تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 29 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام حسن مجتبی (ع):كسى كه در دلش هوايى جز خشنودى خدا خطور نكند، من ضمانت مى كنم كه خداوند دعايش را ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831139953




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

يادداشتي بر در انتظار ماهي سياه كوچولو


واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: يادداشتي بر "در انتظار ماهي سياه كوچولو"


نمايشي تازه به نويسندگي و كارگرداني مزدك ميرعابديني

دو متن كه شايد در نگاهِ نخست بي‌ارتباط بنمايند امّا عميق‌تر كه در آن‌ها بنگريم مي‌بينيم وجوهِ اشتراك و افتراق‌شان چنان نسبتي معنادار با يكديگر دارند كه گويي يكي ورايِ افقِ تاريخي دارد به ديگري پاسخ مي‌دهد. انديشيدن به روزهاي بهتر و سوداي خلاصي از مصايب و ملالِ هرروزه از مايه‌هاي اصليِ هر دو متن است امّا نحوه‌ي برخورد با همين مايه است كه راهِ آن‌ها را جدا مي‌كند.

قهرمانِ قصّه‌ي بهرنگي كنشمند و اهلِ حركت است. تفكّر، آگاهي و مهم‌تر از همه اراده براي رفتن، به عنوانِ سه ويژگيِ اصليِ وي خلافِ رسمِ سايرِ ماهي‌هاست؛ آن‌ها راضي‌اند به ماندن و تن دادن،‌ ناراضي هم اگر باشند ترجيح مي‌دهند در همان مقرّ تنگ و بي‌روزنِ خود جولان دهند بلكه روزي، معجزه‌اي رخ دهد، ياري‌دهنده‌اي بيايد.

آن‌ها به منتظرانِ نمايشنامه‌ي بكت شبيه‌اند؛ به دي دي و گوگو؛ كساني كه بر خلافِ ماهي سياه كوچولو گامي به سمتِ روياهاي‌شان برنمي‌دارند. آنها مثلِ همان تك‌درختي كه بر صحنه است ساكن‌اند. كنتراستِ چشمگيرِ قصّه‌ي بهرنگي تقابلِ عصيانِ ماهي سياه كوچولوست با سكونِ فيلسوف‌مآبانه امّا جعليِ اطرافيان‌اش.

در نمايشِ ميرعابديني امّا همين تضاد در سطحي كلان‌تر ميانِ دو متن مرجع در جريان است. ماهيِ سياه كوچولو بدل شده است به «حلقه‌ي گمشده‌»ي ولاديمير و استراگون. در جهانِ «در انتظارِ گودو» كه ساكنانش كاري جز رفت و برگشتي فرساينده در يك تكّه جا، و در نهايتِ ماندن و زنگ زدن و فسيل شدن ندارند، قهرمانِ كوچكِ قصّه‌ي بهرنگي كه سراسر پويايي‌ و جوشش است نقش‌مايه‌اي رشك‌‌انگيز مي‌نمايد كه تنها مي‌توان در قصّه‌ي مادربزرگ‌ها سراغ‌اش را گرفت. دي دي و گوگو به قصّه‌هاي مادربزرگ‌شان مي‌انديشند بلكه به لطفِ آن از تأثيرِ فرساينده‌ي نبضِ كندِ انتظار بكاهند، حال آن‌كه ماهي سياه كوچولو قهرماني فوق‌ِ معموليِ قصّه‌‌هاي كهن نيست؛ پيكره‌اي‌ست مختصر در قواره‌ي هر آن كه رخوتِ پيرامون دلش را زده باشد و ظرفيّتي‌ست نهفته در هر كه سودايي بزرگ دارد.

شايد مهم‌ترين دستاوردِ تماتيكِ درآميختنِ اين دو متن در نمايشِ «در انتظارِ ماهيِ سياه كوچولو» رسيدن به همين تحليلِ ساده باشد. سنتزِ نهايي بيش از آن كه كودكانه به نظر برسد حكايتِ كودك‌وارگيِ اذهانِ مانده در گل و معلولِ بي‌عملي‌ست. اين جمع‌بنديِ جدّي، جدّيتي همسنگ و همه‌جانبه را در اجرا مي‌طلبد؛ و «جدّيت» اين مفهومِ كم‌يابِ نمايشِ كودك امروزِ ما، در نمايشِ ميرعابديني‌ آن‌قدر عيان ــ و در عينِ حال خوشايند ــ هست كه بتوان از كاستي‌ها به راحتي چشم پوشيد. مهم وسواس و خلّاقيّتي‌ست كه براي طرّاحيِ افكت‌هاي صوتي (در كنارِ حضورِ به‌اندازه‌ و ساختاريِ موسيقي)، نور و به خصوص لباس خرج شده. همه چيز ساده و موجز است و در عينِ حال «نمايشي».

نيازي به صورتك و گريم يا شناسه‌هاي جانوريِ اغراق‌آميز و گل‌درشت نيست. قورباغه‌ها كلاه‌شاپو به سر دارند و لاتي حرف مي‌زنند و باورشان مي‌كنيم. لاك پشت جامپرپوشي‌ست كه كلاه به سر كشيده، قوز كرده و با طمأنينه راه مي‌رود و كوله‌پشتي حمل مي‌كند، و باورش مي‌كنيم. مهم جدّيت، انگيزه و اشتياقي‌ست كه در بازيِ بازيگرانِ كم‌سنّ و سالِ نمايش (بين ده تا چهارده سال) موج مي‌زند؛ مهم اداي صحيحِ گفتار،‌ مهارتِ قابلِ قبول در استفاده از حجمِ صدا و پختگيِ بيان در اغلبِ آن‌هاست و اين كه چقدر در ميزانسن‌هاي شلوغ هماهنگ‌اند و چقدر در صحنه‌هاي خلوت مسلّط‌اند و متّكي به نفس‌.

بايد رفت به تماشاي «در انتظارِ ماهيِ سياه كوچولو» تا به اين نوآموزانِ نمايش كه پيداست خيال دارند از جويبارِ جمع و جورِ تآتر كودك بگذرند و راهيِ درياهاي دور شوند دلگرمي داد و به آينده‌ي تآتر اين سرزمين اميد بست: پنجشنبه و جمعه، پنجم و ششم دي ماه، ساعت سه عصر، تالارِ هنر (هفت تير، مفتح جنوبي، جنبِ ورزشگاهِ شهيد شيرودي، خيابان ورزنده).

چهارشنبه 4 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: همشهری]
[مشاهده در: www.hamshahrionline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن