محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830483564
مرحله جديدي از جنگ اقتصادي روسيه و غرب با حذف دلار از مبادلات انرژي
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۳ (۸:۱ق.ظ)
مرحله جديدي از جنگ اقتصادي روسيه و غرب با حذف دلار از مبادلات انرژي گروه اقتصاد سياسي
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، بحران اوکراين و انضمام شبه جزيره کريمه از سوي روسيه به خاک اين کشور، روابط روسيه و غرب را وارد فاز جديدي کرد و دوره اي از تنش در مناسبات طرفين آغاز شد. ابعاد اين تنش روز بروز در حال گسترش است و اين در حالي است که اتحاديه اروپا هم اهرم هاي زيادي براي اعمال فشار بر روسيه، سومين شريک تجاري خود با 420 ميليارد دلار حجم مبادلات تجاري ندارد و لاجرم به سمت اعمال يکسري تحريم هاي محدود روي آورده است.
از طرفي بايد در نظر داشت که کشورهاي اروپايي موضع يکدست و منسجمي براي تحريم هاي گسترده تر عليه روسيه را ندارند و به خصوص با امريکا داراي اختلاف نظر اساسي هستند چه اينکه امريکا از حجم تجاري چندان گسترده اي با روسيه برخوردار نيست و مايل است از طريق شرکاي خود يعني کشورهاي عضو اتحاديه اروپايي، تحريم هاي گسترده اي را به روسيه تحميل کند و اين امر مورد موافقت اروپايي ها نيست. زيرا پيامدهاي ناگواري بر موقعيت اقتصادي آنها وارد خواهد آورد. به نظر مي رسد اروپايي ها بيشتر مايل هستند برخي تحريم هاي سطحي و سمبوليک را بر روسيه وارد آورند.
امريکا مايل است در تداوم اين جنگ اقتصادي روسيه را از سامانه مالي بين المللي دلار کنار بگذارد و تحريم هاي بانکي، مالي و انرژي را بر اين کشور تحميل کند تا از اين طريق روسيه را به نرمش وا دارد؛ امري که پشتيباني جدي شرکاي اروپايي اش را بدنبال ندارد.
در پاسخ به اين طرح سرگئي گلازيف مشاور رئيس جمهور روسيه در امور اقتصادي منطقه اي، تحريم کشورش از سوي اروپا را خودکشي اقتصادي اروپا دانست. وي گفت آمريکا نيز احتمالا از گزينه هاي ديگري استفاده خواهد کرد و گفت که اعمال تحريم اروپا عليه روسيه و کنارگذاشتن اين کشور از سامانه مالي بين المللي دلار و يورو همانند خودکشي اقتصادي براي اروپاست که اين قاره را با احتمال تحمل خسارت هايي به ميزان 1 تريليون دلار روبرو خواهد کرد. آلمان با 200 ميليارد دلار بزرگترين زيان را خواهد ديد و همچنين اوکراين و کشورهاي بالتيک خسارت هاي سنگيني را متحمل خواهند شد.
بي گمان تلاش آمريکا و اروپا براي اعمال تحريمهاي اقتصادي و تجاري ضد مسکو اقتصاد روسيه را برآن خواهد داشت تا همکاريهاي اقتصادي و بازرگاني خود با کشورهاي شرقي از جمله هند و چين را گسترش دهد. هند شريک راهبردي و مهم روسيه در زمينه صنايع پيچيده نظامي و فناوريهاي پيشرفته است. همکاريهاي روسيه با چين نيز متمرکز بر بخشهاي مواد خام،مهندسي، تکنولوژي نظامي است.
يکي از مهمترين بخشهايي که روسيه ميتواند همکاريهاي خود با کشورهايي مثل چين و هند را گسترش دهد بخش نفت و گاز است. بي شک جايگاه چين در صنعت جهاني نفت و گاز طي سالهاي آينده ارتقا خواهد يافت و اين فرصت بزرگي براي روسيه است.
روسيه اخيرا طرحي را پيشنهاد داده است که بر مبناي آن در مبادلات انرژي روسيه با چين و هند دلار امريکا حذف و از پول هاي ملي يعني روپيه، يوان و روبل استفاده شود.
ترکيب سه گانه روسيه به عنوان يکي از بزرگترين توليدکنندگان انرژي جهان در کنار چين و هند به عنوان دو تا از بزرگترين مصرف کنندگان انرژي جهان مي تواند يکي از اصلي ترين بلوک هاي مبادله ي انرژي در سطح جهان را تشکيل دهد که حذف دلار از اين مبادلات انرژي مي تواند ضربه ي مهمي به جايگاه و هژموني دلار بزند .
حضور دلار در مبادلات انرژي بين المللي يکي از مهمترين عوامل قدرت دلار در بازار هاي بين المللي است. تنها با خريد فراوان دلار در جهان است که خلأهاي تجاري ايالات متحده از ميان ميرود. مادامي که بازار انرژي با دلار معامله ميشود، ميزان تقاضا براي واحد پول ايالات متحده در سطحي بالا باقي ميماند. بيگمان سيستم فعلي حضور دلار در معاملات انرژي بين المللي ، بيش از همه به آمريکا سود ميرساند.
هژموني دلار در عرصه ي بين المللي به شرايط پس از جنگ دوم جهاني و نابساماني در اقتصاد جهاني که در ويراني و رکود دوران جنگ خود را آشکار ساخته بود بر مي گردد . در اين شرايط نمايندگان 44 کشور جهان در تابستان سال 1944 در برتن وودرز آمريکا گردهم آمدند تا بر مبناي فوريت دوران پس از جنگ، تصميمات جديدي در رفع آشفتگي مالي و رسميت يافتن رهبري آمريکا در اداره نظام جهاني اتخاذ گردد.
حاصل تصميم اين مجمع معادل شناخته شدن هر اونس طلا معادل 35 دلار و انتخاب دلار به عنوان تنها پولي بود که ارزش آن به طور مستقيم با مقياس طلا تعيين ميشد و بقيه پولهاي جهان نسبت خود را با طلا از طريق وساطت دلار مورد شناسايي قرار دادند. نظام جديد پولي که به نظام پايه طلا- ارز اشتهار يافت، پشتوانه آن مرهون اين واقعيت بود که در زمان خاتمه جنگ 70 درصد از طلاي آن روز جهان در اقتصاد آمريکا بود.
پشتوانه ي هژموني دلار به چند دليل باز ميگردد، نخست به اين دليل كه آمريكا بزرگترين اقتصاد جهان است. با اينكه فقط 5 درصد جمعيت جهان در آمريكاست ولي اقتصاد اين كشور بين 25 تا 30 درصد اقتصاد جهان است. هر معياري ملاك سنجش باشد، نشان ميدهد آمريكا بزرگترين اقتصاد دنياست: از نظر توليد ارزش افزوده، از نظر صادرات، از نظر حجم مبادلات، از نظر مركزيت بازارهاي مالي بينالمللي، از نظر اندازه اقتصاد، از نظر توليد محصولات صنعتي و كشاورزي و... از همه نظر آمريكا بزرگترين اقتصاد جهان است. در خيلي از موارد نقش هژمونيك قويتري هم دارد، مانند بازارهاي مالي و پولي كه مركز مبادلات جهان است. دليل ديگر در نقش موثر جهاني دلار اين است كه ميتوان به اقتصاد آمريكا، اقتصاد كانادا و بخش مهمي از اقتصاد آمريكاي مركزي و جنوبي را اضافه كرد؛ زيرا آنها عمده مبادلات خود را مستقيم و گاهي غيرمستقيم با دلار انجام ميدهند. برخي كشورها و جزاير در اين منطقه وجود دارد كه دلار آمريكا، تقريبا پول رسمي آنهاست؛ يا اينكه دلاريزه شدهاند. به اين معنا كه يك ارتباط يك به يك و قوي ميان پول رسمي خود و دلار برقرار كردهاند.
با اضافه كردن اين جغرافيا به اقتصاد آمريكا، حوزه تسلط بلامنازع دلار و بزرگي اقتصاد اين منطقه به 40 تا 45 درصد اقتصاد جهاني ميرسد. اقتصادهاي بزرگ بعدي نيز فاصله زيادي با حوزه آمريكا پيدا ميكنند. مثلا آسياي جنوب شرقي كه حوزه اقتصادي بزرگي محسوب ميشود ولي چون داراي مناسبات پولي و مالي منسجمي نيست، توان اينكه ارز جايگزيني براي دلار ارائه كند را ندارد . بنابراين دلار دو نقش دارد ارز مرجع و ارز مداخله يا عمليات که در اولي مبناي ارزشگذاري و در دومي ارز معاملاتي است . شايد بتوان از دومي با تقبل هزينه گذشت اما از اولي به اين سادگي نميتوان عبور كرد.
بر خلاف نيم قرن گذشته که دلار آمريکا بر اقتصاد بين الملل سلطه داشت ، امروزه دلار آمريکا به دليل مسائل اقتصادي که امريکا پس از بحران 2008 با آن دست به گريبان است جايگاهي متزلزل تر يافته است . بدهي عمومي آمريکا بيش از 15 تريليون و کسري بودجه اين کشور بيش از يک و نيم تريليون دلار است . در عين حال ، آمريکا با اغلب کشورهاي جهان کسري مبادلات تجاري دارد و مردم اين کشور بيش از اينکه کالا و خدمات توليد کنند ، مصرف کننده محصولات ديگر کشورهاي جهان هستند . با اين حال ، قدرت سياسي و نظامي آمريکا در تحميل خواستنه هايش به ديگران سبب شده است که دلار همچنان از سوي اغلب کشورهاي جهان در مبادلات بين المللي مورد استفاده قرار گيرد .
چين و روسيه دو کشوري بودند که براي نخستين بار به طور جدي بحث تغيير دلار در سبد ارزي و معاملات تجاري را مطرح کردند . هند نيز همواره از طرح جايگزيني دلار حمايت کرده است . بتدريج يورو، يوآن، روبل دارند قد علم مي كنند تا در معاملات بين المللي به جاي دلار قرار بگيرند - مقاومت يوآن چين با توجه به كسري موازنه 60 ميليارد دلاري به نفع چين و افزايش ارزش تدريجي يورو و روبل روسي در مقابل دلار حكايت از پيدا شدن رقباي قدرتمند است .
گرچه روسيه، چين و هند خواستار اصلاحات جدي و ساختاري در سيستم ارزي جهان هستند ولي همه ميدانند که اين تغييرات يک شبه اتفاق نخواهد افتاد. با وجود انتقادات شديد هند و چين نسبت به جايگاه دلار در سيستم ارزي جهان، اين دو کشور همچنان وابستگي زيادي به دلار آمريکا دارند .
در پاسخ به تحريم غرب سه شرکت عمده روسيه در حوزه ي انرژي که 44 درصد صادرات اين کشور را دارند دلار را از مبادلات تجاري خود حذف ميکنند. اين سه شرکت شرکتهاي گاز پروم ، ران سف و راسبورن اکسپورت هستند که توليدکنندگان گاز، نفت و تسليحات مي باشند و حدود 230 ميليارد دلار صادرات دارند . روسيه براي جاي خالي دادن به تحريمها و تهديد غربيها به دنبال اين است که صادرکنندگان غولهاي انرژي اين کشور مطالبات خود را به جاي دلار به روبل دريافت کنند.آندري کوستين رئيس بانک VTB دومين بانک روسيه نيز دراين باره اظهار کرده است که بازگشت به پرداخت روبل به جاي دلار به عنوان گامي براي کاهش نفوذ غربيها بر اقتصاد روسيه است.
در پايان بايد توجه داشت که اقتصاد روسيه اقتصادي قدرتمند است و حجم زيادي از مبادلات انرژي و تجاري دنيا توسط اين کشور صورت مي پذيرد . بنابراين حذف دلار از اين حوزه پولي اگرچه چالش هاي فراواني دارد با اينحال در صورت تحقق مخي تواند چالشي عمده براي هژموني دلار باشد و نظام چند قطبي را در ارز به وجود آورد. فقط مبادلات هيدروکربني روسيه به حدود يک تريليون «دلار» در سال ميرسد. کشورهاي ديگر، به خصوص کشورهاي عضو گروه بريکس ممکن است به زودي با کنارگذاشتن معاملات انرژي به دلار به روسيه بپيوندند . اين موضوع ميتواند منجر به کاهش دهها تريليوني دلار هاي نفتي در سال شود و آسيبي مهم به اقتصاد آمريکا وارد کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]
صفحات پیشنهادی
غول گازی روسیه به جنگ دلار رفت/ حذف دلار و یورو از مبادلات گازی
اقتصادی انرژی غول گازی روسیه به جنگ دلار رفت حذف دلار و یورو از مبادلات گازی همزمان با اعمال تحریم های نفت و انرژی آمریکا و اتحادیه اروپا علیه روسیه گازپروم غول گازی جهان هم دستور توقف عرضه نفت و گاز با دلار و یورو را صادر کرد و قرار است روبل جایگزین این دو ارز شود به گزارشدر پاسخ به تحریم غرب؛ دلار از مبادلات تجاری روسیه حذف میشود
در پاسخ به تحریم غرب دلار از مبادلات تجاری روسیه حذف میشوددر پاسخ به تحریم غرب سه شرکت عمده روسیه که 44 درصد صادرات این کشور را دارند دلار را از مبادلات تجاری خود حذف میکنند به گزارش گروه اقتصاد بینالملل خبرگزاری فارس به نقل از گالف تایمز وزیر اقتصاد روسیه گفت این کشور بگمرک:صادرات 1.2 میلیارد دلار کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
پتروشیمی ها پیشتاز صادرات شدند گمرک صادرات 1 2 میلیارد دلار کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس تهران- ایرنا- گمرک منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس اعلام کرد که در فروردین ماه گذشته 1 2 میلیارد دلار کالا و حامل های انرژی از این گمرک صادر شده است به گزارش خبرنگار ایرنا از روطرح حذف دلار و یورو از مبادلات ایران با پیمانهای دوجانبه پولی
طرح حذف دلار و یورو از مبادلات ایران با پیمانهای دوجانبه پولیتاریخ انتشار چهارشنبه ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۱۱ ۴۰ عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی از برنامه تدوین طرح قراردادها و پیمانهای دوجانبه و چندجانبه پولی با دیگر کشورها برای حذف دلار و یورو از مبادلات پولمدیران غربی در کنفرانس اقتصادی روسیه شرکت نکردند
چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۲ ۳۲ در ادامه فشار روزافزون میان روسیه و غرب بر سر بحران اوکراین حدود دهها تن از مدیران عامل و روسای هیات مدیره شرکتهای اروپایی و آمریکایی از شرکت در یک کنفرانس اقتصادی در سن پترزبورگ خودداری کردند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا یازدهدر فروردین ماه سال جاری صورت گرفت صادرات ۱.۲میلیارد دلار کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
در فروردین ماه سال جاری صورت گرفتصادرات ۱ ۲میلیارد دلار کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارسروابط عمومی اداره کل گمرک منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از صادرات ۱ ۲میلیارد دلاری کالا و حاملهای انرژی از این گمرک در فروردین ۱۳۹۳خبرداد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومراشاتودی خبر داد چرخش اقتصادی روسیه از غرب به شرق/ چین، ژاپن و هند شرکای جدید روسها
راشاتودی خبر دادچرخش اقتصادی روسیه از غرب به شرق چین ژاپن و هند شرکای جدید روسهاروسیه در حال جایگزین کردن شرکای غربی خود با برخی از اقتصادهای بزرگ آسیایی است و بر این اساس چین در حال تبدیل شدن به بزرگترین شریک تجای روسیه است به گزارش خبرنگار اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس به نصادرات ۱.۲میلیارد دلار کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
در فروردین ماه سال جاری صورت گرفت صادرات ۱ ۲میلیارد دلار کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس خبرگزاری پانا روابط عمومی اداره کل گمرک منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از صادرات ۱ ۲میلیارد دلاری کالا و حاملهای انرژی از این گمرک در فروردین ۱۳۹۳خبرداد ۱۳۹۳ جمعه ۱۲ ارديبهشت ساعتبا بالا گرفتن جنگ انرژی اوکراین و روسیه پسر جو بایدن عضو هیأت مدیره بزرگترین شرکت خصوصی گاز اوکراین شد
با بالا گرفتن جنگ انرژی اوکراین و روسیهپسر جو بایدن عضو هیأت مدیره بزرگترین شرکت خصوصی گاز اوکراین شدهانتر بایدن پسر جو بایدن معاون رئیس جمهور آمریکا عضو هیأت مدیره هلدینگ بوریسما بزرگترین تولید کننده خصوصی گاز در اوکراین شد به گزارش خبرنگار اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس بهالمانیتور: ایران روابط اقتصادی با روسیه و غرب را خواستار است
سهشنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۵ ۴۶ پایگاه خبری المانیتور در گزارشی تحلیلی نوشت افزایش احتمال دستیابی ایران و گروه 1 5 به توافق جامع نهایی این سوال را به وجود آورده است که ایران در قبال روسیه که یکی از همپیمانان قدیمیاش است و آمریکا که به نظر میآید همپیمان آینده این کشور باشد چحریت خبر داد خرید ۱۶ میلیارد دلاری ترکیه از آمریکا/۱۰۰فروند جنگنده F-35
حریت خبر دادخرید ۱۶ میلیارد دلاری ترکیه از آمریکا ۱۰۰فروند جنگنده F-35وزارت دفاع ترکیه از تصمیم این کشور برای خرید دو فروند جنگنده F-35 در راستای آغاز خرید ۱۰۰ فروند از این هواپیماها خبر داد به گزارش خبرنگار اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس به نقل از حریت وزارت دفاع ترکیه برای آغتهدید آمریکا برای وضع تحریمهای اقتصادی بیشتر علیه روسیه
یکشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۱ ۲۰ یک مقام خزانه داری آمریکا گفت کشورش ممکن است در چند هفته آینده چنانچه بحران نقض حاکمیت اوکراین تداوم پیدا کند تحریمهای اقتصادی بیشتر علیه روسیه وضع کند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا دیوید کوهن رییس دایره تحریمهای وزارت خزانه داریدر راستای افزایش مبادلات تجاری ایران و ترکیه آل اسحاق فردا عازم ترکیه میشود/حجم تجارت بین دو کشور ۱۵ میلیارد
در راستای افزایش مبادلات تجاری ایران و ترکیهآل اسحاق فردا عازم ترکیه میشود حجم تجارت بین دو کشور ۱۵ میلیارد دلاررئیس اتاق بازرگانی تهران به همراه هیئتی تجاری برای افزایش مبادلات بین دو کشور فردا عازم ترکیه میشود به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس پس از حضور تجار فرانسوی دحجم مبادلات تجاری ایران و ارمنستان به 293 میلیون دلار رسید
حجم مبادلات تجاری ایران و ارمنستان به 293 میلیون دلار رسید ارومیه - ایرنا - رایزن بازرگانی ایران در ارمنستان گفت در سال گذشته حجم مبادلات تجاری ایران و ارمنستان به 293 میلیون دلار رسید هامایاک آوادیس یانس روز پنجشنبه در جلسه آشنایی با فرصتهای تجاری سرمایه گذاری و قوانین و مقررهر دلار مبادلاتی 25511 ریال
نرخ جدید 39 ارز بانکی اعلام شد هر دلار مبادلاتی 25511 ریال بانک مرکزی نرخ 39 ارز را برای امروز پنجشنبه اعلام کرد که بر این اساس نرخ 26 ارز نسبت به روز گذشته افزایش قیمت 11 واحد پولی کاهش و نرخ دو ارز تغییری نداشته است به گزارش جام جم آنلاین نرخ دلار آمریکا امروز با 10 ریال افطرح حذف «دلار» و «یورو» در تجارت ایران
طرح حذف دلار و یورو در تجارت ایران یکشنبه هفته جاری طرح اولیه حذف این دو ارز جهانشمول در کمیسیون برنامه و بودجه مطرح شد به گزارش آخرین نیوز روزنامه شرق نوشت باز هم زمزمه حذف دلار و یورو از مبادلات تجاری ایران شنیده میشود این میراث به جا مانده از دولتهای محمود احمدینآیا روسیه در جنگ اطلاعاتی با غرب برنده میشود؟
پایگاه روسی آیا روسیه در جنگ اطلاعاتی با غرب برنده میشود یک کارشناس روس در گفتگو با پایگاه اینترنتی ب اس کافکاز نظر خود را در مورد امکانات روسیه برای رقابت با غرب در جنگهای اطلاعاتی به ویژه در رابطه با اوکراین و اوضاع امنیت اطلاعاتی کشور بیان کرده است به گزارش سرويس بين-
اقتصادی
پربازدیدترینها