تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 14 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):اداى امانت و راستگويى روزى را زياد مى‏كند و خيانت و دروغگويى باعث فقر و نفاق...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837729071




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

دكتر درخشان: بايد به دنبال اقتصاد اسلامي ناب باشيم نه اقتصاد اسلامي امريكايي


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: دكتر درخشان: بايد به دنبال اقتصاد اسلامي ناب باشيم نه اقتصاد اسلامي امريكايي
دكتر مسعود درخشان با ارائه مقاله «تعادل بخش عمومي در اقتصاد اسلامي بارويكرد حاكميتي» در كنگره جهاني اقتصاد به ايراد سخنراني پرداخت. مقاله وي برگزيده دومين جايزه جهاني علوم انساني اسلامي شده است كه خلاصه سخنانش را ارائه مي‌كنيم.
 
- من از اول انقلاب به دنبال حل اين تعارض بين فقه اقتصادي و علم اقتصاد بودم و پاسخ را در نظريه تعادل عمومي ديدم. اين نظريه يعني تعادل نظام اقتصادي با نظام سياسي با محوريت ولايت فقيه و تعادل اين دو با نظام اجتماعي و تعادل اين سه با ارزش‌هاي اسلامي.
  
- من فقيه نيستم و اطلاعاتي در مورد فقه حكومتي ندارم ولي فكر مي‌كنم مشكل از فقه نيست و نيازي نيست كه فقه متحول شود بلكه مشكل از كارشناسان و اقتصاددانان است. ما اقتصاددانان اسلام شناس نيستيم ولي لازم است با مباحث اسلامي آشنا شويم.
   
- انقلاب اسلامي موتور محرك رشد مطالعات كاربردي اقتصاد اسلامي در ايران و ساير كشورهاي اسلامي و غير‌اسلامي بوده است.
  
- رويكردهاي بسياري در مورد اقتصاد اسلامي وجود دارد كه مي‌توانيم  اين رويكردها را به دو قسمت اصلي تقسيم كنيم:
رويكرد اول، اقتصاد اسلامي را به گونه‌اي مي‌بيند كه انگار هيچ ارتباطي با ايدئولوژي اسلامي ندارد و صرفاً معطوف به انديشه‌اي از نظرات غرب است كه با شريعت مغايرت دارد و استدلالشان اين است كه اقتصاد يك علم است و مستقل از نظام ارزشي و ايدئولوژيك است و با نظام ارزشي هيچ ارتباطي بر‌قرار نمي‌كند و سازگاري ندارد و تلاش براي ايجاد ارتباط بين آنها كاري غير‌علمي است و منجر به شكست مي‌شود، براي مثال بانك و بورس را در فضاي اقتصاد، اسلامي‌اش مي‌كنند و ثمره‌اش را در فضاي سياسي نمي‌بينند. من اسم اين ديدگاه را اقتصاد اسلامي- امريكايي نام مي‌نهم.
اين اقتصاد بر تكاثر سرمايه استوار است ولي با ظاهر اسلامي و كسي توجه نمي‌كند كه اين نگاه به اقتصاد نتيجه‌اش واژگوني نظام سياسي است. همان طور كه علائم آن را هم‌اكنون مي‌بينيم.
من معتقدم با چند درس معارف اسلامي، بانكداري اسلامي، مباني فقهي و... نمي‌توانيم كاري انجام دهيم، يعني اگر ما اساتيد اقتصاد اسلامي را از استادان ديگر دروس جدا كنيم، آنها منزوي مي‌شوند و دانشجويان مي‌گويند اين دروس اسلامي است و دروس ديگر علمي است. اما درست اين است كه بايد اقتصاددانان اقتصاد اسلامي را در حوزه‌اي از اقتصاد متعارف متخصص شوند و بگوييم اين دروس را ارائه دهند، يعني بانكداري غربي را بايد يك نفر متخصص اقتصاد اسلامي در بالاترين سطحش ارائه دهد و بتواند آن را نقد كند.
رهبر معظم انقلاب صحبتي دارند كه مضمون آن اين است كه نقد بدون ذخيره دانش چيزي بيشتر از مهمل‌گويي نيست و از اين طريق است كه دلباختگي به اقتصاد غرب در ذهن جوانان ما كمتر مي‌شود.
رويكرد دوم به اقتصاد اسلامي مجموعه‌اي از سياست‌ها و نظريات اقتصادي است كه مبتني بر ارزش‌هاي اسلامي و مقوم نظام سياسي مبتني بر ولايت فقيه و همين طور مقوم نظام اجتماعي مبتني بر ارزش‌هاي اسلامي است كه در اين رويكرد، نظريه تعادل عمومي مي‌گنجد، اما به همين دليل بايد حوزه فقه اقتصاد و حوزه كارشناسي را از هم جدا كرد.
  
- من بحث‌هايي دارم كه مي‌گويد اگر ما پديده‌اي را در جزءجزء‌اش اسلامي كنيم مي‌تواند باز كل آن مجموعه داراي خصلت غير اسلامي باشد. من در مقاله‌اي اين را نشان دادم كه پاسخ صحيح است. مصداق آن بانك است.
  
- اصل قوام نظام سياسي ولايت فقيه است و همه چيز هم بايد در اين راستا تعريف شود. الگوي اسلامي- ايراني پيشرفت و اقتصاد مقاومتي مي‌شود تجلي‌اي از اقتصاد اسلامي در عينيت فعلي ايران.
  
- من در مقاله‌اي قراردادهاي نفتي را از منظر اقتصاد مقاومتي بررسي كردم. آنجا نشان دادم قراردادهاي نفتي با شركت‌هاي بزرگ نفتي جايگاهي در اقتصاد مقاومتي ندارد و بر همين اساس جايگاهي در اقتصاد اسلامي ندارد، بحث ما اين نيست كه بيايیم و بررسي كنيم اينجايش اسلامي است يا آنجايش اسلامي نيست پس بايد اسلامي‌اش كنيم بلكه من نشان داده‌ام اين قراردادها در كل با توجه به نقطه اثري كه دارند و برآيندي كه با ساير بردارها دارند، هيچ سازگاري‌اي با اقتصاد اسلامي ندارند، در حالي كه همه قسمت‌هايش اسلامي است.
  
- اگر اين قراردادها مبناي بهره‌برداري از مخازن نفتي براي 30 سال آينده باشد، چنان نيرويي شكل خواهد گرفت كه در تقابل نظام سياسي ما باشد اما حركتش آهسته و خزنده است و وقتي نظام سياسي متوجه خواهد شد كه ديگر راهي ندارد.
  
- من فقيه نيستم و اطلاعاتي در مورد فقه حكومتي ندارم ولي فكر مي‌كنم مشكل از فقه نيست و نيازي نيست كه فقه متحول شود بلكه مشكل از كارشناسان و اقتصاددانان است. ما اقتصاددانان اسلام شناس نيستيم ولي لازم است با مباحث اسلامي آشنا شويم ولي بيرون كشيدن شاخص‌هاي نظام سياسي، اقتصادي و اجتماعي وظيفه فقهاست و ما اقتصاددانان بايد با استفاده از اين شاخص‌ها تنظيم امور كنيم، به گونه‌اي كه به قوام نظام سياسي منجر شود.

منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۴ - ۲۱:۲۲





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 10]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن