واضح آرشیو وب فارسی:برنا نيوز: به كار گرفتن مديران بيتجربه، خيانت به مردم است از نامههاي علي(ع) به كارگزارانش –15
حاكم يك مملكت؛ كارگزار يك منطقه، مدير يك مجموعه حق ندارد آدمهاي بيتجربه را به مديريت امور مردم منصوب كند؛ منصوب كردن افراد بيتجره و به كارگرفتن آدمهاي كارنابلد در پستهاي مهم، خيانت و ستمگري در حق مردم است. در حكومت علوي براي انتصاب مديران بايد با بزرگان جامعه مشورت شود و افرادي كه در مسلماني قدمي پيشتر دارند و دنيا دوست نيستند؛ براي اداره امور مردم منصوب شوند.
مديري كه منصوب مي شود بايد تجربه كافي را داشته باشد، در حكومت علوي افراد بايد ابتدا تجربه كسب كنند، آزمايش هاي لازم را پس بدهند و بعد به عنوان مدير منصوب شوند؛ تا مبادا اشتباه كنند و زندگي مردم را به سختي بيندازند و موجب زحمت آنان شوند؛ در حكومت علوي انتصاب افراد بدون توجه به صلاحيت آنان ستمگري و خيانت به مردم و حق مردم است.
حضرت امير(ع) در باب اهميت نحوه انتخاب مديران در نامه خود به مالك اشتر به او گوشزد مي كند كه اول بايد به دنبال مديران باتجربه و امتحان پس داده باشد و بعد آن ها را از ميان افراد مؤمن و معتقد انتخاب كند؛ يعني اينكه ابتدا بايد صلاحيت علمي و توان عملي يك مدير را سنجيد و بعد تعهد او را و در نهايت اگر همه اين ها مثبت بود؛ او را منصوب كرد؛ البته حضرت امير خود نيز به مالك گوشزد مي كند كه چنين مديراني انگشت شمار هستند.
مراقب رفتار مديرانت باش؛ مديران خائن را خوار كن
در متن نامه حضرت امير به مالك اشتر آمده است: «سپس در كار عاملان خود بينديش و پسِ از آزمودن به كارشان بگمار و به ميل خود و بي مشورت ديگران به كاري مخصوصشان مدار، كه به هواي خود رفتن و براي ديگران ننگريستن، ستمگري بود و خيانت؛ و عاملاني اين چنين را در ميان كساني جو كه تربيت دارند و حيا، از خاندان پارسا كه در مسلماني قدمي پيشتر دارند –و دلبستگي بيشتر- اخلاق آنان گراميتر است و آبروشان محفوظ تر و طمع شان كمتر و عاقبت نگري شان فزونتر. پس روزي اينان را فراخ دار...پس بر كارهاي آنان مراقبت دار و جاسوسي (نگهباني) راستگو بر ايشان بگمار...اگر يكي از آنان دست به خيانتي گشود و گزارش جاسوسان تو بر آن خيانت همداستان بود، بدين گواه بسنده كن و كيفر او را با تنبيه بدني بدو برسان و آنچه بدست آورده بستان. سپس او را خوار بدار و خيانتكار شمار و طوق بدنامي را در گردنش درآر »*
حكومت علوي با كسي شوخي ندارد؛ براي همين است كه حضرت امير به مالك سفارش مي كند كه با گماشتن نگهبان هايي بر كار مديران خود نظارت كند تا مبادا دچار اشتباه شوند؛ البته ايشان تأكيد هم مي كنند كه بايد به مديران خوب و پاك دست حقوق خوب هم داده شود.
حضرت امير(ع) در نامه اش به مالك اشتر به او تأكيد مي كند كه چنانچه خيانت و تخلف مديرانش بر او آشكار و ثابت شد؛ حتماً آنان را مجازات كند؛ به نحوي كه هم آنها را تنبيه بدني كند و هم آبروي آنها را بين مردم ببرد و رسوايشان كند؛ در حكومت علوي جايي براي مديران خيانتكار وجود ندارد.
*نهج البلاغه، ترجمه سيد جعفر شهيدي، چاپ بيست و يكم، تهران، 1380؛ صفحه 332
مهدي جليلي- جام جم آنلاين
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برنا نيوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]