واضح آرشیو وب فارسی:فردا نیوز: اهميتي به خبرچينها نده؛ حاكم بايد عيب مردمش را بپوشاند از نامههاي علي(ع) به كارگزارانش -12
وقتي زمام امور مردم را در دست داري، حتما عدهاي به دنبال نزديك شدن به تو هستند؛ خبر چيني و عيب مردم را آشكار كردن از راههاي نزديك شدن به حاكمان است؛ مبادا خام شوي و به كسي كه خبرچيني ميكند بها بدهي؛ در حكومت علوي اشكار كردن عيب مردم كاري نابخشودني است؛ كاري كه در برابر خداوند زشت و ناپسند است؛ هر حاكمي كه به خبرچينها بها بدهد و از آشكار شدن عيب مردمش هراسي نداشته باشد؛ نمي تواند اميدوار باشد خداوند عيبهاي او را بپوشاند.
كسي كه زمان حكومت را در اختيار دارد بايد مراقب آدم هاي فرصت طلب باشد؛ افراد چاپلوس و خبرچين هميشه براي سوءاستفاده از نزديكي به حاكمان آماده هستند؛ آنها بر روي مردم عيب مي گذارند، عيب هاي كوچكشان را بزرگ مي كنند و بي مهابا از عذاب خداوند، آبروي افراد را مي برند؛ مدير حكومت علوي نبايد به خبرچين ها و افرادي كه آبروي مردم را بازيچه منافع خود مي كنند بها دهد؛ مدير حكومت علوي حق ندارد بازيچه دست خبرچين ها و عيب گويان باشد.
حضرت علي خطر خبرچين ها را در نامه اش به مالك اشتر نخعي هنگامي كه او را براي اداره امور مردم به مصر مي فرستاد؛ به او يادآوري و تاكيد مي كند كه بايد براي آبروي مردم احترام قائل باشد و اجازه ندهد كسي با آشكار كردن عيب مردم، آبرويشان را ببرد.
چندان كه مي تواني زشتي مردم را بپوشان
در متن نامه حضرت امير به مالك اشتر آمده است: «...و از رعيت آن را از خود دورتر دار و با او دشمن باش كه عيب مردم را بيشتر جويد، كه همه مردم را عيبهاست و والي از هركس سزاوارتر به پوشيدن آنهاست. پس مبادا آنچه را بر تو نهان است آشكار گرداني و بايد آن را كه برايت پيداست بپوشاني و داوري در آنچه از تو نهان است با خداي جهان است. پس چندان كه تواني زشتي را بپوشان تا آن را كه دوست داري بر رعيت پوشيده ماند، خدا بر تو بپوشاند. گره هر كينه را –كه از مردم داري- بگشاي و رشته هر دشمني را پاره نما. خود را از آنچه برايت آشكار نيست ناآگاه گير و شتابان گفته سخن چين را مپذير كه سخن چين نرد خيانت بازد هرچند خود را همانند خيرخواهان سازد.»*
حضرت امير در اين نامه علاوه بر تاكيد درباره حفظ آبروي مردم به مالك سفارش مي كند كه نه تنها به سخن خبرچين ها بها ندهد بلكه تلاش كند خلاف آنچه مقصود آنهاست رفتار كند و در ميان مردم به دنبال ايجاد صلح باشد؛ در حكومت علوي جايي براي مديري كه نسبت به آبروي مردمش بي توجه است وجود ندارد؛ حكومت علوي به دنبال اصلاح رابطه ميان مردم است؛ نه آشكار كردن عيب آنان و ريختن آبرويشان در برابر ديگران.
*نهج البلاغه، ترجمه سيد جعفر شهيدي، چاپ بيست و يكم، تهران، 1380؛ صفحه 327
مهدي جليلي- جام جم آنلاين
شنبه 23 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فردا نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]