تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 6 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام حسن عسکری (ع):عبادت کردن به زیادی روزه و نماز نیست، بلکه (حقیقت) عبادت، زیاد در کار ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834396835




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آب، دغدغه اصلی یزدی هاست


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

آب، دغدغه اصلی یزدی هاست یزد - ایرنا - استان یزد که تحت تاثیر اقلیم فلات مرکزی ایران قرار دارد، 85 درصد وسعت آن دارای آب و هوای گرم و خشک بیابانی است، دوری آن از دریا و نفوذ اندک ابرهای باران زا از جنوب و جنوب غرب به استان، آب را به دغدغه و چالش اصلی برای یزدی ها تبدیل کرده است.


آب، حیاتی ترین موضوع برای یزد است، اگر این چالش حل شود با اطمینان می توان گفت که سایر مسائل هم حل شدنی است، اینجا علاقه شدیدی برای زیستن وجود دارد.
بنا بر اعلام شرکت آب و منطقه ای یزد، میزان حجم ورودی سالانه آب به سفره های زیرزمینی استان، یک هزار و 200 میلیون مترمکعب است، در حالی که میزان خروجی (برداشت) آب به یک هزار و 500 میلیون مترمکعب می رسد که بیلان منفی آن 300میلیون مترمکعب است و برداشت کسری از سفره های زیرزمینی، باعث افت سطح آب در دشت های استان شده است .
بیلان منفی در میزان ورودی و خروجی برداشت آب از سفره های زیرزمینی موجب تسریع حرکت آب های شور منطقه به سوی منابع بسیار محدود شیرین آبی استان شده و این منابع محدود را خطر زیست محیطی شدیدا تهدید می کند .
به گفته کارشناسان، هرچه از جنوب به شمال به منطقه سیاهکوه اردکان نزدیک تر شویم بر میزان شوری آب افزوده می شود و کیفیت این ماده حیاتی پایین می آید .
چقدر زیبا مقام معظم رهبری در سفر تاریخی شان در سال 1386 به یزد در اجتماع مردم استان در میدان شهدا (امیرچقماق ) یزد فرمودند: من می دانم مهمترین مساله استان یزد، آب است .
استان یزد حدود 76 هزار کیلومتر مربع وسعت دارد و به دلیل قرار داشتن در ناحیه مرکزی ایران، دوری از دریا، وجود عرصه های متعدد بیابانی، نبود تالاب، دریاچه و رودهای پرآب ، بارش اندک میزان بهره مندی استان از ابرهای باران زا اندک است و به همین دلیل میزان بارش استان در یک سال آبی از متوسط کشوری کمتر و حدود 100میلیمتر است. به تازگی این رقم 90میلیمتر اعلام شد .
با وجود عرصه های بیابانی، تاریخ ایجاد کانون های جمعیتی در استان بر اساس نقاشی های حک شده بر سینه کوه روستای ˈارنانˈ شهرستان مهریز، هشت تا 12هزار سال قبل تخمین زده می شود .
عوامل یاد شده محدودیت هایی را در بهره وری از منابع اندک آبی استان ایجاد کرده است طوری که تعدادی از دشت های استان با افت سطح آب و دشت یزد - اردکان با نشست زمین روبرو شده است .
آنچه مسلم است، هم اکنون این محدودیت ها چالش هایی را برای تامین آب شرب و بهداشت و حفظ فعالیت های کشاورزی، صنعتی و معدنی آینده منطقه ایجاد خواهد کرد .
تا دیر نشده و با خطر مهاجرت گروهی مردم از روستاها و شهرهای کوچک استان روبرو نشده ایم، باید به فکر تامین منابع پایدار آب برای استانی که نقش کلیدی در حفظ تامین امنیت در قلب ایران دارد، باشیم .
البته وجود بیش از دو هزار روستا و آبادی بدون جمعیت، افزایش مهاجرت به شهرها از جمله یزد به عنوان مرکز استان زنگ خطر کم آبی را در این خطه باستانی که به پایتخت کویر ایران شهرت دارد، به صدا درآورده است.
همزمان با تشدید کم آبی و نیز اعمال محدودیت برداشت از منابع اندک آبی استان که سطح آن سال به سال رو به کاهش است، مسئولان و نهادهای ذیربط به فکر تامین آب شرب، بهداشت و صنعت از خارج یزد افتاده اند.
آنان علاوه بر تدابیر مطالعاتی و اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوانداری و طرح های آبیاری تحت فشار درصدد بهره مندی صحیح از آب بعنوان یک ماده حیاتی با ارزش، بهره وری بیشتر از منابع آبی موجود با استفاده از روش ها و فناوری های جدید و تامین آب از خارج استان افتاده اند.
با توجه به چالش های موجود، پرونده افزایش محدوده شهرها در استان بسته شد، آنچه در این میان باید مورد توجه قرار گیرد،چاههای غیرمجاز شناخته شده و نیز برداشت غیرقانونی آب از سوی تعدادی از بهره برداران است که هرچند با اتخاذ تدابیری تا حدودی کنترل شده است .
دو رودخانه دائمی ˈاعظمˈ و ˈبواناتˈ در شهرستان خاتم واقع در جنوب استان یزد جاری است که بخشی از آب به مصرف کشاورزی منطقه می رسد و حوزه آبخیز آن در استان فارس قرار دارد .
در عین حال منابع آبی استان شامل تعدادی چاههای عمیق و نیمه عمیق، قنات و چشمه است که تعدادی از آنها به دلیل خشکسالی طی 20سال اخیر با افت آبدهی روبرو یا خشک شده اند .
وقتی منطقه ای با خشکسالی روبرو شود، توفان شن، گرد و غبار در آن ایجاد خواهد شد که به اصطلاح ˈ خاک، خاک می آوردˈ با آن مواجه هستیم .
چندی قبل مرکز ملی اقلیم شناسی ایران از مدل سازی تغییرات اقلیمی کشور در 90سال آینده خبر داد که نتایج و داده های آن حاکی از کاهش بارش، افزایش دما و نابودی سفره های آب زیرزمینی است و میزان بارش 10درصد کاهش خواهد یافت .
ایران هم اکنون وارد مرحله سوم خشکسالی که از آن به عنوان خشکسالی هیدرولوژیکی یاد می کنند، شده که این مساله موجب افزایش مهاجرت از روستاها به شهرها و بروز مسایل اجتماعی و اقتصادی در آینده از جمله در استان یزد خواهد شد .
بر اساس گزارش های جهانی، ایران از جمله 45کشوری است که دچار خشکسالی بوده و در معرض بحران قرار دارد و گفته شده دوره خشکسالی ایران 30ساله خواهد بود .
در این وضعیتی که ایران قرار گرفته کارشناسان امور آب و خاک معتقدند ، حفظ منابع اندک آب شیرین یزد برای استمرار حیات در این خطه کویری ضرورتی اجتناب ناپذیر است .
در این خطه پهناور، رودهای فصلی زیادی وجود دارد که در زمستان و اوایل بهار بر اثر سیلاب های فصلی ، آب در آن جاری می شود که اغلب بدون استفاده به هدر می رود .
وجود املاح سنگین در آب استحصالی و با استقرار اغلب واحدهای تولیدی در دشت یزد - اردکان خطر آلودگی میکروبی و شیمیایی آب های زیرزمینی منطقه را تهدید می کند که این موضوع به عنوان یک معضل زیست محیطی استان تلقی می شود به همین خاطر و برای پیشگیری از این مساله، طرح تصفیه فاضلاب در شهر یزد جنبه اجرایی به خود گرفته است .
در کنار همه این موارد به دلیل کمبود آب و چالش هایی که در آینده ، یزد را تهدید می کند، طرح انتقال آب از کانون های آبخیز در خارج استان مد نظر است که می توان به انتقال آب زاینده رود به یزد برای شرب و بهداشت، انتقال آب از خلیج فارس و دریای خزر به فلات مرکزی ایران و نیز طرح انتقال آب از سرشاخه های کارون به یزد اشاره کرد.
هم اکنون طرح انتقال آب از زاینده رود اصفهان به یزد در حال بهره برداری است که میزان دبی آب انتقالی به استان در هر ثانیه دو و نیم مترمکعب است .
به دلیل تداوم خشکسالی و کاهش میزان بارش در فلات مرکزی ایران، در تابستان امسال انتقال آب زاینده رود به یزد با تبعاتی همراه بود و از سوی مخالفان انتقال آب در گذشته حدود 60میلیارد ریال خسارت به تاسیسات آبرسانی زاینده رود به یزد خسارت وارد شده است .
مسئولان به دلیل قطع آب انتقالی از زاینده رود، استحصال آب از تعدادی چاههای استان با کیفیت بسیار پایین را آغاز کردند و به گفته ˈمحمد صالح جوکارˈ، نماینده مردم شهرستان های یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی، ˈ آبی که تابستان امسال به خورد یزدی ها رفت، بسیار بی کیفیت و بدترین آب بود .ˈ
درباره مطالعات طرح انتقال آب از سرشاخه های رودخانه کارون هم باید گفت که معاون وقت سازمان حفاظت محیط زیست کشور قبل از سال 75 به طور خصوصی به خبرنگار ایرنا در یزد گفته بود: این طرح به دلیل تبعات زیست محیطی قابل اجرا نیست .
وی اضافه کرد: با انتقال آب کارون به فلات مرکزی ایران، حیات آبزیان به خطر خواهد افتاد و احتمال مخالفت هایی از سوی مردم منطقه هم وجود دارد .
از سوی دیگر طرح انتقال آب از خلیج فارس برای مصارف صنعتی هم در حال مطالعه و بررسی است ولی برای شیرین کردن آب علاوه بر تامین سرمایه ریالی و ارزی، به دانش و تجربه نیاز است که یزدی ها با توجه به طرح انتقال آب زاینده به طول 335کیلومتر از تجربه لازم و کافی در این رابطه برخوردارند .
در هر حال آب برای یزد که یکی از کانون های قدیمی فرهنگ و تمدن ایران باستان و بعد از اسلام بوده ، حیاتی است.
موضوع حیاتی بودن آب ، انسان را به یاد جمله ای که در ایران هر کجا آب هست، آبادانی نیز هست، می اندازد، امید می رود مسئولان استان با مساعدت مقام های کشوری ، چاره ای برای تامین آب استان با هدف استمرار حیات در قلب ایران اتخاذ کنند.
یزد که در منطقه گرم و خشک قرار دارد، نیاز دارد منابع آبی محدود آن برای مواقع اضطراری حفظ شود، نگاه ها برای تامین آب بر اساس منافع ملی و کشوری باشد، زیرا یزد در قلب ایران قرار دارد و امنیت آن با امنیت کشور گره خورده است .
در اینجا باید به نکته ای اشاره کرد، آقای جلالی یکی از مسئولان وقت کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در نشستی در استانداری یزد خطاب بهˈ غلامعلی سفیدˈ استاندار وقت گفته بود، آب یزد را از داخل استان تامین کنید .
وقتی مهندس سفید از آقای جلالی سئوال کرد، با توجه به بارش اندک استان، راههای تحقق عملی آن را به ما نشان دهید، وی افزود: شما طرح های آبخیزداری و آبخوان داری مناسب را تهیه کنید، ما در مجلس برای تامین بودجه لازم به شما کمک می کنیم .
در اینجا لازم است به متوسط وضعیت بارندگی سالانه منطقه اشاره کنیم، میزان بارندگی سالانه استان 100میلیمتر و در شهر یزد این رقم 50 تا 70میلیمتر است .
بیشترین میزان بارندگی استان در فصل زمستان، سپس بهار و پاییز است و احتمال بارندگی در تابستان بسیار اندک است .
متوسط روزهای بارندگی سالانه در یزد 23روز است و مقدار تبخیر سالانه آن به چهار هزار و 200میلیمتر در چغارت بافق می رسد .
در غرب یزد ارتفاعات شیرکوه قرار دارد که منبع اصلی تامین آب و مرتفع ترین نقطه استان است که چهار هزار و 75متر ارتفاع داشته و در اطراف استان کویرهای ابرکوه، طاقستان، مروست، بهادران ،دره انجیر، ساغند، ا... آباد، زرین و سیاهکوه قرار دارد که از غرب شروع تا جنوب، شرق و شمال استان امتداد دارد که این کویرها در مجاورت بیابان های استان های اصفهان، خراسان جنوبی و کرمان واقع شده است.
وجود عرصه های بیابانی، کمبود آب، خشکسالی های متوالی موجب افت سطح سفره های زیرزمینی آب در دو دهه گذشته در استان شده است .
بنا بر اعلام شرکت آب منطقه ای یزد، در میان چهار گزینه برای تامین آب یزد ، خط دوم انتقال آب باید از منبعی مطمئن تامین شود، اگر این خط را به جای اصفهان، بهشت آباد قرار دهیم، با مشکلات بسیار کمتری مواجه خواهیم شد .
استاندار دولت یازدهم یزد هم در بدو شروع کارش، مهم ترین چالش اصلی استان را آب اعلام کرد و گفت: این بحران در یزد شدید است .
سیدمحمد میرمحمدی یکی از رویکردهای رفع بحران کم آبی استان را انتقال آب از حوزه های دارای آب کافی و مازاد به فلات مرکزی ایران دانست و تاکید کرد: همه باید نسبت به آب حساس باشیم .
به گفته وی با توجه به مشکل کمبود آب، رویکرد توسعه استان صنعتی است و در بخش صنعت، باید واحدهای کم آبخواه مورد توجه قرار گیرد .
موضوع آب از مسائل راهبردی استان و یکی از مطالبات جدی یزدی ها از مسئولان و دولت بویژه دولت تدبیر و امید است.
آب، راهبردی ترین موضوع برای حیات یزدی هاست که به گفته حجت الاسلام اعرافی امام جمعه میید، امیدواریم در گفت و گوها ، مقوله آب استان مغفول واقع نشود .
به نظر نگارنده برای تامین آب استان علاوه بر انتقال آب از دریای خزر، خلیج فارس، سرشاخه های کارون و زاینده رود، تشویق یزدی ها به وقف بخشی از اموال شان برای مطالعه و تامین آب از داخل و خارج استان نیز باید مد نظر قرار گیرد.
اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوانداری، جداسازی آب شرب از غیر شرب، اجرای طرح های آبیاری تحت فشار، توسعه صنایع کم آبخواه و معرفی راههای صرفه جویی آب به مردم است. ک 4
**2047**1968
عباسقلی اشکورجیری
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




23/11/1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن