واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ارباب دبه كردن!
نویسنده : اولاد آدم
ابوي ميگويد: دبه كردي؟ دبه نكن! خوبيت ندارد. ديگر نظام ارباب رعيتي از بين رفته!
ميگويم: خودتان ميفهميد كه چه ميگوييد. من را از خواب بيدار كردهايد كه دبه كردهام؟ نه دبه كردهام و نه در نظام ارباب رعيتي نفس ميكشم! نكند باز در خواب حرف زدهام و به شما چيزهايي را بروز دادهام كه نبايد ميدادم؟ دادم ؟
ابوي ميگويد: داشتم تمرين براي مصاحبه ميكردم. گفتم بروم جلو آينه، نگاهم به خودم افتاد پشيمان شدم. آمدم روبهروي تو. گفتم با يك تير دو نشان ميزنم؛ هم ميبينم چطورم! هم ميبيني چطورم!
ميگويم: مصاحبه! مصاحبه با كه؟ مردي كه زياد مصاحبه ميكرد رفته است! حالا شما آمدهاي و ميخواهي جايش را بگيري؟
ميگويد: حالا گفتم يك وقت، شايد من هم يك روز، در يك جا، يك مصاحبهاي داشته باشم. يا بخت يا اقبال!
ميگويم: دبه كردن خوب نيست. دبه كردن اگرچه به معناي از حرف خود برگشتن يا به طور خودمانيتر جر زدن است اما دَبِّه بنا به لغتنامه دهخدا و مجازاً به معني فتق و باد فتق است. دبه در آوردن يا دبه شدن به معني دچار باد فتق شدن بوده كه معمولاً در زمان گذشته براي مردان مايه خجالت بود. اين بيماري در اثر فشار به احشاي شكمي، در اثر برداشت بار سنگين، عطسه ناگهاني و شديد و نظاير آن، بروز ميكند كه ميتواند دردناك و آزار رساننده باشد. در فرهنگ عوام وقتي كسي در انجام تعهدي شانه خالي كند و از تعهد بر نيايد، ميگويند فلاني دبه كرده است. يعني از سنگيني كار دچار باد فتق شده و از انجامش باز مانده است. يعني عذري دارد كه نه ميتواند نشان كسي بدهد و نه حرفش را بزند و آرام از زير كار در رفته است. شما به جاي آن بگوييد جر زدن!
مي گويد: نخواستم. من دبه را به جاي بشكه از وزير نفت به عاريه گرفتم. بيژن نامدار زنگنه در نهمين نمايشگاه بينالمللي ايران پلاست گفته بود طي شبهاي گذشته با توليدكنندگان پتروشيمي جلسه داشتهايم كه اگر مثل دفعههاي قبل دبه نكنند، براي تعيين قيمت خوراك به قيمت معقول ميرسيم.
ميگويم: آهان. خب پس حالا كه وزير گفته ايرادي ندارد... اما در مورد نظام ارباب و رعيتي، اگر اين را هم از زنگنه كش رفتهايد، چيزي نگويم!
ميگويد: نه. از عضو هيئت نمايندگان اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي تهران كش رفتهام. دهن پركن بود خوشم آمد. يكجورهايي به مصاحبه جان ميدهد. محمد حسين برخوردار گفته بود مشكل فرهنگي ما اين است كه دولت فكر ميكند ارباب است و بخش خصوصي رعيت او است لذا بازگشت كرباسيان از بخش خصوصي به دولت ميتواند باعث برطرف شدن اين نگاه شود.
ميگويم: عجب! نگفته بازگشت كرباسيان چگونه يكدفعه اين نگاه را واژگون كرده؟
ميگويم: گفته مهمترين مشكلاتي كه در حال حاضر بخش خصوصي با آن مواجه است و كرباسيان به عنوان رئيس گمرك ميتواند در رفع آن بكوشد، ارزش افزوده درگمرك است.
ميگويم: شفافتر بگوييد لطفاً. اينقدر مبهم ميگوييد من نميتوانم بگويم كه اين واژه براي مصاحبه شما خوب است يا نه!
ميگويد:هيچي ! گفته بهتر است مثل تمامي كشورها به جاي اينكه از كارخانهها ارزش افزوده گرفته شود از مصرفكننده اخذ شود تا واسطهگران نتوانند از اين موضوع سود ببرند و از افزايش قاچاق نيز جلوگيري شود.
ميگويم: عجب!. . نه نميخواهد از واژه نظام ارباب رعيتي استفاده كنيد. منظورش اين است كه بخش خصوصي هم همراه دولت، ارباب ميشوند و مردم رعيت باقي ميمانند.
ميگويد: آخر گفته واسطهها حذف ميشوند!
ميگويم: ببين پدرم! شوخي است ! مگر اين روزها با يك طرح ضربتي واسطهها و دلالها از بازار ميوه پايتخت جمعآوري نشدند؟ قيمت ميوه تكان نخورد و همچنان گران ماند. پس حذف واسطهها يعني برويم كشكمان را. . .
ميگويد: پس در مصاحبه مبهم صحبت كنم. فكر كنند ميخواهم كاري بكنم و لو ندهم كه چكار!خودم هم ندانم.
ميگويم: مثلاً چطوري؟
ميگويد: عين سازمان حمايت مصرفكنندگان و توليدكنندگان كه اعلام كرده لازم است همراه اول و ايرانسل مبالغي را به عنوان مابهالتفاوت به مشتركان خود بازگردانند. اما اين سازمان درباره رقم اين مابهالتفاوت يا درباره چرايي پرداخت آن توضيحي نداده است.
ميگويم: شما هم وقت گير آوردهايد پدر من! خواب به كلي از سرم پريد! خب مگر مرض داريد كه مصاحبه كنيد. آن هم در مورد چيزي كه نميدانيد؟
ميگويد: سوپرايز!!!!برو بساط صبحانه را بچين. ديدي امروز هم به خوبي و خوشي بيدارت كردم. مصاحبه بهانه بود. روده كوچكم روده بزرگم را گاز گرفت. بلند شو برو نان بخر! يادمن تو را فراموش!
ميگويم: چشم ارباب!
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۴ مهر ۱۳۹۳ - ۱۶:۴۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]