واضح آرشیو وب فارسی:ايران: آثار مذهبي در صدر پرتماشاگرترينها همه اقشار مردم به سالن ميآيند
مريم سادات گوشه
نمايشهاي مذهبي در حالي اين روزها مورد استقبال مخاطبان قرار ميگيرند كه به گفته صاحبان فن و هنرمندان اين حوزه از پرتماشاگرترين آثار هستند. نمايشهايي همچون ماه در قاب، خورشيد كاروان، امام علي(ع) و... در آمارگيريهاي مختلف، بيشترين درصدها را به خود اختصاص دادهاند، اما به راستي راز اين همه استقبال در چيست.
محمود فرهنگ كارگردان تئاترهاي مذهبي در مورد استقبال مخاطبان از تئاترهاي عاشورايي و مذهبي گفت: اگرچه همه نمايشهاي با مضامين ديني عليالخصوص در ايام محرم و صفر كه بيشتر با موضوعات عاشورا يا حواشي عاشورا يا متن اصلي عاشورا يا پرداختن به برخي شخصيتها به روي صحنه ميرود، مسلماً اين آثار مخاطب خود را دارد. البته بايد به فراخور آثاري كه توليد ميشود، به مخاطبان نگاه كرد. هرچقدر آثار فاخرتر باشد، طبيعي است مخاطب بيشتري دارند. او در ادامه افزود: اگر نمايشي مخاطب نداشته باشد، چه نيازي براي توليد و اجراي هر سالهاش است، پس طبيعي است كه گروهي كه نمايشي را با مضامين عاشورايي توليد و اجرا ميكنند و با سختيهايي كه امروز براي توليد نمايش مذهبي وجود دارد، مثل نبود امكانات مالي يا سالن. حتي اين هنرمند ميداند كه مخاطبان و تماشاچيان خود را دارد.
كارگردان نمايش خورشيد كاروان با اشاره به اين تئاتر گفت: بازنويسي آن را مهدي متوسلي انجام داده و امسال سال دوازدهمي است كه كارگرداني آن را به عهده دارم. با توجه به سفرهاي اروپايياي كه داشته و در سراسر كشور نيز تا به حال هزار اجرا در سالنهاي معتبر و برجسته كشور و حتي تهران داشته و مخاطبان آن از مرز يك ميليون گذشته، امسال قرار است در مجموعه فرهنگي سرچشمه نمايش داده شود و به دليل مخاطبان بالايي كه دارد، ما را بر آن داشته كه به دنبال سالني با ظرفيت بيشتر بگرديم تا جوابگوي مخاطب باشيم.
مرشد ابوالفضل ورمزيار درباره استقبال مخاطبان از تئاتر عاشورايي گفت: نخستين سخن چون ستايش كنيم / جهان آفرين را ستايش كنيم
گاهي به نظر ميآيد كه نمايشهاي ديني با مخاطبان خاصي مواجه است اما اجراي نمايش شمشير آفتاب نشان داد در صورتي كه مولفههاي نمايشي و ظرافتهاي هنري در كار نمايش لحاظ گردد، مخاطبان از تمام سطوح جامعه ميتوانند با اثر فوق ايجاد ارتباط كنند. او در ادامه افزود: گروه مخاطباني كه براي ديدار از نمايش شمشير آفتاب به تالار ايرانشهر مراجعه كردند، از تمام سطوح جامعه بودند حتي بعضاً به نظر نميرسيد كه براي ديدار نمايش ديني آمده باشند و اين نشانگر آن است كه هر هنرمندي كه در عرصه تئاتر ديني كار ميكند، بايد به طور جدي در نگرههاي خود به نمايش ديني و حوزه مخاطبشناسي بازنگري مجددي داشته باشد. اين نقال و پژوهشگر نمايشهاي آييني و مذهبي تصريح كرد: استقبال از اين نمايش در حد محدود مقدورات تبليغات گروه بسيار خوب بوده است تا آنجا كه حتي در روزهاي شنبه كه به طور عرفي تئاتر تعطيل است، سالن نمايش حجم قابل قبولي از مخاطب را پذيرا شده بود. به نظر من، تماشاگر تئاتر بايد جدي گرفته شود، به او احترام گذاشته شود و از بيان مفاهيمي سطحي چندباره گفته شده و تكراري پرهيز شود. او گفت: نمايش شمشير آفتاب اساساً به زاويهاي پنهان از واقعه عاشورا ميپردازد و فرم و شكل اجرا به لحاظ ريختشناسي سوررئاليستي (فراواقعگرايي) و رئاليستي است. اما در باب مفاهيم و معاني متبادر متن بايد بگويم كه گستردگي و پنهاني مفاهيم چراغي را روشن كرده فراروي مخاطب كه به زواياي پنهانتري از واقعه عاشورا برسد.
يکشنبه 1 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]