تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 7 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):حقّ فرزند بر پدر ، آن است كه نام خوب بر او بگذارد و او را خوب تربيت كند و قرآن به...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

خرید یخچال خارجی

ویترین طلا

کاشت پای مصنوعی

مورگیج

میز جلو مبلی

سود سوز آور

پراپ رابین سود

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

مبلمان اداری

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1802450291




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نشست «كاركردهاي تاريخي زيارت­نامه‌هاي عاشورايي با تأكيد بر زيارت اربعين» برگزار شد


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نشست «كاركردهاي تاريخي زيارت­نامه‌هاي عاشورايي با تأكيد بر زيارت اربعين» برگزار شد
گروه خبرنگاران افتخاري/ حامد رئيسي: نشست «كاركردهاي تاريخي زيارت­نامه‌هاي عاشورايي با تأكيد بر زيارت اربعين» شام‌گاه يكم دي‌ماه در دبيرخانه دين‌پژوهان كشور برگزار شد.


به گزارش خبرنگار افتخاري خبرگزاري بين‌المللي قرآن(ايكنا)، «كاركردهاي تاريخي زيارت­نامه‌هاي عاشورايي با تأكيد بر زيارت اربعين»، عنوان پنجمين نشست علمي از سلسله نشست‌هاي علمي عاشورايي بود كه شام‌گاه يك­شنبه، يكم دي‌ماه مصادف با نوزدهم ماه صفر با سخنراني حجت‌الاسلام والمسلمين محسن الويري و حضور جمعي از علما و انديشمندان حوزه و دانشگاه در دبيرخانه دين‌پژوهان كشور برگزار شد.

در ابتداي اين نشست علمي، حجت‌الاسلام والمسلمين الويري با اشاره به برخي عوامل مهم و تأثيرگذار در زمينه تاريخ­‌نگاري و تاريخ­‌پژوهي گفت: در مباحث تاريخ­‌نگاري و تاريخ­‌پژوهي مهمترين كاري كه يك مورخ انجام مي­‌دهد برداشتن فاصله زماني بين زمان پژوهش و زمان انجام رويداد تاريخي است و مهم­ترين ابزار يك محقق و مورخ براي انجام اين كار، اعتماد به اسنادي است كه هم از نظر صحت صدور و هم از لحاظ دلالت، صحيح باشند.

الويري با اشاره به اينكه از يك طرف اسناد قطعي‌الصدور و صريح‌الدلاله زياد نيستند و از طرف ديگر هر چقدر فاصله مورخ با رويداد تاريخي بيشتر باشد اين اسناد كمتر يافت مي­‌شوند، افزود: مورخان براي جبران خلأ ناشي از فقدان اين‌گونه اسناد، منابع مكتوب و غير مكتوبي را كه كاركرد اوليه آن‌ها با لذات تاريخي نيست اما دلالت به حادثه تاريخي دارند، مورد توجه قرار مي­‌دهند و از اين‌گونه اسناد كمك مي­‌گيرند.

وي در تشريح اين‌گونه از اسناد غير تاريخي ادامه داد: بسياري از متون پزشكي، فقهي و كتاب­‌هايي كه در قرن­‌هاي گذشته نگاشته شده است به نيت تاريخي نوشته نشده است، اما از آنجا كه در اين متون به اقتضائات و زمينه­‌هاي دوران نگارش و نحوه زندگي مردم در دوره­‌هاي تاريخي پرداخته شده است، براي مورخان در غايت اهميت قرار دارند، چراكه پژوهشگران و مورخان مي­‌توانند از خلال اين متون به مطالب مورد نظر خود در زمينه رويدادهاي تاريخي برسند و از اين طريق خلأ اسناد صريح و روشن را جبران كنند.

سخنران اين نشست علمي استفاده از متون غير تاريخي و دانش‌هاي كمكي از جمله سكه­‌شناسي، كتيبه­‌شناسي، سنگ قبر‌شناسي، خط‌شناسي و نيز شناخت ساختمان­‌ها و سرزمين­‌ها در دوره­‌هاي مختلف تاريخي كه دانش­‌هاي مستقلي به شمار مي­‌روند اما كاركردهاي تاريخي زيادي دارند را يكي ديگر از راه­‌هاي جبران خلأ اسناد تاريخي برشمرد و اظهار كرد: اگرچه اين دانش­‌ها به قصد كمك به تاريخ پديد نيامده­‌اند، اما ميان اين علوم و تاريخ‌نگاري، يك رابطه تعاملي وجود دارد.

الويري با اشاره به اهميت اسناد براي يك مورخ گفت: از نگاه يك پژوهشگر تاريخ هيچ سندي بي­‌اهميت نيست و كنار گذاشته نمي­‌شود، حتي اسنادي كه بدون شك جعلي هستند نيز از اين لحاظ كه مي­‌توانند شرايط تاريخي، انگيزه­‌ها، گفتمان­‌هاي حاكم بر جامعه و اتفاقات زمان جعل سند را در آن دوره تاريخي براي يك مورخ رمزگشايي كنند، براي مورخ كاركرد تاريخي پيدا مي­‌كنند.

سخنران اين نشست علمي سپس، به ذكر نمونه­‌هايي و با بررسي محتواي زيارت عاشورا مي­‌بينيم كه در اين زيارت­نامه به صراحت از افرادي از جمله عمر بن‌سعد، ابن‌ زياد، ابن مرجانه، يزيد بن‌معاويه و ... نام برده شده و از خداوند براي آنان لعنت خواسته شده است و اين نشان مي­‌دهد كه در اين زمان آنان بر مسند كار بوده و حاكم بوده­‌اند كه اين‌گونه از آنان ياد شده است، در حاليكه در برخي از زيارتنام­ه‌ها به صورت كلي و عام آمده است اما در اينجا نام­ شخصيت­‌هاي اصلي نقش‌آفرين سپاه يزيد برده ­شده است.

وي ادامه داد: بنابراين اين شواهد تاريخي در كنار اطلاعاتي كه ما از دوران امام باقر(ع) كه در فضاي قرن دوم و دوران سراشيبي بني­‌اميه است در دست داريم، نشان مي­‌دهد مضامين زيارت عاشورا با فضاي آن زمان مطابقت دارد و از طرف ديگر در فرازهايي از اين زيارت، عباراتي مبني بر اعلام آمادگي براي شروع يك انقلاب به چشم مي­‌خورد، و اين مباحث با حركت عمومي علويان با محوريت ائمه(ع) در آن دروان سازگاري دارد و مجموع اين قرائن كه دلالت­‌هاي درون‌متني زيارت عاشورا هستند به اثبات صحت صدور سند اين زيارت كمك مي­‌كنند و ثابت مي­‌كنند كه اين زيارت حتي اگر مربوط به امام باقر(ع) نباشد اما در همان زمان صادر شده است. بنابراين محتواي زيارت عاشورا اگر چه به قصد تاريخ­‌نگاري گفته نشده و يك مرام­‌نامه اعتقادي براي عرض ارادت به ساحت قدسي امام حسين(ع) است، اما مي­‌تواند از طريق محتوا به صحت سند به كاركردهاي تاريخي ديگر كمك كند و از اين طريق واقعيت­‌ها، دغدغه­‌ها و فضاي عمومي جامعه را به ما نشان دهد.

اين استاد تاريخ در ادامه اين نشست علمي ضمن قرائت فرازهايي از زيارت اربعين به تشريح معارفي از اين زيارت پرداخت و عنوان كرد: زيارت معروفه اربعين كه از امام صادق(ع) نقل شده و راوي آن صفوان جمال است، به لحاظ مضمون و محتوا، دلالت‌هايي تاريخي به چهار محور عمده پرداخته و محور اول آن شامل مباحثي است كه به معرفي امام حسين(ع) با عناويني از جمله ولي خدا، خليل خدا، نجيب خدا، برگزيده خدا، رازدار و مورد اعتماد خدا و ... پرداخته و نكاتي را تبيين مي­‌كند كه منحصر به عاشورا نيست بلكه امام را با ويژگي­‌ها و خصلت­‌هايي معرفي مي­‌كند كه فراتر از عاشورا بوده و نگاه و تأكيد بر مفهوم امامت دارند.

الويري بيان كرد: بخش دوم از محتواي زيارت اربعين ناظر به معرفي امام در كنار تحليلي از محتواي نهضت عاشورا است و از آن بخش از شخصيت امام(ع) را كه با قيام عاشورا پيوند خورده است مد نظر قرار مي­‌دهد و بخش سوم محتواي زيارت اربعين با تحليلي جامعه‌شناسانه به ويژگي­‌هاي كساني كه در برابر امام موضع‌گيري كردند و در مقابل او ايستادند و او را به شهادت رساندند مي­‌پردازد و به طور دقيق و عميق جبهه­ باطل را معرفي مي­‌كند اما بر خلاف زيارت عاشورا اين كار را با ذكر نام افراد انجام نمي­‌دهد، بلكه با يك بيان كلي از خداوند مي­‌خواهد اين افراد را از رحمت خود دور كند و مورد لعن قرار دهد، يعني بدون آن كه از فرد خاصي نام ببرد با ذكر ويژگي­‌هاي افراد هويت آن‌ها را مشخص مي‌كند.

سه شنبه 3 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن