تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 5 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):كار خير و صدقه، فقر را مى‏بَرند، بر عمر مى‏افزايند و هفتاد مرگ بد را از صاحب...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1833709543




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

وقتی تولید کاریکاتوری رشد می‌کند | پایگاه خبری تراز


واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: یکی دیگر از مطالبات رهبری در ابتدای سال جاری، در راستای اقدام و عمل در حوزه اقتصاد مقاومتی، زنده کردن تولید داخلی و همچنین ممانعت از ورود کالاهایی بود که به تولید داخلی ضربه می زند

به گزارش تراز ، هفته قبل، وضعیت اقدام و عمل دولت در حوزه "نگاه ویژه و حمایتی به صنایع متوسط و کوچک" بررسی شد. یکی دیگر از مطالبات رهبری در ابتدای سال جاری، در راستای اقدام و عمل در حوزه اقتصاد مقاومتی، زنده کردن تولید داخلی و همچنین ممانعت از ورود کالاهایی بود که به تولید داخلی ضربه می زند ایشان در مورد این دو محور فرموده بودند:  "مسئله دوم؛ زنده‌کردن تولید داخلی است. آن‌طور که به من گزارش دادند، حدود 60 درصد از امکانات تولید ما معطل و تعطیل است. برخی به کمتر از ظرفیت کار می‌کنند یا برخی کار نمی‌کنند. باید تولید را احیاء و زنده کنیم. راه دارد، این راه را خیلی از اقتصاددانان بلدند و من به مسئولان دولتی مکرراً گفتم که منتقدین را بخواهید و حرف هایشان را بشنوید، گاهی پیشنهاد‌ها و حرف‌های خوبی دارند". "مسئله سوم؛ اینکه ما بالاخره تجارت خارجی داریم؛ باید وارد کنیم لیکن توجه کنیم که این خریدهای ما قدرت داخلی و تولید داخلی را تضعیف نکند. فرض کنید ما می‌خواهیم هواپیما وارد کرده یا خریداری کنیم به ما گفته می‌شود؛ مسئولان دولتی می‌گویند که اگر چنانچه این درصد از این قیمت را در صنایع داخلی هواپیما سرمایه‌گذاری کنیم، بیش از اینکه از خارج خریداری کنیم داخل رشد خواهد یافت. اینکه نگاه نکنید این خرید و واردات چه بلایی سر تولید داخلی می‌آورد، خطاست. در خریدها کاری کنیم که تولید داخلی تضعیف نشود". جهت عیار سنجی عمل مسئولان در این دو حوزه مهم، در ادامه، ابتدا وضعیت کلی رشد تولید در اقتصاد، اقدامات و برنامه های دولت برای احیای تولید، وضعیت واحدهای فعال و نیمه فعال، برخی قراردادها و تصمیمات دولت برای واردات را بررسی خواهیم کرد.  اقتصاد به حرکت درآمد اما ناموزون و نامحسوس!
آخرین آمار از وضعیت رشد تولید اقتصاد  روزگذشته  توسط معاون اول رئیس جمهور اعلام شد که مربوط به 9 ماهه امسال نسبت به 9 ماهه سال 94 بود؛ رشد کل اقتصاد 9.2 درصد و رشد اقتصاد بدون نفت 5 درصد اعلام شد. این ارقام بر اساس محاسبات مرکز آمار اعلام شده است و هنوز خبری از جزئیات آن نیست. اما رشد 6 ماهه اقتصاد با جزئیات توسط هر دو نهاد آماری کشور، یعنی بانک مرکزی و مرکز آمار اعلام شده است؛ آماری که هر دو حکایت از رشد اقتصاد و حرکت جزئی برخی بخش های اقتصادی دارد اما حداقل سه مسئله گیج کننده راجع به آن وجود دارد؛ اول اینکه آمار بانک مرکزی و مرکز آمار همخوانی ندارد و بعضا تفاوت های شدیدی بین ارقام ارائه شده وجود دارد. دوم اینکه هر دو آمار ارائه شده، از عدم توازن شدید رشد خبر داده اند؛ برخی بخش ها مثل معدن و ساختمان در رکود شدید فرورفته اند و برخی بخش ها، رشدهای آنچنانی ثبت  کرده اند. نکته سوم هم این است که رشد اعلام شده، حتی در بخش هایی که توسط هر دو نهاد تایید شده، چندان محسوس نیست. دلیل اصلی این موضوع هم، پایین ماندن درآمد واقعی و قدرت خرید مردم، با وجود رشد تولید است.
رشد آرام خدمات، تعمیق رکود مسکن و رشد کاریکاتوری صنعت
چنانچه نمودار زیر نشان می دهد در 6 ماهه اول امسال بخش ساختمان، به روایت هر دو مرجع آماری، همچنان درگیر رکود شدید بوده است. موضوعی که تاثیر به سزایی بر نامحسوس بودن رشد اقتصادی کلی اعلام شده دارد؛ چرا که بخش ساختمان موتور محرک بسیاری از مشاغل است و تا این بخش رونق نگیرد، بسیاری از مردم احساس قابل اعتنایی از رشد نخواهند داشت؛ از کارگران ساختمانی تا ارائه دهندگان انواع خدمات مربوطه مثل لوله کشی و تزئینات و تا تولیدکنندگان انواع مصالح ساختمانی و وسایل داخلی. وقتی که ساخت و ساز 13 درصد (9.7 درصد به روایت مرکز آمار) عقبگرد می کند یعنی درآمد برخی از فعالان این حوزه کاهش یافته و برخی هم حتی بیکار شده اند. بخش خدمات نیز که ارتباط مستقیمی با نیمی از جمعیت فعال کشور دارد، به روایت بانک مرکزی یک درصد و به روایت مرکز آمار 5 درصد در نیمه اول امسال رشد کرد. بخش معدن هم عقبگرد داشت تا اقتصاد دچار یک رشد کاملا نامتقارن شود. فقط بخش کشاورزی به طور پایدار و یکنواخت رشد حدودا 5 درصدی را در سال های گذشته و همچنین نیمه اول سال جاری طی کرده است. اما رشد سایر بخشهای ناپایدار، ناموزون و نامحسوس بوده است. اما علت این رشد ناموزون چیست و چرا دولت نتوانست یک رشد همه جانبه و محسوس ایجاد کند؟
اقدامات ایجابی دولت برای به حرکت درآوردن تولید داخلی
دولت در ابتدای سال جاری، برای اقدام  وعمل در حوزه اقتصادی و همچنین تحرک بخشیدن به اقتصاد کشور مجموعه ای از پروژه ها (بیش از 100 مورد) را تصویب و به وزارتخانه ها ابلاغ کرد. بسیاری از این پروژه ها، اقدامات ساختاری بر زمین مانده از قبل مثل اصلاح نظام پولی، پیاده سازی طرح جامع مالیاتی، بودجه ریزی عملیاتی، بهبود فضای کسب و کار، ساماندهی بازار آرد و نان و ... بود که از همان ابتدا مشخص بود که برای مطول شدن لیست نوشته شده اند نه اجرا. برخی دیگر نیز پروژه های موردی مثل تکمیل طرح چندساله پالایشگاه ستاره خلیج فارس، ایجاد شبکه آبیاری و . . . بود که اجرایی شدن آن منوط به تامین مالی به موقع بود و از آنجا که منابعی برای اجرای این پروژه ها در نظر گرفته نشد، تسریع چندانی در اجرا با این برنامه ایجاد نشد. اما برخی دیگر از طرح ها مستقیما به احیاء تولید داخلی و به حرکت درآوردن واحدهای نیمه فعال مرتبط بود؛ مثلا یکی از پروژه های وزارت راه برای سال جاری، ایجاد رونق در بخش مسکن بود که طبق آمار شش ماهه و پیش بینی ها برای کل سال، عملا محقق نشده است.  یکی از پروژه های وزارت صنعت نیز رونق تولید و تعیین تکلیف 7500 واحد تولیدی مشکل دار بود که آثار و ایرادات آن در شماره قبل توصیف شد.
واحدهایی که همچنان نیمه فعال یا راکدند
چنانچه بیان گردید، تاکید مقام معظم رهبری در موضوع حمایت از تولید داخلی، بر فعال کردن صنایع راکد یا نیمه فعال بوده است. جهت ارزیابی میزان فعال شدن این واحدها ابتدا باید تصویری از میزان صنایع نیمه فعال داشته باشیم. آنگونه که وزارت صنعت اعلام کرده، 88 هزار واحد صنعتی در کشور داریم که 3 هزار و 500 واحد آن بزرگ (بالای 100 نفر کارکن) و مابقی متوسط و کوچک هستند. آماری از اینکه چه تعداد از آنها راکد بوده در دست نیست اما برخی اظهارنظرها حکایت از آن دارد که 15 تا 60 درصد از این واحدها نیمه فعال یا راکد بوده اند که تا بهمن ماه امسال حدود نیمی از آنها به چرخه تولید بازگشته اند و نیمی دیگر همچنان درگیر رکودند. چنانچه جدول زیر نشان می دهد، تا بهمن ماه امسال در بهترین حالت کمتر از 57 درصد واحدهای نیمه فعال، وارد چرخه تولید شده اند و حدود 4 هزار و 100 واحد دیگر همچنان درگیر رکودند؛ اخباری که از وضعیت نامساعد واحدهای تولید فرش، کاشی و سرامیک، سیمان، لوازم خانگی، آهن و ... به گوش می رسد بخشی از این 4 هزار واحد نیمه فعال یا راکدند.  
حمایت تعرفه ای از واردات؛ همچنان با تصمیمات خلق الساعه!
محور دیگر موردمطالبه رهبری مدیریت مناسب واردات بود به گونه ای که واردات به تولید داخل آسیب نرساند. یکی از مهمترین محورهای مدیریت واردات اعمال تعرفه جهت تنظیم واردات قانونی است. جهت مقابله با واردات غیرقانونی (قاچاق) نیز مقابله همه جانبه با قاچاق تنها راهکار مصون نگه داشتن تولید داخلی است. در حوزه مقابله با قاچاق در سال جاری، در حوزه های مختلف، اقدامات قابل توجهی انجام شد که نسبت به قبل کم سابقه بود و قابل تقدیر است. در حوزه مدیریت تعرفه ای واردات قانونی نیز، نظام تعرفه ای مانند قبل برقرار بود. لازم به ذکر است که حمایت تعرفه ای از تولید داخلی باید بر اساس موازنه دو مصلحت متضاد صورت گیرد؛ از سویی وضع تعرفه قیمت تمام شده کالا را افزایش می دهد و بر مصرف کننده فشار می آورد و از سوی دیگر اعمال این تعرفه برای حمایت از صنایع نوپای داخلی لازم است. در حل این تضاد اصل اساسی آن است که اولا صنایع مورد حمایت تعیین شوند و ثانیا زمان محدودی برای حمایت تعیین شود. متاسفانه تصمیم اول، یعنی انتخاب صنایع برگزیده ای که باید حمایت شوند، را نگرفته ایم. نمی دانیم که می خواهیم خودروساز یا هواپیماساز باشیم یا نه. به همین خاطر تصمیمات لحظه ای، زیگزاگی و خلق الساعه است.
مدیریت واردات، حمایت هدفمند و تصمیم هایی که نمی گیریم!
برجسته ترین مثال در این حوزه مربوط به صنعت خودروست؛ مشخص نیست که قرار است تا کی از این صنعت به صورت تعرفه ای حمایت کنیم و کی قرار است این صنعت نوپا(!) حمایت شود؟ لذا سالهاست که نه تولید داخل، آن چنان که باید رقابتی و قوی شده است و نه مردم می توانند از خودرو ارزان استفاده کنند. این بلاتکلیفی در حوزه های دیگر هم وجود دارد. دولت چند هفته قبل و در مواجهه با گرانی برخی اقلام اساسی مثل گوشت و برنج ناگهان تعرفه واردات را از بیش از 25 درصد به حدود 5 درصد کاهش داد. تصمیمی که ظاهرا با موافقت جهاد کشاورزی هم نبوده است. این تصمیم لحظه ای و کارشناسی نشده در حالی رخ داد که موضوع گرانی برخی از این اقلام اصلا ربطی به تعرفه نداشت. مثلا در مورد برنج، گرانی شدید فقط در قیمت برنج داخلی رخ داده است و طبق گزارش بانک مرکزی، قیمت برنج خارجی تغییرات چندانی نداشته و بعضا کاهش هم یافته است! در مورد گوشت نیز واردات گسترده پیش از این اعمال تعرفه رخ داده و میزان  قابل توجهی گوشت داخلی تامین شده است اما به دلایل نامعلوم هنوز قیمت بالاست!
واردات هواپیما و معطلی پروژه هواپیمای 150 نفره داخلی
مثال دیگر در مورد این آشفتگی مربوط به خرید هواپیماست . متاسفانه در این مورد هم تصمیمی کلان و بلندمدت نداریم؛ پروژه هواپیماسازی هسا بلاتکلیف است، پروژه هواپیمای 150 نفره هم که در چند دانشگاه تعریف شده، سرنوشت مشخصی ندارد. در این شرایط به یکباره قراردادی امضا می کنیم که با آن هواپیمای مورد نیاز بیش از یک دهه کشور را از خارج تامین می کند. البته ادعا نمی شود که ما باید حتما هواپیماساز شویم. شاید اصلا این حوزه، انتخاب درستی برای ما نباشد. بحث این است که بدانیم چه کاره ایم و منابع را در حوزه های مختلف تلف نکنیم. اگر قرار نیست هواپیماساز شویم پس آن پروژه ها چه بود؟ این اتلاف منابع نیست؟ خلاصه آنکه از آنجا که نمی شود همه چیز را تولید کرد برای مدیریت واردات باید تصمیم داشته باشیم. مثلا ممکن است به این نتیجه برسیم که می توانیم هواپیماهای کوتاه برد در یک کلاس خاص تولید کنیم. در این شرایط می توانستیم در جریان خریدهای هواپیمایی گسترده گذشته در برخی از قراردادها – مثلا برای تامین هواپیماهای پهن پیکر بزرگ-  صرفا خرید کنیم و در حوزه هواپیماهای باریک پیکر، به جای خرید صرف، وارد همکاری و سرمایه گذاری مشترک شویم و یا اینکه واردات را مشروط به تولید مشترک در سال های آتی کنیم. اما در نبود این تصمیم هایی که لازمه مدیریت واردات است، هم منابع را از دست می دهیم و هم حمایت از تولید داخل قابل تحقق نیست. 
 
 



منبع: خراسان

تراز شبکه اجتماعی اخبار اقتصادی تراز نیوز تلگرام بازار اقتصاد ایران


اخبار تراز خبرگزاری اقتصاد ایران بازارمالی fatf





زمانبندی انتشار: 15 اسفند 1395 - 08:27





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تراز]
[مشاهده در: www.taraznews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن