واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: در طی سفر به تهران مطرح می شود؛ تمایل هند برای مشارکت در توسعه میدان گازی فرزاد و احداث خط لوله صلح تهران - ایرنا - هندی ها در سفری که قرار است به زودی به ایران انجام دهند، قصد دارند موضوع بازگشت به میدان گازی فرزاد و احیای خط لوله صلح را مطرح کنند.
به گزارش ایرنا به نقل از روزنامه اکونومیک تایمز از دهلی نو، یک مقام ارشد وزارت نفت هند قرار است در صدر یک هیات اقتصادی متشکل از مدیران صنعتی این کشور بزودی از ایران دیدن کند و در مورد احیای خط لوله صلح با مقامهای ایرانی مذاکره می کند.
توسعه این خط لوله مدتهاست در خاک ایران به پایان رسیده اما بخش پاکستانی آن پیشرفت چندانی نداشته و مقام های این کشور مدام از فشار آمریکا روی توسعه آن به دلیل تحریم های غرب علیه ایران سخن می گویند.
البته مقام های ایرانی هم همیشه این ادعا را تکذیب کرده و معتقدند که توسعه این خط لوله ربطی به وضع سیاسی ایران نداشته و ندارد.
گزارشها حاکی از آن است که هند به دلیل نیاز بسیار زیاد خود به منابع انرژی قصد دارد این پروژه را که سالهاست بر زمین مانده دوباره احیا کند.
دلیل این علاقه هندی ها به احیای خط لوله انتقال گاز حاصل از فعالیتهای استخراج گاز از بلوک گازی فرزاد ایران است که کنسرسیومی متشکل از شرکت ملی نفت هند و ONGC VIdesh در سال ٢٠٠٨ ذخایر عظیم گاز طبیعی را در آن کشف و میدان را برای توسعه ١٢ تریلیون و ٨٠٠ میلیارد فوت مکعب گاز آماده بهره برداری کرد.
اما توسعه این پروژه عظیم به دلیل تحریم ها متوقف شد. با توجه به شرایط جدید سیاسی در ایران و توافق هسته ای تهران و گروه کشورهای ١+٥، هند دوباره می خواهد به این بلوک بازگردد و فعالیتهای اکتشاف و استخراج گاز طبیعی را از سر گیرد. تا قبل از تحریم ها، این کنسرسیوم هندی بیش از ٩٠ میلیون دلار در آن صرف مطالعات اکتشافی کرده بود.
این مقام هندی که قرار است در سفر به ایران حضور داشته باشد و در این گزارش نامی از وی برده نشده بود، در مورد اهداف این سفر گفت: ما باید بفهمیم که آنها (ایرانیان) به دنبال چه هستند و اینکه ما چطور می توانیم همه چیز را توسعه دهیم. ما باید طرح خود را در مورد بلوک فرزاد ارائه دهیم. باید همه راههای استخراج گاز را از این میدان بررسی کنیم. این مسئله می تواند شامل مذاکرات در مورد ساخت خط لوله از ایران به پاکستان هم بشود.
در دیدار سه ماه پیش یک هیات ایرانی از هند، صحبت از احیای این میدان توسط شرکتهای هندی به میان آمد. برهمین اساس هندی ها در صدد برآمدند تا برنامه ای در این باره تدوین کنند.
به گفته وی، پروژه خط لوله صلح ایران ـ پاکستان ـ هند هم مانند توسعه بلوک فرزاد بعد از تحریم های آمریکا از سوی هندیها کنار گذاشته شد. پس از تحریم ها هند مجبور شد به فکر خط مستقل انتقال گاز از ترکمنستان از طریق ترکمنستان و پاکستان بیفتد.
ساخت این خط لوله باوجود سالها مذاکره میان هند و پاکستان هنوز به مرحله ای نرسیده که کنسرسیومی برای ساخت و نگهداشت آن مشخص شود. برای هند خط لوله واردات گاز از ایران و ترکمنستان هرگز از چند اعلامیه از سوی مقامات رسمی فراتر نرفته است. به جز ایران و ترکمنستان، هند در فکر ایجاد خط لوله برای انتقال گاز طبیعی از قزاقستان، روسیه و میانمار هم هست.
هند نزدیک به ٨٠ درصد از نفت خام مورد نیاز خود و چیزی نزدیک به یک سوم از نیازخود را به گاز طبیعی وارد می کند. قیمتهای بالا و محدودیتهای ظرفیتی واردات این کشور را محدود کرده است.
کاهش شدید قیمت نفت در بازارهای جهانی طی سال گذشته میلادی از طرفی، و راحتی انتقال گاز و نفت توسط خطوط لوله از طرف دیگر می تواند مصرف گاز این کشور را افزایش دهد. گاز در مقایسه با نفت، سوختی بسیار پاکتر به شمار می رود. چندین نیروگاه برق بویژه در جنوب هند به دلیل نبود گاز ارزان و یا کمبود آن از فعالیت بازمانده اند.
اقتصام(1)2022**1558
06/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]