واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
زنجان از تنوع گیاهی و جانوری غنی برخوردار است زنجان - ایرنا - معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست استان زنجان گفت: این استان با توجه به شرایط اقلیمی و توپوگرافی، از تنوع گیاهی و جانوری غنی برخوردار است.
تورج قاسمی، روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: انواع پستانداران، پرندگان، خزندگان، جوندگان، آبزیان، حشرات و بندپایان در نقاط مختلف این استان یافت می شود.
وی اظهارکرد: در استان زنجان سه منطقه حفاظت شده ˈسرخ آباد، انگوران و پناهگاه حیات وحش انگورانˈ تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست قرار دارد و گونه های جانوری مختلفی در این مناطق ، زیست می کنند.
به گفته قاسمی، منطقه حفاظت شده سرخ آباد با وسعت حدود 120 هزار هکتار در شهرستانهای زنجان و طارم قرار دارد و گونه های شاخص آن شامل ˈآهو ، پلنگ، خرس قهوه ای و سیاه گوشˈ می باشد، در منطقه انگوران نیز که به وسعت حدود 90 هزار هکتار در شهرستان ماهنشان واقع شده ˈقوچ و میش ارمنی ، خرس قهوه ای و سیاه گوشˈ زیست می کند.
وی افزود: پناهگاه حیات وحش انگوران نیز حدود 30 هزار هکتار وسعت دارد و شاخص ترین گونه جانوری آن ˈقوچ و میش ارمنیˈ می باشد.
قاسمی با بیان اینکه ˈسیاه گوش ، پلنگ ، خرس قهوه ای و قوچ و میش ارمنیˈ از گونه های مهم حیات وحش استان زنجان محسوب می شود که در کل این استان از پراکنش خوبی برخوردار می باشد ، تصریح کرد: به عنوان شاخص می توان به پراکنش سیاه گوش اشاره کرد که گونه بسیار با اهمیت و نادر می باشد که تعداد مشاهدات این گونه در زنجان از استان های همجوار بسیار بیشتر است.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست استان زنجان گفت: از گونه های گیاهی شاخص استان زنجان می توان به ˈلاله واژگونˈ در منطقه حفاظت شده انگوران و به درخت اورس ˈسرو کوهیˈ در منطقه حفاظت شده سرخ آباد ، اشاره کرد.
قاسمی با بیان اینکه انواع گیاهان دارویی در مناطق تحت مدیریت اداره حفاظت محیط زیست استان زنجان یافت می شود افزود: با توجه به اقلیم آب و هوایی استان زنجان ، انواع حشرات ازجمله رتیل و عقرب و خزندگان همانند ˈمار جعفری ، افعی زنجانی ، افعی قفقازیˈ به وفور در این استان یافت می شود.
وی از زیست 28 گونه انواع مار سمی، غیرسمی و نیمه سمی در نقاط مختلف این استان خبر داد و اظهار کرد: چهار گونه مار سمی و خطرناک در زنجان زیست می کنند که این مارها شامل ˈافعی زنجانی ، افعی البرزی و افعی شاخدار و گرزه مارˈ، است.
قاسمی با بیان اینکه این گونه مارها بسیار کمیاب بوده و درمناطق کوهستانی زنجان زیست می کنند افزود: از مهمترین مارهای زنجان می توان به ˈآتشی ، پلنگی و شتریˈ و ˈسوسن و یله مارˈ که به ترتیب غیرسمی و نیمه سمی هستند اشاره کرد.
این کارشناس محیط طبیعی بااشاره به اینکه از دو هزار و 300 نوع مار شناخته شده درجهان، حدود 200 نوع سمی است گفت: در ایران بیش از21 گونه مار سمی و نیمه سمی، 35 گونه غیرسمی و بیش از 5 گونه مار دریایی، وجود دارد و عمر مار در واحدهای تکثیر و پرورش به 20 تا 25 سال می رسد و این خزنده نقاط گرمسیری و استوایی را برای زیست ترجیح می دهد.
قاسمی اظهار کرد: مارها برای از بین بردن جوندگانی چون موش، مفید هستند و از پرندگان، جوندگان، پستانداران، ماهیان کوچک و مارمولک ها، تغذیه کرده و سم آنها در تهیه دارو و سرم کاربرد دارد و از پوستشان نیز در تولید کیف و کمربند استفاده می شود.
وی با بیان اینکه شناسایی مار سمی از غیرسمی نیز برای افرادی عادی مشکل است، افزود: بطورکلی برای تشخیص مارهای سمی می توان به ˈمثلثی بودن سر، داشتن گردن و پولک های کوچک سر، عمودی بودن چشم و کم تحرک بودنˈ اشاره کرد و مارهای نیمه سمی نیز دارای دندان سمی در قسمت خلفی دهان می باشند.
وی یادآور شد: مارها اصولا جانوران خطرناکی نیستند و بیشتر در مواقعی که احساس خطر کنند و فرصت فرار از آنان سلب شود به محرک کننده حمله ور می شوند.
این کارشناس محیط طبیعی با اشاره به اینکه مارها اگر به طور عمد و یا غیرعمد تحریک نشوند از محل فرار می کنند، گفت: مارها نقش مهمی درکنترل جمعیت جوندگان دارند و این جانوران منبع غذایی خوبی برای مارها محسوب می شوند و این خزنده با شکار آنها مزارع را از وجود اینگونه آفت ها پاک می کنند.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست استان زنجان به وجود خرس در مناطق مختلف این استان اشاره کرد و گفت: جمعیت خرس قهوه ای در این استان در حد مناسب است و با توجه به اینکه امکان سرشماری این حیوان وحشی به صورت مشاهده مستقیم ، سخت و مشکل است بنابرین آمارها تخمینی می باشد و بطور دقیق نمی توان جمعیت خرس ها را اعلام کرد.
وی اظهار کرد: در ایران دو نوع خرس ˈسیاه و قهوه ایˈ زیست می کنند که پراکنش خرس سیاه در استان های هرمزگان ، کرمان و سیستان و بلوچستان ، و پراکنش خرس قهوه ای نیز تقریبا در سطح کشور ازجمله زنجان می باشد.
قاسمی با بیان اینکه خرس قهوه ای دارای جثه ای بزرگ و تقریبا آرام است اما خرس سیاه جثه ای کوچک داشته ولی مهاجم و خطرناک تر است افزود: توصیه این است که افراد از نزدیک شدن به خرس ها به ویژه در فصل بهار پرهیز کنند چراکه در صورت حمله ، فرار از دست این حیوان بسیار سخت و مشکل خواهد بود.
وی تصریح کرد: در اکثر ارتفاعات استان زنجان به ویژه در مناطق حفاظت شده سرخ آباد و انگوران و همچنین ارتفاعات شهرستان طارم ، خرس قهوه ای زیست می کند و از گوشت و علف تغذیه می کند.
این کارشناس محیط طبیعی گفت: بیشتر گیاهان و میوه درختان از جمله تمشک و انگور و همچنین گوشت ازجمله ماهی و خرچنگ ، غذای اصلی این حیوان وحشی را تشکیل می دهد.
قاسمی ، افزود: خرس قهوه ای در حقیقت شکارچی ترسناک و چالاکی است و با توجه به جثه بزرگی که دارد بسیار قوی و تنومند می باشد.
وی اظهار کرد: این گونه نیز در خطر انقراض است و به همین خاطر توصیه می شود که افراد از آسیب رساندن و شکار این حیوان خودداری کنند چراکه محیط بانان در صورت مشاهده قطعا با خاطیان برخورد قانونی خواهند کرد و جریمه آن نیز بسیار سنگین خواهد بود.
به گفته قاسمی ، به خاطر وجود شرایط و بستر مناسب گونه های مختلف و نادری از جانوران گوشتخوار در مناطق مختلف این استان زیست می کنند و وجود ˈپلنگ و سیاه گوشˈ در زنجان نشان می دهد این نقطه از ایران ، محل خوب ، مناسب و امنی برای حیات جانوران گوشتخوار است.
وی ، با بیان اینکه وجود غذای مناسب و شرایط خاص جغرافیایی باعث شده تا تعداد جمعیت گوشتخواران در استان زنجان در سطح خوبی و مطلوبی باشد، اظهار کرد: پارسال یک قلاده پلنگ به همراه سه توله خود در منطقه حفاظت شده ˈخرمنه سرˈ در شهرستان طارم مشاهده شد که با گرفتن تصاویر ازطریق دوربین فیلمبرداری مشاهدات بلافاصله مستندسازی شد.
قاسمی با اشاره به اینکه برخلاف اینکه سرشماری از علفخواران نسبت به گوشتخواران به خاطر مشاهده مستقیم به راحتی انجام می شود افزود: سرشماری از گوشتخواران با توجه به شبگرد بودن و مخفی شدن آنان در طول روز ، امکان مشاهده مستقیم بسیار کم است و معمولا این کار از طریق وجود آثار و علایم ازجمله ˈسرگین ، ردپا و لاشه شکارشدهˈ صورت می گیرد.
وی به وجود سیاه گوش در استان زنجان اشاره نمود و اظهار کرد: مشاهده مستقیم این گوشتخوار ، چهار سال قبل در منطقه حفاظت شده ˈانگورانˈ درشهرستان ماهنشان صورت گرفت و توسط دوربین فیلمبرداری مستند سازی شد و همچنین مشاهدات چشمی ماموران و افراد بومی در مناطق دیگر این استان ازجمله منطقه شکارممنوع خرمنه سر در شهرستان طارم ، نشان می دهد که بستر برای زیست این گونه جانوری در زنجان فراهم است.
قاسمی افزود: در زمان حاضر جانوران گوشتخوار شاخصی چون ˈسیاه گوش، پلنگ، انواع گربه وحشی، گرگ ، کفتار ، شغال و روباهˈ در زیستگاه های مختلف این استان وجود دارند.
597/522
انتهای پیام /*
14/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 252]