واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: مکانهای تاریخی ایران/
خانه تاریخی ملاصدرا در روستای کهک + تصاویر
خانه ملاصدرا فیلسوف بزرگ قرن 11 که فلسفه اشراق را به نهایت اوج خود رساند در استان قم قرار دارد و عمر ساختمان سرخ رنگ و کاهگلی آن به دوره صفویه می رسد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، باید برای دیدن خانه تاریخی ملاصدرا به غرب روستای کهک قم بروید و این خانه تاریخی را در محله چال حمام ببینید. جایی که پیرامون آن را خانههای روستایی با بافت معماری مناطق گرمسیری احاطه کردهاند.
این بنا که تا چند سال قبل کاملا مخروبه بود و از آن به عنوان اصطبل استفاده میشد، در سال 1376 با توجه به شکل اولیه آن بازسازی و احیا شده است. فضاهای جانبی این بنا از بین رفته و فقط چهار صفه اصلی آن باقی مانده است.
محوطه اصلی این بنا سقف گنبدی شکل دارد و در راس گنبد آن شیشههای رنگی نور را به داخل هدایت میکند. در چهار طرف این محوطه چهار دهلیز قرار گرفته است که دو دهلیز آن در تملک دیگران است و سازمان میراث فرهنگی استان در صدد خرید، حفاظت و بازسازی آنها است.
این بنا به صورت شبستانی طراحی شده که گرداگرد آنرا در چهار گوشه، حجرهها و اتاقهایی در برگرفتهاند و تزیینات بنا شامل گچبری شبه سجادهای و مشبکهای گچی در نورگیرهاست و در شرق خانه قنات نسبتاً پرآبی وجود دارد که جزیی از مجموعه خانه ملاصدرا محسوب میشود.
البته در طول زمان قسمت اعظم بنا تخریب شده و از هشت اتاق پیرامون شبستان تنها یک اتاق باقی مانده است که دو اتاق دیگر طی تعمیرات سال 1377 شمسی بازسازی شد.
برای یافتن خانه ملاصدرا کافی است به انتهای بافت سنتی روستا برویم که در انتهای یکی از مسیرهای هلالی شکل روستا به خانه ملاصدرا که در داخل یک باغ قرار دارد میرسیم.
البته برای یافتن کهک نیز پس از طی مسافت 12 کیلومتر از قم به طرف کاشان به دو راهی بخش کهک میرسیم که با شاخصه فضاهای سبز و درختان زیادتر نسبت به پوشش گیاهی منطقه قابل تشخیص است.
در ادامه این مسیر، پس از طی مسافتی 20 کیلومتری در جهت ارتفاعات قهستان(کوهستان)، به کهک میرسیم که دارای بافتی اصیل به همراه ساختمانهایی است که از قدمت و اصالت قریه خبر میدهد و این منطقه به قم دارای آب و هوایی مطبوعتر، بارندگی بیشتر و حاصلخیزی مناسبتری است.
صدرالدین محمد ابن ابراهیم قوام شیرازی معروف به ملاصدرا، در حدود سال 980 هجری قمری در شهر شیراز به دنیا آمد. وی در سن 17 سالگی برای ادامه تحصیل به اصفهان رفت و پس از تکمیل تحصیلات فلسفی و عرفانی خود، برای تهذیب نفس و سیر و سلوک و نیز به سبب مخالفت عدهای از علماء ظاهربین ناچار به ترک اصفهان شد و در قریه کهک در نزدیکی قم اقامت کرد.
وی به دنبال تأسیس مدرسه خان در شیراز و درخواست والی فارس، به وطن خود بازگشت ولی در سن 58 سالگی و به قولی در 70 سالگی در بصره دار فانی را وداع گفت.
/files/fa/news/1393/12/25/3047046_873.jpg
/files/fa/news/1393/12/25/3047047_887.jpg
/files/fa/news/1393/12/25/3047048_330.jpg
/files/fa/news/1393/12/25/3047049_548.jpg
انتهای پیام/
منبع: ایسنا
اخبار مرتبط
موزه ملی تاریخ پزشکی + تصاویر
مدرسه ضیائیه یا زندان اسکندریه؟+تصاویر
"موزه علیاکبر صنعتی" معروف به هلال احمر + تصاویر
نگاهی بر "موزه ماشینهای اداری" + تصاویر
"موزه موسیقی" در تهران + تصاویر
فَلَکالافلاک یکی از چشمگیرترین اثر تاریخی در خرم آباد
۲۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۸:۴۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 179]