واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش مكتوب ... ساماندهي كارگروه سيب كشور ، نيازمند تلاش مسئولان آذربايجان غربي
اروميه / واحد مركزي خبر/ اقتصادي
گزارش مكتوب ... ساماندهي كارگروه سيب كشور ، نيازمند تلاش مسئولان آذربايجان غربي
آذربايجان غربي در سالهاي اخير رتبه اول كشور را در توليد سيب داشته است ؛ بطوري كه اين استان بنا به گفته معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي با توليد 950 هزار تن معادل يك سوم از كل سيب كشور ، رتبه اول كشور را دارد و به دنبال اين روند تنظيم بازار سيب كشور به اين استان تفويض شده است .
طبق گفته مديركل اقتصادي و امور بين الملل استانداري آذربايجان غربي ، به سبب توانمندي آذربايجان غربي در بخش توليد سيب از سال 89 وظيفه سياستگذاري از ابتدا تا انتهاي فرايند توليد و فروش سيب به عهده اين استان گذاشته شده است .
مسئوليت تنظيم بخش سيب با استاندار آذربايجان غربي است و اعضاي آن شامل رؤسا و مديران سازمانها و اداراتي مانند صنعت و معدن و تجارت ، جهاد كشاورزي ، تعاون روستايي، اتاق بازرگاني ، اتحاديه باغداران و بخش هاي خصوصي است .
كارشناسان معتقدند كه اعطاي مسئوليت كارگروه سيب يكي از فرصت هايي است كه در استان آذربايجان غربي ايجاد شده اما كمتر به آن توجه شده است و اگر راهكارهاي مناسب براي سيب در حيطه استان و سپس در كشور نداشته باشيم ، اين فرصت ارزشمند از دست مي رود.
يكي از مواردي كه نياز است تا كارگروه سيب در مورد آن تصميم گيري كند بحث قيمت گذاري براي اين محصول است كه علاوه بر كار گروه سيب بايد دستگاههاي ديگر وارد اين عرصه شوند .
به اعتقاد كارشناسان ، مشكل بازار پس از توليد ، چالش بزرگ بخش كشاورزي آذربايجان غربي است كه همه ساله با فرا رسيدن فصل برداشت محصولات از جمله سيب رخ مي نمايد و به نظر مي رسد امسال نيز مشكلاتي بر بازار اين محصول سايه افكنده و مسئولان ، كشاورزان و مردم را در آشفتگي خود سردرگم كرده است به طوريكه باتوجه به كاهش توليد ، ايجاد بازار سياه سيب در استان در صورت نبود برنامه ريزي و نظارت نامناسب دور از انتظار نيست .
مديركل اقتصادي و امور بين الملل استانداري آذربايجان غربي مي گويد : از سال گذشته برنامه هاي راهبردي و نقشه راهي توسط كانون هاي سيب در بعد كشوري تهيه شده است و اين برنامه ها در حوزه استاني در آذربايجان غربي هم به عنوان مسئول كار گروه سيب در حال انجام است.
عصمت پرست افزود : در بحث سياست هايي كه كار گروه سيب در حال تدوين و برنامه ريزي آن است ، اطلاعاتي در مورد ميزان توليدات و صادرات و مشكلاتي كه بر سر راه ديگر استان ها وجود دارد اخذ شده تا برنامه ريزي هايي در ابعاد مختلفي همچون بازار شب عيد صورت بگيرد .
يك كارشناس اقتصادي مي گويد : باغداران و توليد كنندگان در سطح كشور هيچ وقت موفق به عرضه مستقيم محصولات خود نيستند و مصرف كنندگان هم به صورت مستقيم نمي توانند از باغدار و توليد كننده نيازهاي خود را تامين كنند و شايد قيمت اين ميوه را دلالان تعيين مي كنند .
قرباني معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي آذربايجان غربي گفت : راهكاري كه براي مبارزه با اينگونه مسائل و سودجويي بيش از حد دلالها وجود دارد ، ايجاد تشكلهاي قوي تعاوني است كه بتواند واسطهها را حذف و توليد را به طور مستقيم به دست مصرفكننده برساند كه در اين صورت كشاورزي به سمت اقتصادي و تجاري شدن پيش ميرود .
مديركل اقتصادي و امور بين الملل استانداري آذربايجان غربي هم مي گويد: يكي از راههاي كنترل دلالان بازار سيب ، ايجاد مراكز شناسنامه دار و كنترل شده خريد سيب است .
عصمت پرست اضافه مي كند : بايد در ابتداي هر سال هدف گذاري و قيمت گذاري انجام و قيمت توافقي خريد سيب معين شود تا هم باغدار متضرر نباشد و هم خريدار سيب مورد نياز خود را به صورت مطمئن دريافت كند كه اين امر از وظايف كار گروه سيب است .
در اين ميان حفظ ارزش افزوده محصول سيب يكي از موضوع هاي اصلي در بحث صادرات به ويژه در آذربايجان غربي است كه بايد مورد توجه ويژه قرار گيرد.
مديركل اقتصادي و امور بين الملل استانداري آذربايجان غربي مي گويد : يكي از مشكلات اين بخش ، نبود صادرات مناسب و استفاده از ظرفيت هاي توليد شده سيب بود كه در كار گروه سيب ، تلاش شد برنامه هايي براي صادات طراحي و اجرا شود .
عصمت پرست افزود : در كنار بازارهايي مانند افغانستان ، تركمنستان ، پاكستان ، عراق و بخش هايي از آسياي ميانه ، در سفري كه مسئولان دولت و بخش خصوصي به هند داشتند ، بازار مناسبي براي سيب كشور در هندوستان بوجود آمد .
به رغم اينكه استان آذربايجان غربي بزرگترين قطب توليد سيب درختي كشور و حتي منطقه است ، از نظر ايجاد يا تقويت صنعت سورت و بسته بندي بسيار ضعيف است به طوري كه در اين استان تنها دو واحد سورتينگ و بسته بندي در شهرستانهاي نقده و اروميه موجود است .
كارشناسان معتقدند به علت جانيفتادن فرهنگ بسته بندي و همچنين زياد بودن نرخ خدمات ، باغداران آنچنان رغبتي جهت استفاده از اين امكانات نشان نميدهند .
كارشناس ارشد امور باغباني در اروميه مي گويد : استفاده بيشتر باغداران و سيب كاران از جعبه هاي چوبي 25 كيلوگرمي به جاي سبدهاي پلاستيكي 5 ، 7 و10 كيلوگرمي از جمله بزرگترين موانع بازاريابي سيب درختي در كل كشور و منطقه است .
ابراهيمي مي گويد : به دليل بسته بندي غيراستاندارد و درهم سيب در اندازه ها و وزنهاي متفاوت و مخلوط شدن سيبهاي آفت زده ، پلاسيده ، تگرگ زده و … با سيبهاي سالم ، خريداران و تجار رغبتي جهت خريد سيب با اين شرايط نشان نميدهند و اگر هم مشتري باشند با قيمتي بسيار نازل خريداري ميكنند.
مديركل اقتصادي و امور بين الملل استانداري آذربايجان غربي مي گويد : تلاش هايي براي درجه بندي و بسته بندي محصول سيب در حال انجام است و سعي مي شود از زماني كه سيب وارد سردخانه مي شود هدفمند شود و به صورت مناسب بسته بندي شود كه تاثير آن در صادرات امسال مشخص مي شود .
در اين ميان كارشناسان معتقدند تداوم سياستگذاري هاي كارگروه سيب كشور در آذربايجان غربي با توجه به مولفه هاي بومي استان هاي توليد كننده سيب و نگاه به مشكلات و راهكارهاي آن با عنايت به مسائل بومي هر استان و داشتن نگاه جدي در بازارسازي براي محصولات در فراي مرزهاي كشور مي تواند جان دوباره به بازار سيب كشور بدهد .
در كنار توجه به بازارهاي هدف ، توجه به سلايق مختلف خريداران و در نتيجه توجه به بسته بندي و عرضه سيب بايد در سياستهاي كارگروه سيب كشور مد نظر قرار بگيرد .
0002
دوشنبه 2 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]