واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاين: ياد آر مريم را ...
و در اين كتاب از مريم ياد كن آنگاه كه از كسان خود در مكاني شرقي به كناري شتافت (16) و در برابر آنان پردهاي بر خود گرفت پس روح خود را به سوي او فرستاديم تا به [شكل] بشري خوشاندام بر او نمايان شد(۱۷) [مريم] گفت اگر پرهيزگاري من از تو به خداي رحمان پناه ميبرم (۱۸) گفت من فقط فرستاده پروردگار توام براي اينكه به تو پسري پاكيزه ببخشم (۱۹)
گفت چگونه مرا پسري باشد با آن كه دست بشري به من نرسيده و بدكار نبودهام (۲۰) گفت [فرمان] چنين است پروردگار تو گفته كه آن بر من آسان است و تا او را نشانهاي براي مردم و رحمتي از جانب خويش قرار دهيم و [اين] دستوري قطعي بود (۲۱) (قرآن: سوره مريم)
اين آياتي بود كه جعفر بن ابيطالب به عنوان سفير پيامبر اسلام(ص)، براي نجاشي قرائت كرد و پس از قرائت آنها، نجاشي و اسقف هاي حاضر در مجلس گريستند و حيله هاي عمرو بن عاص كه براي بازگرداندن مسلمانان نزد نجاشي رفته بود، نقش بر آب شد. مذاكره جعفر ـ به عنوان سفير پيامبر اسلام ـ با نجاشي ـ به عنوان يك حاكم مسيحي ـ در صدر اسلام، به عنوان يك نمونه موفق براي گفت وگوي اديان محسوب مي شود.
برخي نظريه پردازان معاصر در باب گفت وگو بر اين باورند كه گفت وگو ميان اديان و تمدن هاي بزرگ، به دليل اين كه زبان مشتركي بين آنها وجود ندارد و هر يك با باورها و پيش فرض هاي متفاوتي در مقابل يكديگر قرار مي گيرند، عملا امكان پذير نيست و هر گونه مواجهه اي نهايتا به جنگ و جدال منجر خواهد شد.
اما برخي ديگر از صاحب نظران بر اين باورند كه درست است كه زبان مشترك پيش نياز برقراري گفت وگوست و نيز هرچند اديان داراي پيش فرض هاي مختلف و باورهاي متفاوت هستند، ولي جوهره اصلي اديان و آموزه هاي الهي آنها و نه انحرافاتي كه جاهلان و سودجويان در طول تاريخ به اديان افزودند، زبان مشتركي را در اختيار پيروان اديان متفاوت قرار مي دهد تا بر مبناي آن، به گفت وگويي ثمربخش دست يابند.
اين آيات از سوره مريم كه حاكم مسيحي و اسقف هاي مسيحي با آن ارتباط مطلوبي برقرار كردند، بر مبناي ارزش هايي صورت گرفت چون عصمت و پاكدامني مريم، مظلوميت او و در مظان تهمت قرار گرفتن اين بانوي پاكيزه و توحيد و امر خداوند، كه بي نياز از مقدمات دنيوي است.
مسيحيان مخاطب جعفر، ارزش هايي را كه در اين چند آيه مطرح شد، همخوان با ارزش هاي الهي و انسان دوستانه فرهنگ مسيحي خود ديدند و نجاشي در پايان صحبت هاي جعفر، فاصله بين اسلام و مسيحيت را بسيار ناچيز خواند.
بنابراين، در وجود تفاوت بين اديان ترديدي نيست و حاميان گفت وگوي بين اديان، منكر اين تفاوت ها نيستند، ولي بر اين باورند كه اشتراكاتي ميان آموزه هاي اصيل اديان وجود دارد كه فطرت انسان ها پذيراي آنها هستند و زمينه ارتباط انساني را بين پيروان اديان متفاوت و همدلي آنها با هم فراهم خواهد كرد.
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاين]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]