تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1833416442
شرط اسلام برای دریافت سود بانکی
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: شرط اسلام برای دریافت سود بانکی
یک عضو کمیته فقهی و مشورتی بانک مرکزی تاکید کرد:برخی بانک ها و موسسات اعتباری جای اینکه پول را از سطح جامعه جمع آوری کنند و به سمت فعالیت های مولد و مفید اقتصادی هدایت کنند، می بینیم که خود آنها تبدیل به گرداب پولی شده اند و وجوه جمع آوری شده را برای سرمایه گذاری در ساختمان و زمین و ارز و یا سکه طلا متمرکز میکنند و مسیر طبیعی سرمایه را تغییر داده اند. لذا قوانین باید اصلاح شود، تا جلوی تخلفات گرفته شود.
کد خبر: ۵۷۷۸۸۵
تاریخ انتشار: ۱۵ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۲ - 03 April 2016
سیدعباس موسویان با تاکید بر لزوم بازنگری و بروز رسانی قانون بانکداری بدون ربا تصریح کرد: سرمایه در اسلام در صورت ترکیب شدن در غالب کار انجام شده سهمی از سود را دارا است.
موسویان که دبیر کمیته تخصصی فقهی سازمان بورس هم هست در گفتوگو با فارس؛ گفت: بخش کلی جامعه باید همواره با قوانین به روز روبرو باشد. این در حالی است که آخرین اصلاحات قانون عملیات بانکی بدون ربا مصوب 1362 و قانون پولی بانکی مربوط به سال 1351 است.
وی افزود: از سال 1362 تا کنون قوانین بانکداری اسلامی تغییری نداشته در حالی که کشورهایی که قانون بانکداری اسلامی خود را از روی قوانین ایران کپی برداری کردهاند، تا به امروز دست کم سه بار قوانین بانکداری خود را بازنگری کرده اند. قانون بانکداری ایران اگر بخواهد به روز شود و متناسب با شرایط اقتصادی جامعه و متناسب با نیازهای اقتصادی جامعه باشد، احتیاج به به روز رسانی و نوسازی دارد.
دبیر کمیته تخصصی فقهی سازمان بورس گفت: نکته دوم در این زمینه اینکه قانون بانکداری بدون ربا سال 1362 از جهت اقتصادی در یک فضای خاص کشور و نوع بینش ها طراحی شده است. در آن زمان کشور با جنگ تحمیلی مواجه بود و منابع بانکها به شدت با محدودیت روبرو بود. از طرفی با توجه به ملی شدن بانکها پس از انقلاب اسلامی، ایده حاکمیت اقتصاد دولتی بر کشور حاکم بود و با دید اقتصاد دولتی به اقتصاد نگریسته می شد که در آن فضا آن قانون نوشته شده است.
موسویان عنوان کرد:در فضای فعلی که بسیاری از بانک ها و موسسات اعتباری خصوصی و یا لیزینگها و تعاونیهای اعتباری خصوصی در کشور ایجاد شده باید دوباره نحوه روابط قانونی آنها و تعاریف و معاملات آنها دیده شود. نکته سوم اینکه اصولاً نظام اعتباری باید در خدمت بخش واقعی اقتصاد باشد، در حالی که به نظر می رسد، این رابطه برعکس شده است و می توان گفت حداقل بخشی از بانک های امروزی کشور از این فلسفه وجودی فاصله گرفتهاند.
دبیر کمیته تخصصی فقهی سازمان بورس با نتقاد از عملکرد برخی بانک ها عنوان کرد: برخی بانک ها و موسسات اعتباری جای اینکه پول را از سطح جامعه جمع آوری کنند و به سمت فعالیت های مولد و مفید اقتصادی هدایت کنند، می بینیم که خود آنها تبدیل به گرداب پولی شده اند و وجوه جمع آوری شده را برای سرمایه گذاری در ساختمان و زمین و ارز و یا سکه طلا متمرکز میکنند و مسیر طبیعی سرمایه را تغییر داده اند. لذا قوانین باید اصلاح شود، تا جلوی تخلفات گرفته شود.
وی در برابر این پرسش که آیا پول اعتباری در اسلام وجود دارد و اینکه با توجه به اینکه سود عملیات و فعالیت واقعی از سود عملیات سفته بازی هم اکنون کمتر شده است، تا چه حد این رویه با معیارهای اسلامی هم پوشانی دارد ؟ پاسخ داد: در این زمینه پول و قیمت تمام شده مورد توجه قرار میگیرد که در برابر آن سود تعریف می شود. سود در اسلام باید از بخش واقعی اقتصاد سرچشمه بگیرد و لذا اسلام ربا را تحریم کرده است.
به گفته موسویان، سود باید از یک فعالیت صنعتی ،کشاورزی ، خدماتی و تجاری و بالاخره از یک بخش واقعی اقتصاد فعالیتی انجام بگیرد و سود از آن محل نشات بگیرد، اما پول یک ابزار مبادله است. این ابزار مبادله در زمانی «نمک» بود و سپس به جای آن طلا قرار گرفت و در دوره دیگری یک کاغذ اعتباری را وسیله مبادله قرار می دهند.
دبیر کمیته تخصصی فقهی سازمان بورس عنوان کرد: در تعریف پول ، ذخیره ارزش و سنجش ارزش بیان می شود. در اسلام توصیه خاصی نسبت به شکل پول و نوع آن و یا جنس پول نداریم،اینکه توصیه شده باشد که حتما پول باید اعتباری باشد یا طلا و سکه وغیره باشد، در اسلام نداریم، لذا در هر زمانی متناسب با شرایط اقتصادی روز جامعه می توان پول طراحی کرد.
موسویان افزود: آنچه اهمیت دارد، اینکه پول نمی تواند تنها منشاء درآمد باشد و باید سیستم اقتصادی طوری طراحی شود که پول منشاء درآمد نباشد و فعالیت اقتصادی واقعی باید منشاء کسب درآمد باشد.
وی گفت: اینکه پول، واسطه مبادله و یا وسیله سنجش ارزش باشد، حرف درستی است، چرا که اگر معیار سنجش نباشد که دیگر پول نیست و اگر وسیله مبادله نباشد، تعریف پول را از دست خواهدداد.
موسویان در مورد این که آیا پول در اسلام ذخیره ارزش دارد، ادامه داد: اگر پول قابلیت ذخیره ارزش را نداشته باشد، اقبال عمومی را از دست می دهد و باز ذات پول از دست می رود. مثلا اگر کالایی فروخته شد و پولی گرفته شود و فرد بداند که چند لحظه دیگر این پول ارزشی نخواهد داشت، رغبتی برای مبادله کالا در برابر پول وجود نخواهد داشت.
وی گفت: سه ویژگی مذکور ویژگی ذاتی هر پولی اعم از پول اعتباری و یا پول کالایی و یا پول فلزی است، منتهی باید نظام اقتصادی و سیاست های پولی کشور طوری طراحی شود که پول منشاء درامد نشود و فعالیت اقتصادی منشاء درامد باشد. این آن چیزی است که اسلام می خواهد.
موسویان در برابر این سوال که در شراکت در صورتی که یک طرف سرمایه دار باشد و طرف دیگر تخصص ،چطور سهم کار و تخصص و سرمایه به دست می آید و برای صاحب پول چه سهمی از این مشارکت خواهد بود؟ پاسخ داد: پول سرمایه گذار در شراکت ذخیره ارزشی است که تبدیل به نهاده های تولیدی می شود که در اختیار شریک متخصص گذاشته می شود. مثل زمین ، ماشین الات،ساختمان، مواد اولیه و غیره که از تبدیل پول به این نهاده ها به دست آمده است و به عنوان مواد اولیه و غیره در اختیار شریک گذاشته می شود، لذا پول را می توان سرمایه نقدی نام گذاشت، چون تبدیل به سرمایههای فیزیکی میشود. به عبارتی ترکیب سرمایه فیزیکی یعنی نهاده های تولید با نهاده دیگر تولید که مدیریت و کار است.
موسویان ادامه داد: سهم بری شرکاء در این رابطه از بابت دیدگاه حاکمیت بازار مورد تایید اسلام است. بر این اساس عنوان میشود، اگر بازار رقابت سالم وجود داشته باشد، میتوان موضوع سهم بری را به بازار واگذار کرد. پیشنهاد طرفین ارایه می شود و در یک چانه زنی سالم به تعادل می رسند و سپس اگر ببینند که صرفه ندارد و یا کلاه برداری در کار است از شراکت و قرارداد خارج می شوند.
وی افزود: اسلام عقد مشارکت را جائز قرار داده، این موضوع را که با یک نفر دیگر و با درصد بالاتر برای جذب یک متخصص جدید وارد مشارکت شود و یا برعکس اگر سرمایه گذار ببیند که برایش صرفه اقتصادی ندارد، از مشارکت خارج می شود و با شریک دیگری با درصد پایین تر وارد مذاکره می شود، بنابراین در این بازار دو طرف به تعادل می رسند، اگر بازار رقابتی سالم وجود داشته باشد.
موسویان افزود: در صورت عدم تعادل در بازار رقابت سالم، به اصطلاح کشف قیمت انجام میشود و باید با مطالعات کارشناسی ،ارزش افزوده هر یک از نهاده ها در تولید را کشف کرد و متناسب با ارزش افزوده سهم بری تغییر کند.
وی در برابر این سوال که پس از کشف سهم بری در مشارکت ، اگر فقط پول گذاشته شود، چه برداشتی از سهم سرمایه وجود خواهد داشت و اینکه پولی که در بانک گذاشته می شود نیز همین گونه خواهد بود؟ گفت: پول، در اسلام سرمایه است و در حقیقت باید از کار قابل ملموس ناشی شود. باید پرسید قبلاً این پول از کجا به دست آمده است؟ یا کاری انجام شده و در برابر آن مزد گرفته شده و یا به ارث رسیده است.
وی تاکید کرد: بنابراین پولی که در دست سرمایه گذار است، حاصل یک کار انباشته است.قطعا راه اندازی کسب و کار بهتر است، اما در اسلام سود بانکی هم اشکالی ندارد.
دبیر کمیته تخصصی فقهی سازمان بورس در مورد تفاوت مشارکت از طریق سرمایه با رباخواری گفت: ربا خوار در اصل پول خود را به دیگری قرض میدهد. رابطه حقوقی قرض بسیار خاص است. ربا خوار پول خود را قرض می دهد و اصلا کاری ندارد که آن شخص آیا کار می کند یا نمی کند و اینکه ارزش افزوده دارد یا ندارد.
وی گفت: اینکه رباخوار بگوید در برابر 100 تومان باید 120 تومان دریافت کند، در برابر اینکه در یک مشارکت خاصی سرمایه و پول در فعالیت اقتصادی به کار گرفته می شود و ایجاد ارزش افزوده می کند، کاملا متفاوت است.
موسویان با ذکر مثالی گفت: شخصی هر روز می رود در دریا ماهیگیری کند. روزانه حداکثر 10 عدد ماهی می گیرد. وقتی صاحب سرمایه توری در اختیار ماهیگیر بگذارد که هر روز به جای 10 عدد ماهی 100 عدد ماهی بگیرد، این 90 ماهی حاصل ارزش افزوده ای است که ناشی از تلاش مجدد ماهی گیر و سرمایه جدید (تور) است.ترکیب کار و سرمایه این ارزش افزوده یکصد ماهی را به وجود آورده است. لذا سرمایه در اسلام سهمی از سود دارد منتهی در قالب کار و نه به تنهایی انجام شده است. باید سرمایه با کار ترکیب شود تا از سود سهم برد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]
صفحات پیشنهادی
قانون بانکداری بدون ربا نیازمند به روز رسانی مجدد است/ شرط اسلام برای دریافت سود بانکی
حجت الاسلام سیدعباس موسویان دبیر کمیته تخصصی فقهی سازمان بورس در گفت وگو با خبرنگار بورس خبرگزاری فارس گفت بخش کلی جامعه باید همواره با قوانین به روز روبرو باشد این در حالی است که آخرین اصلاحات قانون عملیات بانکی بدون ربا مصوب ۱۳۶۲ و قانون پولی بانکی مربوط به سال ۱۳۵۱ است ویچه مسائلی منجر به بالا رفتن نرخ سود بانکی در ایران شده است؟
چه مسائلی منجر به بالا رفتن نرخ سود بانکی در ایران شده است اقتصاد > اقتصاد کلان - اقتصادنیوز به نقل از معاون اقتصادی بانک مرکزی نوشت بخش قابل توجهی از دارایی بانکها گردش لازم را ندارد یا غیرجاری است یا مثلاً از جنس بدهی دولت است و به صورت مستمر به جریان نمیافتددستاورد تفاهم بانکی تهران - اسلام آباد
دستاورد تفاهم بانکی تهران - اسلام آباد ایجاد ابهام و شبهه یک رسانه خارجی مبنی بر کمرنگ بودن دستاورد سفر رئیس جمهوری ایران به پاکستان باعث شده تا مقامات دولتی سوغات سفر حسن روحانی به اسلام آباد را تشریح کنند در تازه ترین اظهار نظر مدیر امور بین الملل بانک مرکزی از صدور مجوز تاسیسود جرایم دیرکرد بانکی حرام و رباست
سود جرایم دیرکرد بانکی حرام و رباست آیت الله حسین نوری همدانی از مراجع تقلید گفت دریافت سود برای تاخیر در وام های بانکی و ادای دین ربا و حرام است چند روز پیش هم آیت الله ناصر مکارم شیرازی از دیگر مراجع تقلید تاکید کرده بود سود بانکی شرعاً و عرفا جایز نیست و بانکها نباید از بآیتالله سبحانی:سود بانکی مصداق ربا است
آیتالله سبحانی سود بانکی مصداق ربا استتاریخ انتشار چهارشنبه ۱۱ فروردين ۱۳۹۵ ساعت ۱۷ ۴۵ یکی از مراجع تقلید با تأکید بر اینکه سود بانکی مصداق ربا است گفت پرداختن و گرفتن سود بانکی اشکال دارد به گزارش فارس آیتالله جعفر سبحانی ظهر امروز در دیدار نوروزی شهردار و مدیران شهرآیا کاهش نرخ سود بانکی اقتصاد را جلا میدهد؟
تراز کنترل نرخ سود بانکی به عنوان یک سیاست مستقیم پولی چقدر می تواند در بهبود شرایط اقتصادی موثر باشد به گزارش تراز سیاست های پولی یکی از ابزارهای کنترل اقتصاد کشور است و در شرایط رکود تورمی حاکم براقتصاد حساسیت انتخاب این سیاست ها بیشتر احساس می شود بطوریکه کج روی در انتخاببازار سياه سود بانكي؛ مانع اقتصاد مقاومتي
بازار سياه سود بانكي مانع اقتصاد مقاومتي کارشناس ارشد بازارهای پولی در تشریح بند نهم سیاست های اقتصاد مقاومتی درباره نظام مالی کشور گفت افزایش فاصله بین نرخ سود در نظام بانکی و بازار غیررسمی منابع بازار رسمی را از طریق دریافت وام و اعتبار به بازار سیاه منتقل می کند بهاءالدینآیتالله مکارم: سودبانکی شرعاً و عرفا جایز نیست
آیتالله مکارم سودبانکی شرعاً و عرفا جایز نیستتاریخ انتشار سه شنبه ۱۰ فروردين ۱۳۹۵ ساعت ۱۸ ۰۰ یکی از مراجع تقلید گفت در تماس تلفنی نوروزی با رئیس جمهوری به ایشان گفتم که باید به دنبال تحقق برجام اخلاقی در کشور باشند آیتالله ناصر مکارم شیرازی در دیدار نوروزی شهردار و مدینرخ سود بانکی کاهش مییابد
نرخ سود بانکی کاهش مییابد رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به ۳ برنامه بانک مرکزی برای سال ۹۵ گفت یکی از توفیقات دولت کاهش نرخ تورم تا ۱۲ درصد است لذا درصدد هستیم در سال جدید نرخ سود را تا دامنه تورم کاهش دهیم خبرگزاری مهر ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه هیچ بانآیت الله سبحانی:سود بانکی مصداق ربا است
بکی از مراجع تقلید با تأکید بر اینکه سود بانکی مصداق ربا است گفت پرداختن و گرفتن سود بانکی اشکال دارد به گزارش پایگاه خبری تیتر نیوز آیت الله جعفر سبحانی ظهر امروز در دیدار نوروزی شهردار و مدیران شهرداری قم ضمن تبریک سال جدید و میلاد حضرت زهرا س گفت بهشت به چهار زن افتخار-
اقتصادی
پربازدیدترینها