محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1853218163
حقیقت متعالی شب قدر
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
حقیقت متعالی شب قدر
شب قدر، شب تقدیر و شب اندازه گیرى و شب تعیین حوادث جهان ماده است.
به گزارش گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران؛ «قدر» در لغت به معناى اندازه و اندازه گیرى است.(1) «تقدیر» نیز به معناى اندازه گیرى و تعیین است.(2) اما معناى اصطلاحى «قدر»، عبارت است از ویژگى هستى و وجود هر چیز و چگونگى آفرینش آن (3) به عبارت دیگر، اندازه و محدوده وجودى هر چیز، «قدر» نام دارد. (4)
بنابر دیدگاه حكمت الهى، در نظام آفرینش، هر چیزى اندازهاى خاص دارد و هیچ چیزى بى حساب و كتاب نیست. جهان حساب و كتاب دارد و بر اساس نظم ریاضى تنظیم شده، گذشته، حال و آینده آن با هم ارتباط دارند.
استاد مطهرى در تعریف قدر مى فرماید: « ... قدر به معناى اندازه و تعیین است... حوادث جهان ... از آن جهت كه حدود و اندازه و موقعیت مكانى و زمانى آنها تعیین شده است، مقدور به تقدیر الهى است.»(5) پس در یك كلام، «قدر» به معناى ویژگى هاى طبیعى و جسمانى چیزهاست كه شامل شكل، حدود، طول، عرض و موقعیتهاى مكانى و زمانى آنها مى گردد و تمام موجودات مادى و طبیعى را در برمى گیرد.
این معنا از روایات استفاده مى شود؛ چنان كه در روایتى از امام رضا علیه السلام پرسیده شد: معناى قدر چیست؟ امام فرمود: «تقدیر الشىء، طوله و عرضه»؛ «اندازه گیرى هر چیز اعم از طول و عرض آن است.» (6) و در روایت دیگر، این امام بزرگوار در معناى قدر فرمود: «اندازه هر چیز اعم از طول و عرض و بقاى آن است.»(7)
در این شب تمام حوادث سال آینده به امام هر زمان ارائه مى شود و وى از سرنوشت خود و دیگران با خبر مى گردد. امام باقر علیه السلام مى فرماید: «انه ینزل فى لیلة القدر الى ولى الامر تفسیر الامور سنةً سنةً، یؤمر فى امر نفسه بكذا و كذا و فى امر الناس بكذا و كذا؛ در شب قدر به ولى امر (امام هر زمان) تفسیر كارها و حوادث نازل مى شود و وى درباره خویش و دیگر مردمان مأمور به دستورهایى مى شود.»
بنابراین، معناى تقدیر الهى این است كه در جهان مادى، آفریده ها از حیث هستى و آثار و ویژگى هایشان محدوده اى خاص دارند. این محدوده با امورى خاص مرتبط است؛ امورى كه علتها و شرایط آنها هستند و به دلیل اختلاف علل و شرایط، هستى، آثار و ویژگى هاى موجودات مادى نیز متفاوت است. هر موجود مادى به وسیله قالبهایى از داخل و خارج، اندازه گیرى و قالبگیرى مى شود. این قالب، حدود، یعنى طول، عرض، شكل، رنگ، موقعیت مكانى و زمانى و سایر عوارض و ویژگى هاى مادى آن به شمار مىآید. پس معناى تقدیر الهى در موجودات مادى، یعنى هدایت آنها به سوى مسیر هستى شان است كه براى آنها مقدر گردیده است و در آن قالبگیرى شده اند. (8)
اما تعبیر فلسفى قدر، اصل علیت است. «اصل علیت همان پیوند ضرورى و قطعى حوادث با یكدیگر و این كه هر حادثه اى تحتّم و قطعیت ضرورى و قطعى خود و نیز تقدّر و خصوصیات وجودى خود را از امرى یا امورى مقدم بر خود گرفته است. (9)
اصل علیت عمومى و نظام اسباب و مسببات بر جهان و جمیع وقایع و حوادث جهان حكمفرماست و هر حادثى، ضرورت و قطعیت وجود خود و نیز شكل و خصوصیت زمانى و مكانى و سایر خصوصیات وجودى اش را از علل متقدمه خود كسب كرده است و یك پیوند ناگسستى میان گذشته و حال و استقبال میان هر موجودى و علل متقدمه او هست.»(10)
اما علل موجودات مادى تركیبى، فاعل و ماده و شرایط و عدم مانع است كه هر یك تأثیر خاص بر آن دارند و مجموع این تأثیرها، قالب وجودى خاصى را شكل مى دهند. اگر تمام این علل و شرایط و عدم مانع، كنار هم گرد آیند، علت تامه ساخته مى شود و معلول خود را ضرورت و وجود مى دهد كه از آن در متون دینى به «قضاى الهى» تعبیر مى شود. اما هر موجودى با توجه به علل و شرایط خود قالبى خاص دارد كه عوارض و ویژگى هاى وجودى اش را مى سازد و در متون دینى از آن به «قدر الهى» تعبیر مى شود.
شب قدر
با روشن شدن معناى قدر، امكان فهم حقیقت شب قدر نیز میسر مى شود. شب قدر شبى است كه همه مقدرات تقدیر مى گردد و قالب معین و اندازه خاص هر پدیده، روشن و اندازه گیرى مى شود.
به عبارت روشنتر، شب قدر یكى از شبهاى دهه آخر ماه رمضان است. طبق روایات ما، یكى از شبهاى نوزدهم یا بیست و یكم و به احتمال زیادتر، بیست و سوم ماه مبارك رمضان است.(11) در این شب كه شب نزول قرآن به شمار مى آید - امور خیر و شر مردم و ولادت، مرگ، روزى، حج، طاعت، گناه و خلاصه هر حادثه اى كه در طول سال واقع مى شود، تقدیر مى گردد.(12) شب قدر همیشه و هر سال تكرار مى شود. عبادت در آن شب، فضیلت فراوان دارد و در نیكویى سرنوشت یك ساله بسیار مؤثر است.(13) در این شب تمام حوادث سال آینده به امام هر زمان ارائه مى شود و وى از سرنوشت خود و دیگران با خبر مى گردد. امام باقر علیه السلام مى فرماید: «انه ینزل فى لیلة القدر الى ولى الامر تفسیر الامور سنةً سنةً، یؤمر فى امر نفسه بكذا و كذا و فى امر الناس بكذا و كذا؛ در شب قدر به ولى امر (امام هر زمان) تفسیر كارها و حوادث نازل مى شود و وى درباره خویش و دیگر مردمان مأمور به دستورهایى مى شود.»(14)
پس شب قدر شبى است كه:
1. قرآن در آن نازل شده است.
2. حوادث سال آینده در آن تقدیر مى شود.
3. این حوادث بر امام زمان - روحى فداه - عرضه و آن حضرت مامور به كارهایى مى گردد.
بنابراین، مى توان گفت شب قدر، شب تقدیر و شب اندازه گیرى و شب تعیین حوادث جهان ماده است.
این مطلب مطابق آیات قرآنى نیز مى باشد؛ زیرا در آیه 185 سوره مباركه «بقره» مى فرماید: «شَهْرُ رَمَضانَ الَّذِی أُنْزِلَ فِیهِ الْقُرْآنُ»؛ ماه رمضان كه در آن قرآن نازل شده است.» طبق این آیه، نزول قرآن (نزول دفعى) در ماه رمضان بوده است. و در آیات 3 - 5 سوره مباركه دخان مى فرماید: «إِنَّا أَنْزَلْناهُ فِی لَیْلَةٍ مُبارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنْذِرِینَ* فِیها یُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِیمٍ* أَمْراً مِنْ عِنْدِنا إِنَّا كُنَّا مُرْسِلِینَ.» این آیه نیز تصریح دارد كه نزول [دفعى] قرآن در یك شب بوده است كه از آن به شب مبارك تعبیر شده است. همچنین در سوره مباركه قدر تصریح شده است كه قرآن در شب قدر نازل شده است.
«قدر» در لغت به معناى اندازه و اندازه گیرى است. «تقدیر» نیز به معناى اندازه گیرى و تعیین است. اما معناى اصطلاحى «قدر»، عبارت است از ویژگى هستى و وجود هر چیز و چگونگى آفرینش آن به عبارت دیگر، اندازه و محدوده وجودى هر چیز، «قدر» نام دارد.
پس با جمع آیات سه گانه بالا روشن مى شود:
1. قرآن در ماه رمضان نازل شده است.
2. قرآن در شبى مبارك از شبهاى ماه مبارك رمضان نازل شده است.
3. این شب، در قرآن شب قدر نام دارد.
4. ویژگى خاص این شب بر حسب آیات سوره مباركه دخان دو امر است:
الف. نزول قرآن.
ب. هر امر حكیمى در آن شب مبارك جدا مى گردد.
شب قدر
اما سوره مباركه قدر كه به منزله شرح و تفسیر آیات سوره مباركه «دخان» است، شش ویژگى براى شب قدر مى شمارد:
الف. شب نزول قرآن است (إِنَّا أَنْزَلْناهُ فِی لَیْلَةِ الْقَدْرِ).
ب. این شب، شبى ناشناخته است و این ناشناختگى به دلیل عظمت آن شب است ( وَ ما أَدْراكَ ما لَیْلَةُ الْقَدْرِ).
ج. شب قدر از هزار ماه بهتر است. (لَیْلَةُ الْقَدْرِ خَیْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ).
د. در این شب مبارك، ملائكه و روح با اجازه پروردگار عالمیان نازل مى شوند (تَنَزَّلُ الْمَلائِكَةُ وَالرُّوحُ فِیها بِإِذْنِ رَبِّهِمْ) و روایات تصریح دارند كه آنها بر قلب امام هر زمان نازل مى شوند.
ه. این نزول براى تحقق هر امرى است كه در سوره «دخان» بدان اشاره رفت (مِنْ كُلِّ أَمْرٍ) و این نزول - كه مساوى با رحمت خاصه الهى بر مومنان شب زندهدار است - تا طلوع فجر ادامه دارد (سَلامٌ هِیَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ).
و. شب قدر، شب تقدیر و اندازه گیرى است؛ زیرا در این سوره - كه تنها پنج آیه دارد - سه بار «لیلة القدر» تكرار شده است و این نشانه اهتمام ویژه قرآن به مسئله اندازه گیرى در آن شب خاص است.
مرحوم كلینى در كافى از امام باقر علیه السلام نقل مى كند كه آن حضرت در جواب معناى آیه «إِنَّا أَنْزَلْناهُ فِی لَیْلَةٍ مُبارَكَةٍ» فرمودند: «آرى شب قدر، شبى است كه همه ساله در ماه رمضان و در دهه آخر آن، تجدید مى شود. شبى كه قرآن جز در آن شب نازل نشده و آن شبى است كه خداى تعالى دربارهاش فرموده است: «فیها یفرق كل امر حكیم؛ در آن شب هر، امرى با حكمت، متعین و ممتاز مىگردد.» آنگاه فرمود: «در شب قدر، هر حادثه اى كه باید در طول آن سال واقع گردد، تقدیر مى شود؛ خیر و شر، طاعت و معصیت و فرزندى كه قرار است متولد شود یا اجلى كه قرار است فرارسد یا رزقى كه قرار است برسد و ... .»(15)
پى نوشتها:
1- قاموس قرآن، سید على اكبر قرشى، ج 5، ص 246 و 247 .
2- همان، ص 248.
3- المیزان، سید محمد حسین طباطبایى، ج12 ص 150 و 151.
4- همان، ج 19، ص 101.
5- انسان و سرنوشت، شهید مطهرى، ص 52.
6- المحاسن البرقى، ج1، ص 244.
7- بحار الانوار، ج 5، ص 122.
8- المیزان، ج 19، ص 101 - 103
9- انسان و سرنوشت، ص 53
10- همان، ص 55 و 56
11- اقبال الاعمال، سید بن طاووس، تحقیق و تصحیح جواد قیومى اصفهانى، ج1، ص 312 و 313 و 374 و 375 .
12- الكافى، كلینى، ج 4، ص 157 .
13- المراقبات، ملكى تبریزى، ص، 237 - 252
14- الكافى، ج1، ص 248
15- المیزان فى تفسیر القرآن، ج 20، ص، 382/ بحث روایى ذیل سوره مباركه قدر.
منبع: سایت شهید آوینی
انتهای پیام/
تاریخ انتشار: ۲۸ تير ۱۳۹۳ - ۰۲:۴۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]
صفحات پیشنهادی
سالن سینما حقیقت پس از شبهای قدر و عید سعید فطر پذیرای فیلمسازان و نمایش آثارشان خواهد بود
سالن سینما حقیقت پس از شبهای قدر و عید سعید فطر پذیرای فیلمسازان و نمایش آثارشان خواهد بودمرکز گسترش سینمای مستند و تجربی پس از شب های قدر و تعطیلات عید سعید فطر پذیرای آثار فیلمسازان و نمایش آنها در سالن سینما حقیقت خواهد بود به گزارش خبرنگار سینمایی فارس در پی نمایش هفتگی آآمادگی قلبی لازمه درک حقیقت شب های قدر است
نماینده مجلس خبرگان رهبری آمادگی قلبی لازمه درک حقیقت شب های قدر است خبرگزاری رسا ـ نماینده ولی فقیه در گلستان با اشاره به فرا رسیدن شب های با فضیلت قدر بهره گیری معنوی از این شب های پرفضیلت را نیازمند آمادگی قلبی دانست و گفت اگر قلوب و دل های ما در این شب های با عظمت آمادگی لدرک حقیقت شب های قدر سبب تعالی و تکامل انسان می شود
عضو شورای استانی حوزه علمیه مازندران درک حقیقت شب های قدر سبب تعالی و تکامل انسان می شود خبرگزاری رسا ـ عضو شورای استانی حوزه علمیه مازندران با تاکید بر این که انسان باید در تلاش باشد تا شب های قدر را به نحو درستی درک کند و به عظمت آن پی ببرد افزود باید سطح درک و فهم خود را نسپخش زنده آیین شبهای قدر از صدا و سیمای استان سمنان
فیسبوک تویتر Google Cloob پخش زنده آیین شبهای قدر از صدا و سیمای استان سمنان سمنان - ایرنا - روابط عمومی صدا و سیمای مرکز سمنان از پخش آیین شب های قدر از شبکه استانی خبر داد گزارش روز چهارشنبه این روابط عمومی به ایرنا حاکی است مراسم شب نوزدهم ماه مبارک رمضان اولین شب از شبهایاعمال شبهای قدر
اعمال شبهای قدر اولین شب از شبهای قدر است و شب قدر همان شبی است که در تمام سال شبی به خوبی و فضیلت آن نمیرسد و عمل در آن بهتر است از عمل در هزار ماه و در آن شب تقدیر امور سال رقم میخورد به گزارش گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران شب نوزدهم اولین شب از شبهای قدر است و شب قدر هقدردانی معاون سیما از شور و نشاط برنامه «فردوسی پور»/ تصاویر
پخش همزمان جامجهانی والیبال و سریالهای رمضان دشوار بود قدردانی معاون سیما از شور و نشاط برنامه فردوسی پور تصاویر تاریخ انتشار شنبه 21 تیر 1393 ساعت 11 40 | شماره خبر 1565398182385438791 معاون سیما در بازید از پشت صحنه برنامه ورزشی 2014 از عادل فردوسیپور و همکارانش درسریالهای شبهای قدر چه خواهد بود؟
سریالهای شبهای قدر چه خواهد بود دیگری و کیفر عنوان دو مینی سریالی است که پیش از این نام آنها برای پخش در شبهای قدر برده شده بود اما از این بین پخش کیفر به زمان دیگری موکول شد دیگری و کیفر عنوان دو مینی سریالی است که پیش از این نام آنها برای پخش در شبهای قدر برده شددر شبهای قدر تئاترشهر تعطیل نیست
در شبهای قدر تئاترشهر تعطیل نیست خبرگزاری پانا سالن اصلی مجموعه تئاترشهر از ۲۶ تا ۳۱ تیر ماه میزبان سه گروه نمایشنامهخوانی است ۱۳۹۳ شنبه ۲۱ تير ساعت 12 38 به گزارش سرویس فرهنگی پانا سالن اصلی مجموعه تئاترشهر از 26 تا 31 تیر ماه میزبان سه گروه نمایشنامهخوانی است &nbسینمای شهید آوینی بخشی از «سینماحقیقت» است/ حمایت از فیلم اولیهای با موضوع دفاع مقدس در اولویت
فرهنگ و هنر سینمای ایران مدیرعامل مرکز سینمای مستند سینمای شهید آوینی بخشی از سینماحقیقت است حمایت از فیلم اولیهای با موضوع دفاع مقدس در اولویت محمد مهدی طباطبایی نژاد دبیر هشتمین جشنواره سینما حقیقت و مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی معتقد است یکی از اهداف ادغام«مثل حضرت علی» در شب های قدر به روی آنتن می رود
دو خبر از صدا و سیما مثل حضرت علی در شب های قدر به روی آنتن می رود تهران-ایرنا- تهیه کننده برنامه خدا با من است گفت این برنامه در شب های قدر باعنوان مثل حضرت علی ع با حضور شاعران آیینی به روی آنتن می رود امیر قمیشی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار رادیو و تلویزیون ایرنا افزودگفتوگوی مشروح فارس با محمد شجاعی مهمان ویژه ماه رمضان کیست/ چگونه از شب قدر بهره ببریم/ دعایی برای تغییر سبک
گفتوگوی مشروح فارس با محمد شجاعیمهمان ویژه ماه رمضان کیست چگونه از شب قدر بهره ببریم دعایی برای تغییر سبک زندگیمحمد شجاعی از اساتید مهدویت گفت ماه مبارک رمضان پیوند عمیقی با وجود امام زمان عج دارد و میتوان گفت که هم مهمان ویژه و هم میزبان ایشان هستند در واقع خداوند میزبانیبرشی از تفسیر «نور» حجتالاسلام قرائتی اثبات قرآنی تعلق شب قدر به ماه مبارک رمضان/ پاداش قرائت سوره
برشی از تفسیر نور حجتالاسلام قرائتیاثبات قرآنی تعلق شب قدر به ماه مبارک رمضان پاداش قرائت سوره قدر در نماز واجباز کنار هم قرار دادن 2 آیه از قرآن کریم میتوان ثابت کرد که شب قدر یکی از شبهای ماه مبارک رمضان است یک آیه در سوره مبارکه بقرة و دیگری در سوره مبارک قدر است سورهایشب قدر، فرصتی برای قدر دانستن لحظه ها
فیسبوک تویتر Google Cloob شب قدر فرصتی برای قدر دانستن لحظه ها ایلام- ایرنا- ماه رمضان الکریم از نیمه گذشته است و شب های قدر از راه رسیدند شب هایی که عظمت و بزرگیشان قابل وصف و مقایسه با هیچ شبی نیست شب هایی برای قدر دانستن لحظه های ناب استجابت دعا امشب نخستین شب از شب های قاستاندار سیستان و بلوچستان: شب قدر شب اوج بهره گیری معنوی است
فیسبوک تویتر Google Cloob استاندار سیستان و بلوچستان شب قدر شب اوج بهره گیری معنوی است زاهدان- ایرنا- استاندار سیستان و بلوچستان گفت شبهای قدر فرصت بسیار گرانبها و اوج بهره گیری معنوی از برکات و رحمت خداوندی و راز و نیاز با خالق یکتا است به گزارش ایرنا علی اوسط هاشمی چهارشنبآن شب قدری که گویند اهل خلوت، امشب است
فیسبوک تویتر Google Cloob آن شب قدری که گویند اهل خلوت امشب است تهران- ایرنا- شب قدر فرصتی دوباره برای بازگشت به خویشتن است در این شب باشکوه بندگان با توبه و استغفار به درگاه پروردگار دل و جان خود را صیقل می دهند و با زمزمه ی الهی العفو فضا را عطرآگین می کنند قدر در لغت بهکردزبان ها و حال و هوای شب های قدر در شبکه سحر
کردزبان ها و حال و هوای شب های قدر در شبکه سحر به مناسبت شب های قدر و ایام شهادت حضرت علی ع ویژه برنامه هایی از سیمای کردی شبکه سحر پخش می شود به گزارش حوزه رادیو تلویزیون باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومی شبکه بین المللی سحر سیمای کردی ویژه برنامه ماه نوردر برنامه کوی محبت عنوان شد بالاترین دعا چه دعایی است/ تاثیر دعا در تغییر قضا و قدر
در برنامه کوی محبت عنوان شدبالاترین دعا چه دعایی است تاثیر دعا در تغییر قضا و قدرحجت الاسلام زائری در ادامه برنامه کوی محبت درباره بالاترین دعاها گفت در روایت آمده هرکسی که در دنیا رحم کند و دلش به رحم بیاید خداوند به همان اندازه ترحم می کند بالاترین چیزی که در دعاهایتان بخوا-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها