واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: همه چيز فداي مرد خاكستري فروش نفت
يك ماه از كنار رفتن مسئول فروش نفت ايران گذشته است و كمتر كسي از دليل استعفاي سيد محسن قمصري آگاه است. كنار رفتن او از سمت خود در شرايطي حادث شد كه سعي ميشود ردپاي «مرد خاكستري» فروش نفت در اين تغيير ديده نشود.
نویسنده : وحيد حاجيپور
يك ماه از كنار رفتن مسئول فروش نفت ايران گذشته است و كمتر كسي از دليل استعفاي سيد محسن قمصري آگاه است. كنار رفتن او از سمت خود در شرايطي حادث شد كه سعي ميشود ردپاي «مرد خاكستري» فروش نفت در اين تغيير ديده نشود.
به گزارش «جوان» فروش نفت يكي از مهمترين گلوگاههاي كاري وزارت نفت است كه پس از روي كار آمدن زنگنه در دولت يازدهم، سيدمحسن قمصري براي به دست گرفتن معاملات نفتي شركت ملي نفت انتخاب شد. قمصري كه در تيرماه 91 به دليل فشار نهاد رياست جمهوري از كار خود بركنار شده بود در تابستان 92 دوباره به مسئوليت فروش نفت ايران بازگشت. جالب اينجاست كه دو حكم بركناري و انتصاب وي را احمد قلعه باني، مديرعامل اسبق شركت ملي نفت امضا کرد.
در همان ايام كميتهاي 15 نفره براي فروش نفت و بهكارگيري راههاي جديد براي تسهيل در اين حوزه تشكيل شد كه چهرههاي بينالمللي داخلي و خارجي نفت در آن جلسات شركت ميكردند. محمد سوري مديرعامل سابق شركت ملي نفتكش، سيدمجيد هدايتزاده مديرعامل اسبق نيكو و حسين كاظم پور اردبيلي نماينده ايران در اوپك، از جمله افرادي بودند كه در اين جلسات شركت ميكردند. بازگشت سيدمجيد هدايتزاده به مجموعه نفت كمي نگران كننده بود، زيرا وي يك تاجر بزرگ در حوزه نفت و فرآوردههاي نفتي بود كه از دوستان درجه يك بيژن نامدار زنگنه محسوب ميشود. هدايتزاده از روزهايي كه به نفت آمده بود در حوزه تجارت نفت فعال بود و به همين دليل در سال 1368 وقتي براي حضور در وزارت بازرگاني راهي مجلس شد، به دليل حواشي معاملاتي در وزارت نفت نتوانست اعتماد مجلس را كسب كند تا به عنوان سفير به ايتاليا برگزيده شود. وي پس از مدتي مديرعامل شركت نيكو - يكي از شركتهاي زير مجموعه شركت ملي نفت در سوئيس- شد و تا ابتداي دولت نهم در اين سمت حضور داشت و در نهايت بركنار شد. با وجود تبحر وي در معاملات نفتي، در دوران تحريم از ايران رفت و با روي كار آمدن دولت يازدهم دوباره به ايران بازگشت و بهدنبال نقش آفريني بود. اعتماد فراوان زنگنه به وي موجب شد تا در حوزه فروش نفت فعال شود اما از آنجا كه مديريت امور بينالملل شركت ملي نفت علاقهاي به همكاري با وي نداشت، فشارها بر سيدمحسن قمصري تشديد شد. اين فشار بيشتر از سوي وزير نفت اعمال ميشد، زيرا ركن الدين جوادي، مديرعامل سابق شركت ملي نفت ايران از قمصري حمايت ميكرد و به دليل زاويهاي كه جوادي با هدايتزاده داشت روي موضع خود ايستاد تا اينكه زنگنه تصميم گرفت ساختار شركت ملي نفت را تغيير دهد. با ايجاد معاونت بينالملل شركت ملي نفت، حكم هدايتزاده براي اين معاونت صادر شد كه شركت نيكو و امور بينالملل شركت ملي نفت را در زير مجموعه خود داشت.
همين موضوع منجر به استعفاي اول قمصري شد ولي با اصرار جوادي، قمصري ماند تا اينكه اندكي بعد جوادي خودش استعفا كرد تا علي كاردر جاي او بنشيند. با توجه به اصرار هدايتزاده براي حضور در سوئيس، حكم مديريت بر نيكو با حفظ سمت به دستش رسيد و چندي بعد اسحاق جهانگيري معاون اول رئيسجمهور طي بخشنامهاي به نهادهاي دولتي اعلام كرد مديراني كه در خارج از كشور عهدهدار مديريت شركتهاي دولتي هستند، حق داشتن هيچ سمتي را در داخل ندارند. اين بخشنامه بدان معنا بود كه هدايتزاده ديگر نميتوانست معاونت بينالملل شركت ملي نفت باشد، لذا براي دور زدن اين محدوديت، علي كاردر در اقدامي عجيب و شگفتانگيز و در يك حكم داخلي، هدايتزاده را به عنوان نماينده خود در امور بينالملل شركت ملي نفت منصوب كرد. اين حكم بلبشوي بزرگي در امور بينالملل به راه انداخت، چراكه بر اساس آن تمامي اسناد و قراردادهاي معاملات نفتي، پيش از آنكه به امضاي نهايي وزير نفت برسد، بايد از فيلتر هدايتزاده عبور ميكرد كه قمصري ضمن مخالفت با چنين بدعتي، براي بار دوم استعفا كرد و اين مرتبه به دليل نداشتن پشتيبان بزرگي مانند جوادي، پذيرفته و با وي خداحافظي شد.
رسانههاي نزديك به وزارت نفت براي سرپوش گذاشتن بر اين اتفاق نوشتند كه قمصري به دليل سوخت نشدن پاداش بازنشستگي خود استعفا كرده و تقاضاي بازنشستگي كرده است، در حالي كه بررسيها نشان ميدهد وي تا ارديبهشت 96 ميتوانست كارمند دولت بماند و استعفاي وي بهدليل حضور مرد خاكستري فروش نفت در مجموعه نفت بوده است.
با رفتن قمصري كه مزاحم بزرگي براي هدايتزاده بود، سعيد خوشرو به امور بينالملل نفت آمد كه مدير جواني است و از خانوادهاي است كه رابطه حسنهاي با هدايتزاده دارند و واسطههاي بزرگي ميان آنها وجود دارد. گرچه باز هم سعي شد اينگونه القا شود كه خوشرو «نفر» هدايتزاده نيست ولي بررسيهاي دقيقتر نشان ميدهد خوشرو با نظر هدايتزاده انتخاب شده است.
با كنار رفتن نيروهاي فني و مستقل از حوزه فروش نفت، خريدار و تاجر بينالمللي نفت حالا بر كرسي فروشنده نيز تكيه داده است تا نگرانيها در اين باره افزايش يابد. با تعطيلي كميته پنج نفره فروش نفت زير نظر محمد شريعتمداري، حالا همه چيز در يك اداره بسته ميشود و مرد خاكستري، هدايت محمولهها را بر عهده گرفته است. نكته مهمتر اينجاست كه قمصري مديري مستقل بود كه در تمامي دولتها به فروش نفت مشغول و فاقد هيچگونه حاشيهاي بود ولي وزير نفت بهراحتي از وي عبور كرد و او را فداي فردي كرد كه يكي از پروندههاي او ماجراي توسعه ميدان كيش و همكاري با بانك ملت است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۹ اسفند ۱۳۹۵ - ۲۰:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]