واضح آرشیو وب فارسی:فارس: ابوالفضل نوروزیوقتی مالیات بر خانههای خالی هم مزخرف میشود
آخوندی در توجیه بی توجهی به قانون مجلس گفته است: فکر میکنم مالیات خانه های خالی ارزش زیادی ندارد، زیرا امکان شناسایی با مشکلات جدی روبهرو است و از جهت درآمدی نیز تأثیری در درآمدهای دولت ندارد.
حوزه زمین و مسکن، از بازار های مستعد برای حضور سوداگران است تاجایی که کارشناسان اقتصادی، از این بازار به عنوان، بهشت سوداگران یاد می کنند و فعالیت این سوداگران و دلالان از دلایل اصلی افزایش قیمت مسکن است تا خانه دار شدن جوانان و خانواده را تبدیل به رویا شود. از اقدامات اساسی جهت جلوگیری از سوداگری در بازار مسکن، اخذ مالیات است و یکی از انواع مالیات ها در بازار مسکن، مالیات بر خانه های خالی است. در این راستا رئیس سابق سازمان امور مالیاتی کشور با بیان اینکه بیش از یک میلیون خانه خالی در کشور وجود دارد، گفت: اگر قرار باشد از این خانه های خالی استفاده نشود ظلم به کسانی است که می خواهند خانه بخرند یا اجاره کنند، در برخی از کشورها اگر کسی خانه ای داشته باشد و جدا از خانه، کانکسی داشته باشد از بابت آن کانکس از آن مالیات گرفته می شود، اما در کشور ما به خانه به عنوای یک کالای سرمایه ای نگاه می شود و عده ای خانه های خود را جهت گران تر شدن هرچه بیشتر و افزایش ارزش سرمایه به بازار عرضه نمی کنند. در همین راستا سال گذشته طبق ماده 169 اصلاح مالیات های مکرر که به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و توسط رئیس جمهور در تاریخ 7/5/1394 به وزارت امور اقتصادی و دارایی ابلاغ شد، وزارت راه و شهرسازی موظف شد که ظرف شش ماه «سامانه ملی املاک و اسکان کشور» را راه اندازی کند تا مشکلی برای شناسایی خانه های خالی وجود نداشته باشد و با اخذ مالیات بر خانه های خالی امکان احتکار مسکن توسط دلالان و سوداگران وجود نداشته باشند. در این ابلاغیه قید شده است که این سامانه باید بهگونهای طراحی شود که در هر زمان امکان شناسایی برخط مالکان و ساکنان یا کاربران واحدهای مسکونی، تجاری، خدماتی و اداری و پیگیری نقل و انتقال املاک و مستغلات بهصورت رسمی، عادی، وکالتی و غیره را در کلیه نقاط کشور فراهم سازد. متاسفانه این اقدام توسط وزیر آقای روحانی تاکنون انجام نشده است و در این راستا وزیر راه و شهرسازی چند روز پیش در توجیه این کم کاری که وزارت خانه تحت نظرش نتوانسته است حتی ظرف مدت یکسال سامانه ملی املاک و اسکان کشور را راهاندازی کند، اساسا طرح مالیات بر خانه های خالی را زیر سوال برد و گفت: «فکر میکنم مالیات خانه های خالی ارزش زیادی ندارد، زیرا امکان شناسایی با مشکلات جدی روبهرو است و از جهت درآمدی نیز تأثیری در درآمدهای دولت ندارد، اما علیالظاهر قانون بوده و اجرا میشود.» در این باره سه نکته باید گفته شود: اینکه آقای آخوندی می گویند که امکان شناسایی املاک با مشکلات جدی روبهرو است، شاید تا زمانی که ایشان تصدی وزارت راه و شهرسازی را بر عهده دارند درست باشد ولی به طور کلی امکان شناسایی با عزمی جهادی امکان پذیر است و مسئولین می توانند مانند تمام کشور های پیشرفته سامانه های اطالاعاتی زمین و مسکن را جهت افزایش شفافیت اطلاعات راه اندازی کنند که با این اقدام می توان از زمینه های فساد جلوگیری کرد. علاوه بر سامانه املاک، امکان شناسایی واحد های خالی از طرق های دیگری نظیر بررسی قبوض آب و برق و گاز نیز امکان پذیر است که بر این اساس گردش کارکرد کنتور واحدهای مسکونی که مصرف آب و برق وگاز و تلفن در فیش ماهانه نداشته اند بررسی می شود. همچنین وزارت راه و شهرسازی میتواند با دسترسی به سیستم صدور پایانکار ساختمانی شهرداری ها و سامانه رهگیری معاملات املاک در بنگاههای مسکن به راحتی به مشخصات ساختمانهایی که ساخته شده اما فروش نرفته دسترسی پیدا کند.
اینکه بیان می شود این مالیات تاثیری در درآمدهای دولت ندارد شاید درست باشد ولی آقای وزیر باید توجه کند که این نوع از مالیات جزء مالیات های تنظیمی در اقتصاد است و در تمام کشور های لیبرالی و غیر لیبرالی برای جلوگیری سوداگری و حمایت از تولید و مصرف کنده نهایی مسکن دریافت می شود، متاسفانه علی رغم تصویب این قانون توسط مجلس شورای اسلامی، وزیر راه و شهرسازی که در صحبت های خود حامی سیاست های لیبرالی است اهتمامی بر شناسایی املاک و اخذ مالیات از خانه های خالی ندارد. برای مثال بنابر یک مصوبه قانونی در آمریکا، خانههایی که به امید افزایش قیمت و کسب سود در آینده خالی نگه داشته شده باشند، صاحبان آنها مالیاتی معادل 10 درصد ارزش ملک را باید بپردازند. این مالیات برخانه هایی اعمال می شود که برای مدت زمان یک سال خالی ثبت شوند. انتهای متن/
95/04/23 :: 12:49
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]