تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 23 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):افطارى دادن به برادر روزه دارت از گرفتن روزه (مستحبى) بهتر است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1815332309




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

منحني توليد نفت در نقطه‌ اوج


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: منحني توليد نفت در نقطه‌ اوج
درحالي كه بهاي نفت تا مرز 135 دلار يعني دو برابر بهاي آن در مقايسه با سال قبل افزايش يافته است، برخي كارشناسان مي‌گويند نقطه‌ اوج توليد نفت در جهان به زودي فراخواهد رسيد.

به گزارش خبرگزاري ايسنا، عبدالله سالم البدري - دبيركل سازمان كشورهاي صادركننده نفت (اوپك) - عامل اصلي افزايش بهاي نفت را نه ناهمخواني عرضه و تقاضا، بلكه گمانه‌زني درباره آينده اين ماده سوختي توسط دلالان در بازارهاي نفتي مي‌داند.

وي در ديدار خود از اكوادور، با اظهار ناخشنودي از افزايش بي‌سابقه بهاي نفت، تأكيد كرده است كه اوپك نه توليد خود را افزايش مي‌دهد و نه قصد دارد مبادلات خود را با يورو انجام ‌دهد.

اين درحالي است كه روز پنجشنبه، بهاي نفت خام در بازارهاي جهاني به 135 دلار در هر بشكه يعني دو برابر بهاي آن در سال گذشته رسيد.

آيا به زودي منابع موجود ته خواهند كشيد؟

برخي از كارشناسان معتقدند كه منحني توليد نفت امروزه به نقطه‌ي اوج خود (Peak Oil) رسيده است و به اين ترتيب انسان وارد عصر جديدي شده‌است. بنا بر نظريه پيك اويل، بشر در 165 سال گذشته تاكنون تقريباً نيمي از نفت قابل استخراج در سراسر جهان را مصرف كرده‌است. اگر اين تئوري صحيح باشد، به اين معناست كه ذخاير نفتي موجود بر روي كره زمين با افزايش بي‌سابقه‌ تقاضا، كمتر از 160 سال آينده به پايان خواهند رسيد؛ بنابر اين تئوري، با رسيدن به اوج قله‌ استخراج نفت، منحني توليد سال به سال نزول خواهد كرد و به زودي به پايان خواهد رسيد.

آغاز يك فاجعه؟

در عين حال، سودبرندگان از افزايش بهاي نفت، تئوري پيك‌اويل را رد مي‌كنند.

يك از اتحاديه‌هاي اقتصادي اروپا در پيش‌بيني‌هاي خود براي سال 2025 مي‌نويسد: ذخاير نفتي جهان در آينده‌ نزديك به پايان نمي‌رسد. برخي از كارشناسان نيز با اين اتحاديه هم‌عقيده‌اند. سخنگوي مطبوعاتي شركت شل هم معتقد است فاكتورهايي مانند كمبود نيروي متخصص وتجهييزات حفاري براي استخراج نفت، عامل اصلي محدوديت‌ها در توليد اين ماده‌ سوختي هستند و نه تقليل منابع نفتي.

به اعتقاد اين كارشناسان، در محاسبات مربوط به تئوري پيك اويل، حوزه‌هاي نفتي غيرمرسوم در نظر گرفته نشده‌اند. مخالفان اين تئوري معتقدند كه با افزايش بهاي نفت و كاهش منابع موجود، فن‌آوري‌هاي جديد براي استخراج نفت مثلا از اعماق دريا به وجود خواهند آمد.

به گزارش دويچه وله، از سوي ديگر اما نهاد فدرال علوم زمين‌شناسي و مواد خام آلمان پيش‌بيني مي‌كند پيك اويل مي‌آيد و نقطه اوج توليد نفت در سال 2020 خواهد بود.

ولفگانگ بلنديگر - قائم مقام انجمن مطالعات پيك نفت و گاز (ASPO) و تنها استاد رشته جغرافياي نفت خام در آلمان - هم معتقد است كه نقطه‌ اوج منحني توليد در سال 2010 فرا خواهد رسيد.

او معتقد است كه حوزه‌هاي غير متداول نفتي را نبايد در نظر گرفت، چرا كه از پيشرفت‌هاي تكنيكي سال‌هاست كه سخن مي‌رود و هيچ‌كاري عملا‌ً در اين زمينه نشده‌است.

او مي‌افزايد: براي به دست آوردن يك ليتر نفت خام از برخي از اين منابع، بايد دو ليتر نفت خام مصرف شود. قضيه در مورد منابع دريايي هم همين‌گونه است. عمليات‌هاي حفاري در عمق زياد و كوچك بودن وسعت اين حوزه‌هاي نفتي، استخراج نفت را مقرون به صرفه نمي‌كند.

به اعتقاد او بشر در آينده تنها با يك واقعيت روبروست و آن هم اين‌كه با پايان يافتن منابع موجود "هيچ گزينه‌اي براي آينده نداريم".

در اين ميان، برخي كارشناسان، سرمايه‌گذاري در انرژي‌هاي تجديدپذير را، تنها راه گريز از بحران "عصر بي‌نفتي" مي‌دانند.

پيك اويل تا چه اندازه واقعيت دارد؟

اما شركت‌هاي بزرگ نفتي مشكلي با كمبود توليد اين ماده‌ سوختي ندارند. بازار تجارت با نفت سكه است. آنها مي‌توانند در روزگار "بي‌نفتي" با سرمايه‌ اندوخته شده، در بخش‌هاي ديگر سرمايه‌گذاري كنند. كمبود نفت مشكل جدي بشريت است نه صنعت نفت.

اكنون ده‌ها سال از عمر تئوري پيك اويل مي‌گذرد. برخي كارشناسان صنعت نفت در سال 1956 نقطه اوج توليد در حوزه‌هاي نفتي ايالات متحده را براي سال 1970پيش ‌بيني كرده بودند؛ پيش‌بيني كه درست از آب درآمد. زنگ‌هاي خطر مدت‌هاست كه به صدا درآمده‌اند.

نفت پايه و اساس اقتصاد، جابه‌جايي و در يك كلام، زندگي بشر امروزي است. 96درصد از حجم عبور و مرور با وسائل نقليه‌ زميني، هوايي و دريايي امروزه بر دوش نفت است. جهان بدون نفت براي انسان امروزي غير قابل تصور است.

براي مقابله با روز بي‌نفتي چه بايد كرد؟

تنها راه حل واقعي و عملي براي مقابله با پايان منابع نفتي، به اعتقاد برخي از كارشناسان، سرمايه‌گذاري در بخش انرژي‌هاي تجديدپذيرو ذخيره‌ي انرژي‌هاي كنوني‌ست.
 يکشنبه 5 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن