واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > مرکز > البرز مظفری خبر داد:
ذخیره ژن گیاهی ایران دو برابر شد/ غنی ترین کلکسیون ژنتیکی انار دنیا در ایران
کرج - خبرگزاری مهر: رئیس بخش تحقیقات ژنتیک و بانک ژن گیاهی ملی ایران گفت: طی 10 سال اخیر بانک ذخایر ژن گیاهی ایران علاوه بر اینکه به بزرگ ترین بانک ژن غرب آسیا، آسیای مرکزی و شمال آفریقا تبدیل شده توانسته منابع ژنتیکی خود را دو برابر کنند.
به گزارش خبرنگار مهر، دکتر جواد مظفری در گردهمایی سالیانه بخش تحقیقات ژنتیک و بانک ژن گیاهی ملی که ظهر یکشنبه در موسسه اصلاح و تهیه بذر و نهال در کرج برگزار شد، گفت: ایران در حال حاضر در بانک ژن گیاهی خود 70 هزار و 227 نمونه ژن گیاهان زراعی که در مجموع 140 هزار نمونه ژن گیاهی می شود را نگهداری می کند. وی با بیان اینکه طی دو سال گذشته بخش تحقیقات ژنتیک و بانک ژن گیاهی موفق شده برخی پروژه ها را به اتمام برساند، یادآور شد: پروژه جمع آوری، شناسایی،ارزیابی و حفاظت از گیاهان سبزی و صیفی به پایان رسیده و طی این پروژه بیش از شش هزار نمونه ژنتیکی گیاهان سبزی و صیفی جمع آوری شده است.
مظفری افزود: گیاهان صیفی در معرض بیشترین خطر فرسایش و انقراض در مزارع کشاورزان قرار دارند و حفاظت از این منابع به عنوان ضامن بخشی از امنیت غذایی کشور بسیار اهمیت دارد. رئیس بخش تحقیقات ژنتیک و بانک ژن گیاهی ملی ایران در بخشی دیگر از سخنانش به جایگاه بین المللی بانک ژن گیاهی کشور اشاره کرد و گفت: این امر موجب تعامل و همکاری بیشتر سایر کشورها شده است تا جایی که سال گذشته بانک ژن ایران موفق شد در چهار پروژه بین المللی شرکت کند. وی در این رابطه توضیح داد: ایران مدیریت اجرایی سه مورد از این پروژه ها را به عهده دارد که یکی از آنها در سطح ملی و با همکاری سازمان جهانی فائو اجرایی و دو مورد دیگر نیز در سطح منطقه ای اجرا می شوند. مظفری یادآور شد: اعتبار بانک ژن گیاهی ایران سبب شده کشورمان در دو دوره پیاپی ریاست کمیسیون جهانی منابع ژنتیکی فائو را به عهده بگیرد. به گفته این مسئول طی 10 سال اخیر بانک ذخایر ژن گیاهی ایران به بزرگ ترین بانک ژن غرب آسیا، آسیای مرکزی و شمال آفریقا تبدیل شده است و طی همین مدت ایران و برزیل توانسته اند منابع ژنتیکی خود را دو برابر کنند. نگهداری 6200 نمونه ژنتیکی از درختان میوه وی در ادامه از نگهداری بیش از شش هزار و 200 نمونه ژنتیکی از درختان میوه خبر داد و اضافه کرد: کلکسیون درختان میوه در 37 ایستگاه کشور توسط بانک ژن گیاهی نگهداری می شود. مظفری وضعیت کلکسیون گندم کشور با بیش از 17 هزار نمونه ژنتیکی را یکی از معتبرترین کلکسیون های دنیا نام برد و افزود: علاوه بر وضعیت مناسب کلکسیون گندم، ایران غنی ترین کلکسیون ژنتیکی انار دنیا را نیز به خود اختصاص داده است . مظفری یادآور شد: کلکسیون های عدس و نخود ایران نیز در ردیف بزرگ ترین کلکسیون های جهان قرار دارند. وی ادامه داد: اکنون در کلکسیون های بانک ژن گیاهی ملی ایران نمونه های ژنتیکی مشتمل برغلات، حبوبات، دانه های روغنی،علوفه، سبزی و صیفی ، گیاهان دارویی و صنعتی و خویشاوندان وحشی آنها نگهداری می شود که حفاظت از منابع ژنتیک گیاهان زراعی، باغی و خویشاوندان وحشی آنها مورد توجه کارشناسان و محققان این بخش قرار دارد. اطلاعات بانک ژن ایران ساماندهی شد رئیس بخش تحقیقات ژنتیک و بانک ژن گیاهی ملی ایران همچنین از اجرای طرح ساماندهی اطلاعات بانک ژن خبر داد و گفت: با اجرای این طرح استانداردهای بین المللی حفاظت از داده ها و اطلاعات مربوط به منابع ژنتیکی کشور به دست آمد. وی تصریح کرد: در حال حاضر نظام نگهداری اطلاعات در بانک ژن گیاهی ایران با نظام بزرگ ترین بانک های ژن دنیا یکسان است و این سیستم متناسب با استاندارهای بین المللی و به روز دنیا اداره می شود. گردهمایی سالانه بخش تحقیقات ژنتیک و بانک ژن گیاهی ملی ایران به مدت دو روز در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر مستقر در کرج ادامه دارد.
۱۳۹۲/۱۲/۴ - ۱۶:۱۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 170]