واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
استاد پژوهش موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور: اجرای عملیات آبخیزداری در کنترل خشکیدگی درختان بلوط زاگرسی موثر است تهران - ایرنا - استاد پژوهش موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور گفت: بررسی ها نشان می دهد، عملیات آبخیزداری در کنترل خشکیدگی درختان بلوط زاگرسی تاثیر بسزایی دارد، بنابراین سرعت بخشیدن به اجرای پروژه های آبخیزداری در مناطق زاگرسی پر اهمیت است.
منصوره میرابوالفتحی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: علاوه بر وجود پدیده ریزگردها در مناطق زاگرسی، خشکسالی های پی در پی و کمبود آب نیز موجب شیوع آفت ذغالی و سوسک چوبخوار بلوط شده است، بنابراین سرعت بخشیدن به اجرای عملیات آبخیزداری می تواند در کنترل خشکیدگی درختان بلوط موثر باشد.
وی تصریح کرد: از آنجایی که جنگل نشینان سوخت خود را از منابع جنگلی تامین می کنند، این مسئله علاوه بر خسارت به عرصه های جنگلی می تواند عاملی برای شیوع برخی آفات نیز باشد، بنابراین انتظار می رود با تامین سوخت مورد نیاز جنگل نشینان آسیب به منابع طبیعی کشور کاهش یابد.
میرابوالفتحی، تحقیقات، بررسی های علمی، آسیب شناسی، فیزیولوژی بیماری های جنگل را بخشی از فعالیت های پژوهشی عنوان کرد و اظهار داشت: انتقال مشکلات منابع طبیعی، عرصه های جنگلی و زیست محیطی به مردم نیز مدیریت ویژه ای را می طلبد که باید در این راستا مشکلات از لحاظ فرهنگی و اطلاع رسانی برجسته سازی شود.
وی تصریح کرد: عرصه های جنگلی و منابع طبیعی هر کشور جزء سرمایه های ملی همان کشور به شمار می رود، اما این سرمایه ها مربوط به منطقه، شهر، استان و کشور خاصی نیست، بلکه سرمایه ای جهانی است که باید به آیندگان منتقل شود.
استاد پژوهش موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، در تعبیری دیگر از منابع ملی گفت: منابع طبیعی و عرصه های جنگلی باغی کوچک نیست که منافع شخصی کسی را تامین کند، بلکه مربوط به تمام مردم هر کشور است، بنابراین حمایت ها و مشارکت دولت و مردم را در حفظ و صیانت از این منابع می طلبد.
استاد پژوهش موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور گفت: جنگل های بلوط زاگرسی در وسعت حدود شش میلیون هکتار، غرب کشور از جمله استان های کرمانشاه، ایلام، فارس، کهکیلویه و بویر احمد، لرستان را تحت پوشش قرار داده است.
وی اضافه کرد: از سال 84 با زمزمه خشکیدگی درختان بلوط، این موضوع از طریق دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگل ها مورد پیگیری قرار گرفت، به طوری که تیم های مختلفی به شکل پراکنده به این مناطق مراجعه کردند.
میرابوالفتحی ادامه داد: نگرانی این دفتر از وسعت و شدت شیوع این بیماری و آفت در جنگل های بلوط زاگرسی بود و در سال 89 نمونه هایی از آفات و بیماری های جنگل های چغار سبز، منجل و پارک ارغوان در استان ایلام، کوه دشت، قلعه نصیر و بلوران در استان لرستان برداشته شد که علاوه بر شناسایی برخی قارچ ها توانستیم قارچ مهمی که در دنیا به عنوان عامل زوال بلوط مشخص شده بود، را شناسایی کردیم.
به گفته وی، این در حالیست که در سال 86 با مرگ درختان بلند مازو جنگل های دلند استان گلستان مواجه شدیم که همین آفت در جنگل های بلوط زاگرسی نیز دیده شد.
وی افزود: در بررسی های سال 89، علاوه بر آفت بیماری زای درختان بلوط که در دنیا وجود دارد، آفت بیماری زای دیگری در ایران مشاهده شد که در هیچ جای دیگر دنیا هنوز دیده نشده است.
استاد پژوهش موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور اظهار داشت: در سالهای اخیر و بر اساس مطالعاتی که در منابع طبیعی انجام شد، متوجه شدیم آفت درختان بلوط زاگرسی عامل درجه 2 در خشکیدگی درختان بلوط است و نبایستی چنین خسارت سنگینی به منابع طبیعی مناطق زاگرسی وارد می کرد.
وی اظهار داشت: آنچه که در دنیا گزارش شده، بیماری آفت ذغالی بلوط و سوسک چوبخوار است که منجر به خشکیدگی درختان بلوط می شود و در شرایط تنش همچون افزایش دمای هوا و بروز بادهای شدید فرصت انتقال و طغیان پیدا می کند.
به گفته میرابوالفتحی، کاهش نزولات جوی و آبهای زیر زمینی سبب می شود، آب از دسترس ریشه ها خارج و آب مورد نیاز به تاج درخت نرسد که این موضوع تنش های محیطی را موجب می شود، اما این امر می تواند با اقدامات آبخیزداری تا حدودی کنترل شود.
وی اضافه کرد: برای کنترل خشکیدگی درختان بلوط، لازم است اقدامات بهداشتی مانند قطع درختان خشکیده و خروج آنان از جنگل و کاهش تنش های محیطی به موقع و به شکل فراگیر در تمامی مناطق زاگرسی انجام شود.
میرابوالفتحی با بیان اینکه هم اکنون 25 گونه بلوط در جنگل های زاگرسی وجود دارد تاکید کرد: برای حفظ و احیای جنگل های بلوط زاگرسی نیاز است که به جای قطع هر درخت خشکیده، از درختان بلوط مقاوم به آفت و کم آبی استفاده و کاشت شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر امحای منابع آلوده، جایگزینی ارقام جدید، تسریع در عملیات آبخیزداری و مشاکرت های مردمی در مناطق جنگلی زاگرس دنبال می شود که امیدواریم هر چه سریعتر به نتایج مطلوب دست یابیم.
اقتصام(4)9186**1594
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
06/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]