تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1835788796
عقد خريد دين در شرايط رکود تورمي توصيه ميشود
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۰ آبان ۱۳۹۳ (۱۵:۵۵ب.ظ)
عضو کميته فقهي بانک دي: عقد خريد دين در شرايط "رکود تورمي" توصيه ميشود حجتالاسلام والمسلمين دکترسيدعباس موسويان عضو کميته فقهي بانک دي در شماره اول فصلنامه توسعه بانکداري و ماليه اسلامي در گفتوگويي به تشريح عقد خريد دين در شرايط رکود تورمي پرداخته است.
به گزارش خبرگزاري موج، موسويان در اين گفتوگو ضمن بررسي جايگاه فقهي و بانکي عقد خريد دين به نحوه اجراي آن در بانکهاي کشور پرداخته و از ايرادهاي وارده به آن سخن گفته است.
در ادامه متن کامل اين مصاحبه که در شماره نخست فصلنامه توسعه بانکداري و ماليه اسلامي در بانک دي منتشر شده است را ميخوانيد:
آقاي موسويان لطفا در ابتدا تعريف عقد "خريد دين" را در فقه اسلامي عنوان بفرماييد و سپس توضيح دهيد که اين نوع قرارداد در بانكها به چه شكل اجرا ميشود؟
همانطور كه ميدانيد اين عقد جزو عقود مبادلهاي است يعني نرخ سود در اين عقد معين است؛ بنابراين در فقه اسلامي عقد خريد دين نيز مانند ساير عقود اسلامي داراي مفهوم و قواعد خاص خودش است و آن بدين صورت است كه فردي از فرد ديگر كالايي ميخرد و در قبال آن چكي از خريدار (مثلاً به مبلغ 10 ميليون تومان و شش ماهه) دريافت ميكند، فروشنده ميتواند آن چك را به شخص ديگر واگذار (مثلا 9 ميليون تومان) و نقد كند كه نام اين معامله را بيع دين به شخص ثالث پايينتر از مبلغ اسمي ميگويند كه مورد تاييد مشهور فقهاست.
در حالت ديگر همين چك را به مديون ميفروشد كه نام آن را بيع دين به مديون مينامند كه مورد تاييد همه فقهاست كه معمولاً در بحث بانكي مورد اول يعني بيع دين به شخص ثالث مرسوم است.
نظر فقها در اين باره چيست آيا اشکال يا ايرادي به آن وارد ندانستهاند؟
از نظر فقهي قرارداد خريد دين در طول تاريخ محل بحث و گفتوگو بوده و اكثر فقهاي شيعه آن را قبول دارند. اما بعضي از فقها آن را قبول ندارند. در فقهاي معاصر حضرت امام(ره) طي دورهاي خاص قبول داشتند. بدين صورت كه ايشان در كتابهاي خود مانند تحريرالوسيله و توضيحالمسائل قبل از انقلاب ميگفتند اشكال ندارد اما بعد از انقلاب فتوا دادند كه اشكال دارد، اما اشكال از كجاست؟
طبق فرموده حضرت آيت الله قديري (از اعضا دفتر استفتائات حضرت امام) بعد از انقلاب اين قرارداد به صورت صوري انجام ميشد. بدين صورت كه مثلا شخصي 9 ميليون تومان پول لازم داشت، به شخص ديگر نيازش را اعلام ميكرد، آن شخص چكي به تقاضا كننده تحويل ميداد با مبلغ مثلا 10 ميليون تومان كه فرد تقاضا كننده آن چك را به بانك تحويل ميداد پول مورد نياز خود را تحويل ميگرفت ولي شخصي كه چك را ميكشد با فرد تقاضا كننده قرار ميگذاشت كه بايد خودش با بانك به استناد اين چك مبلغ 10 ميليون تومان تسويه حساب كند. بنابراين خريد و فروش چك صورت نميگرفت بلكه چك يك وسيلهاي بود براي خريد و فروش اسناد صوري و فقها آن را ربا ميدانند.
مقام معظم رهبري هم در ابتدا فرمودند خريد دين اشكال دارد ولي بعدها فرمودند منظورشان اسناد صوري است. بنابراين بانكها بايد در اين قرارداد اسناد واقعي را احراز كنند تا شرعي شود.
با توجه به اينكه سود عقود مبادلهاي براي سال 93 از سوي بانك مركزي 22 درصد اعلام شده است، مشاهده ميشود كه در بانکهاي ايران نرخ سود اين عقد متفاوت است و نرخ سود بالاتري از مشتريان دريافت ميكنند؛ نرخ سود در عقد "خريد دين" به چه صورت تعيين ميشود؟
خوب! در مورد نرخ سود خريد دين، با توجه به اينكه اين قرارداد از عقود مبادلهاي است لذا نرخي كه بانك مركزي تعيين كرده 22 درصد است و در اين شكي نيست. اما به طور كلي از نظر شرع اسلام، نرخ عقود مبادلهاي بايد در بازار تعيين شود. يعني هر فردي ميتواند در اين نوع قرارداد يك نرخ هزينه تعيين كند و يك نرخ سود كه به مشتري يا فرد تقاضا كننده اعلام ميشود.
لذا در اين حالت بعضي از بانكها در عقود مبادلهاي 22 درصد سود تعيين ميكنند و درصدي به عنوان هزينه (مثلاً هزينه عملياتي، پرسنلي و...) در نظر ميگيرند و اين از نظر شرع اشكالي ندارد.
شما در سوال قبلي از تعيين نرخ سود در بازار صحبت كرديد؛ منظور شما از بازار، بازار پول است؟ اگر بله اين سوال مطرح ميشود كه با توجه به اينكه بعضي از متخصصان به نبود بازار پول معتقدند؛ آيا به نظر شما در بانكداري اسلامي يا به طور كلي اقتصاد اسلامي بازار پول وجود دارد؟
بله منظور من از بازار، بازار پول است؛ اتفاقا يكي از مثالهاي نقض نبود بازار پول در اقتصاد اسلامي همين عقد خريد دين است. در اين عقد دو طرف معامله در زمينه نرخ سود با همديگر به توافق ميرسند، يعني در يك طرف عرضه وجود دارد و در طرف ديگر تقاضا كه اين دو در يك نقطه كه همان نرخ سود است به تعادل ميرسند.
با توجه به شرايط كنوني كه كشور در شرايط «ركود تورمي» است؛ آيا تسهيلات در قالب عقد خريد دين توصيه ميشود؟
شرايط ركودي در كشور به گونهاي به نظر ميرسد كه بسياري از بنگاهها اجناس خود را به صورت مدتدار فروختهاند و طبيعتاً اسنادي كه در اختيار دارند اسناد طلب مدتدار است؛ از طرفي همين بنگاهها از كمبود نقدينگي نيز رنج ميبرند بنابراين عقد خريد دين ميتوان يك راه حل مناسب براي تامين نقدينگي بنگاهها باشد. بنابراين در اين شرايط ابزار خريد دين به نظام بانکي براي به جريان انداختن منابع کوتاهمدت و بنگاههاي اقتصادي براي تبديل اسناد مدتدارشان به نقدينگي، ميتواند بسيار اثربخش باشد.
بر اساس اين گزارش، فصلنامه توسعه بانکداري و ماليه اسلامي با هدف ترويج و توسعه بانکداري و ماليه اسلامي فعاليت خود را آغاز کرده است، علاوه بر گفتوگويي با حجتالاسلام دکتر سيد عباس موسويان حاوي سه مقاله تخصصي در حوزه بانکداري اسلامي نيز است.
در شماره نخست اين فصلنامه که با همکاري معاونت طرح و توسعه و اداره کل روابط عمومي بانک دي در 64 صفحه منتشر شده است، مطالب ديگري از جمله معرفي عقد مرابحه، آشنايي با موسسات بيمه اسلامي (تكافل) در مالزي و اخبار مرتبط با بانکداري اسلامي در بانک دي ديده ميشود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]
صفحات پیشنهادی
۱۱ راهکار برای برون رفت از شرایط رکود تورمی |اخبار ایران و جهان
۱۱ راهکار برای برون رفت از شرایط رکود تورمی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در تحلیلی از وضعیت اقتصادی کشور ۱۱ راهکار برای برون رفت از رکود تورمی پیشنهاد کرد کد خبر ۴۴۸۱۳۷ تاریخ انتشار ۱۸ آبان ۱۳۹۳ - ۱۹ ۲۴ - 09 November 2014 مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در تحلیلی از وضعیت۱۱ راهکار برای برون رفت از شرایط رکود تورمی
۱۱ راهکار برای برون رفت از شرایط رکود تورمی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در تحلیلی از وضعیت اقتصادی کشور ۱۱ راهکار برای برون رفت از رکود تورمی پیشنهاد کرد خبرگزاری تسنیم دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در تحلیلی با بررسی وضعیت اقتصادی کشور و راهکارهایخریداران نقدینگی ندارند، فروشندگان قیمت را پایین نمی آورند؛ بازار مسکن همچنان بر پاشنه رکود می چرخد
خریداران نقدینگی ندارند فروشندگان قیمت را پایین نمی آورند بازار مسکن همچنان بر پاشنه رکود می چرخد اقتصاد > مسکن - دنیای اقتصاد نوشت ر حال حاضر به گفته برخی از فعالان بازار فایلهای فروش با کاهش چشمگیری مواجه شده است یکی از فعالان بازار مسکن در غرب پایتخت می&شرایط خریدوفروش سهام عدالت اعلام شد/ آزادسازی تا پایان سال 94 -
شرایط خریدوفروش سهام عدالت اعلام شد آزادسازی تا پایان سال 94 رئیس کل سازمان خصوصی سازی گفت بر اساس قانون اقساط سهام عدالت از محل سود آن تسویه می شود و اگر تا پایان سال ۹۴ این اقساط پرداخت نشود باید باقیمانده را مردم پرداخت کنند یا اینکه بخشی از سهام عدالت که پول آن پرداخت شدهخرید دین اسناد صادراتی عملیاتی میشود -
شه حامد خبر داد خرید دین اسناد صادراتی عملیاتی میشود مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات ایران از عملیاتی شدن طرح خرید دین اسناد صادراتی و اعتبار خریدار خبر داد و گفت اجرای این دو طرح نیازمند همراهی سیستم بانکی است به گزارش خبرنگار مهر طاهر شه حامد در همایش تجلیل از واحدهای صنعتی کودلایلی در عدم طرح و تصویب لایحهی خروج از رکود در مجلس آیا بستهی خروج از رکود در شرایط کنونی قابل اجراست؟
دلایلی در عدم طرح و تصویب لایحهی خروج از رکود در مجلسآیا بستهی خروج از رکود در شرایط کنونی قابل اجراست در صورت شکست مذاکرات سیاستهای لایحهی خروج از رکود که نزدیک به سیاستهای تعدیل است موضوعیت خود را از دست میدهد و نه تنها کارایی ندارد بلکه میتواند بر ناآرامیهای موجودخروج از رکود تورمی با سرعت امکان پذیر نیست
خروج از رکود تورمی با سرعت امکان پذیر نیست احمد توکلی در گفت و گوی اختصاصی با آدینه تهران با بیان اینکه امیدواری های زیادی درحوزه اقتصاد داریم در تحلیل عملکرد یکساله دولت تصریح کرد یکی از مهمترین اقدامات تلاش برای رشد اقتصادی و حفظ آرامش است و اولین مورد هم این است که تا حدودیخرید دین اسناد صادراتی عملیاتی میشود
شه حامد خبر داد خرید دین اسناد صادراتی عملیاتی میشود خبرگزاری پانا مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات ایران از عملیاتی شدن طرح خرید دین اسناد صادراتی و اعتبار خریدار خبر داد و گفت اجرای این دو طرح نیازمند همراهی سیستم بانکی است ۱۳۹۳ چهارشنبه ۷ آبان ساعت 12 50 به گزارش خبرگزاری پانابلاغیه جدید دولت برای خروج غیرتورمی از رکود |اخبار ایران و جهان
ابلاغیه جدید دولت برای خروج غیرتورمی از رکود در جدیدترین مصوبات در این خصوص هیئت دولت با تصویب مصوبه ای مهم وزارت امور اقتصادی و دارایی را موظف کرده است در راستای اجرای کامل سیاست های دولت برای خروج غیرتورمی از رکود تکالیفی را با رعایت قوانین و با استفاده از اعتبارات مصوب اجراابلاغیه جدید دولت به طیبنیا برای «خروج غیرتورمی از رکود»/ 12 دستور برای رونق بازار سرمایه و بورس
ابلاغیه جدید دولت به طیبنیا برای خروج غیرتورمی از رکود 12 دستور برای رونق بازار سرمایه و بورسابلاغیه جدید و مهم دولت به طیبنیا وزیر امور اقتصادی برای خروج غیرتورمی از رکود و 12 دستور برای رونق بازار سرمایه و بورس منتشر شد به گزارش خبرگزاری فارس بهخ نقل از پایگاه اطلاعرسانی صابلاغیه جدید دولت برای خروج غیرتورمی از رکود / 12 بند برای رونق بازار سرمایه
ابلاغیه جدید دولت برای خروج غیرتورمی از رکود 12 بند برای رونق بازار سرمایه مهمترین بندهای ابلاغیه جدید دولت را میتوان شامل طراحی اوراق بهادار با پشتوانه وامهای رهنی و غیررهنی به منظور استفاده بانکها و موسسات اعتباری تقویت بازار ثانویه اوراق بهادار از طریق معامالات اختیار معچرايي بروز رکود تورمي و جهت گيري هاي برون رفت از آن
۱۸ آبان ۱۳۹۳ ۲۲ ۵۹ب ظ تحليل مرکز پژوهش هاي مجلس در مورد چرايي بروز رکود تورمي و جهت گيري هاي برون رفت از آن مرکز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي علل بروز رکود تورمي و راه حل هايي براي برون رفت از آن را بررسي کرد به گزارش خبرگزاري موج دفتر مطالعات اقتصادي مرکز پژوهش هاي مجلس شورااعلام شرایط خریدوفروش سهام عدالت
اعلام شرایط خریدوفروش سهام عدالتتاریخ انتشار دوشنبه ۵ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۲ ۵۰ پوری حسینی صبح امروز در گفتگو با رادیو اقتصاد با اشاره به این که همه فعالیت ها و کارهای مربوط به سهام عدالت بر اساس قانون انجام می شود و به هیچ وجه این طرح یا سهامداران عدالت فراموش نشده اند بلکه بموقعشرایط خریدوفروش سهام عدالت اعلام شد
شرایط خریدوفروش سهام عدالت اعلام شد رئیس کل سازمان خصوصی سازی گفت بر اساس قانون اقساط سهام عدالت از محل سود آن تسویه می شود و اگر تا پایان سال ۹۴ این اقساط پرداخت نشود باید باقیمانده را مردم پرداخت کنند یا اینکه بخشی از سهام عدالت که پول آن پرداخت شده آزادسازی شود به این مطلبابلاغیه جدید دولت به طیبنیا برای «خروج غیرتورمی از رکود»
ابلاغیه جدید دولت به طیبنیا برای خروج غیرتورمی از رکود تاریخ انتشار شنبه ۱۰ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۲ ۰۴ جهانگیری ابلاغیه جدید و مهم دولت به طیبنیا وزیر اقتصاد برای «خروج غیرتورمی از رکود» و ۱۲ دستور برای رونق بازار سرمایه و بورس منتشر شد به گزارش صبحانه مهمترین بندبسته خروج غيرتورمي از رکود با تاکيد بر بخش کشاورزي
۶ آبان ۱۳۹۳ ۱۰ ۱۴ق ظ مرکز پژوهشهاي مجلس بررسي کرد بسته خروج غيرتورمي از رکود با تاکيد بر بخش کشاورزي خبرگزاري تسنيم مرکز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي نظر خود را دربارة دومين بسته خروج غيرتورمي از رکود با تاکيد بر بخش کشاورزي اعلام کرد به گزارش خبرگزاري موج دفتر مطالعات زيربشرایط خریدوفروش سهام عدالت اعلام شد |اخبار ایران و جهان
شرایط خریدوفروش سهام عدالت اعلام شد رئیس کل سازمان خصوصی سازی گفت بر اساس قانون اقساط سهام عدالت از محل سود آن تسویه می شود و اگر تا پایان سال ۹۴ این اقساط پرداخت نشود باید باقیمانده را مردم پرداخت کنند یا اینکه بخشی از سهام عدالت که پول آن پرداخت شده آزادسازی شود کد خبر ۴۴۵۱-
اقتصادی
پربازدیدترینها