تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 24 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):درباره آيه «ياد خدا بزرگتر است» ـ : به ياد خدا بودن در هنگام روبه رو شدن با حلال و ح...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1815699205




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ابهام در مجوز وزارت نیرو برای صادرات گاز ارزان به تركيه


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ابهام در مجوز وزارت نیرو برای صادرات گاز ارزان به تركيه
بزرگ‌ترين قرارداد سرمايه‌گذاري خارجي پس از برجام در روز 12 خرداد 95 در تهران، بين وزارت نيرو و شركت يونيت اينترنشنال تركيه امضا شد كه در آن قرار است 6 هزار مگاوات نيروگاه سيكل تركيبي به ارزش 2/4‌ميليارد دلار در هفت نقطه كشور احداث شود.
نویسنده : محمد رحيمي 


بزرگ‌ترين قرارداد سرمايه‌گذاري خارجي پس از برجام در روز 12 خرداد 95 در تهران، بين وزارت نيرو و شركت يونيت اينترنشنال تركيه امضا شد كه در آن قرار است 6 هزار مگاوات نيروگاه سيكل تركيبي به ارزش 2/4‌ميليارد دلار در هفت نقطه كشور احداث شود.
مجوز صادرات برق يكي از امتيازهاي ويژه‌اي است كه وزارت نيرو در اين قرارداد به شركت ترك داده، اين در حالي است كه اين وزارتخانه به‌‌رغم تمايل و تلاش وزارت نفت و شركت‌هاي داخلي، تاكنون امكان صادرات برق را براي آنها فراهم نكرده است. طبق گفته هوشنگ فلاحتيان، معاون برق و انرژي وزير نيرو برنامه‌ريزي شده است كه صادرات فعلي برق ايران به تركيه از 350 مگاوات فعلي به 1200 مگاوات تا 1/5 سال آينده و به 3 هزار مگاوات پس از آن برسد. تبديل گاز به برق و صادرات برق يكي از روش‌هاي صادرات گاز است كه در ادبيات اقتصاد انرژي روشGTW) Gas to Wire)ناميده مي‌شود. در واقع وزارت نيرو با اعطاي مجوز صادرات برق به اين شركت ترك، مجوز صادرات گاز به تركيه را براي اين شركت صادر كرده است. بررسي‌ها نشان مي‌دهد در اين طرح روزانه 22 ميليون متر مكعب گاز به اين شركت ترك تحويل داده و به برق تبديل مي‌شود كه بخشي از آن براي مصارف داخلي است و بخشي ديگر از آن صادر مي‌شود. براي بررسي دقيق‌تر موضوع ضروري است مشخص شود قيمت‌هاي مختلف برق صادراتي، معادل چه قيمت گاز صادراتي است. قيمت برق صادراتي از دو بخش تشكيل شده است:
الف) هزينه تبديل انرژي از گاز به برق كه به واسطه‌ احداث و بهره‌برداري از نيروگاه به وجود مي‌آيد.
ب) هزينه سوخت كه ناشي از تأمين گاز نيروگاه است.
در اين صورت اگر هزينه‌ تبديل گاز به برق را از قيمت برق صادراتي كم كنيم، مي‌توان معادل قيمت گاز براي برق صادراتي را به‌دست آورد. براي محاسبه‌ هزينه تبديل انرژي فرض مي‌شود كه براي ساخت يك نيروگاه سيكل تركيبي 500 مگاواتي با بازده حداقل 58درصد، 350 ميليون دلار هزينه شود (براساس اظهارات شركت يونيت اينترنشنال تركيه). هزينه تبديل انرژي بايد به نحوي تعيين شود كه احداث و بهره‌برداري از نيروگاه اقتصادي باشد، به اين منظور نرخ بازگشت داخلي سرمايه براي احداث نيروگاه 15درصد دلاري درنظر گرفته مي‌شود كه نرخ جذابي براي سرمايه‌گذاري به شمار مي‌رود. در اين شرايط با فرض قيمت‌هاي مختلف برق صادراتي، مي‌توان قيمت‌هاي معادل گاز را استخراج كرد كه در جدول 1 نشان داده شده است.
جدول1:  به عنوان نمونه در صورتي كه شركت تركيه‌اي يونيت اينترنشنال برق را به قيمت هفت سنت به ازاي هر كيلووات ساعت در تركيه به فروش برساند، معادل اين است كه گاز را با قيمت 29 سنت به تركيه صادر كرده است. تفاوت اين قيمت و قيمت گاز تحويلي به شركت تركيه‌اي براي صادرات برق در قرارداد وزارت نيرو اهميت ويژه‌اي دارد. به رغم مطالبه فعالان صنعت برق و افكار عمومي كشور تاكنون اين وزارتخانه حاضر نشده است جزئيات قرارداد مذكور به ويژه قيمت گاز تحويلي به شركت ترك را شفاف كند. در صورتي كه اين گاز با قيمت فعلي گاز تحويلي به نيروگاه‌هاي كشور (دو سنت به ازاي هر متر مكعب) يا قيمت خوراك پتروشيمي‌ها (5/8 سنت به ازاي هر مترمكعب) به اين شركت ترك داده شود، رانت بسيار بزرگي به شمار مي‌رود. اختصاص چنين رانتي از محل منابع خدادادي گاز كشور به شركت‌هاي داخلي محل اشكال است چه برسد به شركت‌هاي خارجي.
جدول2: صادرات فعلي گاز ايران به تركيه كه 25 ميليون متر‌مكعب در روز است، اهميت اين قرارداد را دوچندان مي‌كند زيرا تركيه به دنبال كاهش قيمت گاز وارداتي خود از ايران بوده اما تاكنون در اين زمينه موفق نشده است. اين در صورتي است كه اگر وزارت نيرو مجوز صادرات برق با گاز يارانه‌اي را در اختيار اين شركت ترك قرار داده باشد، عملاً تركيه توانسته است مقدار قابل توجهي گاز بسيار ارزان از ايران وارد كند. از آنجا كه اولويت اصلي مسئولان وزارت نيرو به ويژه در ماه‌هاي پاياني مسئوليت خود افزايش ظرفيت نيروگاهي كشوراست و اين وزارتخانه عملاً هزينه‌اي بابت گاز تحويلي نمي‌پردازد، اعطاي چنين رانت‌هايي از اين وزارتخانه دور از انتظار نيست. در اين شرايط ضروري است دولت با درك اهميت موضوع، پيگيري اين قرارداد را در دستور كار قرار دهد و در صورت لزوم جلوي ارزان‌فروشي منابع خدادادي كشور را سد كند.

منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۱۲ تير ۱۳۹۵ - ۲۰:۵۷





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن