واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: مد و رونق اقتصادی کشور
رباب رحمتی*
گرایش به زیبایی و داشتن ظاهری آراسته، یکی از ویژگی های مهم دوران نوجوانی و جوانی است. زیبا شدن و آراسته بودن، در این دوران بیش از سایر دوره های زندگی مورد توجه قرار گرفته و به واسطه ی آن، نوجوانان و جوانان به ویژگی های مهم رشد اجتماعی چون مورد توجه بودن، افزایش اعتماد به نفس، دریافت تایید و متمایز بودن از دیگران و پذیرفته شدن در جمع دست می یابند. ویژگی های خاص این دوران رشدی، موجب می شود که نوجوانان و جوانان به شدت، در جستجوی پدیده های نو بوده، به آن واکنش نشان داده و از آن استقبال نمایند.
در عصر حاضر، گسترش پدیده های نو، همزمان با رشد و رونق وسایل ارتباط جمعی و فناوری های جدید، بسیار چشمگیر بوده و در نتیجه ی این گسترش، فرهنگ، آداب، رسوم، ارزش ها و نوآوری های جوامع بشدت رد و بدل می شود. دراین میان پدیده ی مد، یکی ازمواردی است که در دهه های اخیر رواج زیادی پیدا کرده است و طرفداران، منتقدان و دست اندرکاران زیادی را درگیر خود کرده است. امروزه مد در تمام قسمت های زندگی از جمله در پوشش، گفتار، سبک زندگی و رفتار افراد رسوخ کرده و روز به روز نیز در حال گسترش است.
از آن جا که در دوران ذکر شده، توجه افراد بیشتر به مسئله ی زیبایی ظاهر، آراستگی و متفاوت بودن جلب می شود و مورد تائید و کانون توجه بودن از ویژگی های خاص این دوران است، لذا ارتباط تنگاتنگی بین مد و نوجوانان و جوانان بوجود آمده است. طراحان و تولیدکنندگان در سراسر دنیا همه روزه، انواع مد ل های جدیدی از پوشاک، کیف و کفش، کمربند، ساعت، عطر، ادکلن، وسایل ورزشی و... را به بازار عرضه می کنند که این کالاها جای خود را در بین این قشر باز کرده و این جایگاه بتدریج محکم تر نیز می شود.
رونق جهانی بازار مد و تبلیغات فراوان آن موجب شده تا پرداختن به مد، تبدیل به بخشی از زندگی برخی افراد شده و آنچنان به ذهن و زندگی آن ها نفوذ کرده که به اولویت اول زندگیشان مبدل شده است. گاهی آنچنان آن ها را درگیرکرده که وظایف دیگر رشدی خود یعنی آمادگی و ورود به دنیای بزرگسالی را به تعویق انداخته است.
استفاده از مد روز در زندگی، داشتن ظاهرآراسته و پوشش زیبا حق طبیعی هر فرد است اما زمانی این مسئله به معضل تبدیل می شود که اولویت اول زندگی یک فرد شده و فرد تبدیل به مانکن تبلیغاتی و ابزار تبلیغ برای تولیدکنندگان و فروشندگان خارجی می شود. آنچنان که گاهی افراد، در رقابت با یکدیگر در خرید و استفاده از برندهای خارجی گوی سبقت را از یکدیگر می ربایند و به عنوان یک ضد تبلیغ مهم بر علیه کشور و تولیدات داخلی عمل می کنند و با نگاه حقارت آمیز به کشور خود می نگرند غافل از اینکه کشور را من، تو، ما و اندیشه هایمان می سازد.
در این میان لازم است خانواده ها با رویکردی دوستانه با عزیزان نوجوان و جوان خود به گفت و گو بنشینند و از آن ها سوال کنند که «آیا می دانید انتخاب های کوچک هر یک از ما می تواند سهم بزرگی در رونق یا رکود اقتصادی کشور ایفا کند؟ آیا می دانید عدم توجه و اهمیت قائل نشدن به تولیدات با کیفیت داخل کشور توسط هر کدام از ما، موجب رکود اقتصادی و افزایش بیکاری خواهد شد که نتایج اسفبار آن گریبان تک تک ما را خواهد گرفت؟ آیا می دانید تولیدکنندگان داخلی که به مشتری و سلایق آن احترام می گذارند و در سالهای اخیر علیرغم همه ی مشکلات به تلاش خود ادامه داده اند، به دلیل باورهای غلط بسیاری از مشتریان داخلی و خودباختگی آن ها مجبور هستند تولیدات با کیفیت خود را به اسم برندهای خارجی وارد بازار داخلی نمایند تا مورد استقبال مصرف کنندگان قرار گیرد؟ و نکته ی تاسف بار اینجا است که همان کالا با مارک خارجی مورد توجه قرار می گیرد. این مسئله بیانگر این واقعیت است که بسیاری از افراد به دنبال کیفیت نبوده و فقط جذب اسم های خارجی می شوند که خود نشان دهنده ی خودبیگانگی است».
بنابراین درخواست من از تمام خوانندگان این یادداشت این است که بیایید کمی عمیق تر به مسئله بنگریم و تامل بیشتری بر نگرش ها، رفتارها و عملکرد خود داشته باشیم که ما چگونه به عنوان یک هموطن با باورهای غلط فرصت رشد و بالندگی را از تولیدکنندگان کالاهای باکیفیت سلب کرده ایم و با غرور و گردن افراشته، فرصت رشد و ترقی را به کشورها و برندهای خارجی واگذار می کنیم؟ بیایید امسال همه باهم، با خریدکالاهای داخلی با کیفیت، از برندهای داخلی حمایت کنیم تا در سالهای آتی کشور ما به جای واردکننده مد، به صادرکننده ی مد تبدیل شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان*
تاریخ انتشار: ۱۴:۳۹ - ۱۸ اسفند ۱۳۹۵ - 08 March 2017
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]