تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1834727783
با لغو تحریمهای خارجی چند درصد مشکلات اقتصادی ایران حل میشود؟
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
اگر تحریمها از همین امروز لغو شوند، چه خواهد شد؟
با لغو تحریمهای خارجی چند درصد مشکلات اقتصادی ایران حل میشود؟
اگر از فردا تحریمهای خارجی لغو شود، چه اتفاقی در اقتصاد ایران رخ خواهد داد؟ آیا تمام مشکلات اقتصادی حل خواهد شد؟ در این صورت، یک شوک مثبت به اقتصاد وارد میشود و تا مدتی این انتظارات مثبت و خوب اوضاع را آرام نگه میدارد، اما چون اغلب مشکلات ما نهادی و ساختاری است...
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، چرا دولتها ابتدا معتقدند تحریمها در اقتصاد ایران تأثیر ندارد؛ ولی چند ماه بعد وقتی روی کار میآیند، تغییر میکنند و میگویند تحریمها مقصر نابسامانی ایران هستند؟برای پاسخ به این سؤال لازم است نکاتی را یادآور شوم. واقعیت این است که بعد از جنگ اعراب و اسرائیل، قیمت نفت 1 دلاری 7 دلار و در مرحلهی بعد 13 دلار شد. بدین ترتیب پول سرشاری وارد اقتصاد ما شد؛ درحالیکه ظرفیت اقتصاد ما پاسخگوی این نقدینگی عظیم نبود. مردم متقاضی کالا شدند؛ اما کالا وجود نداشت و دولت به سمت واردات کالا رفت. تاریخ به ما میگوید حتی ظرفیت حملونقل اقتصادی ایران هم پاسخگوی واردات سرشار نبود و بسیاری از کالاها فاسد شدند. حاصل به هم خوردن بازار عرضه و تقاضا، تورم 25 درصدی شد؛ درحالیکه قبل از سال 50، تورم کمتر از 5 درصد بود. شبیه این است که فشارخون نرمال کسی 12 باشد و یکدفعه بدن با فشارخون 20 مواجه شود. طبیعی است که کل سیستم به هم میریزد؛ همانطور که پارادایم اقتصادی ما هم به هم ریخت.
تورم از سال 1352 و 53 شروع شد و در سال 56 به 25 درصد رسید. در اقتصاد ایران، تورم از این نقطه آغاز شد و نتوانستیم آن را بهخوبی ریشهیابی کنیم. اگر بدن با فشارخون بالا مواجه شود و نتواند پایین بیاید، به این فشارخون عادت میکند.
یادم هست که یکی از استادان دانشگاه هاروارد در سال 1350 یک گزارش از نظام اداری ایران تهیه کرد. با گذشت 40 سال از آن زمان، نظام اداری ما هنوز همان مشکلات را دارد. اقتصاد ما تحت تأثیر چند حوزه قرار گرفته است: مشکلات درونی اقتصاد و نظام اداری مؤثر بر اقتصاد و دیگری حوزهی سیاسی، فرهنگی و اجتماعی ما. اگر خود اقتصاد را تحلیل کنید، میبینید که تورم در اقتصاد شروع میشود. در پارادایم اقتصاد ما، اصلاحات ساختاری انجام نشد، ما مدام درگیر آن شدیم و ادامه پیدا کرد. به نظرم، ریشهی مشکلات اقتصادی ما این است که نیازمند تغییر اساسی بر نگرش اقتصادی هستیم.
دولتها در هر نظام اقتصادی و سیاسی بعد از چهار سال باید از مردم رأی بگیرند و به همین دلیل، شعارهای اقتصادی میدهند؛ اما وقتی وارد کار میشود، میبیند که همهچیز از ریشه ایراد دارد، بهعنوان مثال، نظام بانکی ما واقعاً چقدر از تحریمها تأثیر پذیرفته است؟ نظام بانکی ما بنا به ساختار نامناسب اقتصاد ما و ساختار معیوب نظام بانکی در ایران و در همه جای دنیا، با مشکلاتی مواجه بوده که اساسش حضور در بازار غیر مولد و سوداگری است. مثلاً در آمریکا در عین اینکه ادعا میکنند نظام بانکی کارآمدی دارند، ریشهی مشکلات در بحران مالی سال 2008 ولنگاری نظام بانکی بود. در واقع، بدون حساب وام داده، مردم را بدهکار کرده و با ریزش اقتصاد با مشکل مواجه شده است.
دولتها در هر نظام اقتصادی و سیاسی بعد از چهار سال باید از مردم رأی بگیرند و به همین دلیل، شعارهای اقتصادی میدهند؛ اما وقتی وارد کار میشود، میبیند که همهچیز از ریشه ایراد دارد، بهعنوان مثال، نظام بانکی ما واقعاً چقدر از تحریمها تأثیر پذیرفته است؟
آمریکا مجبور شد 800 میلیون دلار از پول مردم را (مالیاتی را که از مردم میگرفت تا برای خودشان خرج کند) به دلیل بیحساب بودن نظام بانکی تحت عنوان «طرح نجات» به سیستم بانکی تزریق کند تا بتواند آن ولنگاری را جبران کند. در همان زمان، وزیر کار دولت آقای کلینتون، کتاب پس از شوک را منتشر کرد (که به فارسی هم ترجمه شد). وی در این کتاب میگوید در زمان بحران مالی، سودهای مسئولان و مدیران بانکی چندبرابر شد و شاید بتوان گفت خود سیستم بانکی و مدیریتش هیچگونه تأثیر منفی از این بحران ندید؛ اما مردم آمریکا و مردم سراسر دنیا زیر بار مالی آن قرار گرفتند. بهعنوان مثال، آمار منتشرشده نشان میدهد که به دلیل این بحران، در کشور چین 30 میلیون نفر بیکار شدند. حال، فرض کنید تحریمها برداشته شود. آیا نظام بانکی اصلاح خواهد شد؟
وقتی از بیرون گود نگاه میکنم، اولاً داخل میدان نیستم تا عمق مشکلات را شناسایی کنم. دوم اینکه مردم ما صبوری لازم را ندارند و شاید ذات انسانها همین است که منتظرند فرد یا دولتی سر کار بیاید و تورم را بهسرعت کنترل کند و بیکاری را برطرف کند. واقعیت این است که اگر کار به این راحتی بود، خیلی از کشورهای دنیا مشکل نداشتند. مثلاً یونان تحریم نیست و با همهجا ارتباط دارد؛ ولی ورشکسته است و مجبور است جزایرش را بفروشد تا بدهیهایش را پرداخت کند. خالص بدهی این کشور 120 درصد تولید است.
همچنین ایتالیا و کشورهای آمریکای لاتین با دنیا مشکلی ندارند اما آنها هم گرفتارند. خالص بدهی پرتغال 80 درصد تولید است. در جنبش والاستریت که در خود آمریکا اتفاق افتاد، مردم در تظاهرات روی پلاکاردها نوشته بودند طمع ممنوع. آقای استیگلیتز اقتصاددان برجسته غربی،در کتاب خود به نام سقوط آزاد نوشته است که دوسوم مردم آمریکا با این جنبش موافق بودند. به عبارتی، نهادهای اقتصادی دو، سه مفهوم را در دنیا رواج میدهند مثل طمعورزی و نابرابری. در اجلاس داووس 700 نفر ابرمرد دنیا جمع میشوند و امسال بحث آنها دربارهی نابرابری و شکاف بیش از اندازه بود. بنابراین، مشکلات در داخل کشور ربط چندانی به تحریمها ندارد. البته نمیخواهیم بگوییم که تحریمها اصلاً تأثیرگذار نبود. طبیعی است که اگر شما در مسیری حرکت میکنید، هرچند که این مسیر اشتباه باشد، هر مانعی حرکت شما را بیشتر مختل میکند.
ولی به یاد داشته باشید که تحریمها از سال 85-86 شروع شد و سال 89-90 به اوج خود رسید. در دولتهای قبلی، ما بالاترین نرخ تورم را در طول تاریخ اقتصاد در سال 1374 داشتیم که 50 درصد بود. بهعلاوه، بهجز سال 63-64 و سال 69 که شرایط خاصی داشتیم، همیشه تورم کشور ما دورقمی بود و بیکاری وجود داشت. در واقع، مشکلات مردم همین بود که امروز هست.
آیا لغو تحریمها تمام مشکلات اقتصادی را حل میکند؟
اگر از فردا تحریمهای خارجی لغو شود چه اتفاقی در اقتصاد ایران رخ خواهد داد؟ آیا تمام مشکلات اقتصادی حل خواهد شد؟ در این صورت، یک شوک مثبت به اقتصاد وارد میشود و تا مدتی این انتظارات مثبت و خوب اوضاع را آرام نگه میدارد؛ اما چون مشکلات ما نهادی و ساختاری است، باز سر جای اول خودمان برمیگردیم. ممکن است این برگشت 3 ماه یا حتی یک سال طول بکشد؛ اما دوباره برمیگردیم. مثلاً مشکلات بازار سرمایه، ربطی به تحریم ندارد؛ چون اساس اقتصاد ما مبتنی بر سوداگری شکل گرفته است.
در نظام بانکی در سال 91-92 و اوج تحریم اقتصادی، شاخص بازار سرمایه بالا میرفت؛ چون اساس بنگاههایی که زیربنای بازار سرمایهی ما بودند و صورتهای مالی مبتنی بر شفافیت نبود بلکه مبتنی بر بدهبستان بازار سوداگری بود. الآن هم نهادهای اقتصادی وام گرفته شده از اساس نظام اقتصاد لیبرالی هستند و خود آن نهادها در همان کشورها به مشکل برخوردهاند. در آمریکا هم علیه بازار سرمایه و علیه نظامهای بانکی شورش شد. آنها که اقتصاددانهای بنام و جایزهی نوبل اقتصاد دارند، چرا در نظام بانکی و بازار سرمایه مشکل دارند؟ چرا در آنجا اعتماد مردم نسبت به تیمهای اقتصاد دولتها پایین آمده است؟
شهر بیت روید چهارمین شهر صنعتی دنیا و آمریکا بود که در سال 2013، 18 میلیارد دلار بدهی بالا آورد و شهردارش به دادگاه اعلام ورشکستگی کرد. 2. 5 میلیون نفر آنجا ساکن بودند که 1. 5 میلیون نفر آنجا را خالی کردند و به همین دلیل، شهر ارواح نامگذاری شد. پس مشکلات اقتصادی دنیا فراتر از تحریمهاست.
این نوع نظام اقتصادی که در دنیا نهادینهشده است، چند ایراد اساسی دارد. اول اینکه دو سه مفهوم را به دنیا میدهد که یکی از آنها ربوی بودن این سیستم است. بانک مرکزی آمریکا که خودش هم یک بانک خصوصی است، بدون پشتوانه 3 تریلیون دلار پول چاپ میکند. یعنی بهصورت عیان کلاهبرداری میکند و خیلی از کشورهای دنیا مثل چین زیر بار نمیروند و دلار را بهعنوان ارز بینالمللی نمیشناسند؛ چون میدانند که نهادهای اقتصادی معیوب است. بازار سرمایه و نظام بانکی هم مکانیسم نادرستی دارند.
اگر قبل و بعد از تحریمها از مردم و مسئولان دربارهی عملکرد نظام بانکی نظرسنجی کنید، خواهید دید که همه اعم از رهبری، رؤسای جمهور، مدیران، مسئولان و مردم همه درگیر نظام بانکیاند. این سیستم بهقدری بزرگ شده است که دوباره کوچک کردن آن به این راحتی نخواهد بود.
بدون شک، مشکلات اقتصاد ایران ساختاری و نهادی است. تحریمها روبناست و اگر برداشته شود، آن مشکلات همچنان در جای خودش هست، مثل نظام اداری ما که ربطی به تحریم ندارد. از سال 50، بهرهبرداری نظام اداری ما همیشه پایین بوده و هزینهمحوری در آن حرف اول را میزند. این نظام برای کشور تصمیم میگیرد؛ درحالیکه خودش معیوب است و نمیتواند تصمیمات درست بگیرد. پس اقتصاد ما برای بیرون آمدن از مشکلات نیازمند اصلاحات ساختاری است که هزینهبردار است و همه جای دنیا هم هزینه دارد.
بدون شک، مشکلات اقتصاد ایران ساختاری و نهادی است. تحریمها روبناست و اگر برداشته شود، آن مشکلات همچنان در جای خودش هست، مثل نظام اداری ما که ربطی به تحریم ندارد. از سال 50، بهرهبرداری نظام اداری ما همیشه پایین بوده و هزینهمحوری در آن حرف اول را میزند. این نظام برای کشور تصمیم میگیرد؛ درحالیکه خودش معیوب است و نمیتواند تصمیمات درست بگیرد.
در سال 1980 چین خواست نظام اقتصادی کشور را عوض کند؛ ولی مردم و اتحادیهها اعتراض و تظاهرات کردند و جمع شد. در همهجا اصلاحات ساختاری هزینه دارد و اگر کشور ما میخواهد روزی از این مشکلات بیرون بیاید، باید با مردم شفاف باشد و هزینهاش را بپردازد. طبیعتاً دولتهایی باید روی کار باشند که تیم مدیریت اقتصادی قوی و برنامهای برای اصلاحات و بودجه داشته باشند. متأسفانه ما در طول تاریخ نتوانستیم برای اصلاحات ساختاری به جمعبندی برسیم.
بارها خواستهایم و مقام معظم رهبری هم سیاستهای کلی اصل 44 را اعلام کردند. هدف این بود که یک انقلاب در اقتصاد اتفاق بیفتد و حتی رهبری میفرمایند که قرار است یک ریلگذاری جدید با این سیاستها اتفاق بیفتد؛ اما هیچ اتفاقی در اقتصاد ما نمیافتد و همان مسیر قبلی هم قدری شبههناکتر و بدتر میشود. برای من عجیب است که تاریخ نشان میدهد همه جای دنیا وقتی خصوصیسازی اتفاق میافتد، مردم تظاهرات میکنند؛ ولی در ایران حتی یک نفر اعتراض و اعتصاب نکرد. این بهطور غیرمستقیم نشان میدهد که هیچ اتفاقی در حوزهی اصل 44 که رهبری بهعنوان انقلاب اقتصادی نام بردند صورت نگرفت. اینها از نوع اصلاحات بنیادی و ساختاری است.
یارانهها هم همینطور بود. شروع و مبنایش خوب بود. اقتصاد ما نمیتوانست 100 هزار میلیارد تومان (عددی که آن تاریخ شروع شد) یارانهی مستقیم و غیرمستقیم بدهد؛ اما ما نتوانستیم خوب آن را جمع کنیم و گرفتار شدیم. این نیز از جنس اصلاحات ساختاری بود./برهان/110
۰۴/۰۵/۱۳۹۴ - ۰۸:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 129]
صفحات پیشنهادی
لغو تحریم بهتنهایی مشکلات اقتصادی را حل نمیکند |اخبار ایران و جهان
لغو تحریم بهتنهایی مشکلات اقتصادی را حل نمیکند وزیر اقتصاد با بیان اینکه لغو تحریم به تنهایی مشکلات اقتصادی را حل نمیکند گفت قطعا محدودیتهای منابع ارزی برداشته میشود اما درباره عدد آن در رسانهها مبالغه شده است کد خبر ۵۱۷۴۰۷ تاریخ انتشار ۲۴ تير ۱۳۹۴ - ۱۵ ۳۶ - 15 July 20چهار اثر منفی لغو تحریمهای اقتصادی بر اقتصاد ایران
اگر تحریمها از همین امروز لغو شوند چه خواهد شد چهار اثر منفی لغو تحریمهای اقتصادی بر اقتصاد ایران اگر مشکلات ساختاری اقتصاد کشور برطرف نشوند با برداشته شدن تحریمها آن مشکلات ساختاری فراموش میشوند و اقتصاد ایران با همان وضعیت ناکارآمدی که در همهی این سالها داشته است ادااگر تحریمها از همین امروز لغو شوند، چه خواهد شد؟ چهار اثر منفی لغو تحریمهای اقتصادی بر اقتصاد ایران
اگر تحریمها از همین امروز لغو شوند چه خواهد شد چهار اثر منفی لغو تحریمهای اقتصادی بر اقتصاد ایراناگر مشکلات ساختاری اقتصاد کشور برطرف نشوند با برداشته شدن تحریمها آن مشکلات ساختاری فراموش میشوند و اقتصاد ایران با همان وضعیت ناکارآمدی که در همهی این سالها داشته است ادامهلغو تحريم ها 30 درصد مشکلات اقتصادي را حل مي کند
۲۳ تير ۱۳۹۴ ۱۳ ۱۰ب ظ حکيمي پور در گفتگو با موج مطرح کرد لغو تحريم ها 30 درصد مشکلات اقتصادي را حل مي کند موج - يک استاد دانشگاه معتقد است در صورت برداشتن تحريم ها و تزريق منابع مالي اگر مديريت صحيح در اقتصاد نداشته باشيم چيزي جز تورم عايد ما نخواهد شد به گزارش خبرنگار خبرگزابایدهای حضور هیاتهای اقتصادی خارجی در ایران
جام جم گزارش می دهد بایدهای حضور هیاتهای اقتصادی خارجی در ایران در حالی که پس از فروکش کردن مناقشه 12 ساله هستهای غرب با ایران دیروز نخستین هیات اقتصادی خارجی به ایران آمد کارشناسان اقتصادی نکات کلیدی را در پذیرش و نوع تعامل با این هیاتها به مدیران و برنامهریزان اقتصاد کشورجذابیت سود 20 درصدی سرمایه گذاری در صنعت نفت ایران برای شرکت های خارجی
در مقایسه با سود بانکی یک درصدی جذابیت سود 20 درصدی سرمایه گذاری در صنعت نفت ایران برای شرکت های خارجی تهران - ایرنا - معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با اشاره به استقبال سرمایه گذاران خارجی از صنعت نفت ایران گفت در کشورهای خارجی سود سرمایه گذاری در بانک ها حدود یک درصد است دطیب نیا: لغو تحریم به تنهایی مشکلات اقتصادی را حل نمیکند
تراز وزیر اقتصاد با بیان اینکه لغو تحریم به تنهایی مشکلات اقتصادی را حل نمیکند گفت قطعا محدودیتهای منابع ارزی برداشته میشود اما درباره عدد آن در رسانهها مبالغه شده است به گزارش تراز علی طیب نیا وزیر اقتصاد در حاشیه جلسه امروز هیات دولت در جمع خبرنگاران گفت با توجه به تآثار تصویب قطعنامه شورای امنیت مبنی بر لغو تحریمهای اقتصادی بررسی شد
آثار تصویب قطعنامه شورای امنیت مبنی بر لغو تحریمهای اقتصادی بررسی شد ایلنا یکصد و هجدهمین جلسه ستاد هماهنگی اقتصاد مقاومتی به ریاست حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی رییس جمهوری برگزار شد به گزارش ایلنا از پایگاه اطلاع رسانی دولت در این جلسه آثار اقتصادی تصویب قطعنامه شجهش اقتصادی ایران پس از لغو تحریم ها
سعید لیلاز جهش اقتصادی ایران پس از لغو تحریم ها ایران در نخستین سال پس از لغو تحریم های اقتصادی علیه این کشور با رشد اقتصادی دست کم دو درصدی روبرو خواهد بود به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز یک کارشناس اقتصادی ایرانی روز شنبه در مصاحبه با شینهوا گفت همچنین30 درصد مشکلات اقتصادی مرتبط با تحریم هاست
رییس کنفدراسیون صادرکنندگان 30 درصد مشکلات اقتصادی مرتبط با تحریم هاست خبرگزاری پانا رییس کنفدراسیون صادرکنندگان معتقد است بعد از رفع تحریمها حدود 20 تا 30 درصد مشکلات در صادرات و سایر بخشهای اقتصادی حل خواهد شد اما مشکلات ساختاری پا برجا میماند که بایددر آینده برای آنها راگشوده شدن درهای ایران به روی سرمایه گذاران خارجی/بزرگ ترین گشایش اقتصادی از زمان سقوط شوروی
گشوده شدن درهای ایران به روی سرمایه گذاران خارجی بزرگ ترین گشایش اقتصادی از زمان سقوط شوروی اقتصاد > اقتصاد سیاسی - پایان تحریم های ایران درهای یکی از بازارهای جهان را به روی سرمایه گذاران باز می کند شاید در حال حاضر دسترسي سرمايه گذاران خارجي به ايران دشوار باشدنوبخت در پاسخ به فارس خبرداد پیشبینی منابع داخلی و خارجی برای رشد ۸ درصد اقتصادی / واردات از این پس نیز مدیری
نوبخت در پاسخ به فارس خبردادپیشبینی منابع داخلی و خارجی برای رشد ۸ درصد اقتصادی واردات از این پس نیز مدیریت و کنترل خواهد شدرئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور گفت رشد ۸ درصدی اقتصادی نیاز به الزامات و منابع مالی دارد که در برنامه ششم با همکاری دیگر قوا پیش بینی میشود بهوضعیت خودرو با لغو تحریمها چندان تغییر نمیکند/ کاهش قیمت در سایه رشد اقتصادی امکانپذیر است
عضو ناظر شورای رقابت در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان وضعیت خودرو با لغو تحریمها چندان تغییر نمیکند کاهش قیمت در سایه رشد اقتصادی امکانپذیر است وضعیت حوزه خودرو چندان با تغییر مواجه نخواهد شد و باید در پی کاهش هزینهها تمام شده باشیم چراکه لغو تحریمها به خودی خود نمیتواندرئیس اتحادیه صنف بار فروشان میدان مرکزی میوه و ترهبار: عرضه میوههای خارجی به نام ایرانی/ آماده حل مشکلات باز
رئیس اتحادیه صنف بار فروشان میدان مرکزی میوه و ترهبار عرضه میوههای خارجی به نام ایرانی آماده حل مشکلات بازار میوه هستیمرئیس اتحادیه صنف بارفروشان میدان مرکزی میوه و ترهبار تهران گفت بخشی از میوههای قاچاق وارداتی در انبارها و محل نگهداری از بستهبندی خارجی به سبدهای ایرانی مقائم مقام وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی: نرخ مشارکت اقتصادی زنان در ایران 12 درصد است
قائم مقام وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی نرخ مشارکت اقتصادی زنان در ایران 12 درصد استقائم مقام وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه نرخ مشارکت اقتصادی زنان در ایران 12 درصد است گفت شاخص نقش مدیریتی زنان از سال 88 تا پایان سال 92 55 درصد افزایش داشته است به گزارش خبرگزارآیا دولت می تواند توافق هسته ای را به فرصت اقتصادی تبدیل کند؟/همه موانع سرمایه گذاری خارجی درایران
آیا دولت می تواند توافق هسته ای را به فرصت اقتصادی تبدیل کند همه موانع سرمایه گذاری خارجی درایران اقتصاد > اقتصاد کلان - قانون تشویق و حمایت از سرمایه گذاری خارجی و کمک های فنی در تیرماه سال 81 به تصویب رسید از عمر اجرای این قانون 13 سال می گذرد در تمام این سالها میگزارش فارس از وضعیت صادرات و واردات اقلام ICT رشد ۷۰ درصدی واردات ICT و تولیدی که رنجورتر شده است/ شرکتهای خ
گزارش فارس از وضعیت صادرات و واردات اقلام ICTرشد ۷۰ درصدی واردات ICT و تولیدی که رنجورتر شده است شرکتهای خارجی در تدارک ورود به ایراندر حالی که آمار واقعی واردات اقلام ICT بسیار بیشتر از آنچیزی است که آمار رسمی نشان میدهد آمار واردات رسمی 70 درصد رشد در چهار سال اخیر را نشان-
اقتصادی
پربازدیدترینها