تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 30 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام سجاد (ع):حق بزرگ‏تر خداوند اين است كه او را بپرستى و چيزى را با او شريك نسازى، كه اگر خال...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831380354




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

رانت پتروشيمي در گير و دار قطع و وصل شدن


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: رانت پتروشيمي در گير و دار قطع و وصل شدن
با سپري شدن يك سال از ماجراي افزايش قيمت خوراك پتروشيمي‌هاي گازي و عزم وزارت نفت براي پايان دادن به رانت خواري بزرگ برخي افراد، اين پرونده همچنان درگير «جنگ قدرت» ميان وزارت نفت و وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
نویسنده : وحيد حاجي‌پور 


با سپري شدن يك سال از ماجراي افزايش قيمت خوراك پتروشيمي‌هاي گازي و عزم وزارت نفت براي پايان دادن به رانت خواري بزرگ برخي افراد، اين پرونده همچنان درگير «جنگ قدرت» ميان وزارت نفت و وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
به گزارش «جوان»، برخي از مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت كه پيش از بازگشت به اين وزارتخانه در كسوت بخش خصوصي و در حوزه پتروشيمي مشغول به كار بودند بزرگ‌ترين مخالفان افزايش قيمت خوراك به 13 سنت هستند و فرمولي را طلب مي‌كنند كه بر اساس آن قيمت خوراك بايد زير 10 سنت باشد. با اين وجود بيژن نامدار زنگنه بر اين باور است كه دوران راحت‌خوري و رانت‌خواري به پايان رسيده است و مجتمع‌هاي گازي پتروشيمي بايد پول بيشتري بابت گاز پرداخت كنند. نظر وزارت نفت روي گاز 22 سنتي براي هر مترمكعب گاز است، يعني بيش از 7 برابر قيمت سابق كه به مذاق پتروشيمي‌ها خوش نيامد.
پتروشيمي‌ها مي‌گويند با افزايش قيمت خوراك، سرمايه‌گذاري‌هاي جديد در پتروشيمي كاهش مي‌يابد و كشور از اهداف خود در اين حوزه عقب خواهد ماند. اين در حالي است كه به مدد گاز ارزان و 3 سنتي كه در اختيار اين واحدها قرار گرفته است خام‌فروشي به اوج خود رسيده و كشور وارد چرخه‌اي شده است كه سودهاي كلان پتروشيمي‌ها، با يارانه ايران به كشورهاي ديگر همراه شده است.
كارشناسان بر اين باورند هم‌اكنون بخش اعظمي از توليدات مجتمع‌هاي فعال در بالادست پتروشيمي به صورت خام صادر مي‌شود در شرايطي كه اين مواد، پايه توليد محصولات بسيار با ارزش‌تري در صنايع مكمل هستند؛ دليل اين نقطه ضعف بزرگ نيز چيزي نيست جز بي‌توجهي به پايين‌دست. امروزه واحدهايي كه به توليد محصولاتي مانند اوره، آمونياك و متانول مشغول هستند بخش بزرگي از توليدات خود را به صادرات اختصاص مي‌دهند كه بازارهاي هدف آن، در شرق آسيا متمركز شده است. اين واحدها براي فروش محصولات خود در بازار به رقابت‌هاي پنهان «پناه» برده و دامپينگ 40 درصدي را سكه رايج كرده‌اند، چشم‌بادامي‌ها نيز در سوداي واحدهاي پتروشيمي محكوم به دريافت «يارانه پنهان» و «شيرين» مي‌شدند!
همين موضوع باعث شده است تا صنايع مكمل و پايين‌دستي به كنار رفته و واحدهاي بالادستي توسعه پيدا كنند. اين در شرايطي است كه به طور مثال هم اكنون يكي از بزرگ‌ترين قطب‌هاي توليد محصولات پتروشيمي و شيميايي جهان محسوب مي‌شود. در آلمان 56 پارك صنعتي شيميايي و پتروشيمي وجود دارد كه هماهنگي و نظارت بر اين پارك‌ها به صورت ايالتي صورت مي‌گيرد. آلمان كشوري است كه از مزيت‌هاي ايران مانند نزديكي به خوراك، هزينه كمتر نسبت به ساير كشورها و... برخوردار نيست.
تايوان نيز پس از اينكه در سال 1960 صنعتي شد و در سال 1970 توانست محصولات صنعتي‌اش را صادر كند، در سال 1979 در اثر سياست‌هاي مناسب دولت و فعالان در زمينه كارآفريني به صادرات صنايع پايين‌دستي پرداخت و اين در حالي بود كه ارزش حاصل از آن بيش از يك سوم (37 درصد) كل ارزش صادراتي اين كشور بود.
تركيه نيز در راستاي تقويت صنايع پايين‌دستي پتروشيمي توجه ويژه‌اي به بخش پلاستيك داشته است. در حال حاضر، حدود پنج هزار شركت فرآوري پلاستيك در تركيه وجود دارند، كه اكثراً در مقياس كوچك و متوسط هستند. بخش فرآوري مواد پلاستيكي، آخرين پيشرفت‌هاي صنعت فرآيند پلاستيك‌ها را دنبال كرده و تمامي انواع مواد پلاستيكي از توليدات پلاستيكي سنتي تا آخرين محصولات پيشرفته پلاستيكي، مانند محصولات پلاستيكي عمراني و آبياري، قطعات پلاستيكي خودرو، ميزها و ظروف آشپزخانه پلاستيكي، تمامي قطعات پلاستيكي دستگاه‌هاي برقي و خانگي، تمامي انواع محصولات پلاستيكي بسته‌بندي و بيشتر قطعات مركب كامپوزيت-پلاستيك را توليد مي‌كند.
نكته جالب اينجاست كه در اغلب كشورها، سهم هزينه‌هاي سوخت در زنجيره ارزش حمل و نقل بين 30 تا 50 درصد بوده، در حالي كه اين هزينه در ايران كمتر از 10 درصد است. اين مهم به خوبي نشان مي‌دهد كه پتروشيمي‌ها چه سود كلاني را كسب مي‌كنند و به همين دليل، نسبت به پايين‌‌دست و توليد محصولات مصرفي در صنايع نهايي كوتاهي مي‌كنند.
سابيك عربستان به عنوان اصلي‌ترين رقيب ايران در منطقه با درك درست از شرايط موجود بازار جهاني در برنامه‌ريزي‌هاي خود مشخص كرده است كه سهم اين شركت در بازار پلاستيك بايد به 15 درصد از حجم بازار افزايش يابد كه هم‌اكنون حدود 2 درصد است؛ عربستاني كه فاقد نعمتي به نام گاز طبيعي است و براي توليد محصولات پتروشيمي از گازهاي همراه نفت استفاده مي‌كند، همان گازهايي كه در ايران حدود 40 ميليون متر مكعب در روز مي‌سوزد!
وزارت نفت معتقد است براي رسيدن به نقطه‌اي كه صادرات محصولات پايين دستي بر خام‌فروشي غلبه كند بايد «دليل» اين وضعيت را اصلاح كرد كه همان افزايش نرخ خوراك و فاصله دادن سرمايه‌گذاران از سودهاي غيرمنطقي بالادست است.
در واقع وزارت نفت قصد دارد با منطقي كردن سود واحدهاي بالادستي، سرمايه‌گذاران را به سمت صنايع مكمل و پايين‌دست سوق دهد كه فعلاً درگير اختلاف شديد با وزارت صنعت، معدن و تجارت است.



منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۳





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن