واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اولین کنفرانس ملی بازاریابی خدمات در دانشگاه سمنان
اولین کنفرانس ملی بازاریابی خدمات با تاکید بر چالش ها و راهکارهای بازاریابی در صنعت بیمه در دانشگاه سمنان برگزار شد.
دبیر اجرایی اولین کنفرانس ملی بازاریابی و خدمات در دانشگاه سمنان گفت: 160 مقاله به دبیرخانه این همایش در این دانشگاه ارسال شد که پس از دو مرحله داوری 70 عنوان مقاله پذیرش شد.
مرتضی ملکی یاد آور شد: علاوه بر مقاله های درنظر گرفته شده برای ارایه به صورت سخنرانی و پوستر 19 عنوان مقاله دیگر نیز در مجموعه مقالات این کنفرانس به چاپ می رسد.
وی افزود: خدمات بیمه در سند چشم انداز 1404، آینده بازار یابی خدمات، نقش خدمات بیمه در اقتصاد دانش بنیان، توسعه خدمات جدید در صنعت بیمه، کارآفرینی و خدمات بیمه و روش های نوین در فروش خدمات بیمه محورهای اولین کنفرانس ملی بازایابی خدمات در دانشگاه سمنان است.
وی با بیان اینکه موضوع بازاریابی خدمات و کیفیت آن از مسایل مهم کشور و صنعت بیمه بازوی قوی اقتصادی در ایران است، افزود: میزان نفوذ بیمه در بین خانواده های ایرانی از آمارهای جهانی بسیار پایین تر است.
دبیر اجرایی اولین کنفرانس ملی بازاریابی خدمات در دانشگاه سمنان افزود: چرایی این موضوع به عنوان محور اصلی این کنفرانس انتخاب شده تا با بررسی چالش های پیش روی آن و ارائه راهکارهای علمی مناسب، گامی برای برطرف شدن مشکلات پیش روی این صنعت برداشته شود.
مدیرعامل شرکت بیمه دانا نیز در این کنفرانس ملی، به انحصار دولتی بیمه ها اشاره و خاطرنشان کرد: نبود تعادل بین بیمه های اجباری و غیراجباری مشکل صنعت بیمه کشور است.
بیژن صادق با اشاره به تاثیر سوء اجباری بودن بیمه شخص ثالث خودرو در کشور، گفت: اینکه بیمه شخص ثالث به خودرو تعلق دارد و افراد نادیده گرفته می شوند نیز به مشکل بیمه شخص ثالث در کشور تبدیل شده است.
وی با بیان اینکه نبود نیروی انسانی متخصص بیمه چالش بزرگ صنعت بیمه کشور است، خاطرنشان کرد: بیمه مرکزی ایران نیز از حالت ریاست بیمه ها باید به حالت نظارتی تبدیل وضعیت دهد.
صادق به سهم اندک بیمه های غیردولتی از پروژه های عمرانی در کشور اشاره کرد و گفت: حداکثر سهم این بیمه ها در این بخش حدود 30 درصد است.
مدیرعامل شرکت بیمه دانا، تعریف بیمه نامه های جدید، بازطراحی توانگری مالی شرکتهای بیمه ای، تغییر نگاه به صنعت بیمه و کمک به توسعه فرهنگ بیمه در بین مردم را نیازهای اصلی صنعت بیمه کشور عنوان کرد.
مدیرعامل شرکت بیمه آسیا نیز در این کنفرانس ملی گفت: مقررات امروز بیمه کشور که توسط نخبگان بیمه نوشته شده است، دست شرکتهای بیمه ای را بسته است.
ابراهیم کاردگر با اشاره به این دیدگاه در کشور که بیمه ها نتوانسته اند رسالت خود را انجام دهند، خاطرنشان کرد: در مسیر حرکت صنعت بیمه برای توسعه تناقض وجود دارد.
وی ادامه داد: در تعریف بیمه نامه ها در کشور، از بین عرضه و محصول، عرضه باید جایگزین اصل قرار گرفتن محصول را بگیرد.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از خطرها صنایع تولیدی کشور را تهدید می کند ولی برای این خطرپذیری ها بیمه ای تعریف نشده است، تصریح کرد: بیمه متناسب با شرایط و خطرپذیری های مختلف باید در کشور تعریف شود.
مدیرعامل شرکت بیمه آسیا با بیان اینکه فقط 5 میلیون نفر در کشور بیمه زندگی دارند، افزود: این در حالی است که بیمه زندگی در جهان به گونه ای جاافتاده است که هر فرد ژاپنی 4 نوع بیمه زندگی دارد.
کارگاه آموزشی شوه های نوین بازایابی خدمات بیمه نیز در اولین کنفرانس ملی بازایابی خدمات در دانشگاه سمنان برگزار شد.
علی صنایعی استاد تمام دانشگاه اصفهان، پرویز درگی استاد برجسته حوزه بازاریابی و تعدادی از استادان و دانشجویان و فعالان صنعت بیمه در اولین کنفرانس ملی بازاریابی و خدمات در دانشگاه سمنان حضور داشتند.
تاریخ انتشار: ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]