تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 7 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):ایمان هیچ بنده ای راستین نمی شود مگر زمانیکه اعتمادش به آنچه نزد خداست از اعتمادش به آن...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798116797




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

رایج‌ترین شیوه کلاه‌برداری چیست؟


واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: رایج‌ترین شیوه کلاه‌برداری چیست؟
رئیس پلیس آگاهی فرماندهی انتظامی استان کرمان گفت: کلاهبرداری تلفنی رایج‌ترین شیوه کلاهبرداری است که اجابت 5 درخواست کلاه‌برداران شما را به قربانی جرم تبدیل می‌کند.
به گزارش نامه نیوز، سرهنگ هوشنگ پوررضا قلی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: امروزه عده‌ای کلاهبردار حرفه‌ای با استفاده از تلفن‌های همراه از نوع اعتباری از طریق تمام اپراتورهای فعال و تلفن‌های همگانی ثابت فعال با اقشار مختلف ارتباط تلفنی برقرار می‌کنند.

وی افزود: در این تماس‌ها که اغلب مربوط به تلفن‌های پایتخت است، کلاهبرداران مطالبی چون دریافت خدمات، سفارش انجام کار متناسب با حرفه و تخصص قربانی منتخب و یا تعلق جایزه از قبیل قرعه کشی مشترکان خوش حساب، قرعه کشی مشترکان فعال، برندگان جشنواره­‌های فصلی، برندگان طرح هزاران لبخند و برندگان طرح «میلیونر شو» را مطرح کرده و مبادرت به کلاه‌برداری از طریق انتقال پول با کارت اعتباری می‌کنند.

رئیس پلیس آگاهی فرماندهی انتظامی استان کرمان تصریح کرد: در میان اقشار و حرفه‌های مختلف، یکی از ایده‌آل ترین گروه‌های هدف برای تحقق اهداف مجرمانه این نوع از کلاهبرداران، افراد و گروه‌های فعال در حرفه پزشکی در تمامی سطوح و رده‌های آن هستند که در قالب مذاکرات تلفنی به عنوان قربانی جرم از نوع کارت به کارت انتخاب می‌شوند. در این نوع کلاه‌برداری، بعد از مذاکره اولیه، اولین خطا شکل گرفته و این خطا، توافق در مذاکره با فرد ناشناس در حال تماس از شماره تلفن ناشناس است.

وی خاطرنشان کرد: در این مرحله کلاه‌بردار شماره حساب بانکی فرد را مطالبه کرده تا مبلغی به عنوان پیش پرداخت و یا مبلغ کامل جایزه به حساب فرد واریز شود که در این مرحله خطای دوم شکل می‌گیرد و این خطا، واگذاری شماره حساب بانکی به فرد نادیده و ناشناس است.

پوررضا قلی گفت: بعد از آن و در تداوم همان مذاکره معطوف به درآمدزایی، مجدداً کلاهبردار با فرد تماس حاصل و اعلام می‌کند که با وجود چندین مرحله تلاش، واریز وجه به حساب وی انجام نشده و با همان ادبیات کاملاً جذاب و بر محور درآمد زایی از فرد خواسته می‌شود که برای واریز شدن وجه به حسابش به نزدیکترین دستگاه عابر بانک مراجعه کند.

رئیس پلیس آگاهی فرماندهی انتظامی استان کرمان بیان کرد: با اجابت این درخواست، خطای سوم شکل می‌گیرد و ان چیزی نیست جز مراجعه به دستگاه عابر بانک برای واریز وجه به حساب که مطلقاً در فرآیند عملیات صحیح بانکی و واریز وجه به یک حساب، نیاز به حضور صاحب حساب مقصد در کنار دستگاه عابر بانک نیست.

این مقام انتظامی تشریح کرد: بعد از مراجعه فرد به دستگاه عابربانک و در تداوم همان روند مذاکره کاملاً جذاب و امیدوار کننده به کسب درآمد، از فرد درخواست می‌شود برای واریز وجه، کارت خود را وارد دستگاه کند که در این مرحله خطای چهارم صورت می‌گیرد. خطای چهارم قربانیان این نوع جرم در وارد کردن کارت به دستگاه عابر بانک برای واریز وجه به حسابش است که مطلقاً در فرآیند عملیات صحیح بانکی، چنین فرایندی وجود ندارد.

رئیس پلیس آگاهی فرماندهی انتظامی استان کرمان بیان کرد: بعد از این مرحله، کلاهبردار با طرح ادعاهای مختلف شامل تسلط بر سیستم‌های نرم افزاری بانکها، آشنایی با کارمندان شبکه بانکی و دریافت کد­های مخصوص و ادبیاتی از این دست، از فرد خواسته می‌شود تا برای رفع مانع ایجاد شده و واریز شدن وجه به حساب بانکی­‌اش، در صفحه نمایشگر دستگاه عابر بانک تکمه‌هایی مشخص را فشار دهد.

وی ادامه داد: در این مرحله، قربانی، پنجمین خطای خود را انجام داده و دستور فرد ناشناس را در انجام عملیات بر روی تکمه‌های صفحه نمایشگر دستگاه عابر بانک اجابت می‌کند. در واقع با انجام این مرحله از خواسته‌های فرد ناشناس، بدواً زبان صفحه نمایشگر از فارسی به لاتین تغییر یافته و بعد از تبدیل زبان صفحه نمایشگر به لاتین، فشار دادن سایر تکمه‌ها که معمولاً در قالب یک عدد چند رقمی است به تخلیه حداکثری موجودی کارت فرد و واریز همزمان به کارت فرد ناشناس در حال تماس منجر می‌شود.

پوررضا قلی اظهار کرد: در این فرآیند مجرمانه، کلاهبرداران از تلفن‌ها و کارت‌های بانکی فاقد هویت واقعی و کاملاً غیر قابل بهره برداری استفاده می‌کنند. می‌توانیم با اعتنا نکردن، پاسخگو نبودن و مذاکره نکردن با افرادناشناس و انجام ندادن پنج خطای مطرح شده، به قربانی جرم در کلاه‌برداری‌های تلفنی و کارت به کارت تبدیل نشویم.



منبع: صبحانه آنلاین


۰۱ آبان ۱۳۹۳ - ۱۷:۴۸





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: نامه نیوز]
[مشاهده در: www.namehnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن