واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
خوشه های طلایی زیر چرخ ناوگان فرسوده همدان - ایرنا - به گفته کارشناسان 65 درصد ماشین آلات کشاورزی استان همدان شامل کمباین و تراکتور، عمری بالای 13 سال دارند که این امر موجب هدر رفت خوشه های طلایی زیر چرخ ناوگان فرسوده شده است.
به گزارش ایرنا این کارشناسان بر این باورند که مکانیزاسیون دستگاه های کشاورزی به علت بالا بردن راندمان تولید همواره از اهمیت فوق العاده ای برای مسوولان و کشاورزان برخوردار بوده چرا که هر ساله به علت فرسوده بودن ناوگان ، در زمان برداشت محصولات کشاورزی میزان زیادی از گندم ضایعات می شود.
به گفته آنان در این میان باتوجه به سابقه و جایگاه مکانیزاسیون در کشاورزی ایران ، در شرایط کنونی نیز افزایش تولید محصولات کشاورزی در واحد سطح و بهبود کیفیت محصولات و جلب اعتماد بازار متناسب با نیاز روز، فقط در سایه مجهز شدن به وسایل و امکانات پیشرفته امکان پذیر است این در حالیست که استان همدان از حیث وجود فناوری نوین و مکانیزه در بخش کشاورزی با مشکل مواجه بوده است.
اکبر راستار رییس اداره امور فناوری های مکانیزه سازمان جهاد کشاورزی همدان می گوید 65 درصد ماشین آلات کشاورزی این استان شامل کمباین و تراکتور، عمری بالای 13 سال داشته و فرسوده هستند.
به طورحتم استفاده نکردن از فن آوری های نوین ضمن کاهش تولید محصولات کشاورزی در واحد سطح ، موجب افزایش هزینه های تولید و متعاقب آن منجر به افزایش قیمت تمام شده این محصولات با ارزش می شود.
راستار که بر ضرورت مکانیزه شدن کشاورزی تاکید دارد معتقد است : اقتصادی کردن تولید، افزایش بهره وری در تولید نهاده ها، بومی سازی صنایع مناسب با تولیدات کشاورزی، از مهمترین اهداف مکانیزاسیون کشاورزی است.
به گفته این مقام مسوول 23 هزار و 400 دستگاه انواع تراکتور و 784 دستگاه انواع کمباین و حدود 69 هزار دستگاه انواع ادوات و تجهیزات در استان همدان وجود دارد همچنین شاخص ضریب مکانیزاسیون استان حدود 24 و یک اسب بخار در هکتار و میانگین شاخص درجه مکانیزاسیون نیز حدود 64 درصد است و این بیانگر تحقق اهداف برنامه پنجم در این حوزه است.
وی در ادامه از وجود و فعالیت 42 شرکت خدمات مکانیزه کشاورزی فعال در استان همدان خبر می دهد و میگوید 26 شرکت تعاونی تولید نیز در زمینه مکانیزاسیون موفق به اخذ پروانه شدند.
راستار اضافه کرد: تعداد 27 واحد تولید کننده ماشین و ادوات کشاورزی در استان همدان مشغول تولید هستند که زمینه بسیار خوبی را برای توسعه کشاورزی این استان فراهم کرده است همچنین درجه مکانیزاسیون اراضی نیز که هم اکنون 58 درصد است، در پایان برنامه، باید به 65 درصد برسد.
یکی از فعالان در بخش کشاورزی معتقد است که3.5درصد از دانه بذر در صورت تنظیم نبودن دستگاه ریزش پیدا می کند و دستگاه های برداشت کننده مستهلک قبل از برش خوشه گندم به آنها ضربه وارد کرده و این امر موجب ریزش دانه می شود.
فرحی دانا میگوید : کمباین ها قبل از ورود به استان در شهرهای جنوبی کار برداشت را انجام می دهند به همین علت تنظیم بیشتر آنها به هم می خورد با این وجود بیشتر مواقع با همکاری دانشجویان رشته کشاورزی قطعات کمباین ها در حین ورود به استان تنظیم می شود.
به گفته این فارق التحصیل رشته کشاورزی برای برداشت محصولات باید به مولفه هایی چون نوع اراضی و خاک استان، محصول تولیدی (گندم پایه بلند یا کوتاه) ، نوع محصول نژادی ، شیب اراضی، سنگلاخ بودن و سخت گذر بودن اراضی توجه کرده و دستگاه مورد نیاز را خریداری کرد.
به عقیده وی با استفاده از دستگاه های سنگین برداشت دارای پلاتفرم با عرض هفت متر می توان هزینه برداشت را کاهش داد ولی کمباین های موجود به علت پایین بودن عرض پلاتفرم (حدود چهارمتر) باید برای برداشت زمین به عرض 200 متر 50 بار عرض این زمین را طی کنند.
وی کاهش مصرف سوخت، استهلاک دستگاه، آسیب نزدن به خاک به علت تردد گسترده کمباین با بار سنگین در سطح اراضی که موجب فشردگی خاک و به دنبال آن پایین ذخیره پذیری رطوبت می شود را از تاثیرات مثبت استفاده از دستگاه های جدید و مدرن برشمرد.
البته رییس سازمان جهاد کشاورزی همدان در این خصوص به ایرنا می گوید : استان همدان در زمینه مکانیزاسیون از رتبه 16 به رتبه چهارم ارتقا یافت و عملکرد مطلوب استان در این زمینه موجب شد که از هفت هزار میلیارد ریال اعتبار پیش بینی شده برای مکانیزاسیون در کشور360 میلیارد ریال به همدان اختصاص یابد.
ˈعلیرضا رنجبر ضرابیˈ اظهار داشت : با ابلاغ این اعتبار ، یک و نیم برابر ظرفیت پیش بینی شده برای دریافت تسهیلات مکانیزاسیون نامنویسی کردند که با رایزنی های صورت گرفته اعتبار مکانیزاسیون ناوگان فرسوده همدان از 360 میلیارد به 410 میلیارد ریال افزایش یافت.
وی افزایش بهره وری در تولید نهاده ها، بومی سازی صنایع مناسب با تولیدات کشاورزی و اقتصادی کردن تولید را از مهمترین اهداف مکانیزاسیون ناوگان فعال در بخش کشاورزی برشمرد.
استان همدان دارای 650 هزار هکتار اراضی زراعی و 68 هزار هکتار باغ است.
گزارش از علیرضا جهانگیری
7525/551
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
12/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]