضی از جهت کاربری، کمک به توسعه پایدار محیط زیست و افزایش سرانه فضای سبز ، پیشگیری از فرسایش و تثبیت خاک و افزایش ذخیره سازی آب های زیر زمینی و کمک به اقتصاد روستاها و خانوار های روستایی از دلایل نیاز توجه به زراعت چوب برشمرد.
وی عملکرد زراعت چوب طی سال های 84 تا 92 در مازندران را به ترتیب 532 هکتار از نوع اکالیپتوس و 2 هزار و 505هکتار صنوبر کاری عنوان کرده است.
وی با اشاره به روند کاهشی سالانه کاشت و زراعت چوب در مازندران اظهار داشت: به دلیل نبود تشکل رسمی در زمینه زراعت چوب هماهنگی لازم بین بخش های اجرایی وجود ندارد و این امر موجب سردرگمی متقاضیان شده است.
وی کمبود نهاده های تولید بویژه کود و سم، نبود اراضی یکپارچه، نبود تحقیقات بنیادی در زمینه زراعت چوب و مقدار سوددهی، نبود مکانیسم لازم برای تضمین های کافی خرید چوب آلات ازتولید کنندگان و نبود پوشش از سوی سازمان های بیمه گذار برای زارعان زراعت چوب از مشکلات در کاشت و زراعت چوب عنوان کرد.
وهاب زاده اراضی مورد توصیه برای زراعت چوب را مسیرهای آبرفتی رودخانه ها (مازندران 100رودخانه بزرگ و کوچک به طول 600کیلومتر دارد)، هماهنگی با مجریان طرح های مرتع داری برای کاشت صنوبر در حاشیه دره های مرطوب، اماکن عمومی به ویژه قبرستان ها، امامزاده ها (یکهزار و 250 امامزاده استان مازندران) حاشیه زمین های ورزشی، حاشیه آببندان ها و آبگیرها، اطراف راه های روستایی و بین شهری (از 10 هزار کیلومتر راه اصلی و فرعی مازندران 7هزار کیلومتر راه روستایی است) نواحی صنعتی و شهرک های صنعتی و اراضی منابع ملی مستعد در قالب ماده سه را از دیگر راهکار های توسعه زراعت چوب در استان مازندران عنوان کرد.
کارشناس جنگل کاری و پارک های اداره کل منابع طبیعی، مراتع و آبخیزداری مازندران منطقه ساری تصریح کرد: گونه اکالیپتوس به علت مقاوم نبودن در مقابل سرما قابل کشت در تمامی مناطق به ویژه در ارتفاعات بیش از 200 متر نیست.
وی ادامه داد: گونه صنوبر نیز در خاک های شور و فاقد آب قابلیت کاشت ندارد.
وهاب زاده بر لزوم حمایت های مختلف برای گسترش زراعت چوب در استان مازندران تاکید کرد و گفت: علاوه بر این که باید از شرایط و استعداد آب و خاک استان در زراعت چوب استفاده کرد، باید حمایت هایی در قالب ارایه تسهیلات ارزان بانکی، تضمین های خرید چوب، بیمه شدن روند عملیات و در دسترس قرار دادن نهال چوب را انجام دهیم.
هرچند بهره برداری در چارچوب مدیریت پایدار و متناسب با ظرفیت های قابل تحمل اکولوژیکی، برخورداری از یک طرح ملی در مدیریت جنگل بر اساس منابع و داده های منطقه ای، تهیه برنامه ملی جنگل های کشور، بهره برداری از چوب درختان افتاده، شکسته و آسیب دیده و تهیه نقشه جامع جنگل های کشور بر اساس استانداردها از برنامه های بهینه سازی پایش حفظ و بهره برداری مدیریت جنگل های کشور است، اما به اعتقاد استادان دانشگاهی منابع طبیعی کاشت و برداشت از طریق زراعت چوب تامین کننده صنایع چوبی خواهد بود.
جنگل های شمال کشور به مثابه ریه های تنفسی برای شمال ایران عمل می کنند و حفظ و حراست از این سرمایه عظیم و حیاتی روز به روز حساس تر و اجتناب ناپذیرتر است.
جنگل های شمال کشور که به جنگل های ناحیه رویشی هیرکانی یا خزری، جنگل های مرطوب و جنگل های صنعتی شمال شهرت یافته اند هم چون نوار سبزی حاشیه جنوبی دریای خزر و نیم رخ شمالی رشته کوه البرز از آستارا تا گلیداغی را به طول تقریبی 800 کیلومتر، عرض 20 تا 70 کیلومتر و ارتفاع 2800 متر از سطح دریا پوشانده اند.
تاکنون 80 گونه درختی (به طورعمده پهن برگ)، چهارگونه سوزنی برگ بومی و 50 گونه درختچه ای در این جنگل ها شناسایی شده که اغلب آنها از تیپ های آمیخته راش، ممرز، بلوط، افرا و توسکا هستند.
منطقه هیرکانی دارای آب و هوای مرطوب بوده و متاثر از دریای مازندران می باشد. این منطقه از آستارا در گیلان آغاز شده و تا ارتفاعات جنگل گلستان در استان گلستان ادامه می یابد. اصلی ترین درختان این جنگل ها پهن برگ هستند. تعداد اندکی از درختان سوزنی برگ نیز در این جنگل ها یافت می شوند.
گزارش از: سید رضا هاشمی
2585 /506/ 2025


25/08/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن